Choď na obsah Choď na menu
 


Lord John Grey a důvěrná záležitost

11. 10. 2013

416490.jpg

Lord John a důvěrná záležitost
Diana Gabaldon

Historický román odehrávající se v Londýně v druhé polovině 18. století, v době, kdy Velká Británie bojuje ve Francii o nadvládu na třech kontinentech. Hlavním hrdinou je Lord John Grey, major armády Jeho Veličenstva. Stane se svědkem šokujícího odhalení, které se týká Josepha Trevelyana, snoubence jeho sestřenice Olivie. Greyovo úsilí zabránit skandálu, který by mohl zničit jeho rodinu, je přerušeno naléhavým příkazem k vyšetřování brutální vraždy Greyova druha ve zbrani podezřelého ze špionáže. Lord John sleduje oba případy najednou a pátrání ho přivádí na nejrůznější místa, od salonů anglické šlechty až po nevěstince. Snaží se zachytit stopu zmizelého komorníka a zjistit, kdo je záhadná dáma v zelených sametových šatech. Tam může být klíč ke všemu - anebo také ne. (Plejáda, 2011)

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

Po knihe od Diany Gabaldon som siahla zo zvedavosti, lebo mám rada historické romány s (takmer) detektívnou zápletkou či s trochou tajomstva. Tento príbeh v sebe nesie niekoľko motívov vychádzajúcich z takého pozadia – smrť príslušníka armády, zmiznutie tajných vojenských dokumentov, podozrenie zo špionáže. Už toto, nakoniec ako aj charakteristika hlavného hrdinu v anotácii, napovedá, koho a čoho sa vyšetrovanie bude týkať. Niet sa čo čudovať, dej je totiž situovaný do 18. storočia krátko pred začiatkom konfliktu, ktorý sa v dejinách označuje ako sedemročná vojna (ktorá sa týkala aj francúzskych a anglických kolónií; 1756 – 1763).

Tento historický miniexkurz síce v prvej časti série o lordovi Johnovi nie je potrebný, ale je dobré si ho uvedomiť jednak kvôli vnímaniu atmosféry súdobého Londýna (a nielen jeho), ale aj pre pozadie zápletky, konanie postáv a v neposlednom rade tento fakt napovedá aj o časovom ukotvení nasledujúcich častí série. Pre príbeh sú dôležité aj úvodné slová samotnej autorky, ktorá ozrejmuje, že táto novela vlastne nemala byť samostatnou knihou, ale len poviedkou. Vznikla ako spin-off k autorkinej sérii The Outlander Series, ktorá získala v čitateľskom svete veľký ohlas (chystá sa dokonca jej televízne spracovanie plánované v roku 2014). John Grey v nej vystupuje ako vedľajšia, ale dôležitá postava. Kniha vznikala bez výraznej nadväznosti na uvedenú sériu (v nasledujúcich sa však už postavy zo série Outlander objavujú, najmä Jamie Fraser) a v čase, keď autorka písala prvú novelu, ani netušila, že sa jej príbehy o Johnovi Greyovi rozrastú na päť kníh.  

Pre môj čitateľský pohľad je dôležité, že táto kniha je mojou prvou skúsenosťou s autorkiným textom a že príbehy zo série Outlander mi nie sú známe, takže som nemala s čím porovnávať. V českom vydavateľstve Plejáda vychádza séria pod názvom Cudzinka. Píšem to preto, lebo som si prečítala viaceré ohlasy na prvú samostatnú knihu o Johnovi Greyovi a mnohé z nich neskrývali sklamanie – akoby vraj obe série písala celkom iná autorka. Z tohto uhla pohľadu sa na príbeh, čo sa mi dostal do ruky, teda dívať nemôžem.

Lord John Grey, major britskej armády, je postava, ktorá oplýva výrazným zmyslom pre zodpovednosť, je charakterný, je lojálny (ako člen armády, ale aj ako člen vlastnej rodiny), má svoju nespornú autoritu a dôveru, a jeho schopnosti ho predurčujú na to, že si ho vyberú ako vyšetrovateľa na prvý pohľad obyčajnej, ale vo svojej podstate veľmi chúlostivej vraždy. Možno preto, že si všíma detaily, ktoré by iní mohli prehliadnuť.

