Choď na obsah Choď na menu
 


Tajemství prázdného trezoru

23. 2. 2023

bmid_tajemstvi-prazdneho-trezoru-2eq-490730.jpg  Vraždy v Cherringhamu: Tajemství prázdého trezoru
   Matthew Costello & Neil Richards 

 Dva mladí muži objeví na pozemku místní farmy vzácný historický artefakt. Jsou štěstím bez sebe a předmět po dohodě uschovají u někdejšího profesora archeologie, který ho uzamkne ve svém bezpečnostním sejfu. Hurá, nezbývá než se nálezem pochlubit v hostinci. Když ale následující den dorazí odborník, aby stříbrný poklad ocenil, trezor je prázdný! (Alpress, 2022)

 ► ► ► ► ► ► ► ►

 

Sarah Edwardsová, je webová dizajnérka, ktorá sa po rozvode presťahovala späť do zastrčeného Cherringhamu, odkiaľ pred rokmi odišla. Prvotná predstava o ospalom mestečku, v ktorom sa nikdy nič nedeje, tak ako ho pozná, berie za svoje. Pretože, odkedy sa jej cesta pretla s cestou Jacka Brennana, bývalého newyorského detektíva, všetko sa zmenilo. Duo Sarah a Jack už vo svojom okolí naďabilo na niekoľko záhadných zločinov, ktoré im nedali pokoja, a tak sa pustili do pátrania na vlastnú päsť. Práve to prinieslo do ich životov rozptýlenie.  

Tento raz sa pozornosť sústreďuje na to, čo sa skrýva na poliach v okolí Cherringhamu. Bohatá história britského územia nesie so sebou predpoklad, že sa v zemi skrývajú historické poklady vysokej hodnoty. Na túto skutočnosť vsádzajú aj Jerry Pratt a jeho kamarát Baz, ktorí prehľadávajú polia Petea Butterwortha v domnienke, že tu nájdu skutočný poklad. To sa nakoniec aj podarí. Skutočnosť, že ide naozaj o cennú vec a že táto vec má aj nejakú hodnotu – a najmä akú – má preveriť Peregrine Cartwright, emeritný profesor Oxfordskej univerzity. Ten vyhlási, že cena podnosu, ktorý sa našiel, je taká, že sa z nej všetkým zainteresovaným zatočí hlava, a ponúkne sa, že cenný artefakt uloží vo svojom trezore.  

Radosť z cenného nálezu je podnetom, ktorý prinúti Jerrryho a Baza sa so svojím šťastím podeliť v miestnej krčme. Vďaka tomu sa o tejto skutočnosti dozvie aj Jack Brennan, ktorý sa rozhodol zapojiť do života miestnej komunity a urobiť ďalší krok k tomu, aby sa stal skutočným obyvateľom Cherringhamu. Priame sprostredkovanie potvrdenia cennosti historického nálezu expertom z Londýna, ktorého výsledok by mohol mať pre Cherringham význam, je dobrým tipom pre miestny elektronický plátok, ktorý vedie Sarah. Takže Jack jej dá o tejto udalosti avízo. Vzhľadom na komplikovanosť zákona, o ktorý sa opiera uplatnenie si nároku na nález, privedie do domu profesora Cartwrighta skupinku ľudí, ktorých sa to týka. Okrem nálezcov Jerryho a Baza je prítomný aj Pete Butterworth a lady Reptonová, ktorej patrí celé panstvo, na ktorom sa poklad našiel. Celú skupinku však čaká prekvapenie, pretože trezor, do ktorého bol nález uložený, je zrazu prázdny. Sarah je tak svedkom podivnej bezmocnosti, ktorá zachváti všetkých zúčastnených, pretože všetci rátali s podielom, ktorý by im dokázal vytrhnúť tŕň z päty.

Podivná udalosť nedá Sarah a Jackovi pokoj, a tak sa rozhodnú na zmiznutie pozrieť bližšie. Polícia vyšetruje túto udalosť na pozadí iných prípadov krádeží, ktoré má na svedomí akýsi gang operujúci v okolí. Sarah pre získanie informácií využíva skutočnosť, že v radoch polície má potenciálnu spojku, policajta Alana, ktorý má pre ňu slabosť. Medzitým Jack overuje všetkých, ktorí majú s celým incidentom dočinenie. Do hry sa zapletie aj istý Laurence Sitwell, profesor európskej archeológie vo výslužbe, ktorý Sarah presviedča o bezcennosti objavu. Pred dvojicou amatérskych vyšetrovateľov sa tak otvára niekoľko otázok. V prvom rade, či skutočne ide o dielo vykradačov domov, alebo je do krádeže zapletený niekto z účastníkov oceňovania nálezu. Všetci by totiž mohli mať na krádež svoj motív – ktorým sú samozrejme peniaze, a to aj lady Reptonová so starým rodokmeňom (čo je mimochodom jediné, o čo vôbec môže oprieť svoj pocit nadradenosti vyplývajúci z príslušnosti k aristokracii), ktorej sa staré sídlo, nevyhnutne žiadajúce investíciu, rozpadá pred očami.  

Jacka počas pátrania prepadáva pocit, že mu niečo uniká a Sarah verí jeho inštinktom. Ako je do prípadu zapletený profesor Cartwright, u ktorého sa krádež udiala? Môže mať niečo spoločné s profesorom Sitwellom, ktorý úmyselne podkopáva jeho autoritu? A je skutočne kompetentným a serióznym odhadcom? Odhalenie skutočného motívu síce pre čitateľa nie je také prekvapivé, ale na príjemné čítanie poslúži rovnako ako predchádzajúce diely. Ukazuje tak, že stredobodom Jackových a Sarahiných prípadov nemusí byť nevyhnutne len vražda, ale môže sa ním stať akýkoľvek zločin.

Autori do príbehu pridávajú pre čitateľovo rozptýlenie aj zábavnejšie momenty (napr. iróniou podkreslené rozhovory s oboma profesormi archeológie či s obhliadačom z Londýna, resp. s lady Reptonovou). Jedným z nich je vyvrcholenie pátrania, počas ktorého sa Jack zahrá na bohatého Texasana. Práve tento moment sa v tomto príbehu môže javiť ako ťažko uveriteľný, resp. núti k otázke, či by sa niečo také mohlo skutočne udiať. Ak ho však čitateľ príjme ako súčasť konceptu príbehu (v zmysle odľahčených detektívne ladených pátraní), potom jeho malú pravdepodobnosť autorom dokáže odpustiť a dokonca ho môže prijať ako milé rozptýlenie. Záverečný večierok na Jackovej lodi ukáže, že tento Amík sa pomaly ale isto stáva súčasťou cherringhamskej komunity a uvedomuje si, že mu príchod do tohto mesta na oplátku čosi priniesol. Minimálne pocit súznenia uprostred Sarahinej rodiny.

Moje pocity z rýchleho čítania v rade týchto cherringhamských „záhad“ ostávajú stále príjemné. Možno si trochu viac uvedomujem práve tú ich rýchlosť a malý priestor na lepšiu a hlbšiu prepracovanosť udalostí a postáv, ktoré sú súčasťou jednotlivých príbehov, pretože by som si ich chcela užiť viac. Neplatí to o postavách Jacka a Sarah, ktoré sa v sérii rozvíjajú postupne (každá časť prináša nejakú novú informáciu, nový podnet, nový pohľad, nový posun v ich vzťahu). Takže neostáva nič iné, len siahnuť po ďalšom ich prípade...

-sa

smileysmileysmiley a 1/2