Choď na obsah Choď na menu
 


The Believe Trilogy

7. 1. 2012

The Believe Trilogy  Jessica Inclán

Croyants des Trois 

      croyants-des-trois.jpg     

Sariel, Rufus a Felix, tři bratři nadaní magickou mocí, nad nimiž dokáže zvítězit jen nejmocnější kouzlo na světě – láska.

≈  ≈  ≈  ≈  ≈  ≈  ≈  ≈  ≈  ≈  ≈  ≈  ≈  ≈  ≈  ≈  ≈  ≈  ≈  ≈ 

1. Když uvěříš Jessica Inclán

Miranda není v životě spokojená: nemá štěstí v lásce, jako by stále žila ve stínu své krásnější a úspěšnější sestry, a hlavně si připadá „jiná“ než všichni kolem ní.
Všechno se ale dramaticky změní, když se po úprku o život před třemi násilníky ocitne uprostřed lidí, o jejichž existenci vůbec neměla tušení. Croyants des Trois… Kdo jsou tihle tajemní, mimořádnými schopnostmi obdaření „věřící“ v kápích a čemu to vlastně věří? A kdo je její smutný zachránce, zázračný léčitel a telepat Sariel s podmanivýma jantarovýma očima a záhadnou minulostí?
Příběh svou magickou mocí přenese čtenáře do světa vášnivé lásky, nesmiřitelné nenávisti i urputného boje s mocnostmi zla. 
(Metafora, 2011)

≈  ≈  ≈

V spleti romantických príbehov s fantastickými prvkami tu máme sériu tentoraz o troch bratoch obdarených magickými vlastnosťami. Všetci sú telepati a Sariel, hlavný hrdina prvej časti, je navyše liečiteľ. Ale pekne poporiadku.

Všetko sa začína v istý večer, keď sa Miranda Steadová vracia domov z jedného stretnutia. Miranda sa venuje písaniu poézie, a preto jej myšlienky často lietajú v iných dimenziách. Má za sebou nevydarený vzťah a momentálne sa o jej city snaží jej editor Dan. Tento večer sa na ňu valí smola, cestou domov ju obťažujú niekoľkí chlapi a Miranda hľadá skrýšu. Keď objaví v jednom z domov na ulici dvere, berie to ako vykúpenie. Lenže na druhej strane sa stretne s čímsi oveľa čudnejším, ako je pouličné obťažovanie. Ocitá sa v kruhu zvláštnych ľudí, odetých do habitov a hovoriacich samé nezmyselné veci. Miranda si sprvu myslí, že naďabila na nejaký spolok alebo maškarný ples, no keď chce odísť, nemá kadiaľ. Dvere zmizli. To, že sa títo zvláštni ľudia nazývajú Croyanti a ju označujú ako Moyenku, Miranda vníma ako zlý vtip. Zastane sa jej iba jediný muž – Sariel Valasay. Netuší, že sa ocitla na tajnom stretnutí a nevedomky porušila tzv. vortex (krycie kúzlo). Miranda nič nechápe ešte veľmi dlho, ani vtedy, keď ju Sariel vezme k sebe domov, aby jej vyliečil zlomený členok, no poriadne ju hnevá, že jej číta myšlienky. Len ťažko pred ním zakrýva, že ho vníma ako príťažlivého muža. Pretože má Sariel v pláne vymazať jej na tieto udalosti spomienky, vysvetlí jej, že prestúpila hranicu medzi svetom obyčajných ľudí „moyenov“ a svetom tých, ktorí sú obdarení kúzelnou mocou „croyantov“. Miranda presvedčí samu seba, že stretnutie so Sarielom bol snáď nejaký sen, no jej podvedomie sa nedokáže od myšlienok naňho oslobodiť.

Netrvá dlho a cesty Mirandy a Sariela sa pretnú znova. Rodí sa medzi nimi romantický vzťah, no Sariel má príliš veľa tajomstiev. Je Mirandou okúzlený, ale jeho čas strávený po jej boku sa rýchlo míňa. Dôvodom je misia, na ktorú ho posiela Rada. Jej cieľom je nájsť mága Quaina, ktorý sa snaží ovládnuť svet nič netušiacich moyenov a pretvoriť si ho na svoj obraz. Cesta k nemu vedie cez Sarielovu bývalú lásku Kallisto. Od jej lásky bol Sariel kedysi závislý a tvrdo za to zaplatil nielen on, ale i jeho rodina. Aby nepriateľskí croyanti nemohli zneužiť Mirandine vedomosti o Sarielovi, ostáva mu len jediná možnosť. Vziať jej spomienky na spoločný románik a potom obetovať tie vlastné.

