Choď na obsah Choď na menu
 


The Psy/Changeling Series # 6

9. 2. 2020

 

bmid_ohnivy-cejch-kp7-425484.jpg

Ohnivý cejch Nalini Singh

Ačkoli Mercy, strážkyně DarkRiverů, cítí naléhavou potřebu najít si životního druha, zuřivě odolává, když se ji pokusí přivlastnit Riley Kincaid, poručík ze smečky SnowDancerů. Problém není jen to, že ji vytáčí; je totiž také vlk, zatímco ona je kočičí šelma, a oba jsou zvyklí mít navrch.
Když je však z teritoria DarkRiverů unesen geniální mladý měňavecký vědec, musí Mercy a Riley spolupracovat, aby mladíka vystopovali – dřív, než se záhadní únosci rozhodnou, že už ho není potřeba. Dva dominantní jedinci však časem zjistí, že podřídit se jeden druhému neznamená nejen smrtící konspiraci, ale také vášeň tak žhavou, že na nich obou zanechá ohnivý cejch. 
(FANTOM Print, 2019)

∆ ∆ 
 

Keď jedného dňa v malej reštaurácii vybuchne bomba prinesená zákazníkom, ešte nikto netuší, že je to len začiatok zdanlivo chaotického teroru vo svete, ktorý balansuje na pokraji konfliktu pred škrtnutím povestnej zápalky. Akoby strážkyňa DarkRiverov leopardica Mercy Smithová nemala dosť problémov s vlastnou dominanciou vo svete mužov pod neustálym drobnohľadom svorky. V obkolesení dohadzovačov, ktorý ju chcú vidieť s druhom po boku a nechápu, že pre alfa samicu to nie je prijateľné len tak. Mercy si zakladá na svojej nezávislosti. Nemieni sa podriadiť nikomu, ani najužšej rodine. Preto neprijíma s veľkým nadšením nútenú spoluprácu s poručíkom spriatelenej svorky vlkov SnowDancerov Rileym Kincaidom.

Ich prvou spoločnou úlohou je vyšetriť nezvyčajné udalosti na území meňavcov. Ako je nález malej rysej meňavky Willow a únos jej staršieho brata. Prečo by niekto potreboval elitného študenta nanotechnológie? Hľadanie odpovede na túto otázku je iba prvým krokom k spletitej ceste intríg, ktoré zasahujú do všetkých známych frakcií ľudí i „neľudí“.

Ako sa ukáže, ktosi ovláda mysle Psyov a manipuluje ich k vražedným a samovražedným atentátom. Verejné násilie spôsobené Psy netolerujú ani príslušníci najvyššej Rady, vrátane jedného z najsilnejších Kaleba Krycheka. V Sieti je ale oveľa viac hrozieb, ako sa zdá na prvý pohľad. Svoje má na svedomí nepolapiteľný Duch, samotná Myseľ Siete a objavuje sa aj záhadný Obchodník s informáciami. Všetci prispievajú k destabilizácii PsyNetu. Organizované a cielené zneužívanie Psyov núti vodcov obnoviť rovnováhu, pretože šíriace sa násilie ostáva vo vnútri siete, nemá sa kde filtrovať. Pokus o odstránenie členov Rady, hlavne Krycheka aj Nikity Duncanovej, dokazuje, že ani vedúci Psy nie sú celkom neohroziteľní. Strach vedie Psyov nakloniť sa k obnove Utíšenia. Čo ale spôsobí nové preprogramovanie v Sieti?

Všetky udalosti tentoraz ovplyvňujú akcie ľudskej Aliancie. Aliancia skúša destabilizovať poriadok a niekto mocný chce kraľovať svetu uvrhnutému do chaosu. Je cieľom vojna medzi rasami? Pomsta za neúspech frakcie zasiahne aj Meňavcov...

Na pozadí týchto udalostí nás autorka berie na exkurziu do vnútornej štruktúry sveta meňavských svoriek. Medzi známe páry, ich vzťahy, do ich intimity. Uprostred stoja Mercy a Riley, „mačka“ a vlk. Ich vzťah je jasný od prvého momentu. Nedokážu byť spolu, no neodolateľne ich to k sebe ťahá. Mercy s Rileym sa neprestajne iritujú, skúšajú svoje hranice, provokujú sa, aj sexuálne. Neustále „harašia“. To je už len krok k dohode stať sa príležitostnými milencami bez záväzkov. Problém je v tom, že to nezvládnu bez toho, aby pošliapali svoj pracovný vzťah. Ona, strážkyňa DarkRiverov, on, poručík SnowDancerov, čokoľvek urobia, podpíše sa na ich svorkách. Nehovoriac o tom, že utajiť pomer medzi meňavcami a mentálne zdatnými Psy je nad ich schopnosti a sily.

Singhová sa v príbehu sústreďuje viac na sexuálne pnutie medzi hlavnými postavami ako na to ostatné. Základnou otázkou je, či Mercyina leopardica je schopná prijať druha. Mercy nechce Rileymu dovoliť, aby sa o ňu staral. Konflikt je nevyhnutný, lebo obaja v pozícii strážcov nemajú komfort, že sa ich jednanie týka len ich samotných. Stávajú sa vecou verejnou. Riley navyše bojuje s pocitom zlyhania pri ochrane sestry Brenny (Ledové pohlazení). Potrebuje dohliadať na ženu, ktorá sa stala niečím omnoho viac ako iba jeho milenkou. Nakoniec sa pokúšajú o kompromis. Bez drobných zásahov oboch svoriek i rodín sa to samozrejme nezaobíde. Kto z nich dvoch sa bude musieť vzdať krvného puta so svorkou? Nakoľko Mercy obetuje Rileymu svoju nezávislosť? Zvládne ich krehký vzťah skúšku partnerského puta?

Je nutné konštatovať, že samotné jadro konfliktu Psy/Meňavci sa v tejto časti až tak dynamicky nepohýna. Príbeh rozvíja priateľsko - bratsko - sesterské vzťahy vo vnútri svoriek. Pridáva aj iné meňavské zvieracie druhy, ktoré sú okrajovo zasiahnuté udalosťami. Chystá pôdu pre pokračovanie hlavne v postavách Sienny Laurenovej (Psy chránenkyňa SnowDancerov), u ktorej sa prebúdzajú extrémne schopnosti, ohrozujúce rodinu i svorku. Sienna má správny vek na výcvik, no možno jediným východiskom z napätia voči alfovi svorky Hawkovi bude jej návrat na PsyNet. Neustávajúce intrigy odhaľujú pokračujúce boje o nadvládu medzi členmi Psyskej Rady.

Ohnivý cejch sa nakláňa viac k ženskému vnímaniu fantasy, kde nie je núdza o erotiku. Odhliadnuc od fantasy prvkov, šlo by čisto o červenú knižnicu. Je to také vzťahové prekáranie dvoch dominantných hrdinov. Celkovo sa ale neodkláňajú od očakávaného štandardu série. Mercy a Riley sa nestali mojimi favoritmi, dotvárajú však meňavský kolorit. Mrzela ma doslovná koncepcia vzťahu „pes a mačka“ s každým klišé detailom, na aký si len spomeniete, čo podfarbovalo Rileyho oslovovanie Mercy ako „kočko“ alebo „číčo“  Škoda aj zmeny autora predlôh k obálkam. Chris McGrath bol super. 

si-