Choď na obsah Choď na menu
 


Prokletí Mabiny farmy

7. 8. 2023

 bmid_prokleti-mabiny-farmy-6ni-511179.jpg Vraždy v Cherringhamu: Prokletí Mabiny farmy

 Matthew Costello & Neil Richards 

Temná historie Mabiny farmy sahá až do 17. století, kdy lidé žili ve strachu z ďábelských sil a čarodějnic. Podle legendy jsou statek a jeho obyvatelé stiženi prokletím. Možná proto dodnes na farmě skomírá úroda a dějí se podivné nehody. Jack a Sarah jsou ale přesvědčeni, že za zlovolnými událostmi nestojí nadpřirozené síly. (Alpres, 2023)

 ► ► ► ► ► ► ► ►

 

Mladý pár Charlie a Caitlin Foxovci sa starajú o farmu, ktorá tu stojí už storočia a patrí k temnejšej stránke charringhamskej histórie. Charlie bojuje, ako vládze, no zdá sa, že im osud hádže iba polená pod nohy. V poslednom čase sa Charliemu nič nedarí a postihujú ho nevysvetliteľné udalosti – náhle požiare, problémy s dobytkom, kaziace sa stroje... Neprekvapuje teda, že sa všetky tieto príhody či nešťastné náhody pripisujú na vrub prekliatiu, ktorým je Mabina farma opradená. Tieto reči sa po Cherringhame rozšíria veľmi rýchlo.

Sarah Edwardsová sa pokúša žiť svoj nový život po návrate do rodného kraja. Každodennú rutinu jej trochu spestrujú aj jej deti, ktoré dosiahli tínedžerský vek. Súčasťou celého kolotoča sú aj rodinné stretnutia pri obede. Práve na jednom z nich sa Sarah stretáva s vikárovou manželkou, ktorú trápia ťažkosti manželov Foxovcov a chce najmä mladej Caitlin pomôcť. Keďže sú Sarah a Jack Brennan už známi tým, že dokázali rozlúštiť zapeklité cherringhamské záhady, požiada vikárka Sarah o pomoc.

Oboch amatérskych „vyšetrovateľov“ nová záhada zaujme. Začnú teda s „obhliadkou terénu“ a získavaním prvých informácií. Stretnutie s Charliem Foxom však nie je príjemné, pretože ten nestojí o akýkoľvek druh pomoci. Sarah sa však nemieni nechať odradiť, a tak predsa sa len do problému mladej rodiny rozhodne zabŕdnuť. Prvým krokom je sledovanie toho, čo vlastne stojí za rečami o zle, ktoré na farme pôsobí. Ukáže sa, že povier o prekliatí Mabinej farmy je plné mesto. Ich história siaha do minulosti, keď farma patrila trojici sestier, ktoré boli obvinené z čarodejníctva a napokon aj odsúdené a ich smrť sprevádzalo vyslovenie kliatby, podľa ktorej sa mala pôda nasiaknutá ich krvou mstiť komukoľvek, kto sa pokúsi na tomto kúsku zeme žiť.

Jack, ktorý začína mať pocit, že už celkom do Cherringhamu zapadol, hoci stále ostáva „tým Amíkom“, je racionálne založený človek. Vie, že za zlom, s ktorým už vďaka svojmu bývalému zamestnaniu stretol v rôznej podobe, je predovšetkým človek. Pátranie po vinníkovi nehôd, ktoré Foxovcov obklopujú, vedie k odhaleniam súvislostí, ktoré nikto nečakal. Vynára sa viacero otázok – zmenené Charlieho spávanie, jeho agresia a neschopnosť kohokoľvek na farme zniesť či náhle zmiznutie jeho staršieho brata Raya. Aký zisk z celej situácie plynie pre majiteľku miestneho ezoterického obchodu Tamaru? Jack v tomto prípade bude musieť potlačiť svoju racionalitu, resp. aspoň predstierať, že pokusom o duchovnú očistu miesta verí. Dôjde aj na tajomné rituály uprostred starobylých kamenných monolitov.

Aj tento prípad zo Cherringhamu je krátka jednohubka. Tento raz nedôjde na žiadnu vraždu, ide len o odhaľovanie vinníka na oko nevysvetliteľných nehôd, ktoré majú podčiarknuť spojenie jedného miesta s diablom. Objavuje sa tu teda len akýsi nádych tajomna a hoci sa Jack a Sarah v tomto prípade nijako zvlášť nezapotia (ak nepočítame výstupy do kopca wink), je to príjemné sledovanie rozplietania jedného zamotaného klbka. Výsledok v istom prípade prinesie aj prekvapenie (takže, áno, pôjde aj o mŕtvolu), hoci pozorný čitateľ môže tušiť túto pointu o čosi skôr. Vďaka sympatickej dvojici sú tieto cozy crimes naozaj krátke príbehy, ku ktorým sa rada vrátim. Najmä preto, že pri nich rýchlo ubieha príjemne strávené popoludnie (maximálne dve) a navyše sa mi páči interakcia medzi Sarah a Jackom.   

-sa 

smileysmileysmileysmiley