Choď na obsah Choď na menu
 


Čtvrtý hrob pod nohama

16. 3. 2017

150141-ctvrty-hrob-pod-myma-nohama-2.jpg

Čtvrtý hrob pod nohama Darynda Jonesová

Být Smrtkou je někdy vážně otrava. A protože se vyšetřovatelce Charley Davidsonové její poslední případ pořádně zamotal, vzala si volno, aby se mohla naplno věnovat sebelítosti. Když jí ale na dveře zaklepe žena, která je přesvědčená, že se ji někdo snaží zabít, musí Charley znovu vyrazit do boje... nebo se aspoň obléknout a učesat. Horší je, že sexy syn Satanův, Reyes Farrow, zmizel z Charleyina života, ale Charley není schopna na něho zapomenout. (BETA - Dobrovský, 2016)

¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ 

„Jen dvě věci v životě jsou jisté. Hádej, která z nich jsem já.“ –Charlotte Jean Davidsonová, smrtka. 

„Ahoj, jsem potíž. Prý se po mně sháníš.“ 

Charley prepadla po posledných udalostiach, počas ktorých prišla takmer o život rukou úchylného sadistu, sebaľútosti. Trpí posttraumatickou poruchou (nie žeby sa jej niekto mohol po tom všetkom čudovať). Ale sedieť celé dni pred TV s ovládačom v ruke a mať jediný kontakt so svetom v podobe vykupovania teleshopingu, je veľa aj na jej najlepšiu kamarátku Cookie – a nielen na ňu. Do akcie s cieľom vrátiť Charley späť do života za zapoja všetci jej drahí a pritrafí sa aj ktosi, s kým Charley nerátala. Ktosi, na koho by síce rada zabudla, ale nie je to možné... Reyes Alexander Farrow . Okrem toho sa naňho veľmi hnevá (mimochodom tento pocit je vzájomný), rovnako ako aj na svojho otca, s ktorým prerušila všetky kontakty. Napriek všetkému sa v jej svete Reyes mihne. A Charley zisťuje, že napriek pripútanosti k fyzickému telu sa uňho objavujú schopnosti, ktoré rozhodne fyzické – či ľudské – nie sú. Nakoniec, isté špecifikum si syn temna predsa musí napriek svojej zdanlivej ľudskosti zachovať a potom, asi by bolo nudné, keby o ňom Charley (a čitateľ) už všetko vedela.   

  Po dvoch mesiacoch uprostred svojho malého bytu zaprataného škatuľami s teleshopingovým tovarom, v ktorom by jeden podľahol klaustrofóbii, sa však Charley bude musieť pohnúť z miesta. A čo pomôže detektívke viac ako nový prípad? Tento raz ju požiada o pomoc mladá žena Harper Lowellová. Harper je presvedčená o tom, že ju niekto chce pripraviť o život, ale nikto jej neverí. Počnúc rodinou a končiac políciou. Drobnosti, ktoré sa jej stávajú už nejaký čas, svedčia o tom, že ju ktosi zastrašuje, ale celé jej okolie to považuje za výmysel.

  Charley sa teda púšťa do vyšetrovania, čo jej nakoniec pomáha ako terapia, pretože sa v nej už rodil strach z vonkajších priestorov. Harper ukrýva v tetovacom štúdiu svojej kamarátky Pari a popri vyšetrovaní je rozhodnutá skontaktovať sa s istým nepríjemne príťažlivým mužom, u ktorého si chce vyrovnať účty. Reyes Farrow jej totiž podľa jej úsudku dlží platbu za vyriešený prípad, keďže ho zbavila nebezpečného nevlastného otca a pekne si to odskákala.

  Aj v tomto príbehu sa nakoniec u Charley skĺbi niekoľko prípadov – okrem pátrania po fantómovi, ktorý znepríjemňuje život Harper, je tu podpaľač, ktorý vyčíňa v meste (na prípade pracuje strýko Bob), akási skupina lupičov prepadáva banky a navyše sa jej v aute zjavil mladík, ktorý nekomunikuje.

