Choď na obsah Choď na menu
 


Seven Kingdoms Trilogy

14. 9. 2014

 

 Kristin Cashore Seven Kingdoms Trilogy

  

seven-kingdoms.jpg

ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ 

 

Výnimočná Kristin Cashore

Dej sa odohráva v krajine, kde sa rodia ľudia so zvláštnou schopnosťou, výnimočným obdarením. Ostatní sa ich boja, pohŕdajú nimi, alebo ich zneužívajú. Hlavná hrdinka románu Katsa bola obdarená schopnosťou, ktorou sama pohŕda. Je výnimočná v zabíjaní. Jej život ovládol strýko Randa, kráľ Middlensu. Mala zaňho vykonávať nekalú prácu, trestať, mučiť alebo zabíjať každého, kto sa mu znepáči. Keď sa prvý raz stretla s princom Poom, ktorý bol obdarený schopnosťou bojovať, nemala ani tušenie, ako sa zmení jej život. Nikdy by jej ani na um nezišlo, že sa stane jeho priateľkou. Nikdy by si ani nepomyslela, že sa dozvie celú pravdu o svojom výnimočnom nadaní, príšernom tajomstve, ktorým by dokázala zničiť všetkých sedem kráľovstiev.  (Ediposs, 2009)

 ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ

  Kristin Cashore vytvorila svet, ktorý predstavuje sedem kráľovstiev so siedmimi kráľmi a ich obyvateľmi, so všetkými kladmi i zápormi. Uprostred nich žijú ľudia odlišujúci sa už na prvý pohľad. Ľudia, ktorým sa ostatní radšej vyhnú a vzbudzujú rešpekt. Sú to tzv. obdarení – výnimoční. Ich poznávacím znamením je odlišná farba oboch očí. Títo obdarení majú nadpriemerné schopnosti a tie väčšinou slúžia kráľom. Výnimkou nie ja ani hlavná hrdinka Katsa. Ona je v podstate dôvodom, prečo sa ľudia obdarených boja. Vyrastala u strýka – kráľa Randu a už od detstva mu slúži ako vykonávateľka jeho vôle. Jej cesta za poznaním, že svoj dar prepožičala a je zneužívaný na zločiny, sa začína vo chvíli, keď nevedomky zachráni starého otca iného výnimočného – princa Poa. Po svoje obdarenie narozdiel od Katsy pred ostatnými tají. Ale ich prvé stretnutie nie je posledným.

  Katsa sa pletie do „vyšších záujmov“ nielen preto, že slúži Randovi, ale kráľovstvo Middluns je zároveň uprostred ostatných kráľovstiev a je teda križovatkou, kde sa premieľajú ľudia i informácie. Katsa si vytvorí vlastný obranný mechanizmus proti Randovej vôli a tým je Spoločenstvo – tajné zoskupenie pomáhajúce ľuďom v núdzi. Keď sa náhle na Randovom dvore zjaví neznámy Lienidčan, celý Katsin život sa obráti naruby.

  Lienidský princ Po pátra po starom otcovi. Keď vyjde najavo, že jeho záchrancom je práve Katsa, začína sa medzi ňou a Poom upevňovať niečo, čo prerastie do hlbokého priateľstva. Je to práve on, kto Katsu naučí ovládať svoje inštinkty a uvedomiť si, že môže byť svojou vlastnou paňou a nemusí ostať otrokyňou strýkových ambícií. Prvý raz v živote sa Katsa vzoprie a je rozhodnutá skoncovať so svojou povesťou obávanej vrahyne.

  Poa trápi otázka, kto je zodpovedný za únos starého otca, má pocit, že sa za tým ukrýva viac, a tak sa spolu s Katsou vydávajú na cestu za pravdou. Ale i na cestu k prekonaniu zrady, hrdosti i k vzájomným citom, k láske, ktorá vytvorí príliš silné puto na to, aby ho jeden z nich dokázal pretrhnúť. Napriek tomu, že Katsa odmieta vedomie, že by sa mala vydať a mať deti, stáva sa Poovou milenkou, družkou, jeho životnou láskou.

  Dobrodružné pátranie ich zavedie do kráľovstva Monsea, ktorému vládne ľstivý kráľ Leck. Je na Poovi a Katse, aby odhalili jeho strašné tajomstvo, zastavili jeho zločiny, zachránili malú princeznú Bitterblue a tým aj všetkých sedem kráľovstiev. Že to nebude jednoduché, je viac než jasné. Dostávajú sa do situácie, keď im ich výnimočné schopnosti nepomôžu a musia sa spoľahnúť len na nutnosť prežiť. Do situácie, ktorá preverí ich vzájomnú spriaznenosť.