Lenže Miranda nezabudla. Nejakým spôsobom sa jej podarilo uchovať všetko, čo so Sarielom prežila. Teraz je Sariel preč a ona sa ocitla uprostred rúcajúceho sa života. Nedarí sa jej už ani písať, nič ju neteší. Akoby toho nebolo dosť, dozvedá sa, že ju v detstve adoptovali. Najradšej by nikoho nevidela a niekam zmizla. A vtedy sa to stane. Zistí, že je schopná vnímať veci, ktoré obyčajný človek nemôže. Že počuje myšlienky druhých a dokáže niečo, čo vedel iba croyant Sariel. Vyvolať „matériu“, cez ktorú sa dá premiestniť pomocou myšlienok. Keď začuje Sarielove volanie, nevie odolať. A tak sa úbohá Miranda ocitá na neznámom mieste, v tme, uväznená...

To, že upadla do pasce Kallisto, ktorá ju chce využiť proti Sarielovi i proti Rade, aby pomohla Quainovi získať, po čom túži, zistí Miranda príliš neskoro. Našťastie si uvedomí, že môže Sariela  požiadať o pomoc. Jej túžba sa splní. Stretáva muža, ktorého stratila. Sariel ju však nespoznáva. A tak Miranda bojuje. Bojuje o to, aby jej život nadobudol nový zmysel, aby si Sariel spomenul...

Fakt, že Miranda vďaka svojim novoobjaveným schopnostiam zistí, že v skutočnosti je polovičná croyantka, ani nie je v tejto situácii prekvapením. A snáď ani to, že ona je tá, kto dokáže Rade pomôcť oslabiť Kallistinu moc a zmariť  Quainove plány. Aby mohla séria pokračovať, Quainovi sa nateraz podarí utiecť, a tak Miranda a Sariel dostávajú priestor pre svoj šťastný koniec.

Kúzla, kúzla, kúzla. Cestovanie priestorom, premiestňovanie sa v čase, ohnivé plamene, zaklínadlá, a dokonca lietanie. Veľa, skutočne veľa čítania myšlienok. Naozaj spleť, v ktorej sa, mám ten dojem, autorka trochu stratila. Miestami to na môj vkus prehnala. Mohlo to byť celkom nevšedné dielo so svojskou atmosférou. Chvíľami sa to aj podarilo, no tých pasáži bolo pomerne riedko. Mám z toho celého zmiešané dojmy a môj záujem sa striedal s absolútnou nudou a pocitom, že čítam šalát „blábolov“. Akoby muselo byť v príbehu za každú cenu čo najviac mágie. Kdesi sa píše: „Croyants des Trois, tajemní ochránci, (...) v boji za dobro a lásku. To nejlepší z Harryho Pottera, ale pro dospělé.“  Harry Potter? Záleží na vkuse. No ten sa aspoň neminul účinkom. 

si-

          

≈  ≈  ≈  ≈  ≈  ≈  

2.  Máš proč věřit Jessica Inclán

Fabia Fairová je čarodějka. Když ale na vymrzlé ulici najde bezmocného mladého muže postiženého naprostou ztrátou paměti, nedokáže si s tím poradit ani ona. K jejímu úžasu se však později ukáže, že i on patří ke Croyantům, lidem nadaným magickou mocí. A nejen to. Za útokem na něho stojí jejich společní nepřátelé. Když pak unesou Fabiina bratra, nemilosrdný boj mágů začíná. Začíná však i něco jiného - láska. Mezi krásnou čarodějkou a zachráněným mágem Rufusem zahoří plamen vášně. Co si ale počít, když je zlá kouzla uvrhnou do dvou přízračně spojených, a přesto beznadějně oddělených světů?  (Metafora, 2011)   

≈  ≈  ≈

Fabia Fairová patrí k uvedomelým Croyantom, ktorí zamietajú názor, že Moyeni, čiže obyčajní ľudia bez magických schopností, nie sú pre chod sveta potrební. Vďaka svojej schopnosti počuť, pomáha pri hľadaní nezvestných ľudí či nebezpečných indivíduí z radov Croyantov. Fabia sa teší obľube u priateľov, je milá, dobrosrdečná, ochotná pomáhať. Aj preto neprejde okolo muža v núdzi bez povšimnutia. 

