Choď na obsah Choď na menu
 


Sága prokletých Morová rána

8. 9. 2011

 

Obrázok Sága prokletých Morová rána

Margit Sandemo

Světově proslulá sága Prokletých! Příběh plný tajemství, napětí a lásky. Silje je mladá dívka, která při morové epidemii přijde o všechny své blízké i domov. Je ponechána svému osudu. Když už se všechno zdá být beznadějné, život jí zcela změní náhodné setkání s tajemným cizincem... V té době ještě netuší, že se zanedlouho ocitne v blízkosti strašidelných hor a pozná pravdu o záhadných obyvatelích a jejich prokletí. Nechte se pohltit silným příběhem, který oběhl celý svět.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Príbeh sa odohráva v Nórsku v čase, keď  krajine vládnu Dáni a zasahuje ju morová epidémia. Vo veľmi temnom a nebezpečnom čase sa stretávame so Silje, takmer 17-ročným dievčaťom, ktoré prišlo o rodinu a domov. Počas jednej temnej noci zachráni malé dievčatko (Sol), no netuší, že jej je súdené pri úteku z morového zovretia zachrániť ešte jedno dieťa. Nechceného novorodenca (Silje mu dá meno Dag), ktorého nešťastná matka (šľachtičná - jej príbeh tvorí jednu z vedľajších línií, so svojím konaním sa nakoniec nevie zmieriť, zasiahne ju hlboký pocit viny, ktorý ju ničí) zanechala na kraji temného lesa. Silje síce netuší, ako sa o deti postará, ale srdce jej nedovolí zanechať ich napospas osudu. Počas tejto podivnej temnej noci to však nie je jediné prekvapenie, ktoré ju čaká. Najväčším je stretnutie s temným a tajomným mužom, ktorý ju požiada o pomoc pri záchrane mladíka, ktorého chytili vojaci a ktorého sa chystajú umučiť. Silje mu pomôže a toto stretnutie spečatí smerovanie jej osudu.

Takto začína „světově proslulá sága Prokletých“. Príbeh, na stránkach ktorého by mohol čitateľ očakávať stretnutie s tajomnom, severskou mytológiou, nebezpečenstvom inkvizičného prenasledovania a v neposlednom rade aj so silným príbehom o láske čeliacej temnému nebezpečenstvu na pozadí nepriaznivých udalostí. Nie som si však istá, či príbeh (zatiaľ v prvej časti) tieto očakávania - aspoň pre mňa - naplnil... 

Silje sa vďaka tajomnému Tengelovi dostáva k dobrým ľuďom. Tu môže zaopatriť dve bezbranné deti. Tu nachádza dve šľachetné ženy, jedného milosrdného starca – maliara kostolov, vďaka ktorému sa môžu prejaviť a nakoniec aj naplno realizovať jej umelecké sklony. Silje prežíva dobré obdobie, no to netrvá dlho. Na gazdovstvo, kam sa uchýlila, prichádza nová pani a tá k Silje ani k deťom, o ktoré sa stará, nepocíti náklonnosť. Po niekoľkých peripetiách je SIlje nútená odísť. Útočisko nachádza v Pustých horách, blízko ktorým sa ocitla. Na mieste, ktorého sa všetci boja a nenazvú ho inak ako Zem tieňov či Nočné kráľovstvo (priznám sa, že som si za tieňmi a nočným kráľovstvom predstavovala viac ako len stredoveký strach z tmy, neznámeho územia a sily prírody). 

Tengel, ktorý je podivne vždy nablízku, keď ho Silje potrebuje, ju vezme do osady v údolí nebezpečných hôr, kam sa uchýlili mnohí vyhnanci a utečenci. Je to miesto, ktorého sa Silje obáva. Je to miesto, kam sa pred mnohými rokmi uchýlil Tengelov predok, o ktorom sa povrávalo, že uzavrel zmluvu s diablom, aby prežil, za čo bol odmenený zvláštnymi schopnosťami, ale aj nepokojnou večne blúdiacou dušou. Tengel Prekliaty je jeho priamym potomkom. Deti z ich rodu dedia schopnosti predkov, no len pri jednom z generácie sa prejavia výrazne. Ich prekliatím je najmä to, že sú náchylní svoje schopnosti  prepožičiavať zlu. A hoci za Prekliatych považujú všetkých obyvateľov osady, len Tengelova rodina je pravou líniou Prekliatych. On sám má schopnosť predvídavosti a v jeho rukách je teplo, ktoré lieči. Zdá sa, že ako jediný svoju silu používa v prospech dobra ľudí, no ľudia sa ho boja. V podstate žije na okraji spoločnosti. Sám sa zapovedal, že sa postará o to, aby línia pravých Prekliatych už nepokračovala.

No práve pri Silje sa mu svoje predsavzatie nedarí dodržať. Toto dievča sa totiž mení na ženu a sama bojuje so silnou príťažlivosťou k tajomnému Tengelovi, mužovi s výzorom pripomínajúcim zviera (má široké, deformované ramená, ktoré stáli jeho matku pri pôrode život). Silje si síce najskôr nahovára lásku k mladíkovi, ktorého zachránila, ale nakoniec zisťuje pravdu o jeho povahe. Tengel rovnako svojej túžbe neunikne, a tak sa stane presne to, čo predpovedala jeho stará matka – rod Prekliatych bude pokračovať. A je tu ešte Sol. Dievčatko, ktoré Silje zachráni v morom napadnutom meste, je Tengelova neter, v správaní ktorej sa objavuje čosi zvláštne, čosi čo sa zahráva so zlom.  

Na margo prečítaného poviem len, že príbeh sa mi napriek priaznivej anotácii zdal... nuž akýsi vlažný. Dej knihy – ktorá je mimochodom veľmi útla (také harlequinské vydanie, čítanie na jedno popoludnie) – na mnohých miestach stagnuje, akoby sa nehýbal z miesta. Je to ako hladina jazera uprostred bezveterného dňa. Len sem-tam ju rozčerí vánok s ambíciou zmeniť sa na vietor, no čosi ho utíši skôr, než stihne nabrať na sile. (Dobré by bolo, keby toto bola len taká „rozbehovka“, ak si autorka snáď šetrí sily na ďalšie časti. Zdá sa totiž, že u mňa druhá časť rozhodne, či ságu prečítam celú.) Narážky na mytológiu, akýsi nádych fantastična, ktorý sa medzi riadkami ponúka, sú nevýrazné. Tajomný plášť kúziel a mágie sa nehýbe, spojenie s legendami a severskými mýtmi sa javí povrchné a čitateľskú dychtivosť neuspokojí. Inkvizícia je tu len kulisou – nebezpečenstvo z jej strany do životov hrdinov v podstate nezasiahne (okrem náznakov o možnej hrozbe v rozhovoroch postáv). Navyše v autorkinom štýle sa výrazne objavuje patetickosť hraničiaca s afektom, zrkadliaca sa predovšetkým v konaní postáv.

Ak sa čitateľ nebude dívať na tento príbeh ako na fantasy literatúru, ale ako na príbeh o láske, jemne okorenený zmienkami o tajomných silách, môže byť preňho toto čítanie pútavé.

 

 

-sa

  a pol