Choď na obsah Choď na menu
 


Tajomstvo domu na Foster Hille

1. 2. 2019

tajomstvo-domu-na-foster-hille.jpg

 Tajomstvo domu na Foster Hille Jaime Jo Wright 

  Pre Kaine Prescottovú smrť nie je cudzím pojmom. Keď jej pred dvoma rokmi zomrel manžel, na jej naliehavé prosby o hlbšie prešetrenie jeho podozrivého úmrtia nikto nedbal. V zúfalej túžbe po novom začiatku si Kaine naslepo kúpi starý dom v rodnom meste svojho starého otca vo Wisconsine. Jediný pohľad na strašidelný, opustený dom v nej však okamžite rozpúta pochybnosti, či jej rozhodnutie nebolo unáhlené. A keď na svetlo sveta pomaly vychádza temná história starého domu, Kaine je nútená čeliť desivému poznaniu, že nemá kam ujsť.

O storočie skôr nepredstavuje dom na Foster Hille pre Ivy Thorpeovú nič iné, iba bolestné spomienky. Keď sa na jeho pozemku nájde neznáma mŕtva žena, Ivy cíti potrebu odhaliť jej identitu. Pátranie ju však vženie do nebezpečných vôd, oživí bolestné spomienky a vyžiada si spoluprácu s mužom, ktorý jej zlomil srdce. Podarí sa Ivy objasniť záhadu a nájsť novú nádej skôr, než vyhasnú ďalšie životy – vrátane jej vlastného? (i527.net, 2018)

⇔ ⇔ ⇔ ⇔ ⇔ ⇔ ⇔ ⇔ ⇔

 Záhada, tajomstvo, ktoré pretrvalo storočie, desivý polorozpadnutý dom, ženy čeliace nepriaznivému a nepeknému osudu, ale aj ženy bojujúce za odhalenie pravdy. K tomu trochu romance, dve časové línie, trocha strachu a štipka (no podstatná) odkazu na vieru. To sú ingrediencie, na ktoré láka prvotina J. J. Wrightovej.

 Ivy Thorpeová je dcéra lekára, ktorý pracuje aj ako obhliadač mŕtvol a snaží sa nájsť príčiny úmrtia. Ivy mu pomáha a vďaka tomu, že si myslí, že po každom by tu malo čosi ostať, miestni ju volajú zberateľka spomienok. Ivy si píše denník, aby zachovala spomienky na tých, čo zomreli predčasne. Príbeh začína vo chvíli, keď jej otca povolajú k novému prípadu. Našla sa mladá žena. Zjavne nezomrela prirodzene, navyše jej telo bolo vtlačené do dutiny starého stromu. Miesto, kde ju našli, samo o sebe vyvoláva v miestnych nepríjemné pocity. Okolie domu na Foster Hille je totiž rovnako neprívetivé ako samotný dom a jeho minulosť.

 Ivy na tomto mieste čaká prekvapenie. Objaví sa tu totiž muž, na ktorého by najradšej zabudla. Hnev naňho z nej nevyprchal. Preto ju neteší, že práve Joel Cunningham je poverený vyšetrením úmrtia a je pomocníkom šerifa. Ivy je presvedčená, že Joel je zodpovedný za smrť jej brata Andrewa a nikdy mu neodpustila, že zradil ich priateľstvo tým, že neprišiel na pohreb, zmizol a dlhé roky o sebe nedal vedieť. Andrewova smrť zmenila veľa. Otca i ju. Vyhnúť sa Joelovi však napriek všetkým aktuálnym pocitom nebude jednoduché.

 Telo mladej ženy vykazuje stopy výrazného násilia. Ivy pociťuje nutkavú potrebu odhaliť dôvody jej úmrtia aj toho, kto zaň môže. Keď sa navyše ukáže, že nedávno porodila dieťa, potreba nájsť jej identitu a aj dieťa sa mení na čosi, čo Ivy núti začrieť do nebezpečných vôd. A to napriek tomu, že to nakoniec predstavuje ohrozenie pre všetkých, čo sa do veci pustia. Ona je však rozhodnutá do pátrania dať všetku svoju energiu. Na hľadaní odpovedí okolo ženy, ktorú pomenujú Gabriela, a najmä dieťaťa, sa Ivy spolupodieľa s Joelom. Tieto stretnutia však vyvolávajú napätie najmä preto, že sa do popredia tlačia nevypovedané krivdy a aj city ovplyvňujúce ich vzájomný vzťah.

