Choď na obsah Choď na menu
 


Charlotte Lyne – Glencoe

15. 7. 2017

glencoe-650683.jpg

Glencoe Charlotte Lyne

Strhující historický román. Skotsko na sklonku 17. století. Sandy Og z klanu MacDonaldů si přiveze do údolí Glencoe nevěstu – mladičkou Sarah ze znepřáteleného klanu Campbellů. V Glencoe však ženy Sarah opovrhují a Sandy Og je považován za slabocha. Když vypukne povstání proti novému králi, uchvatiteli trůnu, vztah mezi klany se vyostří a nakonec dojde k události, která je v paměti Skotska dodnes živá – k masakru v Glencoe. Baladický, mistrně napsaný příběh o lásce a nenávisti, o věrnosti a zradě. (Brána, 2014)

+ + + + + + +

17. storočie, spor medzi Jakubom Stuartom a Viliamom III. Oranžským. Neznáme, nezlomné, preklínané, nenávidené i milované Škótsko. To sú atribúty, na ktorých stojí kostra historického románu, kde sa stretávajú fakty a reálne udalosti s autorkinou interpretáciou jedného „exemplárneho trestu“.

V centre rozprávania sú dva odbojné klany, veční nepriatelia Campbellovci a MacDonaldovci. V ozaj bohatej spleti postáv autorka venuje pozornosť osudom hlavne obyvateľov údolia Glencoe, ktoré je domovom MacIaina MacDonalda a jeho detí Johna, Sandyho Oga, Gormal a nevlastnej dcéry Ceany.

Vďaka kedysi danému sľubu spojí týchto rivalov manželstvo medzi Sarah Campbellovou a druhorodeným synom vodcu MacDonaldovcov Sandym Ogom. Spolu čelia rokom neľahkého života, no šťastní nie sú. Neschopnosť komunikovať a už vôbec nie vyjadriť city ich na jednej strane spája, na druhej nenávratne vzďaľuje. Sandy Og a Sarah sú vydedenci, vyčlenení na okraj klanu, so silným vzájomným putom, nutnosťou prežiť jeden kvôli druhému, no ťažká každodennosť naštrbuje ich manželstvo. Sarah je stále považovaná za votrelkyňu, dcéru nepriateľa Campbella, neschopnú dať Sandymu životaschopného syna. Ich spoločný syn Duncan je mrzák, denne si vyberá svoju dávku ústrkov, podceňovania, bitky. O to tvrdohlavejšie a húževnatejšie bojuje o svoje miesto v klane, v srdciach rodičov aj v očiach ostatných chlapcov. Jeho jediným kamarátom sa po tragických udalostiach stáva bratranec Angus.

Sandy túži byť pre otca tým, čím je jeho starší brat a následník John. Preto keď príde čas prejaviť vernosť a oddanosť kráľovi Jakubovi, stojí bez váhania na čele radu otcových bojovníkov. Ostatnými podceňovaný, považovaný za mierne slaboduchého, prešiel tou istou tvrdou výchovou ako všetci chlapci z Glencoe. Vo svete, kde matky nerozmaznávajú svoje deti, ale miesto pohladenia ich častujú buchnátmi, kde muži riešia svoje záležitosti päsťami a pálenkou. To všetko v lone neskrotnej Vysočiny, kde tempo života určujú neoblomné zákony prírody. Už v prvom strete na bojiskách prejaví Sandy Og svoju skrytú tvár. John Graham, vikomt Dundee, prehliadne jeho vodcovský talent a cit pre taktiku, spraví z neho veliteľa a po prvý raz v živote je Sandy Og v očiach druhých hrdinom aspoň na bojovom poli. V reálnom živote v Glencoe si vedie rovnako neohrabane ako doteraz.

V pozadí bojov medzi prívržencami Viliama taktizujú muži, ktorí vidia svoje korene ako príťaž, sú ochotní obetovať Škótsko a jeho obyvateľov v mene svojich ambícií a politických plánov. Na ich stranu sa pridáva Robert Campbell, pretože verí, že mu to vráti zašlú slávu a majetok. Vinu za svoj úpadok kladie na bedrá MacDonaldovcov a obracia proti nim celú svoju zbabelú nenávisť. Všetko by mohla zmeniť dohoda o zložení zbraní, no pokus na jej realizáciu naráža na nejednu prekážku. Často zameranú na jej nezdar. Kdesi medzi všetkými tými intrigami necháva Charlotte Lyne zaznieť hlas Márie II. Stuartovej, kráľovnej zeme, ku ktorej nemá vzťah. Trúchli za rodným Flámskom, Anglicko jej pripadá necivilizované, Škótsko priam barbarské. Prežíva pocit odlúčenosti od domova, od štátnických záležitostí, ktorý podčiarkuje bezdetnosť. Pozvoľna naberá odvahu prejaviť potrebu byť viac ako len bábkou na politickej šachovnici. A práve toto odhodlanie zasiahne osudy škótskych klanov v pravý čas.

