Choď na obsah Choď na menu
 


The Psy/Changeling Series # 5

3. 7. 2017

 

mid_v-zajeti-slasti-xkb-332356.jpg

V zajetí slasti Nalini Singh

Ashaya Aleineová je dokonalá Psyka – chladná, klidná, vyrovnaná… avšak jen na povrchu. Aby zajistila bezpečí svému synovi, hraje s Radou Psyů nebezpečnou dvojí hru: poslušně plní nařízení radních a zároveň se potají snaží zosnovat plán, který by ji i její dítě osvobodil z krutého zajetí. Její jedinou šancí, jak se zachránit, je předstírat vlastní smrt a svěřit se do rukou nebezpečného odstřelovače, který ji už týdny pronásleduje ve snech.
Strážce smečky DarkRiverů Dorian Christensen přišel kvůli psyskému vrahovi o sestru a celé rase přísahal pomstu. Sice postrádá schopnost měňavců vzít na sebe podobu svého zvířete, ale v jeho nitru přesto žije uvězněný levhart, který touží po odplatě.
Dorian si nikdy nemyslel, že by mohl propadnout příslušnici chladné rasy Psyů, jenže osud málokdy hraje podle pravidel a úkol chránit Ashayu a jejího syna ho brzy přinutí přehodnotit priority. Ashayu však nepronásleduje jen Rada Psyů, vznáší se nad ní přízrak z minulosti, který by mohl její křehký vztah s Dorianem ohrozit tím nejfatálnějším způsobem…
 (FANTOM Print, 2017)

∆ ∆  

Odkedy mal najlepší darkriverský ostreľovač Dorian Christensen na muške psyskú vedkyňu Ashayu Aleineovú, ubehlo niekoľko mesiacov. Teraz plní dlh, ktorým sa svorka zaviazala a unáša Aleineovej syna Keenana do bezpečia pred vplyvom psyskej Rady. To je však iba prvý krok v zložitom Ashayinom pláne, ktorého cieľom je odhaliť verejnosti Protokol I., projekt Rady na ovládnutie rasy. Život v podzemnom laboratóriu a čisto vedecký základ jej psyských schopností umožňuje Ashayi na základe dokonalého sebaovládania prepracovať sa pomalými krokmi k dôvere najvyšších kruhov do takej miery, že jej to umožní nafingovať vlastnú smrť. Iba to je cesta z dlhoročného väzenia, ku krádeži dôležitých informácií a výsledkov výskumu, na ktorom Ashaya pracuje. Vďaka svojej práci získava prístup k nejednému tajomstvu Rady. Svojím útekom sa stáva cieľom prenasledovania nielen pre Psyov, ale aj pre záujmové skupiny, ktoré doteraz stáli v ústraní.

Toto všetko Ashaya Aleineová vie, je ochotná riskovať, aby zachránila to najcennejšie, čo má. Keenana. Fakt, že pozná city, s ktorými sa učí nenápadne vysporiadať, úspešne tají, no len do momentu, keď sa dostane pod ochranu Meňavcov. Úloha osobného strážcu padne na Doriana, ktorý má s prívržencami Psy iba jeden zámer. Vyhladiť ich. Osobne sa pomstil bezcitnému psyskému vrahovi svojej sestry, no jeho vražedný inštinkt to neuspokojilo. Ashaya, Psyka pod vplyvom Utíšenia, ho vytáča, no s jej synom Keenanom si vytvorí okamžité puto. Toto protirečenie má za následok nejednu vypätú situáciu medzi týmito hlavnými hrdinami a Doriana jeho vlastné reakcie na stranách knihy poriadne frustrujú. Myslím, že stabilným čitateľom netreba zvlášť pripomínať, že nemalú úlohu zohráva sexuálna príťažlivosť, s ktorou obaja bojujú spôsobom sebe vlastným, psyským a meňavským, mužským a ženským. Autorka necháva často prehovoriť Dorianov testosterón. Komplikácie okolo Ashaye Aleineovej navyše pálčivejšie otvárajú otázku Dorianovej neschopnosti premieňať sa do zvieracej podoby, neschopnosti dať šelme v sebe, čo potrebuje a čo ju plne oslobodzuje.

