Choď na obsah Choď na menu
 


Tajemství skotské krve

28. 9. 2018

 

733425_350_0_fit.jpg

Tajemství skotské krve Jan Hrdina 

Kapitán Ian Deveron-Gordon přijíždí na hrad Kilcarron do středního Skotska, aby sepsal dějiny rod Carronů. Nikdo ale netuší, že pravým důvodem příjezdu mladého kapitána je zcela něco jiného. V Kilcarronu totiž zemřelo několik služebných podivnou smrtí. Ian má pochybnosti, že se nejednalo o nehodu či nešťastnou náhodu, v čemž ho utvrzuje i fakt, že někteří obyvatelé Kilcarronu se mu snaží pátrání všelijak zkomplikovat. Sužuje hrad opravdu nějaké děsivé prokletí? Podaří se kapitánovi odkrýt tajemství rodu Carronů? (Grada, 2018)

 

+ + +

Myslím, že aj keď román Tajemství skotské krve kníhkupectvá zaraďujú medzi detektívky, striktní fanúšikovia tohto žánru nájdu nejednu kvalitatívnu výčitku a námietku.

Dej príbehu sa začína odvíjať jednej dramatickej noci, ktorá bude mať dopad na priebeh udalostí, predvídajúcich tragédiu. S hlavným hrdinom kapitánom Ianom Deveron-Gordonom nás autor zoznamuje uprostred vojnového konfliktu v Afganistane, kde sa počas bojov stáva svedkom bratovej smrti. Ako syn guvernéra v Indii a zároveň člen britskej armády má svoju budúcnosť dopredu nalinkovanú, no po strate a zranení sa rozhodne svoj život radikálne zmeniť. Chvíľu spoznáva exotické krajiny ako bádateľ a nová príležitosť na návrat do Anglicka je pre Iana vítaná. Ponuku na tajnú misiu od vedúceho člena Britskej aristokratickej spoločnosti prijíma bez zbytočných otázok. Sám Ian má predkov zo Škótska a kraj, do ktorého sa vybral, mu nie je celkom neznámy. Obohatený o dobrodružstvá a skúsenosti sa javí ako najvhodnejší kandidát na vyšetrenie záhadných udalostí na hrade Kilcarron. Majiteľ hradu, gróf Carron, je rodinnými zväzkami spätý s kráľovskou rodinou a členovia pre verejnosť neznámej Britskej aristokratickej spoločnosti sa obávajú škandálu, ktorý by mohol vypuknúť.

Ian po príchode do Škótska spoznáva svojráznych obyvateľov mestečka v blízkosti Kilcarronu i samotné osadenstvo hradu – komorníka Winstona, ktorý má na všetko pripravenú odpoveď, tajnostkárskeho rodinného doktora Lorimera, ostražitého otca Patricka, neustále kamsi miznúceho grófa Carrona, jeho mĺkvu manželku a nevýrazného syna Malcolma, a v neposlednom rade výstredného francúzskeho architekta de Trouville s dcérou Catherine. Pre niektorých je Deveron-Gordonova prítomnosť vítaná, pre iných nežiaduca, hlavne keď sa podozrivo na kadečo vypytuje a túla sa po okolí. Ian sa oboznamuje s históriou rodu Carronovcov a naďabí na pár nezodpovedaných otázok z minulosti. Ale jeho pozornosť zamestnávajú aj súčasné udalosti, hlavne nečakaná smrť slúžky, narýchlo uzavretá ako nehoda.

Sám priestor, do ktorého je dej vsadený, ponúkal autorovi mnoho motívov, ktoré neobišiel. Nájdenie tajnej svätyne pod starou hrobkou, skrytá úniková chodba z hradu, miestne legendy a strach obyvateľov, zjavovanie sa duchov či záhadných bytostí, zamurované miestnosti a rodoví predkovia, o ktorých sa radšej nehovorí... Na to všetko Deveron-Gordon ako vyšetrovateľ naďabí. V pátraní mu sekunduje de Trouville a nemožno prehliadnuť ani vzájomné sympatie medzi Ianom a Catherine. Vzhľadom k štipke gotického klišé sa nedá nepredpokladať, že práve ona sa ocitne v ohrození a Ianovi prischne úloha záchrancu.

Rodinné tajomstvá postupne vychádzajú na povrch, no postava grófa Carrona k nim akoby nemala čo povedať a aj záverečné vysvetlenie pôsobí laxne. Celkovo je to slabá postava, no očakával by sa práve opak. Aj iné postavy pôsobia bezducho a bez konceptu, ich funkcia ostala pre mňa bezvýznamná, hlavne grófka Carronová či Malcolm Carron. V prvých kapitolách sa zjaví akýsi doktor patológie Bell (pozn. historicky reálna postava), ktorý okrem jedného dialógu s Deveron-Gordonom neprinesie pre príbeh nič viac, čo je podľa môjho názoru škoda, lebo to je presne ten typ, od ktorého čakáte, že sa stane pomocníkom hlavného hrdinu, jednou z podôb Sherlockovho Watsona. Vo vyznení hlavnej zápletky by práve to do príbehu zapadlo. Ale, bola to autorova voľba...

Dôvod „prekliatia“ rodiny Carronovcov vlastne nie je zložité odhaliť už v prológu, nebolo tu nič, čo by ma od tejto myšlienky odviedlo. Všetko sa deje predvídateľne, čo však nemusí byť nevyhnutne odradzujúce. S nadhľadom je román porovnateľný s mnohými inými rovnako priemernými dielami. Zjednodušené a skratkovité podávanie jednotlivých udalostí i vysvetlení je trochu na škodu celkového vyznenia príbehu. Dobre našliapnutá atmosféra si žiadala čosi viac. Autor sa sem snažil zakomponovať škótske reálie a niektoré objasňuje či dopĺňa v dodatku. V celku je kniha príjemným, nezaťažujúcim čítaním, pri ktorom nie je nutné napínať šedé bunky, a náročnejší čitateľ by v nej nemal hľadať chyby, ale pobavenie. Vďaka sadzbe i počtu strán sa dá označiť za miniromán, ktorý vás nezamestná viac ako na pár hodín.

si-