Choď na obsah Choď na menu
 


Sedlákův soud

19. 2. 2017

102868-sedlakuv-soud.jpg

 

Sedlákův soud Martin Jensen

Historický román Sedlákův soud je další knihou z pětidílné ságy přinášející čtenářům možnost bezprostředního náhledu do světa, kde se buduje historie národů tak, jak je známe dnes. Jakou cenu má slovo sedláka oproti slovu mocného théna v případě vraždy?

*****

Na jaře roku 1019 začíná být Halfdan z lenošní v Peterborough otrávený a přijde mu vhod, když Knut nechá jemu i jeho pánovi Winstonovi vzkázat, že pro ně má další úkol. Tentokrát se mají vypravit do Východní Anglie a vyčmuchat, co se říká o králově pravé ruce, jarlovi Thorkelovi. Na cestu se s nimi vydává i Winsotonova družka Alfilda. Cestou se spojí se sedlákem Arnulfem a několika jeho sousedy mířícími do Thetfordu, kde panskému soudu hodlají předložit zjevně banální případ znásilnění otrokyně. Krátce po soudním procesu však dojde k vraždě; je možné, že by jejím důvodem mohlo být zneužití mladé otrokyně? A jakou cenu má slovo sedláka oproti slovu mocného théna? (PLUS, 2015)

« « « « « « « « « « « « 

 

  Halfdan trávi čas v Peterborough tým, že prijíma úlohy od predstaveného tunajšieho kláštora, aby tak zahnal stereotyp dní, kým jeho pán Winston iluminuje pre kláštor knihu. Počas zaháňania nudy sa spriatelí s kláštorným lukostrelcom, s ktorým chodí na lov. Práve vo chvíli, keď tento v podstate záhalčivý život narazí na hranicu jeho trpezlivosti, príde nové poverenie od kráľa Knuta. Rozkaz znie vydať sa do kláštora vo Východnom Anglicku a ponúknuť tu Winstonove služby. Podstata tejto úlohy je takmer identická ako v predchádzajúcom prípade – byť kráľovými očami a ušami, čo prakticky znamená overiť lojalitu jarla Thorkela. Túto úlohu napodiv víta aj sám Winston, hoci sa doteraz zdalo, že mu usadlý spôsob života v Peterborough vyhovuje.

  Kniha sa tento raz delí na štyri časti opatrené osobitými názvami a je o poznanie útlejšia než jej predchodkyne (má len 210 strán). Neprezradím asi nič neobvyklé, ak hneď na úvod poviem, že tento prípad ani nevybočuje z koncepcie predchádzajúcich dvoch. Pomalší rozbeh, dej plynúci bez výraznej akčnosti, riešenie záhad postavené na rozhovoroch, porovnávaní podaných informácií a triedení podstatného od nepodstatného, skladanie skladačky do konečného obrazu. Hoci majú Winston a Halfdan svoju misiu, okolnosti ich prinútia sčasti upriamiť pozornosť inam. Podstate misie, ktorou je zistiť, či prelietavý Thorkel nehrá znova dvojitú hru, je nakoniec venovaných len niekoľko odkazov. Zhodou okolností sa dvojica vyšetrovateľov dozvedá, že Knut plánuje odchod do Dánska, kde zomiera jeho brat a kde by ho mohli vyhlásiť za kráľa. Je teda viac než jasné, že sa pred svojím odchodom chce uistiť, že necháva krajinu v rukách ľudí, ktorí sú voči nemu lojálni.

  Winston, Alfilda a Halfdan opúšťajú bažinatý kraj a na jednu noc sa uchýlia na statok, ktorý má pod palcom bohatý slobodný sedliak Arnulf. Ten si už na prvý pohľad žije na vysokej nohe a o svoje služobníctvo príliš nedbá. Jeho chamtivosť je zjavná a aj poburujúca. Prejaví sa aj v snahe získať na súde v Thetforde odškodné za jednu z otrokýň, ktorú znásilnili. Arnulf očakáva, že mu súd voči synovi théna Delwyna prizná vysokú pokutu. Jeho postoj pobúri najmä Alfildu, lebo v podstate ho nezaujíma podstata skutku, ide mu len o to, aby zo situácie vytĺkol čo najviac peňazí. Arnulfa majú na súde podporiť ďalší sedliaci, susedia, ktorí sú ochotní prisahať v jeho prospech. Motivácia nie je celkom jasná, ale udalosti v Thetforde ich dôvody, prečo sa postavili v tejto kauze na Arnulfovu stranu, postupne odhalia.

