Choď na obsah Choď na menu
 


Apartmán v Paríži

12. 1. 2024

bmid_apartman-v-parizi-ujr-499464.jpg  Apartmán v Paríži Lucy Foleyová

 Jess sa ocitla v nezávideniahodnej situácii. Stratila prácu, je na mizine a celkom sama. Rozhodla sa poprosiť o pomoc svojho nevlastného brata Bena, aby ju prichýlil na nejaký čas vo svojom parížskom byte. V prepychovom apartmáne však nikoho nenájde, akoby Ben v zmätku byt opustil. Susedia v dome na Jess zazerajú, akoby nebola vítaná. Cíti, že ju niekto sleduje, a Ben sa stále nevracia. Začína tušiť, že dom skrýva akési tajomstvo, kým neobjaví niečo neuveriteľné... a napätie v dome graduje. Všetci sú podozriví. A všetci vedia niečo, čo nechcú povedať. (Tatran, 2022)

  ∑ ∑ ∑ ∑ ∑ ∑

 

Apartmán v Paríži som mala v hľadáčiku už dlhšie. Od L. F. som si najskôr prečítala Zoznam hostí, čo ma presvedčilo o tom, že táto kniha by ma mohla zaujať.

Keď Jess príde v Londýne o prácu, je rozhodnutá opustiť svoj starý život a začať nový v novom svete, v novom meste. Jej jedinou záchranou sa stáva nevlastný brat Benjamin Daniels. Obaja vyrástli bez rodičov, matka zomrela (každý z nich mal iného otca, no tí o svoje deti nejavili záujem), a tak skončili v detskom domove. Keď ich rozdelili, pretrhol sa akosi aj ich vzťah. Jess je magnet na problémy. Smola sa na ňu lepí od detstva, pretože zatiaľ čo Ben mal pri adopcii šťastie a mal možnosť vyrásť v bohatej rodine a začať nový život, Jess sa potĺkala od pestúnov k pestúnom.

Keď sa Jess rozhodne vydať za bratom do Paríža, nevyberá si to najlepšie obdobie. Navyše, len čo sa ocitne v Paríži s poslednými peniazmi vo vrecku, zrazu stratí s Benom kontakt. Dôjde síce na miesto, kde Ben býval, no brata nenájde. S istou dávkou šťastia sa jej podarí dostať do Benovho bytu, no už úvodné zoznámenie s prostredím, v ktorom sa ocitla, naznačuje, že má zarobené na problémy. Ako je možné, že si Ben ako obyčajný novinár mohol dovoliť také luxusné bývanie? A kto sú všetci obyvatelia bytového domu, ktorí sa – vrátanie domovníčky – správajú voči Jess nevrlo? Ako je možné, že nikoho z nich nezaujíma, že Ben náhle zmizol?

Hoci sa spočiatku zdá, že Jessin brat sa vyparil pod vplyvom nejakého spontánneho pohnutia a pravdepodobne sa čoskoro znova objaví, Jess akosi cíti, že niečo nie je v poriadku. Prečo by Ben odchádzal z domu bez kľúčov a peňaženky? Napriek všetkému sa rozhodne získať o Benovi informácie a prirodzene sa začína vypytovať u obyvateľov v dome. Už od prvej chvíle sa však ukazuje, že obyvatelia bytového domu nie sú ochotní odpovedať na Jessine otázky. Správajú sa nepriateľsky a dávajú Jess najavo, že ju považujú za nechcenú votrelkyňu.

Bytový dom v bohatej štvrti obýva sedem ďalších ľudí – päťdesiatnička Sophie, manželia Antoine a Dominique, mladá študentka Mimi s kamarátkou Camille, Benov kamarát Nick a domovníčka. Už po príchode je Jess svedkom incidentu medzi manželmi Antoinom a Dominique. Autorka jednotlivé kapitoly podáva zo strany štyroch postáv – Sophie, Mimi, Nick a najmä Jess (niekoľko krátkych kapitol je podaných z Benovho pohľadu, sú to kapitoly, ktoré prinášajú nejaký kľúčový zvrat) a postupne najmä v retrospektíve odhaľuje udalosti, ktoré ukazujú, ako sa postupne všetci zoznámili s Benom, ako na nich Ben pôsobil a nakoniec aj to, aké udalosti viedli k momentu Benovho zmiznutia. Tieto retrospektívne kapitoly sa striedajú s udalosťami po Jessinom príchode a počas jej pátrania po bratovi.

Každá z postáv postupne odhaľuje svoje vzťahy k ďalším obyvateľom bytového domu, ale aj k Benovi. Päťdesiatnička Sophie Meunierová skrýva pod dokonalým zovňajškom trhliny. Okrem nej sa v retrospektíve a v rozhovoroch postáv objavuje aj jej manžel Jacques, ktorého vzťah k všetkým okolo ovplyvňuje jeho túžba po dokonalosti, je prísny, autoritatívny, tradicionalistický, konzervatívny, tvrdý na svoje okolie a arogantný. Fyzicky sa v Jessinej prítomnosti ani v prítomnosti ostatných postáv neobjavuje, no jeho vplyv na všetkých je silno badateľný, najmä s ohľadom na zväzky, ktoré medzi postavami panujú a do ktorých Jess postupne preniká. Autorka tak postupne odhaľuje obraz dysfunkčnej rodiny, v ktorej zlyhávajú všetky pravidlá, okrej tých, ktoré nastolil autoritatívny otec. Rodina sa pridŕža všeobecne prijímaných klamstiev, o ktorých sa nehovorí.

