Choď na obsah Choď na menu
 


Zúčtovanie pri Gossamerskom rybníku

15. 6. 2020

bmid_jaime-jo-wright-1ut-429910.jpg

  

 Zúčtovanie pri Gossamerskom rybníku

 Jamie Jo Wrightová

 Hoci dve tajomstvá delí sto rokov, až príliš spolu súvisia.

Dve ženy, ktoré delí sto rokov, musia objasniť záhady ich rodného mesta skôr, než bude neskoro a ony prídu o svoju budúcnosť a o svoje duše.

Gossamer Grove na Stredozápade USA už sto rokov pôsobí ako idylické mestečko plné čestných ľudí. Lenže Annalise Forsythová vie, aké bolestné tajomstvá sa skrývajú za dokonalou fasádou. Sama jedno má. Za záhadných okolností odrazu zdedí polorozpadnutý obytný príves plný fotografií, starých úmrtných oznámení a evanjelikálnych letákov. Ani náhodou však nečaká, že odhalí také temné a hrozivé záhady.

O sto rokov skôr sa po príchode kontroverzných, no charizmatických bratov – evanjelikálnych kazateľov – Gossamer Grove zmieta vo víre chaosu. Keď Libby Sheffieldová, ktorá pracuje v redakcii otcových novín, dostane úmrtné oznámenie o smrti uznávaného miestneho diakona ešte pred jeho smrťou, udalosti naberú rýchly spád a do života obyvateľov zasiahne vražda. Libby sa spolu s diakonovým synom snaží prísť zločinu na koreň. Je jasné, že v meste nastalo zúčtovanie, no keď sa v redakcii objaví ďalšie parte, uvedomia si, ako hlboko až siaha nebezpečenstvo, ktorému sa rozhodli čeliť. (i527net, 2020)

⇔ ⇔ ⇔ ⇔ ⇔ ⇔ ⇔ ⇔ 

 Nový príbeh od J. J Wright opäť prináša dve časové roviny a dve ženy, ktoré sa musia vyrovnať so záhadou, čo zasahuje do ich životov a priamo ich ohrozuje. V tomto prípade však Libby Sheffieldová a Annalise Forsythová nie sú prepojené tak priamo, ako to bolo pri hrdinkách predchádzajúcich príbehov. Ako napovedá anotácia, príbeh sa začína, keď Libby Sheffieldová objavuje mŕtvolu diakona z Gossamer Grove, ktorého úmrtné oznámenie len chvíľu predtým našla v kancelárii novín svojho otca. Šokujúci objav spustí udalosti, ktoré už nikto nevie zastaviť. V mestečku sa totiž objavujú evanjelikálni kazatelia – dvojčatá Jacob a Jedidiah Corbinovci a ich plamenné reči rozdeľujú celé mesto. Libby neverí, že by si diakon Greenwood vzal život dobrovoľne, ale jej presvedčeniu, že tu išlo o vraždu nikto neverí. A to Libby ani len netuší, že podivné oznámenie, na ktorom sa objavujú mrazivé verše o ťarche nepriznaných hriechov a tajomstvách, nie je ani zďaleka posledné. Ona sama si totiž jedno tajomstvo nesie už niekoľko rokov vo svojom vnútri.

 O dobrú stovku rokov neskôr kontaktuje Annalise Forsythovú polícia, lebo v opustenom prívese neďaleko mesta, kde zomrel bezdomovec Eugen Hayes, našli množstvo jej fotiek. Annalise netuší, prečo by ten človek mal byť posadnutý jej osobou a tak trochu jej to naháňa hrôzu. Okrem toho, že sa snaží získať od mesta pozemok, na ktorom by vybudovala komunitné centrum pre ľudí bez domova a že sama prevádzkuje kaviareň, v ktorej má akúsi „špajzu“ pre takýchto ľudí, ju s týmto človekom nič nespájalo. Hayes navyše držal v ruke staré úmrtné oznámenie diakona Greenwooda. Annalise tomu nerozumie a polícia jej nevie poskytnúť žiadne uspokojivé odpovede. Keď sa navyše v meste objaví istý Garrett Greenwood, člen najvplyvnejšej rodiny v meste a muž, ktorý poznačil jej minulosť, Annalise sa obráti život hore nohami. Keď sa rozhodne zapátrať po tom, prečo jej Eugen zanechal svoj príves plný fotografií, ktoré nikto nikdy nemal vidieť, lebo odhaľujú jej príliš boľavú minulosť, a ona sama sa stane cieľom niekoľkých podivných útokov (ktosi sa jej vkradne do domu, prepichnú jej pneumatiky na aute), na povrch začnú vychádzať tajomstvá minulosti, ktoré by ktosi najradšej nechal naveky spať. Dokonca aj sama Annalise.

