Choď na obsah Choď na menu
 


Alpha and Omega Series

 

 Alpha and Omega Series  Patricia Briggs 

 

447496.jpgŠtvanice # 1

Knihou Štvanice ze série Alfa a Omega Patricia Briggs potěší milovníky vlkodlaků. A také všechny fanoušky mimořádně úspěšné řady knih s Mercy Thompsonovou v hlavní roli. Charles, hlavní hrdina Alfy a Omegy, je bratr Samuela, který je jedním z hlavních hrdinů série Mercy Thompsonová a taky syn Brana, alfy všech alfů. Anna netušila, že vlkodlaci existují, dokud jedné noci nepřežila krutý útok… a nestala se jedním z nich. Po třech letech na poslední příčce hierarchie smečky se naučila klopit hlavu a nikdy, nikdy nevěřit dominantním vlkům. Pak ale do jejího života vstoupil Charles Cornick, zabiják a syn vůdce všech vlkodlaků v Severní Americe. Charles tvrdí, že Anna je nejen jeho družka, nýbrž i vzácná a ceněná omega. A právě Annina vnitřní síla a konejšivá přítomnost se ukáží být neocenitelné, když se spolu s Charlesem vydá na lov vlkodlačího odpadlíka – tvora pod kontrolou magie tak temné, že by mohl ohrozit celou smečku.  (FANTOM Print, 2012)

α Ω α Ω

  Už novela, ktorou začína séria o vlkolakoch z pera tejto autorky, napovedá, že sa pred nami otvára zaujímavý príbeh. Stretnutie Anny – nedobrovoľne premenenej vlkolačky s Charlesom Cornickom je od začiatku nabité tým správnym napätím. Anna sa sama považuje za netvora. Charles vstupuje do jej života v tej pravej chvíli na to, aby jej ukázal, aká je vzácna. Lebo omega vo svorke je najväčšou vzácnosťou. Jej podstata nie je v submisívnom postavení – napriek tomu sa omega nikdy celkom nepodriaďuje a má v sebe silu, ktorá je dominantným vlkom úctyhodným sekundantom. Jej podstata je v tom, že vo svorke, v ktorej každú chvíľu hrozí boj o postavenie, udržiava rovnováhu a prináša pokoj. Dokáže navodiť pocit mieru všetkým vlkom – no najmä tým, ktorí sú zmietaní nejakou traumou, alebo nemajú ďaleko od zúrivého výbuchu. Tak spôsobuje, že vlkolaci nad sebou úplne nestrácajú kontrolu a pomáha im aj zotavovať sa z mnohých rán.

  Anna toho veľa o svojom postavení a daroch nevie. Nesie si so sebou traumu, ktorú jej spôsobila vlastná svorka a je viac než dobré, že sa jej ujal práve Charles. On to vlastne nebol iba on, ale jeho vlk, ktorý si ju od prvej chvíle vybral za družku. Annina vlčica, ktorá jej pomáha vyrovnať sa s ranami na tele a na duši, to cíti rovnako. Sama vlčica sa v Anne prebúdza vždy včas nato, aby Annu ochránila. Charles zo stavu, v ktorom ju našiel, nie je nadšený a pociťuje spravodlivý hnev.

  Anna je postava, ktorú si nie je možné nezamilovať. Nie je dominantná, nevzbudzuje rešpekt, ale nevtieravo sa dostane pod kožu. Je váhavá, často nevie, čo má robiť a len pomaly si zvyká na svoje inštinkty a dovolí si ich počúvnuť, ale v tej správnej chvíli vie v sebe vydolovať silu, ktorú vlieva aj do tých, ktorí to najviac potrebujú. To, čo dovolil alfa jej pôvodnej svorky, čitateľovi – rovnako ako Charlesovi – neznie príjemne, zadosťučinenie v tom, ako sa s ním Charles vysporiada, je teda na mieste. A tu je začiatok Anninej cesty do Aspen Creeku a do Charlesovho života ako jeho družky.  

  Autorka v tejto knihe dáva nahliadnuť do fungovania svokry vlkov, vysvetľuje, ako funguje puto svokry a púšťa čitateľa do stredu vzťahov medzi troma najdominantnejšími mužmi vlčieho severoamerického klanu – Cornickovcov. To otvára celkom nový pohľad na svet, ktorý vytvorila. Bran Cornick a jeho synovia, predovšetkým Charles sú veľmi obávaní vlkolačí vodcovia. Charles možno stojí v otcovom tieni, ale je to neľútostný otcov zabijak. Nie preto, že by sa vo svojej funkcii vyžíval, nie preto, že by svoju úlohu miloval, ale preto, že iba sám vie, koľko sebakontroly a vnútornej sily ho stojí uniesť bolestivé otcove rozhodnutia na zničenie tých, ktorí boli súčasťou ich spoločenstva. City tu musia ísť bokom. Inak by sám neprežil. A od jeho prežitia je závislých mnoho.   

  Väčšina vlkov vo svorke je príliš stará. Mnoho z nich vďaka svojej nesmrteľnosti videlo umierať tých, na ktorých im záležalo. Ani meniaci sa svet a pravidlá v ňom sa nemôžu na nich nepodpísať. Mnohí stratia silu vyrovnávať sa stále s novými skutočnosťami a dospejú do momentu, keď rezignujú a dovolia, aby ich ovládol vlk, podliehajú šialenstvu a stávajú sa pre svet a pre svorku nebezpečnými. Prípadne, ak svoju premenu neunesú. Marokova prvotná úloha chrániť so sebou nesie aj obete. Charles je so svojou podstatou pre takúto nepríjemnú úlohu najpovolanejší, a nielen preto, že zdedil mnohé z mágie, ktorú mu odovzdala jeho indiánska matka. Bran je ten, kto pozná, čo Anna pre jeho svorku znamená. A čo znamená pre Charlesovu vnútornú rovnováhu.  