Glencoe zosobňuje tvrdé princípy, ktoré odzrkadľujú starý svet, svet otcov, proti ktorému sa nebúri. Napriek tomu sa im svojím spôsobom MacIainove deti vzpierajú. Iba John vidí vzor neomylného otca. MacIain sa drží v nepokojnom čase zákona, ktorý je starý, nezvratný a trvalý. Bez ohľadu, či je dobrý alebo zlý, platí pre všetkých rovnako. Doba ho predbieha a necháva za sebou. Sandy Og pochopí ako prvý, že ak chce Glencoe prežiť, musí s nevyhnutnými zmenami vyrovnať krok. MacIain vidí cestu iba v boji za svoj svet a skloniť hlavu v prísahe Viliamovi je preňho menej prípustné ako smrť. Medzi jednotlivými ťaženiami do bojov tak prebiehajú individuálne drámy jeho detí. Skryté súperenie medzi Johnom a Sandym. Ovdovenie Gormal a poníženie rodiny vzťahom so sluhom Benom a jej následné vyhnanie z domu. Ceanine hľadanie pravdy o svojom pôvode. No hlavne vzťahový trojuholník medzi Sarah, Sandym Ogom a Ceanou.

Sarah pod ťarchou lásky aj súženia opúšťa Sandyho Oga, vracia sa do rodiska, no nečakajú ju príjemné zmeny. Pánske sídlo Meggernie, pýcha Roberta Campbella, zmenilo pána a nový strýkov domov Chesthill je rovnako biedny ako údolie Glencoe. Keď sa Sandy Og ako zajatec dostane do rúk Campbella, Rob si vychutnáva odplatu za všetko, čo MacDonaldovcom nevie odpustiť. Sarah sa dopočuje, že jej mužovi hrozí istá poprava a túžba zachrániť Sandyho je silnejšia než pocit ublíženia, zrady a príkoria, ktorého sa jej u MacDonaldovcov roky dostávalo. Kráľovská milosť môže znova rozjasniť dni nad Glencoe. Škótsko, ktoré sa nedá skrotiť, iba spravovať bičom v ruke, národ oddávajúci sa pohanským zvykom, s odľahlými kútmi, kam žiaden kráľ nezavíta ani v myšlienkach, pretože leží ďaleko od sveta, musí byť podľa mocných príkladným trestom pre všetkých rebelov. A uprostred toho príkladného trestu leží macdonaldovské údolie. Je na záchranu Glencoe neskoro? MacIaina a jeho synov čaká posledná, zdanlivo nezmyselná, nadľudská úloha...

O samotnom deji románu Glencoe by sa dali písať celé strany. Popri zobrazení bojov medzi „viliamovcami“ a „jakubovcami“ prebieha všedný život obyčajných ľudí. Rodina, rivalita, láska, schopnosť prežiť ďalší deň. Konfrontácia snov a túžob s realitou. Vďaka psychologickej drobnokresbe sa dá ľahko emocionálne stotožniť s hlavnými postavami, dokonca sa o nich báť. Sarah a Sandy Og medzi všetkými naozaj vynikajú, aj keď v konečnom dôsledku nie sú iní ako ktokoľvek s podobným manželským osudom, zasiahnutý podobnými dejinnými či životnými udalosťami. Sandyho Oga považujem za silného mužského hrdinu, jeho inakosť je v kontexte výrazným plusom a pri všetkým ranách, ktorým je vystavený, si zachováva svoju osobitosť a patrili mu moje úplné sympatie. Jeho vzťah k Sarah je obyčajný a jedinečný zároveň, vďaka nej je sebou samým, čo mu umožňuje napriek fádnosti života vynikať. Ako v doslove uvádza Charlotte Lyne, svoje rozprávanie o glencoeskom masakri z roku 1692 z nutnosti zjednodušila, pridala vymyslené postavy a možno sa dopustila nejakých chýb, mňa ale jej príbeh počas čítania presvedčil o dôveryhodnosti tejto interpretácie. Sandymu a Sarah by som to naozaj priala...

si-