 Libby Shieffieldová sa pokúša presvedčiť políciu, že smrť diakona Greenwooda nebola samovraždou. Jediný, kto jej verí, je Greenwoodov syn Elijah. Libby, Elijaha a Calvina, syna reverenda Muellera, spája tajomstvo z minulosti, ktoré Libby ťaží. Medzi Elijahom a Libby cítiť napätie a akúsi nenaplnenosť, no medzi nimi je neviditeľná prekážka, ktorá ich oddeľuje. Keď do redakcie novín, príde ďalšie úmrtné oznámenie, Libby je odhodlaná, človeka, ktorého meno je na ňom napísané, zachrániť. Umiera však ktosi ďalší. Dorothy Hayesová, ktorá je rodinne spriaznená s Greenwoodovcami. Aký hriech spáchala táto žena, že si zaslúžila zomrieť? Medzitým sa v meste šíria nepokoje, stupňujú sa vášne vyburcované kázňami bratov Corbinovcov. Najmä Jedidiahom. Libby je niekoľkokrát konfrontovaná s oboma a zdá sa, že Jacob Corbin prezentuje svoje názory odlišným spôsobom. Niekoľkokrát sa pýta sama seba, prečo vôbec brata sprevádza, ale zdá sa, že je po jeho boku, aby naňho dozeral. Lebo Jedidiah odvodzuje svoj úspech od množstva pokrstených duší. Libby Jacobova blízkosť znepokojuje a je to on, kto ju nabáda, aby sa so svojimi úzkosťami vysporiadala.

 Aj Annalisino napätie sa stupňuje. Jedným z dôvodov je Garrettova prítomnosť. Udalosti, ktoré sa okolo nej dejú, znemožňujú, aby svoje tajomstvá uchovala. Mladá láska mala svoje dôsledky, ale neústupčivosť rodičov spôsobila, že jej cesta sa s tou Garrettovou rozišla. Bez toho, aby si vysvetlili to, čo potrebovali. Ostali otvorené rany a tie sa nezahojili ani po rokoch. Ich spoločnú komunikáciu navyše ovplyvňuje aj skutočnosť, že obaja usilujú o ten istý pozemok. Annalise kvôli svojmu komunitnému centru a Garrett kvôli spolupráci na novom športovom centre, ktoré má v meste vyrásť. Situáciu komplikuje fakt, že Garrettova rodina je veľmi vplyvná a jeho sestra je starostkou, takže o investícii prakticky rozhoduje. Ohrozenie, do ktorého sa však vďaka dedičstvu po Eugenovi Hayesovi dostane, ich oboch zbližuje. Minulosť ich vedie presne tam, kde začal príbeh Libby Sheffieldovej. Do miestnych novín.

 Libby Shieffieldová sa nemôže spoliehať na pomoc od polície. Ani tretie úmrtné oznámenie polícia neberie vážne. Myslí si totiž, že ide o prezieravý ťah novín, aby zvýšili svoj odbyt. Po všetkom, čo sa v novinách deje a po sporoch medzi Libbiným otcom a jeho spoločníkom sa Libby nemôže spoliehať na ničiu pomoc. Nakoniec ani nie je prekvapená, keď dostane úmrtné oznámenie s vlastným menom. Je presvedčená, že musí zaplatiť za svoj vlastný hriech. Ten, ktorý poznačil jej vzťah k Elijahovi Greenwoodovi a Calvinovi Muellerovi. Lenže jednoducho sa vzdať by bolo príliš prosté. Pravý pisateľ úmrtných oznámení nakoniec nie je až taký prekvapivý. Ten, čo sa rozhodol v meste, kde sa utajovali všetky hriechy, vziať Božiu spravodlivosť do vlastných rúk, je Libby bližšie, než si myslela.

 Aj Annalise zistí, kto je za útokmi na jej osobu. Jeho motívy sú čisto pragmatické. Oveľa dôležitejšia je očista, ktorou prešlo jej vnútro. Liečivá sila toho, čo si po toľkých rokoch nakoniec s Garrettom boli schopní povedať. A možno nájsť počiatok čohosi nového.

 Tento príbeh sa čítal rovnako dobre ako tie predchádzajúce. Autorka je dobrou rozprávačkou. Napriek tomu musím konštatovať, že som mala pocit, akoby tento príbeh nedokázal dosiahnuť na tie, čo som čítala predtým. Neviem, čím to je. Možno hlavnými hrdinkami, ktoré mi v tomto príbehu neprišli tak osudovo prepojené. Možno to bolo samotnou Libby, ktorá na mňa v tomto príbehu pôsobila máličko afektovane a menej silne, než hrdinky predchádzajúcich dvoch kníh. Pozitívne hodnotím atmosféru historickej časti knihy. Páčilo sa mi zakomponovanie veršov E. A. Poea, ktoré dotvárajú potrebnú ponurosť a dávajú riadkom potrebný feeling. Napriek tomu je tento príbeh menej „hororový“. Zároveň musím dodať, že na mňa viac zapôsobil vzťah Libby – Elijah než Libby – Jacob. Ten voči Elijahovi bol oveľa osudovejší a mal v sebe tú správnu dávku zapovedaného. Jacob na mňa napriek všetkej autorkinej snahe nezapôsobil. Napriek tomu všetkému aj po tretej prečítanej knihe môžem povedať, že autorkin štýl mi sadol a že ju môžem smelo zaradiť medzi svoje obľúbené. Na ďalšiu knihu od nej, ktorú chystá vydavateľstvo i527.net už tento rok, sa už teraz teším.

-sa