  Bran Cornick je Marok všetkých vlkov Severnej Ameriky. Jeho mladícky, takmer bezstarostný výzor môže byť zavádzajúci, a pre tých, ktorí ho nepoznajú, môže spôsobiť, že jeho silu podcenia. Je to však veľmi starý vlkolak, ktorý by bez sily neudržal všetkých vlkov nielen vo vlastnej svorke, a to o jeho sile a dominancii veľa napovedá. Len málokto vie, že si osud vlkolaka nevybral dobrovoľne, ale stal sa ním, pretože ho ktosi veľmi blízky chcel zneužiť kvôli predstave vlastnej moci. I on skrýva veľa rán, veľa bolesti a veľa démonov... A jeden z nich číha pod sebakontrolou, ktorá v honbe na odpadlíka, prejde veľkou skúškou. Bran v sebe totiž skrýva berserka (pozn.: berserker alebo zbesilec je postava známa zo severskej mytológie; najzúrivejší a najkrutejší bojovník (pôvodne vraj bojovali odetí do medvedej alebo vlčej kožušiny), obávané a krvilačné tvory, ktoré nemali s ničím zľutovanie (dnes ich možno poznajú hráči počítačových hier, ale je to aj syndróm spájaný s vojnovými veteránmi) – tento stav sa vraj pôvodne navodzoval úmyselne opiátmi alebo alkoholom, aby sa mužovia zbavili strachu z boja a ich pocity prehlušila agresia a apatia voči nebezpečenstvu) a ten sa zoči-voči čiernej mágii derie na povrch a odhaľuje Branovu minulosť.  

  Nebudem prezrádzať detaily z príbehu, lebo ten naozaj stojí za prečítanie. Poviem len, že tu zohrá svoje honba za odpadlíkom v zasnežených horách, ktoré samy o sebe hľadanie neuľahčujú. Navyše je tu Charlesovo zranenie. Svoje zohrá aj Asil, veľmi starý vlk, ktorý žiada Brana, aby ho zabil a sú to práve jeho tajomstvá, ktoré mnohých uvrhnú do nebezpečenstva. Všetci stoja proti zlej, veľkej sile čiernej mágie, ktorú sýti nesmierne utrpenie. A zlo tu naráža na skutočné zlo. Život zúčastnených naozaj visí na vlásku a proti sebe sa postavia tí, ktorí by sa za normálnych okolností proti sebe nikdy nepostavili. Otázka znie, či v sebe nájdu silu, odolať nesmiernej sile zla, ktorá sa ich snaží ovládnuť. Ostáva len povedať, že je dobré, že Charles má Annu, že Anna má Charlesa a v neposlednom rade, že Annu má aj svokra a samotný Bran... Puto sa teda medzi Charlesom a Annou vytvorí, sám Charles nevie, čo všetko to znamená a aké dary im to prinesie, ale puto je silné a pevné .

 

Osobne sa na ďalšie dobrodružstvo v strede Branovej svorky veľmi teším.

     

-sa

α Ω α Ω α Ω α Ω

512027.jpg

Loviště # 2

Anna Latham nikdy nevěděla, jak by mohl být život složitý, dokud se nestala vlkodlakem. A dokud se nestala družkou Charlese Cornicka, syna maroka Brana, vůdce vlkodlaků Severní Ameriky...
Anna a Charles se účastní schůze vlkodlaků, kde Bran přednáší svoji kontroverzní tezi: že by vlkodlaci měli vystoupit na veřejnost a odhalit tak svoji existenci lidem. Ale nejvíce obávaný alfa v Evropě je zarputile proti - a vypadá to, že někdo jiný ještě víc. Když je Anna napadena upíry pomocí magie, kterou dokáží ovládat pouze vlkodlaci, musí Anna a Charles spojit své talenty a dopadnout toho, kdo je útok odpovědný, nebo riskovat, že ztratí vše... 
(FANTOM Print, 2012)

α Ω α Ω

  V druhej časti série Alfa a Omega, ktorá funguje ako spin-off k sérii o Mercy Thomsonovej sa stretávame s Charlesom Cornickom a jeho družkou a zároveň už manželkou Annou mesiac po udalostiach v zasnežených horách. Charles pozná otcov zámer zverejniť existenciu vlkolakov svetu – podobne ako pred časom urobili fae – ale nie je za to, aby na konferenciu, na ktorej sa má pokúsiť nakloniť na svoju stranu zmýšľanie ostatných predstaviteľov vlkolakov z celého sveta, išiel marok osobne. S vedomím nevyriešeného sporu s otcom nakoniec na konferenciu do Seattlu odchádza Charles s Annou po boku sám.