 Historická dejová línia sa strieda s príbehom inej ženy, ktorá sa celé desaťročia po Ivyinom príbehu snaží vyrovnať so stratou manžela. Kaine Prescottová sa zvláštnym riadením osudu, či skôr dobre mieneným podvodom realitného makléra, dostáva k domu na Foster Hille. Jej odchod zo San Diega motivujú okolnosti, ktoré ju stoja veľa fyzických aj psychických síl. Je presvedčená o tom, že nehoda, pri ktorej zahynul jej manžel, nebola nehodou, ale že išlo o vraždu. Navyše bojuje s podivnými udalosťami, ktoré zasahujú do jej súkromia a sú dôkazom toho, že si ju do svojho hľadáčika vybral nejaký stalker. Keďže jej polícia neverí, lebo všetko pripisuje jej psychickému stavu, vzdáva svoj boj a dúfa, že kdesi na inom konci štátov nájde pokoj. V istom zmysle je jej príchod do Wisconsinu snahou zhmotniť sen jej manžela, ktorý chcel zrenovovať starý dom. Keďže to za života nestihol, Kaine sa rozhodla splniť tento sen na jeho počesť. Tak trochu ide aj o jej osobné rozhrešenie. Do mestečka Oakwood ju ťahá aj dávne spojenie s rodinou. Pochádzala odtiaľ jej prastará mama. Skutočnosť, že je ňou Ivy Thorpeová, prepája obe časové línie a dáva tušiť, kam bude dej smerovať.  

 Kainin príchod do mestečka tak trochu rozvíri hladinu. Stretáva tu matersky založenú majiteľku čerpacej stanice Joy a jej dcéru Megan, ale aj Granta Jesseho, miestneho dobrovoľníka, nadšenca histórie. Všetci sú jej prepojením s Foster Hillom nadšení, vyvoláva to u nich zvedavosť a sú ochotní pomôcť jej. Kaine pravý stav nehnuteľnosti nepoteší. Uvedomuje si, že potrebuje oveľa rozsiahlejšiu rekonštrukciu, než si myslela. Chce čo najviac opraviť svojpomocne, ale dom so svojimi tajomstvami akoby žil vlastným životom. A akoby zároveň vyťahoval na povrch aj Kainine tajomstvá. Ukáže sa totiž, že to, pred čím utekala cez polovicu krajiny, ju dostihlo. Symbol v podobe žltého narcisu je príliš fyzickým dôkazom a je pre Kaine desivý. Otázka znie, kto a prečo ju prenasleduje. A prečo potrebuje, aby sa bála? Môže to súvisieť so smrťou jej manžela? Alebo je v hre jej bývalá práca, v ktorej pomáhala týraným ženám? Je to pomsta niektorého z mužov, pred ktorými ich chránila?  

 Keď sa ukáže, že sa v prípade jej manžela objavili procesné chyby, prípad znova otvoria a Kaine má nádej, že dostane odpovede aspoň na otázky, prečo musel jej manžel zomrieť. Zároveň sa s vecou vyrovnáva vnútorne. Kladie si za vinu, že ich vzťah predsa len nebol taký ideálny, ako mohol. Motív pomsty partnera bývalej Kaininej klientky sa napĺňa. Ak však polícia vypátrala útočníka zo San Diega, kto ohrozuje Kaine v Oakwoode? O čo mu ide?

 Ivy vo vzťahu k Joelovi trpí prílišnou dotknutosťou. Nerozumie jeho konaniu spred rokov a on dlho nič nevysvetľuje. Respektíve, ak aj chce čosi vysvetliť, Ivy zamotaná do svojho pocitu urazenosti, sklamania a zrady, jeho snahu prehliada a veci si interpretuje stále po svojom. Tento stav trvá v ich vzťahu príliš dlho. Kým sa Joel konečne dostane k odpovediam, čo sa vlastne stalo a prečo podľa Ivyinej optiky zradil ich priateľstvo, potrebuje nadmieru trpezlivosti. Jej neochota počúvať ho je tak trochu otravná. Ivy lipne na svojej urazenosti a zranenosti.  

 Ivy sa snaží nájsť Gabrielino dieťa bez ohľadu na zákaz pliesť sa do vyšetrovania. Ukazuje sa, že vec sa pre ňu stáva osobnou. Navštívené miesta vracajú spomienky na minulosť, detstvo, ale aj priateľstvo so sirotou Joelom. Joelovo tajomstvo vnieslo do jeho vzťahu k Ivy jedno veľké nedorozumenie. Pravda je zložitejšia než jej domnienky. Joel je sympatický tým, že jej nedôveru i nepriateľstvo trpezlivo znáša. Sám si nesie vlastné rany, ktoré nie sú o nič menšie ako Ivyine. Nitky sa zbiehajú aj k miestnemu sirotincu a tento priestor otvára skrinku aj Joelovej minulosti. Otázkou je aj to, akú úlohu v Gabrielinom osude a v osude jej dieťaťa hrá dievča Meggie. Je skutočne praneterou vdovy Bairnsovej? Čo vie o Foster Hille? Kto je mužom, ktorý ohrozuje Ivy a ktorý sa ju pokúsil zabiť? Aké tajomstvo spojilo Gabrielu s Foster Hillom? A aké tajomstvo skrýva, že jeho nitky siahajú až do súčasnosti a ohrozujú aj Kaine? Zdá sa, že osud prenasledovaných a týraných žien presahuje cez celé generácie.