Rufus, otrasený po snahe zachrániť brata Sariela z pazúrov mocnej čarodejnice Kallisto, končí so stratou pamäti na schodoch v blízkosti Fabiinho bytu. Keď si ho „len do rána“ nasťahuje k sebe, stojí pred komplikáciami, s ktorými v spojení s týmto mĺkvym neznámym rozhodne nepočítala. Rozvinie snahu aspoň čo-to o mužovi zistiť. Samozvane jej pomáha brat Niall, ktorý rozhodne chce predísť tomu, aby sa jeho milovaná sestra namočila do problémov. Hlavne s chlapmi, k čomu má vďaka svojej dôverčivej povahe sklony. Isté opisy, ako sa Fabia stará o cudzinca, snáď ani nebolo treba do príbehu zakomponovať. Áno, čitateľkám/-om románov pre ženy je jasné, že chlap, ktorého má Fabia vo vani a na svojej pohovke, bude oplývať úchvatnou a úplne dokonalou fyziognómiou. Nie žeby ma povznášali scénky, v ktorých si niekto nevie spomenúť, čo má robiť na toalete... Občas ma prepadalo presvedčenie, že Fabia si adoptovala malého chlapca...

Fabia a jej dvojča Niall sú spriaznení, všetko zdieľajú spolu, pocity, myšlienky, strach, dokonca vzťahy. Fabia má dlho problém sa od Nialla „odpojiť“ a nechať ho žiť vlastný život. Kým prerušia, ako tomu vravia, spoločnú pupočnú šnúru, udeje sa toho medzi všetkými postavami veru dosť. Musím sa priznať, že komunikácia cez myšlienky ako ozvláštňujúci prvok na mňa v niektorých scénach pôsobila nadbytočne. Robia to všetky postavy croyentov, vstupujú si do dialógov, do činností, jednoducho do všetkého.

Niallove zmiznutie je len predohrou pre opätovné stretnutie Rufusa s členmi rodiny a známymi, ktorí po stratenom Valasayovi pátrajú. Ďakovným gestám Fabii niet konca-kraja. Pomoc s hľadaním brata prichádza nielen z vďačnosti, ale aj z dôvodov známym Rade. Honba na hlavného záporáka Quaina a jeho pomocníkov už trvá nejakú dobu. Teraz sa naskytá príležitosť chytiť ho. Ruku v ruke s plánmi Rady má Rufus možnosť vrátiť Kallisto všetko príkorie, ktoré jemu i bratovi Sarielovi spôsobila.

Ako sa ukáže, záchrana Nialla je iba súčasťou lesti. Začína prilákaním Fabie, a s ňou všetkých, ktorí sa v tejto nebezpečnej záležitosti angažujú. Zdá sa, že cesta do Kalifornie, kam podľa stôp Fabiinho brata odvliekli, môže skončiť úspešne. Napriek všetkým ochranným kúzlam vpochoduje skupina mágov priamo do pasce, čo mi pri počte zúčastnených čarodejníkov s rôznymi schopnosťami a niekoľkými variantmi plánu na dolapenie zloduchov, akosi nesedelo. V tomto bode si vravím: O.K., sú tam schopnejší čarodejníci. Autorka má iste v zálohe čosi nevídané. 

Kallisto má slabosť pre Valasayovcov, dokonca nachvíľu polapila aj posledného – Felixa. Ale tým jej kúzla ani zďaleka nekončia. Chystá sa na to „najzábavnejšie“. Rufusa čaká čosi ako rozdvojenie osobnosti, pričom ho Kallistine čary uvrhnú na miesto pripomínajúce exotický, ale pustý ostrov. Priezračne spojené a beznádejne oddelené svety v mojich očakávaniach znamenali čosi iné. Predstava Robinsona či Toma Hanksa z filmu Stroskotanec ma neohúrila. Chcela som od Fabie a Rufusa viac. Niečo s atmosférou, niečo zahalené hmlou, niečo hlbšie, možno temnejšie. Skrátka niečo, čo tu ešte nebolo. Namiesto toho mi stránky ponúkli Fabiu a Rufusa na tom istom mieste, bez možnosti navzájom sa vidieť, počuť, či cítiť. Majú jediný spôsob komunikácie – odkazy písané v piesku. Jednoducho stratení v raji... Keď však ako cestu k vyslobodeniu autorka zakomponovala poznanie, že hlavní protagonisti sa vlastne poznajú od detstva ako imaginárni kamaráti, akých si deti vytvárajú v osamení či strachu, otvorilo sa v príbehu vrece s motívmi, pri ktorých si v duchu vravíte, len nech to nie je to, čo si myslím. Uväznenie medzi dvoma svetmi tak pre mňa skončilo ako nevydarená a zbytočná epizódka. Na moje sklamanie zápletka stojí na niečom inom.