  Správy o ich nerovnom a podivnom spojení ich predchádzajú, no Charles dáva jasne najavo, že na túto tému nie je radno žartovať. Už od prvej chvíle má plné ruky práce. Priveľa dominantných vlkov na primalom priestore... Kto by nečakal problémy? Charlesova prítomnosť na konferencii je skôr formálna, no dôležitá, má dohliadnuť pokiaľ možno na jej pokojný priebeh, pokúsiť sa v rokovaniach ponúknuť podmienky, na ktoré by vlkolaci boli ochotní pristúpiť a zasiahnuť len v najnevyhnutnejšom prípade. Nikto neočakáva, že s marokom budú všetci súhlasiť. Aj ten ako najvyšší predstaviteľ severoamerických vlkolakov je tu podaný ako zvrchovaný, ktorému v zásade nemôže nič a nikto zabrániť zverejniť existenciu vlkolakov pred svetom. Celé rokovania tak vyznievajú ako prejav jeho dobrej vôle. No marok nenaráža na nespokojnosť len zo strany európskych vlkov.  

  V Seattli sa stretlo niekoľko dominantných alfa-vlkov, ktorí zasahujú do príbehu. Angus Hopper alfa svorky Smaragdového mesta, na pôde ktorého konferencia prebieha, jeho zástupca Tom so ženou Moirou, slepou bielou čarodejnicou. Najvýraznejšiu marokovu opozíciu predstavuje Jean Chastel, Netvor zo Gévaudanu (chtiac-nechtiac som si pri tomto mene musela spomenúť na film Bratstvo vlkov), ktorý vládne skôr svojou krutosťou a nevyspytateľnosťou než rozumom. Sila a arogantnosť zastiera všetky jeho možné prednosti a keďže vie, že európski vlci sa mu neodvážia postaviť, predstavuje pre Charlesa Cornicka a priebeh celej konferencie najväčší (no zďaleka nie jediný) problém. Oproti nemu výraznejšie stojí Arthur Madden alfa z Britských ostrovov. Na žiadosť samotného maroka má na pokojný priebeh konferencie dohliadať ešte jedna mocná bytosť – vodná fae Dana (pôvodne vyhnaná z Európy).

  Samotné rokovanie sa neukáže ako bezproblémové, ale to by nikto zo zúčastnených ani nečakal, ale Charlesovu pozíciu sťažuje aj skutočnosť, že musí ochraňovať aj Annu. Na zložitosť situácie vplýva napätá atmosféra, samovôľa Netvora zo Gévaudanu, jeho otvorený záujem o omegu, neochota odhaliť existenciu vlkolakov. Ktosi sa navyše pokúša ohroziť priebeh konferencie vystupňovaním agresivity vlkov do takej miery, že by ohrozili aj ľudí, čím by sa prezradenie ich existencie rovnalo samovražde. Charles sa snaží držať Annu čo najďalej od napätia, ale ako sa ukáže, nebude to ľahké. Ktosi sa totiž pokúsil o jej únos a skutočnosť, že ten ktosi zneužíva mágiu svorky, neveští nič dobré. Do hry vstupuje skupina upírskych žoldnierov a je v Charlesovom záujme zistiť, kto si ich prácu objednal a prečo sa usilujú práve o Annu. Ako prvý upadá do dôvodného podozrenia práve vodca francúzskych vlkolakov, ibaže aj toho nachádzajú nakoniec mŕtveho. A to krátko potom, čo alfa Smaragdového mesta v snahe uvoľniť napätie medzi vlkmi usporiada lov s presne stanovenými pravidlami.

  Keďže Netvor namieri svoje neprimerané správanie práve voči Anne, Charlesov vlk nemôže ostať nečinný a Charles je obvinený z porušenia pravidiel. A vo svete týchto bytostí sa za klamstvo a prehrešky platí. No zdá sa, že ktosi len využil situáciu a svojou presne mierenou provokáciou chcel dosiahnuť presne to, aby sa Charles prestal ovládať. S Anninou pomocou a s pomocou Angusa Hoppera teda musí Charles nájsť Chastelovho vraha skôr, než situáciu ktosi zneužije ešte viac a krvilačnosť pripísaná v očiach ľudí na vrub vlkolakov znemožní čo i len pomyslenie na odhalenie ich existencie. Nakoniec sa ukáže, že celá situácia je namierená skrz Charlesa na maroka Brana a že je tu ktosi oveľa krutejší neštítiaci sa klamstva a porušenia dohôd, kto sa pokúša raniť ho na najcitlivejšom mieste. Do hry vstupuje aj britský alfa a to spôsobom, ktorý by nikto zo zúčastnených nečakal. Prezradím ešte toľko, že ide o legendu spojenú s kráľom Artušom a snahou získať mocný Excalibur, ten pravý.  

  Charlesove city sú ako na horskej dráhe. Jednak preto, že ich vedome potlačil do úzadia, k čomu ho viedlo poznanie, že preňho ako pre marokovho zabijaka je lepšie vykonávať túto úlohu bez nich a akékoľvek putá by mu to sťažovali, a jednak preto, že jeho vlk je dostatočne samostatný na to, aby nebral ohľad na city iných. To však bezproblémovému fungovaniu puta medzi druhmi nepomáha. Charles sa obáva, že len čo Anna uvidí všetko zlo, ktorým prešiel a ktoré vykonáva, odhalí jeho netvora a to nevyhnutne povedie k tomu, že ho opustí. Tu kdesi sa rodí počiatok nového konfliktu, ktorý podľa anotácie tretej časti série je jednou z jej vodiacich dejových liniek. V tejto časti sa vnútorný Charlesov boj medzi človekom a vlkom pravidelne vracia a ukazuje na to, že vlčí netvor v ňom by nemal problém prevziať kontrolu.

