Choď na obsah Choď na menu
 


Neznámý žalm

15. 6. 2023

 

neznamy-zalm.jpgNeznámý žalm Laura Thalassa

PŘEŽILA ŠÍLENÉHO KRÁLE. NOČNÍ MŮRA ALE JEŠTĚ NESKONČILA.
Siréna a družka Desmonda Flynna Callypso unikla ze spárů šíleného krále Karnona. Jeho děsivé vězení se na ní trvale podepsalo, tím však její strasti zdaleka nekončí. Callie a Des se vydávají do Říše flory, aby pokračovali ve svém pátrání.
Záhy zjišťují, že 
najít Zloděje duší je pouze jeden z mnoha jejich problémů. Na světě neexistuje krutější místo než vílí dvůr a před intrikami králů a královen nemůže Callypso ochránit ani Handlířova magie.
Víly hrají nebezpečné hry. Některé touží po lásce nebo po pomstě, jiné baží po lidském mase a pár jich sní o věcech tak zvrácených, že je nelze ani vyslovit. Jedno je jisté: nikdo není tím, kým se zdá být. Dokonce ani Desmond.
Také Říše flory má záhad víc než dost: od krvácejících stromů po ocejchované otroky a nezvěstné stráže. V království všeho, co roste, klíčí cosi temného, a když si Callie nedá pozor, přijde o všechno, na čem jí záleží. Včetně jí samotné…
(Mystery Press, 2023)

¤ ¤ ¤

Od pobytu v Jinosvěte a od uväznenia šialeným kráľom už nie je Callypso Lillisová človekom, ktorým bola. Veľmi si chce zvyknúť na nové zmeny a hlavne na to, že ju Kráľ noci vyhlásil za svoju družku. Siréna uviazla vo vílom svete. Callie spoznáva Desmondove kráľovstvo, vidí ho ako vládcu ríše. Je to muž mnohých tajomstiev a ona môže len s obavami hádať, čo pred ňou skrýva.

Callypso spoznáva, aký je svet víl napriek zdanlivému lesku drsný, zákerný, plný intríg, je prehliadkou mágie a súbojov o moc v akejkoľvek podobe. Všetko sa hýbe okolo tejto mocenskej dynamiky. Autorka prvú polovicu knihy využíva na to, aby nás zoznámila s Jinosvětom. Nevykresľuje ho fascinujúco, dalo sa očakávať viac kreativity. V podstate používa známe obrazy a Callie v ňom pôsobí ako človek, čo sa náhle ocitol v rozprávke. Pre obyvateľov tohto sveta je ako ľudská bytosť a zároveň siréna čosi exotické.

Karnon, kráľ Ríše fauny a Callin únosca, je mŕtvy, no dopad jeho zločinov má ďalekosiahle následky. Jeho plán, nech bol akýkoľvek, pokračuje. V Jinosvěte nie je nič také, ako na prvý pohľad vyzerá, mnohé nedáva zmysel. V Callie sa prebúdza súkromné očko, chce odpovede. Má pred sebou stránky Desovej osobnosti, súčasti jeho ríše, podoby vílích životov, ktorých súčasťou je mágia, ale aj tých, ktorých Handlíř nazýva priateľmi. Dozvedá sa zlomky o Desovej minulosti, čo dokresľuje jeho rozporuplnú osobnosť. Des podrobuje Callie bojovému výcviku, no poväčšine sa prezentuje ako dychberúci romantik. Za idylkou medzi nimi číha skryté nebezpečenstvo. To útočí vo chvíli, keď je očakávané najmenej.

Callie má nový život na dosah ruky, so všetkými hrôzami i krásami. Spojenie s Handlířom je silné. Keďže Callypso nemôže vo svete víl využívať moc sirény, musí spoliehať výlučne na Desovu ochranu. A tá je v úskokmi a intrigami preplnenom svete potrebná ozaj často.

Náhle zjavenie sa Callinej najlepšej priateľky a spolupracovníčky Temper v Jinosvěte vyvolá patričný rozruch. Táto postava ma dvakrát neoslňovala, autorka ju zobrazuje ako kamarátsku „mrchu“ s pusou plnou ironických a „vtipných“ poznámok, no ich účinok ma akosi obchádzal. Vyznieva to príliš nasilu. Jej kúzelnícke danosti si nájdu medzi prebiehajúcimi udalosťami svoje miesto.

Záhada okolo Karnona sa prehlbuje a plodí nezodpovedané otázky. Víly sa však pripravujú na oslavu Slnovratu, počas ktorého je čas na odloženie sporov a nepriateľstva. Je ten pravý na víliu diplomaciu, na nečakané stretnutia i na pátranie. Čo sa stane, keď sa zídu všetci králi Jinosvěta? Prečo sa stále ozýva meno Zlodeja duší? Bude Kráľovná flóry ďalšia, kto príde o svoju korunu? Vládcovia Jinosvěta sú ako olej a voda, ani spoločný nepriateľ ich neprinúti spojiť sily a zmierniť vzájomnú rivalitu. Sú to bytosti plné falše a dvojzmyslov. Súboj týchto bytostí tu pripomína šachovú partiu. Tá preverí pevnosť puta medzi Handlířom a jeho vyvolenou.

Dej druhej časti série Handlíř stojí prevažne na vzťahu hlavných hrdinov a na Callie lavírujúcej v novej realite. Očakávanie dynamickejšieho konceptu ustupuje monotónnemu duchu. Dá sa vnímať ako premostenie k nasledujúcim udalostiam. Napätie je zhustené do záverečných kapitol. Autorka udržiava tajomstvá pod povrchom. Vlnia sa, znepokojujú, no nevypustí ich von. A v tom je príťažlivosť príbehu, ktorý len pomaly odhaľuje svoje zákutia. To, čo na prvý pohľad vyzerá jednoducho a jednoznačne, ústi do labyrintu, ktorý ukazuje cestičku, aby sa z nej nakoniec vykľula nová záhada. Invencia L.Th. nechýba pri ich splietaní, dávkovaní zvratov a prekvapení, momentov, vďaka ktorým príbeh nepustí čitateľovu pozornosť aj zvedavosť. Baží po odpovediach a výsledku, ktorý sa vzďaľuje, pretože vedie k otvorenému koncu. Budúcnosť Jinosvěta nevyzerá ružovo. To je pozvanie k ďalšiemu dielu...

si-