 Kniha sa v oboch časových líniách snaží stavať na atmosfére, pričom centrom vyvolávajúcim nepríjemné pocity je práve dom na Foster Hille. Zahalený tajomstvom, neprívetivý a v istom zmysle desivý, a v každom prípade odrádzajúci. Nakoniec na tom stavia celú svoju existenciu aj skutočnosť, že si svoje tajomstvo udržal tak dlho. Nevábnosť tohto miesta podčiarkuje nielen jeho výzor a okolie, ale aj osudy ľudí, čo v ňom bývali.

 Čitateľ po chvíli začne tušiť, o aké prepojenie ide i to, kam bude dej smerovať. Zvraty v deji to potvrdzujú. Sledovanie odkrývania jednotlivých skladačiek celého obrazu sa deje paralelne so snahou postáv v knihe, alebo možno občas o krok dopredu. Postavy sú tak trochu stereotypné (napr. Joy, Ivyina sestra) a ich úloha v deji predvídateľná. Autorka tak akosi ničím výnimočne neprekvapuje, len sa snaží udržať v tajnosti útočníka (v minulosti aj v súčasnosti) a jeho motívy, a to sa jej celkom darí. Sklamaním bola pre mňa nakoniec scéna, ktorá mala byť vo vzťahu k útokom na Kaine vyvrcholením. Tak trochu na mňa pôsobila pritiahnuto za vlasy. Ten záver akoby potrel prekvapivé a pôsobivejšie obrazy útokov na Kaine v Oakwoode. Ostáva naozaj len roztrasený a dezorientovaný starec. Vzťahová linka Kaine – Grant nie je násilná, ale je tak trochu predvídateľná. Grant Jesse je však v celku sympatická postava a autorka v jeho vzťahu ku Kaine netlačí na pílu. (Len malá poznámka: Vyrušovalo ma oslovovanie Kaine ako slečny. Neviem, či je to americká bežnosť, ale žena sa ako vdova zmenou statusu stáva slečnou, neostáva paňou?)

 Kniha je aj o rodine, druhej šanci a o ženách hľadajúcich odpovede na nepríjemné otázky. Ivy vychádza z dvojice žien ako silnejšia postava. Jej príbeh si pýta vlastnú knihu. Jej pohľad na svet je trpko-bôľny, „zasmušilý“, tak akosi bez svetla. Je odhodlaná a čitateľ si môže klásť otázku, prečo sa angažuje práve pri Gabriele a jej dieťati. Odpovede sa čitateľ tak celkom nedočká. V pozadí tu zaznieva otázka viery v Boha. Autorka ju nijako nespochybňuje, ale môže človek nestratiť svoju vieru v tej najťažšej chvíli? Môže a dokáže sa človek vrátiť späť, keď stratí vieru? Otázka návratu je tu teda dvojaká.

 Samotný dom na Foster Hille sa javí ako ďalšia postava. Jeho miestnosti skrývajú ťaživé tajomstvá, nie je v ňom nič prívetivé ani pozitívne, preto chvíľu zaráža, prečo sa ho Kaine jednoducho nezbaví. Na druhej strane je jej prepojenosť s Ivy a jej snaha odhaliť, aká minulosť ju s ňou spája. Tá je nevyhnutne spätá aj s domom na Foster Hille a odráža nešťastie žien, ktoré s ním mali dočinenie. Gabrielin osud je veľmi nešťastný a temný. Autorka ho využíva na vyslovenie výrazného kontrastu k viere, ktorú ani napriek všetkej temnote nestrácala.  

 Na knihu som bola zvedavá. Ako prvotina ma vo svojej podstate nesklamala. Pravdou však je, že ma Kainin príbeh zaujal menej a miestami som oň strácala záujem. V tomto dvojpríbehu u mňa víťazila Ivy. Ide však o čítanie, ktoré má potenciál zaujať pozornosť a aj si ho udržať, ak sa človek povznesie nad isté klišé a rozhodne sa oddýchnuť si pri celkom rýchlo ubiehajúcom čítaní. Ohlasy na amazone ukazujú, že autorkine nasledujúce knihy majú potenciál na zvyšujúcu kvalitu príbehu. Keďže vydavateľstvo pripravuje ďalšiu jej knihu, budem na ňu určite zvedavá. Sťahujem hodnotenie za už spomínané klišé a kolísavú kvalitu príbehu, najmä toho Kaininho. Ale budem zvedavá na nasledujúci počin J. J. Wrightovej.

 

-sa

   

 

 

 

 

 

___________________________________________________

► http://www.jaimewrightbooks.com