  Iné ťažkosti predstavuje Annina neistota, jej nízke sebavedomie prameniace z toho, čo prežila v bývalej svorke (jej vlčica sa na rozdiel od Anny taká zviazaná minulosťou byť necíti). Z toho vyplýva aj nepredvídateľnosť jej reakcií. Našťastie koná aj pod tlakom citov a aj keď sa na prvý pohľad zdá, že nie všetky jej rozhodnutia sú správne, v konečnom dôsledku sú vždy na mieste. Annina vlčica nie je dominantnou a to vyhovuje Charlesovmu vlkovi. Anna nie je dominantnou, lebo necíti potrebu takou byť, preto môže na vlkov pôsobiť tak zmierlivo. No použiť svoje dary sa ešte len učí a nezaobíde sa to bez chýb.

  Príbeh viac sleduje vnútorné prežívanie Anny a Charlesa. Budovanie dôvery je ťažké nielen preto, že sa často cítia zraniteľní, ale aj preto, že nie je ľahké hovoriť o svojich pocitoch nahlas. Pre ich vzťah je to však veľmi dôležité, lebo len tak môžu prežiť. A učia sa to tak povediac za pochodu. Charles musí ostať dominantný a Anna netvora v ňom uvidí. No nezľakne sa. Ich puto dokáže odhaliť aj hĺbku citov a tie Charlesove hlboké naozaj sú. Dokonca je Anna jedna z mála, ktorá dokáže postrehnúť jemné nuansy jeho svojrázneho zmyslu pre humor (kto by čosi také od marokovho kata očakával? ).

Autorka pridáva niekoľko ďalších informácií. Charlesova podstata, kvôli jeho pôvodu, sa cíti lepšie obklopená prírodou než ruchom veľkomesta. Tu nie je v rovnováhe a nedokáže prehovárať s duchmi, čo je jedno z mnohých dedičstiev po matke a starom otcovi (napriek tomu jedného lesného ducha uvidí). Čosi sa vyjasňuje aj z postavenia omegy vo svorke a to aj prostredníctvom postavy Rica (omega talianskej svorky), s ktorým sa Anna stretáva a poznáva, že nie je sama – napr. skutočnosť, že vyvolávajú prirodzenú potrebu ostatných ochraňovať ich, čo občas spôsobí nepokoj práve preto, že nie vždy je jasné, voči komu je potrebné túto ochrannú snahu namieriť; alebo že väčšina alfa-vlkov by rada vo svojej svorke omegu mala (vlci sa dokonca pri nich dokážu lepšie a rýchlejšie liečiť), ale sú príliš vzácni; či dokonca, že omega svojím spôsobom nemusí alfu počúvnuť, naopak dokáže presadiť svoju vôľu. 

  Príbeh klasicky graduje smerom k záveru. Tajomné, no kruté konanie upírov sa vyjasňuje postupne. Pridávajú sa informácie, ktoré dokresľujú obraz o tom, kto a z akých dôvodov stojí v pozadí udalostí, čo obklopujú Annu a Charlesa. Autorka zručne pracuje aj s momentom prekvapenia. Sám Charles sa dostane do smrteľného nebezpečenstva a jeho konečné vyslobodenie spod sily mágie je v podaní samotnej Anny možno trochu rýchle (predpokladá sa aj marokov zásah, no ten by to nemusel stihnúť, a tak je Charlesov osud celkom prirodzene v rukách družky). Hoci sa tento (nie veľmi rozsiahly) príbeh občas hodnotí ako nevyvážený a z Briggsovej príbehov ako najslabší, mne až taký nepripadal. Niekto môže namietať, že je viac pre ženského čitateľa, ale aj medzi touto čitateľskou skupinou sa objavujú nespokojné hlasy. Ja k nim svoj nepridávam. Mne sa kniha čítala dobre. Annu a Charlesa som si obľúbila, nevadí mi ani nerovné správanie Anninej vlčice a Charlesovho vlka, všetko vnímam ako mozaiku skladajúcu obraz o ich vyvíjajúcom sa vzťahu. A ten je pre mňa vo farebnom svete, ktorý autorka vytvorila ako výrazne zaujímavú kulisu, podstatnou linkou. Detektívna zápletka, akcia, tajomstvo, nebezpečenstvo a mágia sú bonusom navyše, pri ktorých sa dobre bavím. Ani tento Briggsovej soft drink ma teda nesklamal  (priznávam, že najmä naplnením onej romantickejšej časti príbehu, ak sa všetko, čo sa týka vývoja vzťahu medzi Charlesom a Annou, pod toto označenie zmestí). 

-sa

    

α Ω α Ω α Ω α Ω

525199.jpg

Dvojí spravedlnost # 3

Poté, co vlkodlaci vystoupili na veřejnost, si nemohou dovolit špatnou publicitu. Přestupky, které by se v minulosti daly přehlédnout, musí být nyní tvrdě potrestány. Jenže napětí ze špinavé práce, kterou Charles pro otce odvádí, si na něm vybírá krutou daň. Hrozí, že z kata se stane oběť…
Takže když FBI požádá smečku o pomoc s případem sériového vraha, jsou Charles a Anna posláni do Bostonu, v naději, že Charlese změna práce zklidní. Oba brzy zjistí, že nejen poslední oběti byli vlkodlaci. Někdo si bere na mušku jejich druh. A Anna s Charlesem ze sebe udělali cíl… 
(FANTOM Print, 2013)

