Choď na obsah Choď na menu
 


Tajomstvo tvojho rodu

14. 5. 2015

110000411518_001.jpgTajomstvo tvojho rodu

Michaela Ella Hajduková

Adriana Langová pracuje ako redaktorka časopisu Živé dejiny. Miluje záhady a kvôli skvelým článkom neváha prenocovať na tajomných miestach. Téma, ktorú si tentoraz vyberie, prevráti jej život hore nohami. Privedie ju na miesto, kde prestane rozumieť samej sebe, kde ju klamú všetky zmysly a kde netuší, čo je sen a čo skutočnosť. Ako to, že pozná reč, ktorá jej má byť cudzia? Kto je ten nevšedný muž, čo žije na tajuplnom hrade v horách? A prečo ju tak neodolateľne priťahuje? Akoby to nestačilo, Adriana sa zamotá do príbehu starého rodu a vôbec netuší, že je ohrozený jej život. A nielen ten jej... Autorka úspešnej knihy Všetky moje tváre nás aj vo svojom ďalšom románe vtiahne do príbehu plného napätia, tajomstiev a lásky. (Artis Omnis, 2013)

≈ ≈ ≈

Postava Adriany Langovej sa v románe predstavuje ako skutočná milovníčka histórie, pre ktorú je práca zároveň koníčkom a v istom zmysle aj ovplyvňuje jej spôsob života. V podstate zhodou okolností musí premeniť chvíľkový nápad na skutočnosť. Získať pre redakciu interview so záhadným autorom nemenej záhadnej knihy Lacramioara, z ktorej sa stal bestseller. Nájsť tajomného Vulturiho sa zatiaľ nikomu nepodarilo, o to prekérnejšou úlohou je stretnúť sa s ním. Preto ma prekvapilo, že Adriana túto sizyfovskú úlohu zvládla prakticky zo dňa na deň a dokonca o stretnutie ju žiadal sám Vulturi. Treba to však prijať ako nutnosť, aby osud hlavnú hrdinku zavial do Rumunska, kamsi do opustených končín, kde všetky záhady stelesňuje Andries Karadescu. Gróf, majiteľ hradu a v každom ohľade príťažlivý, no čímsi zvláštny muž. Vzdelaný, bohatý, pripomína vampíra i rytiera. Pýši sa stáročnou rodinnou históriou, je džentlmen, ale má aj svoje temné stránky. A práve tie na Adrianu pôsobia od prvého momentu.

Adriane sa vďaka Andriesovi naskytne možnosť ostať nejaký čas v Rumunsku a zbierať materiál pre články do časopisu. Jej hostiteľ ju sprevádza po hradoch a miestach spojených s najznámejším vampírom všetkých čias. Autorka vo svojom románe pripomína legendu o Vladovi Tepešovi alias Draculovi, no využíva trochu iný uhol pohľadu. Veľkým pozitívom je zakomponovanie rumunských reálií. Veľmi ma potešila možnosť poprechádzať sa s hrdinkou po hradoch ako Peleš, Pelišor, Bran, Rašnov, či sprostredkovaná návšteva mesta Sighisoara, rodiska Vlada III. Draculu, ktoré je na zozname UNESCO. To si zaslúži body navyše. Skutočne stojí za to kliknúť si na tieto miesta aspoň na internete. Ich atmosféra iste prispieva k zážitku z príbehu.

Na Adrianu začnú vplývať zvláštne udalosti, vynárajú sa jej akési spomienky, ktoré si nevie vysvetliť. Navyše jej pobyt v Andriesovom hrade znepríjemňujú sny, ktoré sa prelínajú so skutočnosťou. Chvíľami sú nebezpečné a v Adriane vyvolávajú množstvo otázok. Aj Andries sa stáva súčasťou záhad, ktoré vťahujú Adrianu hlbšie a hlbšie do situácií, v ktorých pred ňou doslova ožíva minulosť. Navyše odhaľuje tajné miestnosti, v ktorých číhajú roky ukrývané príbehy ľudí, spojených nielen s Andriesom a jeho rodinou, ale aj so samotnou Adrianou. Záhad pribúda a odpovedí je stále menej. Adriana vie, že zistiť pravdu znamená nielen spoznať minulosť muža, ktorý ju priťahuje, ale znamená to aj spoznať pravdu o vlastných koreňoch. Nie je náhoda, že rozumie jazyku tejto krajiny.