  Dej plný putovania, dobrodružstva, napätia a zvratov, pretkávaný slasťami i starosťami dvoch tvrdohlavých zaľúbencov sa číta dobre. Svoju úlohu tu zohrávajú zbrane, súboje i smrť. Bojuje sa tu požehnane, no samotná koncepcia zápletky si to vyžaduje. Ale viac ako 400 strán príbehu túto akčnosť vyváži. Nenapíšem, že Výnimočná je napísaná výnimočne. No rozhodne vydarene. A... otvorený koniec naznačuje, že po Výnimočnej nasleduje voľné pokračovanie...

 

si- 

    

ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ 

 

Ohnivá Kristin Cashore 

V Kráľovstve Hvozdov nie sú práve pokojné časy. Mladý kráľ Nash sa snaží udržať si trón, zatiaľ čo vzbúrení lordi na severe i na juhu kujú plány a cvičia vojská, aby ho oň pripravili. Hory a lesy sú plné zvedov, zlodejov a darebákov každého druhu. Toto je svet, v ktorom žije Vatra. Ako posledná žijúca ľudská obluda dostala do vienka divoký a neodolateľný výzor a vlasy farby ohňa. Ľudia ju buď obdivujú, alebo nenávidia. Hoci má jedinečnú schopnosť ovládať ich myšlienky, z duše odmieta prezrádzať tajomstvá nevinných ľudí. Najmä, keď ich má sama vyše práva. Jedného dňa po ňu príde princ Brigan, aby ju odprevadil do Kráľovho Mesta. Kráľovská rodina ju prosí, aby pomohla odhaliť sprisahanie proti trónu. Ďaleko od domova si Vatra začne uvedomovať, že je v jej silách oveľa viac, ako si dovtedy myslela. Jej mimoriadne schopnosti by mohli zachrániť celé kráľovstvo. To by sa však musela prestať báť, že sa z nej stane rovnaká obluda, ako bol jej otec. (Ediposs, 2010)

 ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ

  V románe Ohnivá sa vraciame do dobre známeho sveta siedmich kráľovstiev a do sveta, kde sa rodia „Výnimoční“. Tu sa obyčajným milujúcim rodičom narodí syn. Dostane meno Immiker. Okolo tohto dieťaťa sa začnú diať zvláštne veci a dlho si nik neuvedomí, že Immiker, má dosiaľ nevídanú, no nebezpečnú schopnosť. Ovláda myslenie ľudí. Prebúdzajú sa uňho sklony k násilnostiam a bezcitnosti. Pod jeho vplyvom ho otec zaslepený nekonečnou láskou a poslušnosťou jedného dňa odvedie do neznámeho Kráľovstva Hvozdov. O tejto krajine sa rozprávajú mnohé príbehy, no málokomu sa podarilo sem dostať. Immikerovi je po čase už otec na obtiaž, chladnokrvne ho zavraždí a zmení si meno. Tu sa jeho stopa z príbehu vytráca.

  Kráľovstvo Hvozdov je povestné tým, že v ňom žijú „obludy“. Obludy vyzerajú ako dvojníci zvierat aj ľudí, sú však na prvý pohľad rozoznateľné vďaka nádhernému sfarbeniu. Ľudia ich preto často chytajú a zabíjajú. Pred ich vonkajšou krásou sa treba mať na pozore. Všetky obludy sú vo svojej podstate kruté dravce. Svoje negatívne vlastnosti sú schopné dokonale využiť. Aj hlavná hrdinka Vatra je obluda. Ľudské obludy sú vzácne a ostatné dravcobludy na ne útočia. Vatrin výzor sa vyznačuje neobyčajnou krásou a ohnivými vlasmi, ktoré jej dali meno. Napriek kráse sa Vatra cíti ako väzeň svojho tela, svojho výzoru. Ten jej je často na ťarchu, keďže tam, kde sa zjaví, je neprehliadnuteľná.

  Jej schopnosť manipulovať mysľou iných ľudí cibril jej otec Cansrel, ktorý využíval svoju krutosť na kráľovskom dvore ako pravá ruka kráľa Naxa. Jeho neľútosť a manipulácia kráľovou vôľou sa stala povestnou, a preto bol všeobecne neobľúbený. Všetci vedeli, že v skutočnosti vládne on. Vatra vyrastala ďaleko od Kráľovho Mesta, v dome bývalého kráľovho veliteľa Brockera. Vatra vníma Brockera ako druhého otca a jeho syn Luk sa stal jej najlepším priateľom a neskôr i milencom. Vatrin relatívne pokojný život naruší pokus o jej vraždu. Ten spustí udalosti, ktoré navždy zmenia celý Vatrin svet.