α Ω α Ω

 Annu a Charlesa v Lovišti opúšťame v pomerne idylickom stave. Autorka však nenecháva ich vzťah v onej idyle ustrnúť či uspať, čím dáva romantickej časti príbehu akýsi iný podtón – ten sa nesie v duchu nového budovania dôvery. Nie je to teda len o tokaní a dokazovaní nekonečnej lásky. Po viac ako roku vzťah Anny a Charlesa narúšajú vážne štrbiny. Nie preto, že by Anna netolerovala Charlesove odchody do prírody, kde prehovára s duchmi a len o niektorých veciach sa s ňou môže deliť. To je to, čo by dokázala tolerovať, rovnako ako jeho úlohu otcovho kata. Ale Charles ich puto uzatvára a Anne sa zjavne nezadržateľne vzďaľuje. Sama tomu čeliť nedokáže a keďže Charles o svojich problémoch nehovorí, nedokáže mu ani pomôcť.

  Vystúpenie vlkolakov na verejnosť nesie so sebou aj prísnejšie dodržanie vlčieho zákona a to predstavuje zvýšený tlak aj na Charlesa. Annine obavy, že by Charles mohol svojím traumám podľahnúť a tie by dokázali z neho urobiť šialené monštrum, sa spočiatku zdajú nereálne, ale čosi predsa len prinúti Brana poslať Charlesa s Annou do Bostonu ako konzultantov pre FBI pátrajúcej po sériovom vrahovi, ktorý okrem ľudí zabíja už aj fae a vlkolakov. Tento nápad má dva rozmery – jednak umožní posilniť pozitívnu reklamu o vlkolakoch v očiach verejnosti a jednak zameranie na iný cieľ by mohlo Charlesovi pomôcť znížiť vlastné napätie. Dvojsečnou zbraňou pre Charlesov a Annin vzťah sa stáva jeho snaha uchrániť Annu pred tým, čo sa s ním deje a rovnako aj jeho snaha nedovoliť, aby ju pošpinili všetky škaredé veci, ktoré si so sebou nesie (ako napr. duchovia tých, ktorých musel zabiť a ktorých videl prosiť o život, no nebolo mu dovolené zľutovať sa nad nimi).

  V Bostone sa Anna ako konzultantka (v skutočnosti je konzultantom Charles, ale výmena úloh má svoje dôvody) a jej manžel stretávajú so skupinou vyšetrovateľov tvoriacu tím z agentov FBI či špeciálnej jednotky sledujúcej práve neľudí (vznikla, keď na verejnosť vystúpili fae a neskôr aj vlkolaci). Zo skupiny najviac vystupuje postava Leslie Fisherovej, ktorá má vynikajúce schopnosti čítať reč tela a predstavuje pre Annu a Charlesa čo do schopností takmer rovnocenný ľudský protipól (samozrejme nemožno hovoriť o rovnocennosti vo vzťahu k špecifickým vlkolačím danostiam). Ona sama sa prvýkrát stretla s fae ešte ako dievčatko netušiac, že tento stret ovplyvní aj jej budúcnosť (a dar, ktorý vtedy dostala od fae, múdro nájde svoje využitie práve pri hľadaní vraha). Dobre jej sekunduje aj kolega Goldstein, skôr hĺbavý vyšetrovateľ s tvárou hráča pokru, ktorý na prípade pracuje už niekoľko rokov.

  Sériový vrah nie je len tak hocikto, svedčí o tom aj to, že krutým spôsobom mučí a zabíja fae a vlkolakov. Keďže tak koná podľa ustáleného vzorca, ostáva skupine vyšetrovateľov nájsť ho skôr, než si vyhliadne poslednú obeť a znova sa na rok odmlčí. Keď zmizne mladé dievča, všetci vedia, že času nie je nazvyš. V hone za vrahom či vrahmi nechýba napätie a odkryť sa musia aj utajované skutočnosti. Do hry vstupujú aj fae so svojou mágiou, predovšetkým Beauclaire, mocný fae a otec unesenej dievčiny, ale aj bostonskí vlkolaci reprezentovaní najmä Isaacom, alfou bostonskej svorky a keďže vrah využíva aj krvavú mágiu, skupine pomáha aj čierna čarodejnica.   

  Charles je iný, lebo sa ako vlk narodil a jeho vlk je schopný prevziať kontrolu bez nebezpečenstva, že by sa zmenil na nekontrolovateľnú beštiu. Rovnako má schopnosť postarať sa o Charlesa, ako sa kedysi Annina vlčica starala o Annu a Charles to v Bostone často využíva. Jeho zvláštnosť pripomína Mercy. Obaja ju čerpajú so svojho spojenia s pôvodným americkým (indiánskym) obyvateľstvom. Charlesov vlk lov na vraha víta, s vedomím potreby ochraňovať svoju družku sa v ňom často ozývajú (nebezpečné vlčie) inštinkty a práve vygradovaná nutnosť ochrániť ju je nakoniec tým, čo pomôže Charlesovi nájsť rovnováhu a zbaviť sa duchov, ktorých drží pri sebe a ktorým jeho pocit viny nedovoľuje prejsť na druhú stranu (že konal správne, mu pomôže pochopiť aj Isaac). Anna navyše nie je ochotná dovoliť svojmu druhovi, aby si v mene snahy ochrániť ju ubližoval sám (obáva sa totiž, že by jej duchovia dokázali ublížiť skrz ich puto, navyše ich útoky na Charlesov zdravý rozum sú stále častejšie a intenzívnejšie). Anna tuší o jeho duchoch, ale nepokúša sa na Charlesa tlačiť, čo sa nakoniec ukáže ako najlepšia taktika. Rozptýlenie pri hľadaní vraha a jeho novej obete prinesie predsa len žiadané, hoci len čiastočné uvoľnenie.