Návrat do čarodejníckych súbojov vnáša do príbehu pre Fabiu ešte jednu osudovú voľbu, pre Rufusa dilemu o pravosti Fabiiných citov. Keď sme pri ňom, ako bojaschopný mág sa príliš nevyznamenal a jeho výkon by sa do kroník asi nezapísal. A tak vďaka obligátnym vzťahovým nedorozumeniam mohla J. Inclánvkomponovať do deja ešte polepšenie jedného očarovaného Croyanta, a pred žiadosťou o ruku aj prípravu zainteresovaných na ďalší boj s Quainom.

Premiestňovanie, vďaka tomu rýchle zmeny prostredia, kúzla, lietajúce všade navôkol. Občas vo mne autorkin štýl vzbudzoval dojem, že dala svojim postavám všetky tieto schopnosti, len aby si ušetrila prácu s poctivým písaním. Bohužiaľ, musím napísať, že Jessica Inclán aj s prvkami fantasy, ponúkajúcimi možnosť originality, vytvorila tuctový príbeh. Dramatická zápletka ostala bez „thrilling essence“. Zobrazenie hlavnej ženskej postavy vystihla Fabia svojimi slovami: keď (ženy) uvidia dokonalého chlapa typu Rufus Valasay, klesne im IQ na minimum. Budovanie vzťahu medzi hlavnými hrdinami bolo takmer nulové. Zato v posteli... je horúco. Rufus oslovuje Fabiu nežným „láska“ už po troch dňoch, pričom stíha stratu pamäti aj jej opätovné nadobudnutie (samozrejme s pomocou skúseného mága). Beriem ako argument krátky priestor čo do počtu strán v knihe. Hrdinky v románoch akosi často už okolo tretej kapitoly vedia, že jednoducho on a žiaden iný je ten pravý. Nevyhnutne prišli aj ďalšie klišé, napr. čarodejníci v habitoch, dlhovlasý krásavec bez chybičky krásy, brat playboy, piesočná pláž a palmy s džungľou na azúrovom pobreží osamelého ostrova, jazierko na kúpanie ... Pomocou kúziel sa rieši skoro všetko, napr. rozšírene miestnosti, aby sa do nej vošla celá rodinná pospolitosť. Alebo načo potrebovala autorka v istej scéne svetielko na Fabiinej dlani? Aby si posvietila v tme? A vrchol všetkého... muž, ktorý svojej milovanej vykúzli Mesiac! Prosím, nie! 

Myslím, že kameňom úrazu môžu byť aj francúzske výrazy, ktorých význam ostáva kdesi visieť a sekajú plynulosť textu. Na jednej strane možno čosi z francúzštiny pochytíte, ale povedzme si pravdu, koľkí z nás vedia viac ako ošúchané Je t'aime či voulez vous coucher avec moi?

Som fanúšik oddychovej literatúry, nechcem riešiť na stránkach takýchto kníh nerozlúštiteľné filozofické otázky. Ale aj tak... Istú náročnosť od knihy vyžadujem. Toto čítanie mi pripadalo ako bežná kópia komerčného amerického seriálu s náročnosťou zápletky pre adult literatúru. Moje zistenia, že mi čarodejnícke príbehy (alebo práve Believe trilógia) veľmi nesedia, táto kniha len potvrdzuje. 

si-

  

≈  ≈  ≈  ≈  ≈  ≈

3.  Věř mi Jessica Inclán

Pohledný svůdce Felix je sice čaroděj, ale byl by raději, kdyby si mohl dál užívat ve svém přímořském ráji. Ani trochu se mu nechce odjet do Paříže, kde má z rozhodnutí magické Rady hrát obyčejného člověka, aby odhalili úskoky nepřítele. A to navíc ve dvojici s překrásnou Sayblee, která mu už celé roky úspěšně odolává. Jenže zlo, hrozící zničit svět čarodějů i lidí opět povstává, a boj se zdá příliš těžký. Zvlášť když se temný zloduch Quain pokusí udělat ze Sayblee svou loutku a nástroj zkázy. Zbývá jediná naděje, jediná síla, která může vše zachránit. (Metafora, 2011)

 

 

____________________________________________________________

 http://www.jessicabarksdaleinclan.com/