Choď na obsah Choď na menu
 


The Psy/Changeling Series # 4

28. 4. 2016

 

okovy-minulosti-nahled_thumb.jpg

Okovy minulosti Nalini Singh

Talin McKadeová pracuje v organizaci, která má za úkol pomáhat dětem z ulice a hledat jim bezpečný domov v pěstounských rodinách. Když jsou však objevena znetvořená těla dvou jejích svěřenců a další je stále na seznamu pohřešovaných, musí se obrátit o pomoc k muži, pro něhož byla do té chvíle mrtvá. Clay Bennett patří k uznávaným strážcům smečky DarkRiverů, má však za sebou temnou minulost. Pro záchranu své nejlepší kamarádky Talin zabil v dětství člověka a v den, kdy mu řekli, že je po smrti i Talin, v něm zemřelo všechno dobro. Jenže nyní před ním stojí živá a zdravá, a navíc ho žádá o pomoc. Clay už Talin jednou ztratil. Nechce ji nechat znovu odejít. Ovládá ho zběsilá touha ji vlastnit, lačná jako levhart skrytý v jeho nitru. 

*

Clay Bennett je odvážným strážcem klanu DarkRiver, ale dětství prožil ve slumu jen s lidskou matkou, jelikož otce-měňavce nikdy nepoznal. Jako chlapec bez vazeb na smečku se v sobě pokusil zvířecí pudy potlačit. Neuspěl… a spáchal ohavný čin, když zabil člověka a během následného krveprolití přišel o svou nejlepší přítelkyni Talin. Toho dne, kdy mu řekli, že je mrtvá i ona, v něm zemřela veškerá dobrota. Talin McKadeová přežila dětství plné hrůzy a zabíjení. Nyní se jí v životě objevuje nová noční můra, když děti, s nimiž pracuje, postupně mizí a jsou nalézány mrtvé. S úmyslem udržet je v bezpečí, odemkne Talin nejtemnější tajemství ve svém srdci, vrátí se do dětství a požádá o pomoc nejsilnějšího muže, kterého zná… Clay už Talin jednou ztratil. Nechce ji nechat znovu odejít. Ovládá ho zběsilá touha ji vlastnit, lačná jako levhart skrytý v jeho nitru. Při snaze zachránit nevinné, musejí Clay i Talin čelit ošklivým vzpomínkám ze svých násilných minulostí… nebo přijít o všechno, na čem jim kdy záleželo. (FANTOM Print, 2015) 

∆ ∆ 

Hlavní hrdinovia štvrtého pokračovania Psy/Changeling série sú poznačení skutočne nezávideniahodnými ranami z minulosti, traumami, ktoré ich spojili, no zároveň viedli k ich odlúčeniu. Na začiatku netradičného vzťahu medzi Talin a Clayom stojí priateľstvo dvoch detí, ktoré našli istotu len jeden v druhom. Avšak detské duše skúšané ozaj devastujúcimi skúsenosťami, nemôžu odolávať zraňujúcej realite, kde vládnu deviantní dospelí. Od chvíle odlúčenia v oboch narastá pocit zrady, viny aj sebaobviňovania. So spleťou množstva ďalších emócií sa dokážu vyrovnať len tvárou v tvár jeden druhému. Ale... od rozdelenia ich životných ciest ubehlo mnoho rokov, teraz sú obaja dospelí a okrem nevyjasnenej minulosti stoja pred riešením vážneho zločinu.

Talin pracuje pre nadáciu „Paprsek“, ktorá sa venuje deťom bez rodiny, deťom z ulice. Sama vyrastala u pestúnov, a preto pre ňu nie je ťažké vžiť sa do pocitov nechcených zatratencov. Na vlastnej koži pocítila, čo môže spôsobiť úradnícky sociálny systém, keď ho vezmú do rúk nesprávni ľudia. Táto skúsenosť poznačila Talin na celý život. Nechcená, zneužívaná a takmer mŕtva..., keby nebolo Claya. Ich spoločným tajomstvom je menovateľ vražda. Dôvod, kvôli ktorému pre Claya radšej Talin umrela. Teraz je späť a žiada o pomoc. Oboma postavami pochopiteľne zmietajú emócie, nevyslovené krivdy a hlavne narušená dôvera. Clay je však strážca darkriverskej svorky a má celkom jasno v tom, čo je jeho úlohou. Svoje prednosti a zlobu, vyvolanú znovuobjavením Talin, presmeruje na záchranu stratených detí. Lenže úmysel je jedno a okolnosti druhé. Talinina prítomnosť ho hnevá i provokuje zároveň a on má čo robiť, aby ju zvládol. Zviera v ňom ukazuje svoju pravú tvár a pýta si zadosťučinenie. Talin ale má vlastné tajomstvá a tie sa Clayovi príliš nepáčia...