  Beauclairovu dcéru sa podarí zachrániť, ale terčom sa stáva sama Anna a to Charles ani jeho vlk nemôžu dovoliť. Anna a jej vlčica sú húževnaté a ich vnútorná sila pomôže obnoviť aj puto s Charlesom, ktorý sám nájde svoju očistu vo vygradovanom finále.  

Príbeh na pomerne malom priestore nemá čas nudiť. Autorka sa tak vyhýba zdĺhavým opisom, redukuje svoj text na to podstatné a hoci je príbeh aj romantický, prím tu hrá vyšetrovanie, pri ktorom sa v rôznych situáciách obnovuje dôvera medzi Annou a Charlesom. Napätie sa kulminuje smerom k záveru. Budovaniu celkového dojmu pomáha aj tretí (pre mňa oživujúci) rozmer či videnie – vnímanie vlkolakov, fae a čarodejníc prostredníctvom ľudskej optiky sprostredkované postavou vyšetrovateľky FBI Leslie Fisherovej.

  Na záver dostane priestor aj dvojitý meter ľudskej spravodlivosti (jasne vystupuje v ostrom protiklade k tej vlčej, ktorú po zverejnení existencie vlkolakov presadzuje Bran a ktorej vykonávateľom je práve Charles) oslepenej nedôverou a strachom z neznámeho a ten má za následok logickú nespokojnosť neľudí a niekedy v budúcnosti zrejme bude musieť čeliť dôsledku rozhodnutia fae nebrať ohľad na ľudské zákony (ktovie, či sa tento záverečný rozmer z tejto knihy premietne do niektorého príbehu s Mercy alebo v možnom budúcom pokračovaní Alfy a Omegy).  

  Aj tento príbeh je dôkazom toho, prečo mám Patriciu Briggsovú rada a prečo u mňa medzi autorkami súčasného urban fantasy stojí tak vysoko. Teším sa na ďalšie jej príbehy zo sveta, ktorý vytvorila, a pevne verím, že raz svoj priestor pre samostatný príbeh dostane aj samotný Bran (pre mňa by bolo viac než zaujímavé prečítať si, kedy, kde a ako to vlastne všetko začalo ). 

-sa

    

α Ω α Ω α Ω α Ω

smrtici-zar-color_thumb.jpg

Smrtící žár # 4

Pro jednou se vlkodlačí pár Charles a Anna nevydávají na cesty kvůli Charlesově roli otcova vymahače. Tentokrát je jejich výlet do Arizony čistě osobní – aspoň zpočátku… Charles a Anna brzy zjistí, že na útěku je nebezpečný fae, který vyměňuje lidské děti. Studená válka fae s lidmi začíná nabývat na obrátkách – a Charles a Anna se ocitají v palebné linii. (FANTOM Print, 2015)

α Ω α Ω

  Sympatická vlkolačia dvojica Charles a Anna sa vo svojom vzťahu posúvajú ďalej. Anna chce dieťa, Charles mlčí. Ako v mnohom. A tak sa Anna rozhodne na dôvody jeho nehovorenia prísť sama. Ako v mnohom inom. To je pozadie preblikávajúce od úvodu tohto príbehu série o omege Anne a alfa vlkolakovi Charlesovi – marokovom zabijakovi, ktorý si nikdy nemyslel, že nájde niekoho, kto by ho miloval. Nežne, nekonečne, s pokojom a svetlom... Keďže ju na narodeniny skúša obdarovať zakaždým čímsi nezvyčajným, tento raz sa rozhodne pre koňa. A tento výlet odhalí aj čosi z jeho minulosti.

  Charles a Anna mieria do Arizony za rodinou miestnej svorky, o ktorej obyvatelia v okolí veľa nevedia. A tak to má zatiaľ aj ostať. Charles sa tomuto miestu dlho vyhýbal, ale už nemôže, pretože jeho jediný ľudský priateľ, akého kedy mal, umiera. Alfa miestnej svorky Hosteen sa na Charlesa hnevá, pretože odmieta Josepha premeniť na vlkolaka. Ale pre marokovho syna existujú zákony, ktoré neprestupuje. Práve preto, že je syn svojho otca.

  Tento vstup odhaľuje nie celkom ideálne vzťahy v rodine, za ktoré môže predovšetkým Hosteen. Jeho vnuk Kage sa oženil s potomkom severskej čarodejnice, ktorá to o sebe tají. Dobrý vzťah nemá ani k jej najstaršiemu synovi Maxovi. Ale to všetko sa krátko po Anninom a Charlesovom príchode mení. Práve čarodejnícka krv totiž Chelsea pomôže prekonať desivé nutkanie ublížiť svojim deťom a len jej húževnatosť pomôže Charlesovi premeniť Josephovu nevestu na vlkolaka. Premena nie je jednoduchá, a jednoduché nie sú ani dni potom. Pre celú rodinu.  

