Choď na obsah Choď na menu
 


Třetí hrob přímo před nosem

19. 9. 2015

 

big_charley-davidson-treti-hrob-primo-p-s2l-236567.jpg

Třetí hrob přímo před nosem

Darynda Jonesová

Vstupte do světa soukromé vyšetřovatelky z Nového Mexika se specializací na paranormální jevy a jediné „opravdové smrtky“ šikoro daleko. Charley Davidsonová se vrací… a leje do sebe černé kafe po litrech, aby neusnula, protože kdykoli zavře oči, vidí jeho – Reyese Farrowa, Satanova syna, jehož vzrušující zjev ji nenechá v klidu ani ve snu. Navíc musí vyřešit případ nezvěstné manželky, poradit si s egocentrickým doktůrkem a vypořádat se s gangem motorkářů. (Beta – Dobrovský, 2015)

¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥

Smrt přichází k těm, kdo na ni čekají, i k těm, kdo na ni nečekají. Takže je to vlastně jedno...“ – Charlotte Jean Davidsonová, smrtka.

V tomto príbehu sa Charley skutočne dolieva litrami kávy, aby sa nemusela vo svojich snoch, ktoré jej mimochodom žiadnu úľavu neprinášajú, stretnúť s poriadne naštvaným Reyesom Farrowom, ktorého pripútala k telesnej schránke. Každý dôvod na rozptýlenie, ktorý by ju udržal pri vedomí, je dobrý. Ponuka od Garretta Swopsa pozrieť sa na prípad doktora Nathana Yosta, ktorému zmizla manželka, vyzerá ako dobrý nápad. Najmä ak je Charley od prvej chvíle stretnutia s ním presvedčená, že v tom má prsty. A keď k tomu pribudne obvinenie istej ženy, že sa jej dokonalý pán doktor vyhrážal smrťou, znásobené zistením, že prvá jeho manželka nečakane zomrela za podivných okolností na zástavu srdca, skutočnosť, že človek z lekárskej branže by dokázal navodiť smrť, čo by vyzerala ako obyčajný infarkt, zrejme nie je len slovom do vetra.

Tento raz nie je Charleyiným klientom nikto z druhej strany, to však neznamená, že sa postavičky z onoho sveta okolo nej neobjavujú. Rodina zmiznutej Teresy Yostovej o nej síce spočiatku odmieta komunikovať, ale je tu aj agentka FBI Carsonová, ktorá má záujem, aby sa vec vyriešila (doktorovi Yostovi neverí a hoci jej na celom prípade zmiznutia jeho manželky čosi nesedí, doktorovi a tejto záležitosti nikto nevie prísť na kĺb) a hoci sa zdá, že Charley využije na vlastný kariérny postup, získať dobrý kontakt v tejto agentúre nie je pre súkromného detektíva na zahodenie. Charley dúfa, že doktor Yost ešte svoju druhú ženu Teresu nestihol poslať na onen svet, a tak poprosí malého gangstera Anjela, aby ho sledoval. Iným spôsobom ako to zistiť by bolo opýtať sa Rakety, ale budovu ústavu, v ktorej sa Raketa udomácnil, okupuje motorkársky gang a Charley nemá chuť vystaviť sa útokom ich rotvajlerov.  

Aj v tomto príbehu hrá svoju úlohu linka: vzťah Charley – Reyes. Ten vysloví nečakane žiadosť o rozhovor s Charley a ich stretnutie má pre ňu zvláštnu príchuť. Jednak preto, že je to ich v podstate prvé poriadne stretnutie tvárou v tvár, pričom pekelný princ sa na ňu hnevá, a jednak preto, že ako Charley očakáva, Reyes vysloví žiadosť, aby ho prepustila z fyzického tela, s ktorým ho spútala. Ibaže Charley nevie ako na to... Zatiaľ. Navyše duch mladého černošského gangstera ju zaprisaháva, aby tak nerobila. Predsa len... syn pekiel robí zle aj bez toho (aj tak dostatočne ovplyvňuje rovnováhu napr. prírodných živlov). A sám Reyes sa pred Charley netají, že vo svete má na práci svoje veci. Charley v tejto chvíli ani len netuší, že na jednu z nich ju Reyes čoskoro využije a že ju s ním čaká ešte jedno viac než skutočné stretnutie.  

