Choď na obsah Choď na menu
 


Telo v jezeře

23. 12. 2023

bmid_telo-v-jezere-651e52e745502.jpg  Vraždy v Cherringhamu: Telo v jezeře  Matthew Costello & Neil Richards 

 Cherringhamská městská rada pozvala na návštěvu starostu francouzského městečka, aby podepsali dohodu o partnerství. Během honosné recepce se ale starosta vytratí. Následujícího rána jeho tělo plave na hladině nedalekého jezera. Jack a Sarah musí přijít na to, co se stalo, avšak jde o nelehký úkol, protože podezřelou se stává celá místní honorace. (Alpres, 2023)

 ► ► ► ► ► ► ► ►

 

 

V obnovenom sídle Reptonovcov sa schádza skupina cherringhamskej elity, aby tu spolu s kolegami z Francúzka podporili podpis partnerskej spolupráce medzi Cherringhamom a francúzskou obcou Saint Martin de Mer. Simon Repton by mal zo sídla rád konferenčné centrum a jeho plány siahajú ešte ďalej. Bol by rád, keby sa sídlo zmodernizovalo a prinášalo zisk. Do tejto situácie, keď osadenstvo konferencie už prehlbuje „spoločenské vzťahy“, prichádza Sarah Edwardsová, aby prezentovala projekt poukazujúci možnosti vzájomnej spolupráce, ktorá má mať nielen kultúrny dosah, ale má obom stranám priniesť aj ekonomický profit.

Už oficiálna časť stretnutia prináša dôsledky nadmiery šampanského a predkrmov, ktoré sú k dispozícii. Sarah je jasné, že len pri nadmiere bubliniek účastníci stretnutia neostanú. Ona sama je pozvaná na večeru a následné posedenie pri víne. Už tu sa atmosféra zvrtne a naznačí prvé konflikty. Simon sa ich pokúša zahladiť ďalším vínom a ponukou na spoločný kúpeľ vo vírivke. Predstavitelia mestskej rady Cherringhamu aj starosta Saint Martin sa síce pustia do bujarej oslavy, no nie všetci pri zábave vydržia.

Keď však ráno nájdu v jazere pri sídle mŕtveho starostu Saint Martin, je na problém zarobené. Hoci sa spočiatku zdá, že jeho smrť je nehodou, predsa len sa skoro ukáže, že išlo o vraždu. A keď zo smrti Laurenta Bourdina obvinia Simona Reptona, lady Reptonová si nevie predstaviť nikoho kompetentnejšieho, aby jej synovi, a nakoniec aj reputácii sídla, pomohol ako práve dvojicu, ktorá už v Cherringhame ozrejmila nejednu záhadu. Jack Brennan ani Sarah žiadosť svojráznej staršej panej neodmietnu, takže ich čaká nový prípad.

V novom prípade vraždy musia nielen rekonštruovať to, čo sa skutočne počas osudovej noci stalo, ale aj rozmotať pletenec vzťahov všetkých, čo sa večierka zúčastnili. A je jasné, že každý z nich má čo skrývať. Na večierku totiž neboli bublinky, víno a vírivka to jediné, čo si účastníci stretnutia dopriali a ich vzájomné vzťahy nie sú také uhladené, ako sa na prvý pohľad zdajú. Prečo sa podgurážený Laurent Bourdin vybral na ostrov uprostred jazera? A komu záležalo na tom, aby jeho vražda vyzerala ako nešťastné utopenie? Ako je možné, že proti obvineniu Simona Reptona nikto z účastníkov stretnutia na sídle neprotestuje? Ba čo viac, naznačujú sa motívy, ktoré ho k vražde mohli viest. V tomto prípade Jack navyše odhalí dobre skrývané tajomstvo sídla Reptonovcov. Samotný motív vraždy patrí medzi tie, ktoré sú staré ako ľudstvo samo.  

Autori aj v tomto prípade potvrdzujú zohranosť dvojice Sarah – Jack, nielen v oblasti amatérskeho vyšetrovania, ale ich priateľstvo siaha aj do súkromia. Stále platí, že Sarahine deti Jacka majú radi. Jack je zasa „pohoďák“, ktorý okolo seba šíri pokoj. A stále si necháva v zálohe čosi zo svojich profesionálnych grifov. Vyšetrovanie sa nesie v móde naznačenom už predchádzajúcimi dielmi. Je pokojné, postavené skôr na rozhovoroch a dedukcii, hoci ho občas spestrujú metódy, s ktorými by Jack ako profesionálny vyšetrovateľ len ťažko súhlasil. Ako súkromný vyšetrovateľ s otvorenou mysľou dáva niektorým Sarahiným nápadom zelenú. Ďalším bonusom navyše je tu naznačenie niekoľkých kultúrnych odlišností medzi Američanmi a Angličanmi, a v tomto príbehu s ohľadom na jeho základnú dejovú linku (podpis vzájomnej anglicko-francúzskej spolupráce na miestnej úrovni) aj vnímanie anglické vs. francúzske.

Kniha je ďalšou príjemnou jednohubkou, ktorá mi spríjemnila cestu vlakom. Na čosi také ideálna práve vďaka svojej dĺžke, no napriek tomu som si s ľútosťou znova uvedomila, že príbeh končil akosi priskoro, vlastne len čo sa trochu rozbehol. Príbeh je priamočiary a čitateľ sa v ňom pri jeho dĺžke nestihne stratiť. Potešila ma prítomnosť postáv známych z predchádzajúcich prípadov (policajt Alan, právnik lady Reptonovej, členovia cherringhamskej mestskej rady, samotná lady Reptonová, ktorá v tejto časti zohrá svoj part), čo sériu pekne prepája a dotvára kolorit Cherringhamu.

So sériou som zatiaľ spokojná, len keby boli jednotlivé príbehy o čosi dlhšie...

-sa

smileysmileysmileysmiley