  Pre Charlesa a Annu sa tak pokojný výlet mení na novú misiu. A v deji sa kombinuje dvojaký konflikt. Ten vnútorný, rodinný, a ten vonkajší, zameraný na útoky detí. Otázka znie, kto a prečo chce zabiť Hosteenove pravnúčatá, ktoré ich matka krátko predtým vyzdvihla v miestnej škôlke. Jediným vodítkom je najskôr malá Mackie, ktorá upozorňuje na to, že v škôlke sa pohybuje zlý duch. Rodina, ktorej korene siahajú ku kmeňu Navajo, také veci neberie na ľahkú váhu. A práve v škôlke začína Charlesovo a Annino pátranie. Odhalenie faeskej mágie vedie k otázke, prečo fae útočí na malé deti. Keď sa ukáže, že útok súvisí s malým dievčatkom Amethyst, ktorú fae uniesol a na jej mieste zanechal dvojníčku, do prípadu sa zakrátko zainteresuje Cantrip i FBI. Najmä stará známa agentka Leslie Fischerová. A jej vstup do hry je aj tu oživujúci.

  Pátranie po všetkých podivných incidentoch v okolí (za ktorými by mohol stáť fae) rozptyľuje dej do niekoľkých epizód. Pátranie vedie k odhaleniu skrývajúceho sa fae, ktorý prezradí, že za incidentom nestojí obyčajný člen ich druhu. Ale ktosi veľmi mocný, kto sa vie dobre maskovať a navyše používať dvojníkov, ktorých podhadzuje na dlhý čas bez toho, aby si ktokoľvek všimol čosi podozrivé. Ide o zberateľa bábik, ktorý sa logicky zameriava na malé dievčatká. (Útoky na deti zjavne nie sú ojedinelé, toto zameranie fae na ľudské deti je centrom pozornosti aj v príbehu Mercy Thomsonovej Ohnivý dotyk.)

  Z Chelseaných detí vystupuje do popredia Max. Ukáže sa ako veľmi vnímavý tínedžer, inteligentný a citlivý, chrániaci svojich mladších súrodencov. Vzťah medzi Annou a Charlesom sa utvrdzuje aj na pozadí toho, že je to práve Anna, kto v tomto priestore naďabí na ďalší element z minulosti svojho manžela. Na ženu, ktorá si na miesto po jeho boku činila kedysi nárok a ktorá mohla byť na Anninom mieste, keby sa nezľakla toho, čím Charles je. Objavuje sa tu niekoľko spomienok na Charlesovu minulosť, no jeho špecifickosť a výnimočnosť sa aj tak celkom nevysvetľuje. A zrejme sa ani celkom vysvetliť nedá.

  Naplno sa prejavuje aj Annin vplyv na dominantných vlkov, ale aj na ľudí v jej okolí. Autorka sleduje niekoľko línií. Okrem hľadania krutého fae sa sústreďuje na vzťahy v Hosteenovej rodine. Na premenu Chelsea a jej dôsledky, na prijatie premenenej severskej čarodejnice, ktorá je navyše dominantná, a zjavne to nebude mať ľahké. Okrem Hosteena sa z miestnej svorky mihne v príbehu len jeho zástupca Wade. Medzi agentmi Cantripu sa objavuje človek, ktorý kvôli svojmu pôvodu vie o fae viac než ostatní. Anna sa ani v tomto príbehu celkom nezbavuje svojich démonov, ale našťastie má po boku silného partnera a jeho brata vlka.

  Charles, s rukami večne od krvi, ktorej sa zrejme nikdy nezbaví, potrebuje počuť, že nie je netvorom, ktorý všetkých odrádza, ale je pre ranených, slabých a ohrozených jedinou istotou, u ktorej práve ranené duše hľadajú ochranu. V tomto príbehu vystupuje do popredia Charlesova čarodejnícka a azda aj šamanská podstata, ktorá pomáha Josepha udržať pri sile. Charles, ktorý vidí duchov, tento raz netuší, čo od neho chcú. Ale vie, že Josephova úloha sa neskončila. Amethyst sa podarí zachrániť, čo je pre Charlesa svojím spôsobom veľmi dôležité. Energia všetkých sa sústredí na ochranu detí a nakoniec sa prehupne do ochrany Mackie. Aj tento boj, hoci s oveľa väčšími problémami, Charles s Annou ustoja (nie je to však boj taký intenzívny ako v predchádzajúcich dvoch častiach).

  Čítanie to nie je zlé. Vzhľadom na pôvodný motív cesty Charlesa a Anny do Arizony a na chovateľský záujem Hosteenovej rodiny sa v knihe hovorí veľa o koňoch (tu sa výrazne prejavuje autorkina láska k týmto zvieratám). Tieto pasáže môžu byť zaujímavé, ale rovnako aj spomaľujúce a miestami – rovnako ako pre Annu – pre čitateľa, ktorý toho o koňoch, kritériách ich hodnotenia a druhoch chôdze či klusu, veľa nevie, aj menej zrozumiteľné. Koniec knihy sa dynamizuje, ale niektoré otázky ostávajú nezodpovedané. Jednou z nich je, prečo fae tak rozhodne útočia na ľudí, hoci im v predchádzajúcej časti vyhlásili tichú vojnu. A hoci autorka niektoré motívy na konci knihy dokončieva, identita fae, ktorý stojí za prepustením zberateľa bábik ostáva skrytá. Zaujímavé je, že hoci sa načrtáva otázka, prečo sa niektorí fae napriek deklarovanému stiahnutiu nepresídlili do rezervácie (a následne, koľko takých fae je), nikto sa ňou nezaoberá. Nakoniec, je možné, že si túto otázku autorka ponecháva v zálohe pre ďalšie možné pokračovanie tejto série (autorka píše piatu časť s názvom Burn Bright). Nevyriešený motív potomka medzi Annou a Charlesom čosi také naznačuje.