Jess sa s prosbou o pomoc obráti na redaktora Guardianu, bratovho známeho, Thea Mendelsona. Veľa si od toho nesľubuje, ale práve vďaka Theovi odhalí rodinné tajomstvo Meunierovcov, ktoré sa všetci snažia ochrániť. Pomoc Jess navrhne aj Benov kamarát Nick, dokonca vezme Jess na políciu, aby bratovo zmiznutie oznámila. No v jeho konaní sa skrýva akási neúprimnosť. Skutočne chce Jess pomôcť? Jess sa môže spoliehať len na svoje pocity, dohady a náznaky. Verí však svojej intuícii a tá jej nahovára, že v bytovom dome sa deje čosi nekalé.

Aj v Jess je čosi nevypočitateľné. To jej pomôže odhaliť väzby medzi jednotlivými obyvateľmi domu, v ktorom Ben býval a dostať sa na stopu ich rodinného tajomstva, ale odhaliť aj tajomstvá jednotlivých členov rodiny, ktoré skrývajú za masku slušných ľudí. Vďaka tomu sa ocitne v ohrození. Kto z nich je spojený s Benovým zmiznutím? Večne opitý Antoine, pod povrchom ktorého buble agresivita? Labilná Mimi so sklonmi k citovej obsesii? Na prvý pohľad uhladená Sophie, ktorá skrýva svoju minulosť? Nick udržiavajúci svoje úzkosti pod kontrolou len pomocou liekov? Alebo večne mĺkva domovníčka, ktorá stráži všetky tajomstvá domu? A čo to všetko má spoločné s príbehom, na ktorom pracoval Ben a ktorý mienil odovzdať svojmu redaktorovi?  

Svoju úlohu v tejto knihe hrá aj miesto, v ktorom sa príbeh odohráva. Na jednej strane krásny Paríž, ako si ho predstavuje množstvo turistov, na druhej strane realita drsných nočných ulíc (obraz protestov v uliciach). Protikladom je aj bytový dom, v ktorom Ben býva. Aj toto miesto v bohatej štvrti je len farebným obalom, pod ktorým sa skrýva čosi zlé. Veci sa tu majú inak, ako sa na prvý pohľad zdajú, čo umocňuje aj prítomnosť tajného schodiska a tajomnej izby pre slúžky v podkroví. Postupne sa tak potvrdzujú slová jednej z nájomníčok, ktorá tento dom nazve zákerným miestom. Napriek tomu, že Jess sa pohybuje aj po Paríži, je to skôr len jedna z kulís. Autorka totiž vytvorila takmer komorný príbeh, odohrávajúci sa uprostred uzavretej, malej skupiny ľudí. Vonkajším elementom je len novinár Theo Mendelson, ktorý sa zúčastňuje na Jessinom pátraní.

Tento príbeh sa odvíja na základe striedania optiky viacerých postáv a v retrospekcii, ktorá ukazuje, aké udalosti viedli k Benovmu zmiznutiu. Napätie sa tu buduje postupne a je pisateľsky zvládnuté. Vďaka krátkym kapitolám sa príbeh hýbe rýchlo. Nerušilo ani používanie francúzštiny v jednotlivých výrazoch a vetách. Línie jednotlivých postáv sa postupne prelínajú a veci zapadajú do seba. Dokonca sa koná aj prekvapivý zvrat. Istý problém vidím v tom, že pri čítaní tejto knihy má čitateľ pocit, že tu nič nie je pozitívne. Počnúc postavami, ku ktorým sa len ťažko hľadajú sympatie a končiac ich vzájomnými vzťahmi. Akoby tu nič nefungovalo. Dokonca ani hlavná hrdinka Jess nie je typ postavy, ku ktorej by si čitateľ dokázal vybudovať pozitívny vzťah. Postoj obyvateľov domu voči Jess je nepriateľský, miestami dokonca nevraživý. Ani vzťah Bena a nevlastnej sestry Jess nie je ideálny. Jess bratovi pripomína minulosť, s ktorou nechce mať nič spoločné. Má pocit, že sa za ňu hanbí. Samotný Ben je rovnako postava, ktorá vyvoláva skôr otázku, čo je vlastne zač. Na jednej strane sebaistý, uhrančivý muž s charizmou, na druhej strane sa ukazuje ako zručný manipulátor, ktorý používa svoj šarm ako zbraň. Ťažko tak uveriť sile súrodeneckého puta, ktoré núti Jess brata zachrániť.

Kniha sa nečíta zle. Plynie rýchlo. Zdá sa, že málo sympatické postavy sú akýmsi autorkiným rukopisom. Napodiv to však nekazí samotné čítanie. Autorke sa podarilo vyskladať v bytovom dome ponurú atmosféru, pričom najmä vo vzťahu k jeho obyvateľom je ťažké odhadnúť ich nevyspytateľné správanie, takže čitateľ uverí napätiu, v ktorom nevie, odkiaľ čakať povestný úder. Knihu možno hodnotiť ako vydarený krimi-, psychothriller. Na druhej strane priznávam, že sa mi Zoznam hostí pozdával o chĺpok viac. Napriek tomu má autorka s ďalšou knihou u mňa zelenú.

-sa

smileysmileysmiley a 3/4