Keď lord John zistí nepríjemnú skutočnosť, ktorá by mohla ohroziť budúcnosť jeho šestnásťročnej sesternice, chce situáciu vyriešiť diskrétne a tak, aby z celej veci Olivia vyviazla bez ujmy. Zrušenie zasnúbenia s významným členom spoločnosti by na ňu totiž mohol uvrhnúť tieň neprijateľnosti a zničiť tak jej budúcnosť. No John Grey sa čoskoro dozvie, že jej snúbenec Joseph Trevelyan je zapletený do záležitosti oveľa pikantnejšej a navyše hraničiacej s vlastizradou. Jednoduché vyšetrovanie smrti vojaka Timothyho O'Connela sa komplikuje a zamotáva, vstupuje doň viac postáv, než by sám John chcel. Nakoniec vyšetruje vraždy dve a odhalenie spojenia medzi nimi mu dá zabrať. Napriek Greyovej snahe ho vyšetrovanie vedie na miesta, ktorým by sa najradšej vyhol. Nielen kvôli prostrediu, v ktorom musí svoje vyšetrovanie uskutočniť, ale najmä preto, že mu toto prostredie pripomína vlastnú minulosť a John má svoje dôvody zatajiť mnoho väzieb, ktoré sa dotýkajú jeho vlastnej osobnosti. Armádny dôstojník John Grey tak zavedie čitateľa do priestoru londýnskeho East Endu/Cheapside, do prostredia krčiem, sodomitov, prostitútov. Prejavuje sa ako sympatická postava, inteligentný tridsiatnik, muž, ktorý v dobe, v ktorej žije, musí skrývať svoju orientáciu. Priznať sa v súdobom Londýne k svojej náklonnosti k rovnakému pohlaviu sa členovi armády v Greyovom postavení rovná samovražde (je to v rozpore so zákonom a v neposlednom rade by to prinieslo jemu a najmä jeho rodine zničenie povesti).

O tejto skutočnosti čitateľ akosi tuší (pokiaľ niekto nečítal sériu Outlander, nie je preňho táto informácia pri charakteristike osobnosti lorda Johna známa) od niekoľkých prvých kapitol a každá ďalšia ho v tomto presvedčení len utvrdzuje. Práve tento rozmer môže čitateľovi prekážať. Podľa môjho názoru je ho v knihe dosť, no je prezentovaný tak, že nemá ambíciu nikoho uraziť.

Postava armádneho generála pôsobí miestami takmer smutne, introvertne, skrýva veľa emócií, čitateľ sleduje jeho myšlienkové pochody (čo je vo vzťahu k vyšetrovaniu žiaduce), no dôležité je, že lord John nestráca nič na sympatiách. Má aj svojho pomocníka Toma Byrda (brata osobného sluhu Josepha Trevelyana, ktorý bol nasadený na podozrivého špióna), dočkáme sa aj zavádzajúcich indícií, a lordovi Greyovi pôjde dokonca aj o život. Vzhľadom na vojenské pozadie nikoho neprekvapí, že sa tu osobné záujmy preplietajú s politickými (intrigy nie sú ničím prekvapujúcim) a že dôsledky tejto vraždy môžu mať ďalekosiahlejší dopad, než sa na prvý pohľad zdá (a to nielen vo vzťahu k životu samotných protagonistov). Celkový obraz príbehu dopĺňajú aj ďalšie postavy – Johnova matka, Johnov priateľ Stubbs, Stephan von Namtzen.

Autorka má zmysel pre detail (do rozprávania zručne komponuje informácie o dobovej móde, správaní, morálke, vojne, spoločenských nerestiach, ale nešetrí ani opisom zastrčených tmavých, blatistých uličiek a podivných indivíduí, ktoré sa vynárajú z tmy londýnskych nebezpečných štvrtí). Zápletka je pomerne rýchlo jasná, vysvetlenie dôvodov prezentované v posledných kapitolách môže pôsobiť vzhľadom na sústredenie na množstvo detailov trochu zdĺhavo. Koniec sa môže zdať trochu useknutý, ale ide o sériu, takže otvorenosť nikoho neprekvapí. Napriek tomu, že voči príbehu nemám nijaké výrazné pripomienky, mne osobne dej – napriek takmer detektívnej zápletke – neubiehal tak svižne, ako pri iných knihách. Tempo, akým plynie dej, kopírovalo aj dĺžku času, ktorý som nad knihou strávila (prečítanie knihy mi trvalo trochu dlhšie). Na druhej strane práve toto tempo korešpondovalo s povahou postavy lorda Johna Greya, takže neprekvapí, že ani vo mne nevzbudilo neprekonateľnú túžbu siahnuť po ďalšom jeho vyšetrovaní.

-sa

   

_________________________________________________________________

http://www.dianagabaldon.com/