Charley sa vo svojom pracovnom aj osobnom živote musí obracať na viacerých poliach. Na tom rodinnom je konfrontovaná s otcovou žiadosťou, aby sa vzdala svojej detektívnej profesie. Vedie ho pocit viny kvôli predchádzajúcim udalostiam, keď v podstate Charley nakreslil na čelo terč a ona sa stala obeťou útoku delikventa, čo sa chcel jej otcovi pomstiť. Čo všetko je preto, aby tak urobila, otec schopný a ochotný urobiť, má Charley zistiť čo nevidieť. V istom zmysle je to aj pochopiteľné, napokon, ktorý rodič by sa bez problémov díval, ako jeho dcéra končí každý týždeň zranená na infúziách? Na druhej strane si opäť buduje vzťah k svojej sestre Gemme a nadväzuje na dôveru, ktorá ich spájala ešte v čase, keď jej pomáhala natáčať študentský film, čo malo vlastne za priamy následok prvé stretnutie s chalanom menom Reyes Alexander Farrow.

Ten muž, ktorého sa tak strašne bojí a ku ktorému je paradoxne silne priťahovaná, ujde z väzenia a Charley si vyberie ako toho, kto mu má pomôcť. Zranený Reyes s jej pomocou nachádza útočisko u svojho bývalého spoluväzňa Amadora Sancheza. A hoci si Charley uvedomuje, že by mala utiecť, možnosť na útek nedostane – Reyes ju prinúti spolupracovať svojským diabolským spôsobom, pretože sa neštíti siahnuť po čomkoľvek, čo pomôže jeho veci – vydieraním – a Charley nedovolí, aby ublížil jej rodine. Cíti zradu, čím ich vzťah klesá z bodu mrazu riadne pod nulu. Reyes žiada štyridsaťosem hodín na to, čo musí vykonať. Charley len ťažko prijíma skutočnosť, že tento čas potrebuje, aby našiel človeka, vďaka ktorému ho zavreli do väzenia – svojho pozemského otca Earla Walkera. Kto iný by mu mal pomôcť, ak nie súkromná detektívka so zvláštnymi schopnosťami? A tak Reyes zanechá Charley zoznam ľudí, ktorí by o Walkerovi mohli niečo vedieť a... zmizne, pričom nechá Charley pripútanú k posteli v pochybnom hoteli s monoklom na oku... Kvôli polícii a... aby získal potrebný náskok.  

Po tejto zrade sa Charley sústredí na svoj prípad Yost. Kontaktuje súrodencov zmiznutej manželky a len si potvrdí podozrenie, že doktor Yost, ktorý okolo seba šíri dokonalý obraz, je manipulátor, čo utláča svoju manželku. Vyjde najavo, že Teresa uzavrela v prospech svojich súrodencov vysokú životnú poistku. Čím viac Charley o Yostovi odhaľuje, tým viac sa ukazuje, že je to nebezpečný človek, ktorý psychicky týra svoje obete a robí to veľmi rafinovane. Zdá sa, že má toho na svedomí viac než len zmiznutie aktuálnej manželky. Vykľuje sa z neho pekný „parchant“.

Kto očakáva zápletku s gangom motorkárov, ten musí počkať do polovice knihy, keď sa Charley predsa len vyberie za Raketou, aby zistila, či je Teresa Yostová ešte medzi živými. A hoci zatiaľ na jej ducha nenarazila, Raketa ju znepokojujúco nabáda, aby sa ponáhľala. Na svojej návšteve Charley konečne naďabí na motorkárov... či skôr motorkári naďabia na Charley. Chcú od nej, aby zistila, kto im otrávil rotvajlerov. Vyriešiť túto záhadu Charley dlho netrvá. Moja poznámka na okraj: nie celkom rozumiem, prečo sa gang motorkárov dostal do anotácie. Navodzuje to predstavu, že ich prípad zohráva oveľa dôležitejšiu úlohu, a že by jej mal byť venovaný poriadny priestor. Táto dejová linka síce má svoju pre Charley podstatnú pointu, ale rozhodne to nie je to, okolo čoho by sa točila výrazná časť tohto príbehu. Motorkársky vklad je celkom iný, než by sa vďaka anotácii mohlo zdať.   