  Knihe nechýba štipka humoru a romantiky, ale ani clivejších miest. Autorkin svet je pestrý. Vlkolaci v Arizone zrejme dlho v anonymite nevydržia. Charles zistí, že existujú fae, ktorých mágia láme jeho moc silnejšie, než bol doteraz zvyknutý. Je trochu otázne, prečo ho autorka nechala prehliadnuť vodítko, ktoré smerovalo k pravému vinníkovi oveľa skôr (že je treba hľadať v škôlke, bolo jasné, i to, že polícia sa najskôr dostala k nepravému vinníkovi). Na druhej strane autorka odhalila viac z toho, čo sa skrýva pod jeho zdanlivo nepreniknuteľnou tvárou. Mimochodom, čakala som, že do záchrany dcéry sa aktívne zapojí aj novo premenená Chelsea. Autorka prepína vnímanie postáv tej istej situácie, čím sa čítanie výrazne obohacuje a zároveň dynamizuje.

  Osobne mám v celom tomto svete najväčší problém práve s fae. A ani táto kniha to nezmenila. Stále pre mňa ostávajú najmenej sympatickou časťou celého toho univerza a rovnako najmenej stráviteľnou, práve pre tú ich rozprávkovo zahalenú nečitateľnosť a falošnosť, za ktorú skrývajú krutosť, zvláštne správanie a vo svojej podstate sú ich schopnosti nekonečné, veľmi magické a hmlisté. Mám Annu a Charlesa rada, a nie, nebudem Annu porovnávať s Mercy. Annin pokoj je v protiklade k Mercyinej energickosti. Obe však vedia byť dostatočne húževnaté, keď je to potrebné. Dávam plné hodnotenie, lebo autorkine príbehy v rámci žánru stoja v mojom osobnom rebríčku vysoko. 

  Ako v iných knihách, aj tu stojí marok kdesi v tichom úzadí. Osobne sa mihne na konci. Na prvý pohľad nenápadne, a predsa. A ja... stále čakám, že sa P. B. rozhodne napísať ten jeho príbeh.

-sa

α Ω α Ω α Ω α Ω

25-jasnym-plamenem-color.jpg

Jasným plamenem # 5

Branova smečka má členy, přebývající potají v lesích, stranou od všech. Bran dobře ví, proč od nich drží ostatní vlkodlaky dál, a také dobře ví, proč se nyní rozhodl sbalit se a na čas odjet. Se svými důvody se však nikomu nepochlubí…

Patricia Briggs nás ve své spin-off sérii zasvěcuje nejen do dalších faktů ze života Mercy Thompsonové, ale především nás nechá nahlédnout hlouběji do smečky, z níž Mercy přišla, a ochutnat nejen faeskou, ale i další, mnohem temnější magii. Charles se svou družkou Annou se pokoušejí zachránit dva z „divých“ členů smečky, narazí však při tom na znepokojivé stopy, nepříjemně zavánějící špionáží a zradou a vedoucí k dalším bolestným zjištěním.

Kdo zradil? Dá se důvěřovat divým? A pokud ano, jak je možné, že se zrádce neprozradil skrze silná pouta smečky? Bran nechal svému synovi jen velmi málo indicií a jeho milovaná Anna, vzácná vlčí omega, bude muset několikrát riskovat v zájmu ostatních. Jasným plamenem bude hořet nejen vášeň mezi hrdiny.

Jsou divocí a zlomení. Vlkodlaci příliš narušení, než aby mohli žít mezi ostatními svého druhu. Pro své vlastní dobro byli vyhoštěni na okraj Aspen Creeku v Montaně. Dost blízko marokovy smečky na to, aby měli její podporu; dost daleko na to, aby nikomu neublížili.

Jejich alfa odcestoval ze země, na volání o pomoc faeského druha jedné z divých proto odpoví Charles s Annou. Zamíří do horské divočiny, kde překazí únos – krveprolití však zabránit nedokážou. Charles a Anna tak nyní musí využít svých schopností vymahače a mírotvorkyně k vypátrání útočníků, otevřou tím ale bolestivou kapitolu minulosti napsanou nejtemnější magií těch, kdo se narodili s čarodějnou mocí… (FANTOM Print, 2018)

α Ω α Ω

 

α Ω α Ω α Ω α Ω

divoky-symbol-briggs.jpgDivoký symbol # 6

V lese, v odlehlé osadě plné prapodivných symbolů, se probudila stará, zlá magie. Maže vzpomínky a z těch dávných vytahuje zpět na světlo světa takové, které by každý raději zapomněl. A co víc, snaží se množit a zanechat po sobě na světě mocné stopy. Nebo dokonce potomky?

Obyvatelé lesního městečka jménem Divoký Symbol zmizel
i. Pozemek patří marokově družce, a tak Anna s Charlesem, kteří patří do této smečky vlkodlačích potížisty, budou mít práci. Z lesů se přitom šíří magická píseň, která nevěstí nic dobrého…

Vrhněte se do zkrocení zdivočelé magie v nejnovějším přírůstku do série Alfa a Omega jménem Divoký symbol. Patricia Briggs přichystala další spletitý a napínavý příběh ze světa smečky, vedené nejmocnějším z vlkodlaků. 
(FANTOM Print, 2021)

α Ω α Ω

 

α Ω α Ω α Ω α Ω

 

_________________________________________________________________________