Pre čitateľov nebude prekvapením zistenie, že do únosov detí sú zapletení Psyovia. Ani to, že si z nich robia pokusné králiky. Spojenie detí s Paprskom, robí z Talin cieľ vrahov, a tak so samozrejmosťou končí pod Clayovou ochranou. Tým sa vytvára priestor pre ich vzťah. Autorka im skomplikovala prítomnosť minulosťou natoľko, že sa veru majú čím zaoberať. Dievčatko v Talin stále hľadá ochranu, hoci navonok si udržiava postoj nezávislej ženy. Talin sa musí v prvom rade zmieriť s Clayovým leopardom. Priznať, že sa naozaj potrebujú, je pre oboch ťažkým vnútorným bojom. A tým, na čom autorka stavia ich vzájomnú chémiu. Problémom nie sú len spomienky z detských čias, ale aj nevyvrátiteľný fakt, že Talin zvnútra stravuje nezastaviteľný nepriateľ - choroba. Pre Claya je neprípustné, aby zomrela druhýkrát. Tentoraz naozaj...

Do hry na záchranu detí z Paprsku vstupujú známe postavy z predchádzajúcich kníh a pribúdajú sympatické tváre schopné konkurovať Meňavcom ako policajt Max Shannon (Bonds of Justice), či také, ktoré sa doteraz len mihli. PsyNet odoláva pod správou Rady kríze. Zdanlivú stabilitu systému Psy naruší atentát pod taktovkou Ducha, po ktorom jeden z radných končí smrťou. Rada vyhlási na Ducha hon s cieľom eliminovať ho. Všetky udalosti svedčia o prebúdzajúcej sa nejednotnosti Psyov, problémy v ich zdanlivo dokonalom svete pribúdajú. Zároveň ponúkajú miesto na mocenské rošády, v ktorých sa blysnú známe mená napr. matka Saschi Duncanovej alebo Kaleb Krychek.

Vďaka spojeniu schopností DarkRiverov a SnowDancerov sa podarí odhaliť pravý dôvod zmiznutia detí i to, že Paprsek nie je až tak celkom nezištná organizácia. Aj vďaka nečakanej angažovanosti istej Psyky Ashaye Aleineovej sa podarí zachrániť dve z detí. Na Talininu radosť jedným z nich je výnimočne nadaný chlapec Jon, ktorý stál na začiatku jej odhodlania vstúpiť znova do života Clayovi Bennettovi. Meňavci sú však teraz Ashayi Aleineovej zaviazaní... (V zajetí slasti)

Úspešnou misiou sa peripetie pre Talin a Claya nekončia. Musia ešte zastaviť sériového vraha a zabojovať o to najťažšie – Talinine zdravie.

So životmi Claya a Talin sa autorka nemaznala a do ich duší vtesnala mnoho depresívneho, vecí, ktoré sa rozhodne nehodia k romantike. V konečnom dôsledku z nich okolnosti vytvorili silné osobnosti, ktoré do meňavského sveta zapadli. Spojenie psyskej, meňavskej a tentoraz už aj ľudskej rasy prináša veľa zaujímavých motívov. Samotná zápletka poháňa čítanie rýchlo dopredu. Koho chytí Singhovej  svet a ponorí sa doň, bude chcieť viac. Potenciál, ktorý do príbehov vložila, prináša ovocie v podobe dobrého čítania. Táto časť neplytvá nahromadenou akčnosťou ani napätím z vyšetrovania ako pri detektívkach, napriek tomu nestráca šmrnc. Nanešťastie kto nemá prečítané predchádzajúce diely, v deji sa ľahko stratí. Je tu zrejmá nadväznosť na uplynulé udalosti a už spomínané osoby. V knihe je navyše zjavný nástup postáv, ktoré si autorka pripravila pre pokračovania Psy/Changeling a ja dúfam, naozaj dúfam, že sa dočkám ich osudov v preklade ďalších častí série. 

si-

 a 1/2