  Súd nedopadne podľa Arnulfových predstáv a táto skutočnosť rozprúdi nečakané udalosti. Reakcia otca obžalovaného mladíka Darwyna Halfdana prekvapí. Otec, ktorý sa zo všetkých síl snaží zakryť synove vyčíňanie, si na rozdiel od neho uvedomuje hanbu, ktorú uvalil na celý rod a nie je sám, koho jeho krivá prísaha nahnevá. V meste vyvolá tento incident vlnu pobúrenia. Netrvá dlho a stane sa očakávané. Verejné odsúdenie sa mení na vraždu. Delwyn žiada za smrť svojho syna pomstu a nie je prekvapivé, že jeho prvé kroky vedú k sedliakovi Arnulfovi. Winston však má na zreteli spravodlivosť. Nanešťastie je Arnulf taký opitý, že si nepamätá, čo sa udialo a pred Winstonom a Halfdanom vyvstáva otázka, kto mohol mať dôvod na to, aby zavraždil Delwynovho syna.

  Krátko nato mizne aj sám Arnulf. Otázka či dobrovoľne odišiel nahnevaný, že mu nevyšiel zámer na súde, alebo sa Delwyn predsa len pomstil, sa zodpovie pomerne rýchlo, pretože aj tento sedliak našiel nedobrovoľnú smrť. Súvisí táto vražda s Darwynovou smrťou? Mestský fojt je o vrahovi presvedčený. Podľa neho je to niekto zo sedliakov, ale Delwyn požiada Winstona, aby spolu s Halfdanom zistili, kto mu zabil syna. Halfdan sa tak vracia na statok sedliaka Arnulfa, na miesto, kde všetko začalo.

  U vdovy Gertrud správa o manželovej smrti nevyvolá očakávaný smútok, ale skôr úľavu, a tá je citeľná na celom statku. Ukáže sa, že hamižný sedliak u svojich sluhov v obľube nebol. Keď sa na statku prekvapivo objaví jeden so sedliakov, ktorí Arnulfa sprevádzali do Thetfordu, napriek fojtovmu zákazu neopúšťať mesto, Halfdanovi netrvá dlho, kým pochopí jeho dôvody. Ide o mladého Sigurda, ktorý sa zamiloval do zhanobenej otrokyne Roweny. Odhalenie pozadia ich vzťahu, ktorému je Gertruda naklonená, vnáša do prípadu oboch vrážd nové svetlo, ale aj nové skutočnosti. Má Halfdan skutočne veriť tomu, že zamilovaný muž, ktorý mal na dosah pomstu za pohanenie svoje vyvolenej a rovnako možnosť zbaviť sa nutnosti vyplatiť za ňu jej pánovi vysokú sumu, svoju šancu nevyužil? Mohla mať na Arnulfovej smrti podiel jeho žena, ktorá sa nespráva vydesene či zmätene, ale okamžite sa chytá úlohy novej panej statku, a celá situácia ju robí priam šťastnou?

  Odpovede na všetky otázky by mal dať návrat do Thetfordu, kam vdova so zamilovaným párom mieri, aby si vyzdvihla manželovo telo. Halfdan dúfa, že s Winstonovou a Alfildinou pomocou sa dostane tejto vdove a jej tajomstvám pod kožu. A nakoniec aj pod kožu samotnému Arnulfovi. A tu svoju úlohu zohrá znova Alfildin ženský zásah.

  Darwyn mal toho na rováši viac a k súdu, na ktorom krivo prisahal, vzhliadali viacerí, ktorých česť bola zhanobená. Výsledok nepotešil mnohých. Jeho otec Delwyn je však príliš mocný. Môže teda vražda syna ukazovať práve naňho? Chcel mu niekto ublížiť? Má s tým niečo spoločné skutočnosť, že sa jeho dcéra vydala do blízkosti jarla Thorkela? Hrá vo vražde Arnulfa úlohu snaha pomôcť zamilovanej dvojici alebo sedliakova láska k striebru a vydieranie? Dve stopy sledujú Halfdan a Alfilda osobitne. Otázka znie, či sa niekde pretnú. Winston zatiaľ trávi viac a viac času s razičmi mincí, ktorí sa objavili v meste, lebo nezabúda na úlohu od kráľa. A nakoniec, kde sa dostane k lepším informáciám ako na mieste, ktoré navštevujú všetci mocní muži?

