Choď na obsah Choď na menu
 


The Psy/Changeling Series # 7

 

zablesk-vzpominek-singh.jpgZáblesk vzpomínek  Nalini Singh

Žena bez minulosti se stává loutkou muže, který má v rukou její budoucnost…
Když ji Dev Santos najde na svém prahu, je v bezvědomí, samá modřina, ztratila paměť a nezná svou identitu. Ví pouze jediné: že je nebezpečná. Dev, vázaný povinností chránit nejchoulostivější tajemství svých lidí, musí eliminovat všechny hrozby. Tuto úlohu se nikdy nezdráhal plnit – ovšem jen do chvíle, než zjistí, že ho přitahuje tato žena, z níž se může vyklubat nejrafinovanější zbraň nepřítele.
Tyran skrytý ve stínech zbavil Katyu Haasovou všech vzpomínek a naprogramoval ji tak, aby provedla chladnokrevnou vraždu. Katya se zoufale snaží zachránit si zdravý rozum. Její jedinou nadějí je Dev. Jak ale může čekat, že získá důvěru muže, který by mohl být klidně jejím terčem? Jeden totiž musí v této hře zemřít. 
(FANTOM Print, 2021)

∆ ∆ ∆ 

V centre siedmeho pokračovania psysko-meňavskej ságy stoja odpadlíci od Psy - Zabudnutí, považovaní za rebelov, ktorým neumožnili odísť v mieri, a teraz predstavujú pre Radu Psy hrozbu. Snaha vyhladiť ich viedla k životu na úteku a skrývaniu sa. Zabudnutých vyhľadáva nadácia „Paprsek“, na ktorej čele stojí Devraj Santos. Jeho predkovia sa odpojili od PsyNetu, no nikdy ich neprestali prenasledovať. Medzičasom sa Zabudnutí začali spájať s inými rasami a objavili sa u nich nové, nevídané schopnosti. Nesie to však i svoje negatíva.

Dev nájde na prahu domu neznámu Psyku v bezvedomí s dôkazmi na tele o fyzickom mučení. Pátra po dôvodoch prečo. Pre pomoc sa spája s meňavcami. V neznámej žene spoznáva Ashaya Aleineová (V zajetí slasti) Jekaterinu Haasovú, svoju niekdajšiu spolupracovníčku. Dev jej prítomnosť považuje za princíp trójskeho koňa a je pripravený hrozbu eliminovať. Predurčuje ho k tomu okrem iného jeho vojenská minulosť.

Katyu mučí v mysli muž-tieň a spôsobuje jej agóniu. Sama vie, že je hrozbou, čosi alebo ktosi ju zmenil, no na podrobnosti si nespomína. Aby mal Katyu na očiach, ubytuje ju Santos u seba. Dev si od iných drží odstup, je si plne vedomý svojej úlohy ochrancu. Navyše má naňho Katya netradičnú požiadavku – aby ju zabil.

Dev má schopnosť cítiť kov, ktorý ho posilňuje aj chráni, no zároveň ho zbavuje ľudskosti. Jeho zajatkyňa pomerne rýchlo túto jeho obranu naruší. Príťažlivosť medzi Devom a Katyou na seba nenechá dlho čakať. Väzeň porušuje všetky pravidlá a rozvracia všetko, čo o sebe vedia. Ako sme u mužských hrdinov v autorkinom ponímaní zvyknutí, prejavujú sa u Deva silné majetnícke inštinkty.

Autorka rozvíja línie zložitosti fungovania Siete Psy. Pridáva nové informácie o programoch Psy. Hnusákom je tu Ming LeBon. V Rade silnejú snahy o nadvládu a individuálne spôsoby na dosiahnutie tohto cieľa. Takisto pokusy o vytvorenie univerzálnej mysle. Radný Kaleb Krychek odhaľuje, že Sieť Psyov postihuje akási nemoc podobná antropomorfnému organizmu. Jej účinky sú zatiaľ neznáme. Zároveň sa zmeny hýbu aj v komande Šípov, čo je vojenská frakcia elitných a najlojálnejších bojovníkov Psy. I u nich sa destabilizuje dôvera k vodcom.

Katya objavuje svoje schopnosti. Nemá istotu, či jej správanie nie je iba súčasťou cudzieho plánu, ktorým ju naprogramovali. Je bábkou, ale v čích rukách? Jekaterina bola psyská vedkyňa, ale tá je teraz preč. Katya vstala z popola a vytvára si vlastnú budúcnosť. Netuší ale, koľko času jej ostáva...

Dev a Katya ťažko popierajú vzájomnú túžbu, ale jej nutkanie utiecť ju núti s Devom bojovať. Využíva príležitosť a po pokuse o útek do Kanady, jej Dev ponúka šancu nájsť odpovede na otázky, čo ju mučia, no na tejto ceste do neznáma ju sprevádza. Dev začína mať slabinu – Katyu, a ona si to uvedomuje. Práve pred ňou by však slabiny ukazovať nemal.

Cieľom ich putovania je mestečko Sunshine na Aljaške. Mesto duchov, kde nachádzajú dôkazy o veľkom incidente, počas ktorého došlo k hromadnému zrúteniu Utíšených Psy. Dev má obavy, že podobný osud striehne na Zabudnutých.

Dev plánuje od Minga získať kľúč od Katyinej mysle, ktorá je pre ňu väzením. Tvrdohlavá Katya ale berie veci do vlastných rúk. Konfrontácia s Mingom jej neprinesie želané oslobodenie. Pravda je krutá – nenávratne ju poškodil. Pomaly umiera. Dev ju tvrdošijne drží pri živote. Hrdinom ostávajú posledné dni. Chcú si užiť svoju spoločnosť a zároveň robia všetko preto, aby sa nevzdali nepriazni okolností, čo vedie kapitoly k emociálnemu záveru.

Opätovné stretnutie s postavami zo sveta tejto paranormálnej fantasy je príjemné a má stále svoje kúzlo. Všetky komponenty v ňom plnia svoj účel. Záblesk vzpomínek obsahovo trochu odbočil od mojej predstavy. Ak mal byť vzťah Deva a Katyi vražedný, chýbalo mi v ňom v tomto zmysle čosi rafinovanejšie, až temnejšie. Katya síce odoláva hlasom v hlave a čaká na spúšťač, ale inak sú s Devom v pohode. To ale nemení nič na konečnom dojme, ktorý je vysoko pozitívny. Singh tu zahrala na tóny skôr ženským citom ako akčným typom. Je to nakoniec primárne romanca. Nie je tu núdza o nové zaujímavosti. Nápad s návratom Katyi do života je ďalšou z unikátností Psy, ktoré autorka neustále udržiava živé a kreatívne. Táto rasa ostáva ťahúňom udalostí. Kedy prídu ďalšie, je otázka na edičný plán vydavateľstva.

si-