Choď na obsah Choď na menu
 


Charlotte Lyne - Kainovo dědictví

28. 7. 2014

110000407869_001.jpg Kainovo dědictví Charlotte Lyne

Anglie, konec 13. století. Strašlivý zážitek připraví malou Amicii o domov, hrad Carisbrooke na ostrově Wight. Osamělá, pronásledovaná hrůznými obrazy, a aniž by věděla něco o svém původu, vyrůstá jako chlapec pod ochranou mnichů v opatství Quarr. Když mniši požádají Amicii, aby se starala o těžce raněného rytíře, do jejích snů se při pohledu na něj vkradou nové obrazy: dvojice studených očí, scény masakru a pronikavý výkřik. Neví, proč se jí rytíř zdá nebezpečný. Nechápe, proč ji při jeho odchodu opat posílá s ním, ačkoliv je cizinec už vyléčený. Začíná nebezpečná cesta Anglií, cesta za hledáním pravdy. Napínavý historický román o mladé dívce, která při pátrání po své minulosti objeví temné tajemství. (Brána, 2013)

+ + +

Na začiatku udalostí, ktorých dosah speje k vyústeniu, aké si nikto neželal, je Kvetná nedeľa na hrade Carisbrook. V ten deň neznámi rytieri napadnú hrad a zasiahnu do životov štyroch detí. Tu sa začínajú odvíjať štyri osudy - Amicie, Vyvesa, Aveline a Abela (Amiciine dvojča).  

Dejová línia stojí na prvých dvoch, no mená Aveline a Abela zásadnou mierou ovplyvňujú rozuzlenie a dôsledky celej zápletky.

Pozadím pre príbeh je začiatok éry vlády Eduarda I. a budovanie eduardovského Anglicka. Upevňovanie jeho moci zatiaľ úspešne obchádza ostrov Wight, ktorý prekypuje hojnosťou, je strategicky výhodným bodom a patrí Isabelle de Fortibus so sídlom v Carisbrooku. Pomerne členitý dej delí pozornosť na viacero postáv, ktoré sú historicky overiteľné a myslím, že aj zobrazené spôsobom, ktorý je blízky vnímaniu súčasného čitateľa.

Sir Matthew de Camoys križuje ostrov Wight ako výberca daní anglického kráľa, ktorý plánuje križiacku výpravu. Jeho zvláštnu skupinu tvorí nemý sluha Hugh, neviestka Magdalena a pes Bezmenný. Po príchode do opátstva v Quarre spoznávajú Kosicu (Amicia), ktorá dlhé roky žije pri opátstve so stratou pamäti. Opát Randulf požiada Matthewa, aby odviedol Kosicu do opátstva vo Fountains. Matthewa však nájdu raneného a takpovediac smrti z lopaty ho ukradne Kosica, no uvedomia si, že obaja sú pre niekoho nebezpeční. Ich existencia zasahuje mocenské ambície Isabelly de Fortibus, jej správcu a milenca Adama zo Strattonu a Cypriana, ktorý chce získaním ostrova Wight očistiť česť svojej rodiny, zalichotiť kráľovi a vrátiť svoje meno medzi najväčšie rody Anglicka.

Amicia sa musí pripojiť k Matthewovej skupinke a počas nebezpečnej cesty čeliť nielen početným napadnutiam, ale aj zabudnutej minulosti a v neposlednom rade prebúdzajúcej sa náklonnosti k záhadnému rytierovi. Obaja sa bránia spomienkam. Amicia potláča obnovu stratenej pamäte, lebo sa bojí, čo záblesky spomienok naznačujú, Matthew zabudol na časť vlastnej minulosti, lebo nemá odvahu znova do nej nazrieť. Obaja sú zranení, okradnutí o seba samých, nekladú otázky, aby ich odpoveď nezranila. Keď však Matthew zachráni pri jednom z napadnutí Amiciu pred mužom s tvárou, ktorú zahliadla v osudovú Kvetnú nedeľu na Carisbrooku, vzplanú potlačované city a stanú sa z nich milenci.

Pri Vyvesovom vstupe do deja sa autorka nechala inšpirovať udalosťami, ktoré predchádzali ediktu o vyhostení Židov z Anglicka. Vyves žije v židovskej komunite vo Winsdore, kde sa stupňujú represálie voči Židom. Uchováva spomienku na manželský sľub daný pri detskej hre v Carisbrooku. Miluje Deboru, no zdráha sa ju požiadať o ruku. Žije s rodinou a priateľmi v ponižujúcich podmienkach. Musia sa odsťahovať a nájdu útočisko v Londýne. No keď jedného dňa nájde Vyves s Deborou na ulici ukrižovaného chlapca a vina padne na Židov, útoky na židovskú komunitu silnejú. V tom čase Matthew so svojou skupinkou dorazí do Londýna a Amicia sa dozvie, že sa o rytierovi de Camoys hovorí ako o synovi z rodiny zradcov. Zmizne na dlhý čas a osamotená Amicia narazí v Londýne na Vyvesa. Minulosť je späť. A z nej sa vynára tvár Matthewa de Camoys.