  Halfdanovo a Alfildino osobitné pátranie nakoniec spojí ďalšia vražda. Zomiera jeden z Arnulfových spoluprísažníkov. Má teda v jeho smrti prsty niekto z jeho susedov? Spletenec motívov okolo Arnulfa, ktorý viedol k trom vraždám, nakoniec rozpletú spoločne. Vrah je odhalený. A po tejto epizóde môžu pokračovať v misii, ktorú im zadal kráľ Knut.

  V príbehu je badať isté prvky dokumentárnosti. Čitateľ si z nich dokáže poskladať obraz toho, ako prebiehali súdne procesy, ako sa vymáhalo či dokazovalo právo (že mnohé stálo na slove „dobrých mužov“, žiadne dôkazy, žiadni obhajcovia) a že slovo jedného šľachtica malo silu prelomiť slovo iných troch len preto, že nedosahovali jeho postavenie. Na druhej strane stoja všeobecne uznávané hodnoty, ako je napr. česť. Biľag zradcu je horší ako priznanie zločinu.

  Autor skladá aj obrázok vtedajšieho života, napr. preplneného mesta počas konania výročného trhu. Tu napr. platilo právo priamo a bez procesov potrestať zlodeja prichyteného pri čine. Znova sa ukazuje aj akási ľahostajnosť či nedotknutosť voči smrti, s ktorou sa človek stretával na každom kroku. Objavuje sa aj odkaz na to, ako stará viera (aj s poverami) naráža na novo nastolené náboženstvo – kresťanstvo.

  Iným prvkom v knihe je aj vracajúca sa otázka Halfdanovho postavenia. Thénov syn v službách maliara sa dostáva do sporu so sedliakmi, lebo k slovu sa hlási jeho thénska krv. Halfdan svoju podvedomú hrdosť často využíva. Na svoj pôvod má len jednu spomienku (okrem spomienok na brata a jeho rady, ktorými sa zvykne riadiť) – meč. Nemá pozemky a majetok, ktorý by mu patril a zrejme ich ani nedostane, dokonca ani ako odmenu za svoje zásluhy po Winstonovom boku. Pre kráľa Knuta je prospešnejší ako zved potulujúci sa po kraji a dúfajúci, že si svoju zem predsa len vyslúži. V tomto príbehu si len potvrdí, že nie je jediný thénsky potomok bez majetku. Vo vzťahu k Winstonovej družke Alfilde sa zasa objavuje akési napätie. Na viaceré veci majú iný pohľad a Halfdan cíti, že Alfildino postavenie ovplyvňuje aj jeho vzťah s Winstonom. To je skutočnosť, ktorú Winston na prvý pohľad prehliada, ale predsa sa dostane do momentu, v ktorom bude musieť vec uviesť na pravú mieru, lebo si uvedomuje kvality oboch i svoj špecifický vzťah k nim. A nakoniec, znova sa prejaví aj Halfdanova povaha, Jednak vo vzťahu k mladej žene starého obchodníka s vlnou a jednak v tom, že, ako podotkne Winston, najväčší výkon pri pátraní vydá práve vtedy, keď ho ženie hnev.  

  V tomto prípade je znova dominantnou postavou Halfdan. Jedným z dôvodov je ten, že je v pozícii rozprávača a celý príbeh je vyrozprávaný z jeho uhla pohľadu. Tým druhým dôvodom je, že Winston sa tu javí ako ten menej aktívny člen vyšetrovacieho tria a jeho úlohou je skôr vniesť do udalostí patričný nadhľad.  

  Ani tento príbeh nie je akčný, nakoniec má prívlastok detektívny, a je teda o odrývaní a skladaní indícií vedúcich k vyšetreniu zločinu a odhaleniu vraha. Znova musím zopakovať, že autorov štýl je príjemný, hoci jeho postavy, a nakoniec aj samotný príbeh, nie sú ničím výnimočné. Kniha, ktorej rozprávač je sympatickým hrdinom so svojskou povahou a v ktorej je cítiť autorovu zaujatosť históriou, je jednohubkou, ktorá môže spríjemniť popoludnie tým, čo majú žáner historickej detektívky radi.

-sa

 

   a 1/2

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.