V psysko-meňavskom konflikte sa k slovu opäť dostáva odboj, o ktorom sa na sieti PsyNet už debatuje otvorenejšie a samotná Rada si priznáva, že musí zapojiť iné páky na zamedzenie rozkolu a kolapsu. Verejné vystúpenie Ashaye Aleineovej a odhalenie dôkazov manipulácie v centre psyskej rasy, prinúti mnohých členov Rady vážne uvažovať o prevzatí vlády a využití ešte rafinovanejších spôsobov na jej dosiahnutie. Napríklad tým, čo Aleineová otvorene pomenuje ako vývoj biologickej zbrane vo forme vírusu, ktorý by neovplyvnil iba Psyov, ale všetky rasy naraz. Tu už majú čo povedať do prebiehajúcich udalostí doposiaľ fantómové, driemajúce spoločenstvá ako Čistí Psyovia alebo Ľudská Aliancia. Pre všetkých by boli Ashayine vedecké poznatky viac než prínosné. Momentálne je však pod ochranou DarkRiverov...

Ashaya ako L-Psyka nemá výrazné schopnosti na manipuláciu cudzej mysle, dokáže však vidieť na bunkovej úrovni až po štruktúru DNA. Vidí aj Dorianovu a je schopná opraviť chyby. Tým rastie šanca na prebudenie jeho zvieracej podoby. Také jednoduché to ale nebude...

Ashayina osobnosť je plná tajomstiev, ktoré Dorian pomaly odhaľuje, a nerád zisťuje, že ho tým okolnosti nútia poopraviť svoj názor na Utíšených Psyov. Problém je v tom, že klamstvá sú dlhodobou súčasťou Ashayinho života. Ashaya môže s pomocou Meňavcov utiecť pred Radou i skupinami, ktoré na ňu poľujú, neutečie však jedinej osobe, pred ktorou sa túži ukryť najviac. Pretrhnúť puto s PsyNetom môže, puto so svojím dvojčaťom Amarou však nie. Amara je schopná vstupovať Ashayi do mysle, nech je kdekoľvek, chce manipulovať jej životom, vziať jej Keenana, pretože... pretože Amara je sociopat, má rada zvrátené hry a všetko medzi ňou a sestrou vníma ako hrozbu. Vrátane Doriana Christensena. Boj s týmto votrelcom vnáša do vzťahu Ashaye a Doriana nový rozmer. Ashaya si uvedomuje sestrinu inakosť, no sesterská láska jej nedovoľuje vzdať sa puta, ktoré ich viaže. A už vôbec nie dovoliť hnevom zaslepenému meňavskému strážcovi ukončiť Amarin život na hrane ľudsky chápanej normálnosti. Trojuholník Ashaya – Amara – Keenan je pre Doriana najťažším orieškom, s ktorým mal dočinenia. A tento trojlístok rovnako potrápi celú čitateľom doteraz známu rodinnú komunitu Meňavcov v San Franciscu.

Nalini Singh aj v tomto prípade dokazuje, že jej fantázia má čo ponúknuť. Nástup nových komunít a vetvenie motívov samo o sebe nabáda na pokračovanie a vysvetlenia budú ešte na dlhé lakte. Priaznivci série nebudú ochudobnení o akčnejšie scénky, hĺbavejšie povahy môžu odhaľovať etické aspekty rezonujúce v pozadí nastolených otázok. Niektoré postavy sa výrazne individualizujú, záhadným správaním, utajovaním a zahmlievaním v ich konaní autorka zvyšuje príťažlivosť celej série. Myslím, že nápad s Ashayiným „rozdvojením“ tejto časti výrazne pomohol a patrí k tomu vydarenejšiemu v rámci konceptu príbehu. Dorian sa nevymyká predstave dominantného samca, ani ničomu, čo sa od jeho pozície v príbehu a hierarchii svorky očakáva. Ich vzťah osciluje medzi počúvaním rozumu a zvádzaním. V láske ale ťahajú argumenty za kratší koniec. Idylická rodinná bodka v závere pripomína, že napriek obalu stále ide predovšetkým o romancu, čo podľa mňa výstižne označuje kategória „romantasy“. Na tomto poli patrí séria Psy/Changeling na našom trhu stále bezkonkurenčne k originálnemu čítaniu.

si- 

 

 a 1/2