Matthew je Cyprianov rytier a počas uväznenia v Toweri stretáva tvárou v tvár muža, ktorý ho na smrť nenávidí, Adama zo Strattonu. Medzitým Amicia nájde útočisko u židovských priateľov a spolu s Vyvesom sa chystajú splniť sľub daný v detstve, chcú sa vziať. Lenže Amicia nie je v cieli svojej cesty, ochranné múry opátstva Fountains sú ďaleko a ju hľadajú nielen neznámi rytieri, ale aj Matthew. Vyves mu ju odovzdá s prísahou, aby ju odviedol do bezpečia. Kosica Amicia sa ocitla medzi dvoma mužmi, medzi strachom a láskou. Navyše Matthewovi sú na stope Adam a Isabella s neutíchajúcou túžbou po krvavej pomste.

V hre je však aj Cyprian. Ten za Matthewove zásluhy dostane pozvanie ku kráľovskému dvoru do Winchestru a dúfa, že to bude posledný krok, ako sa konečne zbaviť Adama zo Strattonu a jeho dcéry...

A tak Amicia s Matthewom kráčajú priamo do pasce. Čelia zrkadlu pravdy. V Matthewovi spozná vraha svojho brata Abela. V urputnom boji za Amiciinu slobodu vydá Matthew svoj život do Adamových rúk. Ale všetko je v skutočnosti inak...

Aj naposledy Amiciin život ovplyvní Randulf, ktorý vie viac, ako by chcel. Po štyroch rokoch je Amicia v opátstve vo Fountains a Vyves čaká v Londýne na jej návrat, aby sa vydala na poslednú cestu, ktorá ju neminie. Na cestu späť do Carisbrooku. Pretože ani teraz ešte stále nie je nebezpečenstvo zažehnané a Amicia potrebuje viac ako všetky zvyšky odvahy, aby sa postavila zoči voči vlastnej minulosti a roky utajovaným skutkom.

Kniha potvrdzuje známe: za hriechy rodičov platia deti. Najväčšiu mieru bolesti nesie Matthew. Doslova. To robilo pre mňa túto postavu výnimočnou. Trpiacou bez slovka sťažnosti. A preto skrz naskrz príťažlivou. Musím vyzdvihnúť, že autorke sa podarilo vytvoriť tajomstvo, ktoré naozaj ostáva tajomstvom až do konca. Niečo určite tušíte, ale zdráhate sa to pripustiť. Príbeh v sebe nesie čosi dojemné a krásne vo svojom smútku. Čím viac sa blížil koniec, tým viac ma poháňala zvedavosť, no na druhej strane obava zo záveru. Nielen z toho, ktorý postavám pripravila autorka, ale aj z toho, že sa strany v knihe naozaj minuli. Malou škvrnkou na dojme bol pre mňa trochu jednoduchý a unáhlene uzavretý koniec, akoby – nič v zlom – chcela mať Lyneová ten umný spletenec z krku. Ak si dala záležať na vystavaní príbehu s takou precíznosťou, chcelo to utiahnuť ju až do poslednej strany. Napriek chybičke krásy jasám a priznávam, že padla aj nejaká slza.

Charlotte Lyne sa podaril stredoveký príbeh so všetkými prívlastkami, ktoré ho stredovekým robia. Nevľúdny, vo svojej nevzdelanosti, obmedzenosti, bezcitnosti, špinou až za nechtami, mocenskými ambíciami, krvou, mečmi, kde si uvedomíte, že nezáleží na dobe, ľudia sa v žiadnej ére nemenia. Stredovek, ktorý je znesiteľný len vďaka postavám, ktoré sprevádzate ich púťou. Autorka odviedla dobrú remeselnú prácu (samozrejme postavenú na nenáročnom dejepise), s citom pre reálie a pre detail, pôsobí ako znalec ľudských duší, v ktorých sa pod plášťom búria vášne spútané nezmeniteľnými pravidlami. Každé porušenie poriadku sveta sa trestá a túžby ľudí stroskotávajú a umierajú pod nohami práva silnejšieho. V tomto románe sa mi nepodarilo nájsť nič, čo by ma sklamalo. Čítajte!

  si- 

 

 

 

___________________________________________________