  Kráľovstvo Hvozdov sa nachádza na pokraji vojny. Súčasný kráľ Nash čelí dvom vzbúrencom, lordovi Koppovi a lordovi Ženšenovi. Celé kráľovstvo je plné vojakov a zvedov. Aby sa Vatra čo-to dozvedela o takmer smrteľnom útoku na svoju osobu, musí podstúpiť cestu za pravdou. Tá vedie cez dvor kráľovnej Roen do Kráľovho Mesta. V sídle kráľovnej Roen prvý raz spoznáva Nasha a jeho brata, vojvodu Brigana. Vďaka neodškriepiteľným schopnostiam a po skúsenosti s Cansrelom lord Brigan Vatre od prvého momentu nedôveruje. Vďaka tým istým dôvodom a vďaka tajomstvám, ktoré Vatra skrýva i pred svojimi najbližšími, odmieta svoju výnimočnosť zneužívať. Presvedčiť ostatných o vlastnej dôveryhodnosti nie je pre ňu ľahké. Pomôže jej obeta, ktorá zachráni život Briganovi i jeho vojenskému pluku.

  Keď sám kráľ Nash žiada Vatru, aby sa stala v ťažkých časoch kráľovstvu nápomocnou, jej domovom sa stáva hlavné mesto a jej život naberie nový smer. V kráľovskom paláci sa zoznamuje s celou kráľovskou rodinou a rozvíja svoje schopnosti pri vypočúvaní zvedov a nepriateľských zajatcov. Spletité záujmy a intrigy overia Vatrin charakter. To, čo ju zmení najviac, je rodiaci sa vzťah k vojvodovi Briganovi. Najprv však musí vysvetliť Lukovi, že viac ako čokoľvek iné, jediným ich putom ostalo priateľstvo.

  Ešte jedno stretnutie na Vatru veľmi zapôsobí. A to stretnutie s istým zvláštnym chlapcom, ktorý sa vyžíva v ubližovaní zvieratám, a ktorý zanecháva v hlavách ľudí čudnú hmlu. Hovorí si Leck...

  Keď sú konečne odhalené plány lorda Koppova a Ženšena, je na Vatre, aby spolu s priateľmi odvrátila kráľovraždu. Kráľovstvo Hvozdov sa vojne už nevyhne. V ten najhorší čas je Vatra unesená a stane zoči-voči najčudnejšiemu nepriateľovi, akého kedy stretla. Chlapcovi s výnimočnou schopnosťou ovládať myseľ – Leckovi. Chlapcovi, ktorý sa predtým volal Immiker. Ak sa Vatra chce vrátiť domov a do Briganovho náručia, bude sa musieť vyrovnať s množstvom bolesti, nejednou stratou a siahnuť na dno svojich síl.

  Ani po tom všetkom príbeh nedospeje do svojho konca. Autorka si necháva v zálohe niekoľko prekvapení takmer po poslednú stranu. Vzťahy medzi postavami mieša ako šachovú rošádu a odhaľuje dávno zabudnuté tajomstvá, ktoré zapôsobia nielen na Vatru, ale i na čitateľa. Nakoniec i sama Vatra má vo svojej duši nejedno tajné zákutie.

  Príbeh, počas ktorého sympatickú Vatru, ktorá sa tak veľmi snaží nebyť ničím iným ako obyčajným človekom, sprevádzate nejedným dobrodružstvom, ponúka čítanie, plné rozmanitej obrazotvornosti a dalo by sa o ňom písať veľa strán. No lepšie je prečítať si ho .    

 

si-

    

ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ 

Iskrivá Kristin Cashore

Vo svete, v ktorom sa len zopár ľudí vyznačuje mimoriadnou schopnosťou známou ako obdarenie, umožnilo kráľovi Leckovi jeho obdarenie klamať tak, že mu každý bez výnimky veril. Keď sa Bitterblue stala vo veku desať rokov kráľovnou, myslela si, že vražda jej otca navždy ukončila jeho násilnícky a neľudský vplyv na celú spoločnosť. Mýlila sa. 

Osemnásťročná kráľovná Bitterblue má pocit, že jej radcovia sa ju snažia príliš ochraňovať pred celým svetom, a tak začne podnikať tajné výlety z hradu. Sama a v prevlečení sa túla nočnými ulicami svojho mesta a riskuje nielen vlastný život, ale aj svoje srdce.  (Ediposs, 2012)

ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ 

 

ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ ᴥ 

 

__________________________________________________________________

 kristincashore