  Charley kontaktuje Harperinu rodinu. Stretne sa s jej nevlastnou matkou (a jej správanie konfrontuje so správaním vlastnej nevlastnej matky Denise), ktorá zjavne Harper nemala v láske. Zistenia sú znepokojivé. Ukáže sa totiž, že problém s prenasledovaním neznámym fantómom pretrváva od detstva, konkrétne od doby, keď sa Harperin otec druhýkrát oženil. Má s tým čosi spoločné jej nevlastná matka alebo brat? Prečo Harper doteraz nepomohli terapeuti, ku ktorým chodila? Nie je to nakoniec predsa len iba jej výmysel? Otázok je viac než odpovedí.

  V snahe skontaktovať sa s Reyesom sa Charley dostane do prostredia nelegálnych zápasov, počas ktorých sa uzatvárajú vysoké stávky a ľudia tu bažia po krvi. Že Reyes Farrow je v tomto prostredí hviezdou, nie je prekvapením. Neprekvapuje ju ani jeho hnev. Obaja si totiž uvedomujú, že im práve tento pocit – a mnohé ďalšie – pomáhajú držať sa od seba. Reyesov hnev vyplýva zo skutočnosti, že ho práve Charley uväznila v ľudskom tele, ale pre Charley je novinkou, že aj v tomto stave bojuje s démonmi, ktorí idú po smrtke.

  Keď ju počas zápasu prepadne chlap posadnutý démonom, Charley si uvedomí, že má oveľa väčší problém. Tie beštie totiž hľadajú spôsob, ako sa k nej dostať a jej strach ich privádza do šialenstva. V tom, čo sa deje, nemá celkom jasno ani Reyes, ale zo všetkých síl sa snaží, aby sa smrtka dostala z letargie, zbavila sa svojho strachu a objavila svoje ďalšie schopnosti. Čitateľ je svedkom aj efektného zásahu rotvajlerky Artemis, jej osobnej ochrankyne .

  Medzi postavičky, ktoré sa okolo Charley zhlukujú, pribúda aj mladík Quentin, ktorého oslobodí od démona. Ako sa ukáže, tento zmätený chlapec je hluchonemý a démon ho sem dostal až z Washingtonu. Navyše, dokáže vnímať Charleyinu auru. Charley ho odvedie k mníškam od Nepoškvrneného kríža. Osobne ma potešil aj návrat Swopesa – ten sa vracia v niekoľkonásobnom zmysle a jeho informácie „z druhej strany“ sú pre Charley znepokojivé. Niet divu, že voči satanovmu synovi nehorí sympatiami a že je voči Charleyinej zaujatosti skeptický.

  Prípad Harper Lowellovej sa dlho nikam neposúva. Zdá sa, že aj Charley prešľapuje na mieste. Čo sa stalo počas týždňa, ktorý Harper ešte ako dieťa prežila u starých rodičov? Má to niečo spoločné s traumou, ktorou trpí? Prečo si Harper na ten týždeň vôbec nespomína?

  Do Charleyinho života nepríjemne zasahujú démoni. Pri snahe odhaliť, čo sa vlastne deje, Charley nechtiac odhalí spojitosť motorkového gangu s vykradačmi bánk a pri nechcenej konfrontácii s Reyesovou minulosťou naďabí na jeho možnú spojitosť s podpaľačom. Uvedomuje si tak, ako málo stále vie o sebe, ale aj o Rey´azielovi, o tej bytosti v neľudsky príťažlivom tele, ktorého podstata je pre ňu stále nebezpečným tajomstvom. Rovnako ako jeho úmysly, pretože stále nie je jasné, o čo mu vlastne ide. Charley sa pod chvíľou dozvedá čosi nové, no stále má zmätok v tom, čo sa vlastne od nej očakáva a aké ďalšie schopnosti v sebe sama skrýva. Ako ich odhaliť? Ako aktivizovať? Je naozaj blízko vojna medzi dobrom a zlom? Čo všetko by prinieslo otvorenie portálu medzi nebom a peklom, kľúčom ku ktorému je práve spojenie Charley a Reyesa? Čo vlastne je a čo nie je pravda?