Popri pátraní po Yostovej manželke Terese sa Charley pustí aj po odhaľovaní Reyesovej minulosti, ktorá je spojená s prekvapivou informáciou o tom, že muž, za vraždu, ktorého Reyes sedí vo väzení desať rokov, je vlastne nažive. Ak aj Charley tuší, že toto pátranie smeruje k odhaleniu čohosi nepekného a desivého, chce o Reyesovi vedieť viac. A cesta k jeho poznaniu vedie aj cez túto nepríjemnú časť. V pátraní po Walkerovi znova navštívi napriek Reyesovmu zákazu aj jeho sestru a nechtiac tak získa nové informácie, vďaka ktorým skladá neprívetivý obrázok z detstva súrodencov zaváňajúci krutosťou. O tom, že Earl Wakler skutočne žije a že jeho smrť bola zinscenovaná, ju presvedčí aj správanie posledného človeka na Reyesovom zozname. Charley si tak dáva za cieľ oslobodiť Reyesa... Ehm, teda aspoň sa pričiniť o to, aby sa už nemusel vrátiť do väzenia. Cíti, že robí správne, napriek tomu, že ho v onom čase zatýkal strýko Bob, u ktorého sa prebúdzajú spomienky a pocit viny, pretože ten prípad bol od začiatku zvláštny. Charleyin strýko si myslí, že Reyes má dôvod sa mu pomstiť. Farrow sa opäť Charley pripletie pod nohy, no ich stretnutie nanešťastie skončí podobne ako to, keď jej pri úteku z väznice skočil do auta. A to Charley ešte ani netuší, že Reyes má na krku ešte jednu zradu, lebo ju rovnako ako nedávno vlastný otec použije ako návnadu pre Walkera. Stretnutie s ním je pre Charley veľmi bolestivé... Aau . Reyes tento raz príde predsa len v istom zmysle neskoro...  

V tretej časti Charleyinho príbehu sa odhalí identita Madam Afrikany, ktorá kontaktovala smrtku cez internet a keďže sa Charley doteraz s ňou nestretla, došlo na staré známe „ak nepríde hora k Mohamedovi...“. Popravde pre mňa rozhovor so sestrou Máriou Alžbetou nešetril prekvapeniami – nie žeby Charley sama nebola prekvapená – na môj vkus sa okruh ľudí, ktorí o identite smrtky už vedia, akosi príliš rýchlo rozširuje. Narastá aj počet ľudí, ktorí majú ďalšie schopnosti – v tomto prípade napr. schopnosť počuť anjelov. Azda autorka má pre túto skutočnosť svoje dôvody a sestry od Nepoškvrneného kríža v príbehu (a vo vojne, ku ktorej sa vraj schyľuje) ešte zohrajú svoju úlohu. Informácia o tom, že Rey'aziel „nádherný“  a Smrtka sú ako dva magnety nie je ničím nová, a azda nebude prekvapivo vyznievať ani to, že Reyes vlastne Charley vôbec neochraňuje... Na to je určený ktosi iný, ktosi kto sa svojej úlohy ešte neujal, lebo je na to ešte príliš živý... Čitateľ môže v tomto bode hádať , ktože to má nepriamou Charleyinou vinou zahynúť a stať sa jej anjelom ochrancom. A prekvapenie sa koná...

V tomto príbehu Charley príde o veľa . Vzťah s otcom sa nepohne k lepšiemu, uvedomí si – priam fyzicky, ako veľmi sú jej blízki kvôli nej ohrození, stále väčšie sklamanie cíti voči Reyesovi, ktorý ju svojím správaním núti čo najskôr odhaliť svoje schopnosti a silu, pretože to zdá sa bude už čoskoro potrebovať. Vzťah Reyes – Charley si zachováva svoje napätie. Keď už sa zdá, že by to mohlo fungovať, autorka im pripraví čosi, čo nemá tendenciu skĺznuť do sladkej romantiky, pekne to zapadá do dynamiky príbehu a nenudí. Charley nestráca nič na svojich sympatiách a v žiadnej situácii – ani tej najťažšej – neprichádza o svoj sarkastický humor . Takže, osobne dávam aj za tento príbeh palec hore. Hneď by som si prečítala aj ten ďalší, keby ho vydavateľstvo Beta-Dobrovský vydalo... Posledná poznámka: Ďakujem T. Bílovi za vynikajúci preklad, ktorý umocňuje výborný pocit z čítania a umožňuje si Charleyine príbehy skutočne užiť. 

-sa