Svetlo do nezvyčajných udalostí sa pokúša vniesť duch nešťastnej Oriany, ktorá v hrade tragicky zahynula i denník Julie Karadescu z roku 1922, ktorý Adriana objaví. Zisťuje, že nie je sama, kto v hrade prežíval osudové chvíle. Všetko nasvedčuje tomu, že Andries nemusí byť tým, kým sa zdá a že jej hrozí nebezpečenstvo. Môže Andriesovi veriť? Možno je prekliaty... a možno je jeho premenlivé správanie iba známkou duševnej choroby. Čo ak sú Andriesovia dvaja?

Cesta k poznaniu prevedie Adrianu mnohými stretnutiami s vecami medzi nebom a zemou, ocitne sa na pomedzí reality i smrti. Odhalí tajomstvo svojho detstva. Vstúpi do stredoveku. Napokon vďaka silnej vôli zachráni muža, ktorého miluje a medzi múrmi starobylého rumunského hradu nájde životnú lásku.

Vampírizmus, duchárčina, cestovanie v čase, paranormálne javy, schizofrénia - lákavé ingrediencie na recept, z ktorého sa dajú namiešať nevyčerpateľné a vždy čitateľsky príťažlivé variácie. Kniha Tajomstvo tvojho rodu sa číta ľahko a rýchlo. Túžba odhaliť tajomstvá, ktoré autorka Adriane pripravila, je nákazlivá. Motívy v knihe nie sú originálne, no sú vyskladané tak, aby pôsobili novo či neopozerane. Cez Adrianu rieši nie jednu, ale hneď niekoľko záhad, ktoré sa zákonite prelínajú. Nesympatizujem s priamym rozprávačom, na môj vkus je tých ja-hrdiniek v knihách už prehnane veľa a je to také moderné... Trochu mi prekážalo aj preskakovanie autorského času z minulého na prítomný a naopak, ale to je len môj osobný dojem. Adriana sa mi javila ako dieťa šťasteny. Všetko jej vychádza presne podľa plánu, po ruke sú vždy tí správni ľudia, každá situácia prinesie hneď aj východisko z problému, ktoré sa bez väčšej námahy ponúkne Adriane akosi tak samo. Ak treba, jazdí na koni, šerm? – prečo nie. Jej presuny medzi svetmi zasahujú do diania stále častejšie a niektoré mi prišli ako odpozorované zo známych filmov. Postavy aj keď sympatické, sú vcelku ploché, s jednoznačne predvídateľnými pocitmi i správaním. Myslím, že väčšina čitateliek (tým je podľa mňa primárne kniha určená) to tejto knihe odpustí, no mne čosi medzi riadkami chýbalo. Vzťah medzi Adrianou a Andriesom je od začiatku jasný, príbeh stojí a padá práve na Adriane. A nielen preto, že táto mužská postava sa zo scén často vytráca. Záverečné „zmierenie sa s minulosťou“ a premena zloducha ako negatívneho prvku, ktorý hýbe celým dejom, na pasívny element túžiaci po pochopení a odpustení, je klasickým uzavretím duchárskeho príbehu (pre mňa zdĺhavým) bez šokujúceho prekvapenia. Celkovo román nie je určený na náročné zamyslenia. Udržiava si napínavú (aj dobovú) atmosféru. Má všetko, čo očakávate po prečítaní anotácie. Všetky tie otázniky, ktoré sa začnú rojiť v hlave. Pre mňa bolo tak trochu otáznikom, ktoré nadprirodzeno má hrať v knihe prím, pretože tvoria mixovanú zmes "zo všetkého troška". Netreba ale váhať. Pre toho, kto chce mierne vybočiť z reality, kniha stojí za prečítanie.

si-

smileysmileysmiley