  Autorka sa pokúša priblížiť čo-to zo smrtkinej podstaty a z dôsledkov jej vzťahu k satanovmu synovi. Zapletenosť tohto konceptu zatiaľ jasný zmysel nedáva (vyvoláva ďalšie otázky a otvára priestor na pokračovanie príbehu). Pre mňa ako čitateľa to nie je celkom priezračné a do hry vstupuje veľa transcendentna. Kríži sa tu veľa prvkov z viacerých náhľadov na svet vrátane toho, ktorý hovorí, že nie sme vo vesmíre sami. Iste, autorka sa sčasti snaží uspokojiť čitateľovu zvedavosť, kam vlastne vzťah Charley – Reyes (a s ním aj séria) smeruje. Asi najmenej mi sedelo spojenie Charley s akousi rasou smrtiek, ktorá na tento svet poslala práve Charley, aby zabila protiľahlý portál. Je to trochu mimo mojich očakávaní, ale nie je to nič, nad čo by som sa nevedela povzniesť a čo by mi kazilo pocit z čítania. Nakoniec, je to autorkin koncept.

  Pre mňa stále ostáva najpríťažlivejšia práve rovina Charleyiných schopností, ktorá sa kĺbi s jej ľudskosťou, a jej nadhľad premenený na príjemnú čitateľskú zábavu. Ako bonus je tu dobre podané napätie medzi Charley a Reyesom a jeho akcelerácia, čo nakoniec pekne ženie dej dopredu. Zaujímavé je aj Charleyino detektívne snaženie a navyše Charley stále ostáva dostatočne ľudská .

  Okolo Charley sa toho rozohrá aj v tejto časti habadej, takže sa čitateľ nemá kedy nudiť. Tón tejto knihy je trochu vážnejší ako predtým. Aj Charleyin humor v sebe nesie istú vážnosť. Napriek tomu tu osobitý humor nechýba. A je nezriedka vypointovaný, čo sa cení. Posúvajú sa aj vzťahy v Charleyinej rodine (otec je vážne chorý, nevlastná matka Denise priznáva, že svoj vzťah k Charley nezvládla, hoci to ich vzájomný vzťah nijako nelepší). V príbehu sa mihne veľa postavičiek, ktoré autorka vytvorila (aj tých mŕtvych – tu je najaktívnejšia svojrázna teta Lillian). Občas sa to zdá preľudnené, ale – povedzme si pravdu – bolo by ťažké sa s nimi rozlúčiť . Nehovoriac o Charley samotnej. Kniha svoj paranormálny rozmer nezaprie, a nezabúda ani na ten romantický. Ten je špecifický vzhľadom na špecifickosť dvojice, ktorej sa týka. Čo je dobré, lebo sa tým autorka vyhla sladkej prvoplánovosti. Vzťah Charley – Reyes je plný zvratov, nejednoznačnosti, napätia, ale aj vášne a šteklenia .

  Aj Harperin prípad Charley vyrieši a Harper nájde svoj pokoj. Sympatická detektívka ostáva vo svojom byte po boku s kamarátkou a susedkou Cookie s množstvom nezodpovedaných otázok a s nevyriešeným vzťahom k Reyesovi Farrowovi a s časti aj k sebe samej. A navyše... ten nebezpečne pohľadný syn pekla si prenajal byt hneď vedľa nej.

  Opäť vyzdvihujem vynikajúci český preklad a budem sa nádejať a tešiť, že BETA – Dobrovský v dohľadnej dobe vydá aj ďalšie pokračovanie Charleyinho príbehu

 -sa