Choď na obsah Choď na menu
 


The Thief Taker - Lovec zločinců

23. 1. 2017

 

The Thief Taker series 

mid_lovec-zlocincu-d9m-304167.jpgLovec zločinců C.S.Quinnová

Klíč, vrah a tajemství…
Čarodějnice vaří lektvary, hazardní hráči míchají karty a alchymisté předstírají zázraky…
Píše se rok 1665 a v Londýně řádí černá smrt – mor. Ulicemi navíc kráčí vrah v masce morového doktora…
Lovec zlodějů Charlie Tuesday se nepříliš ochotně pouští do pátrání po pachateli brutální vraždy mladé dívky. Dozvídá se však, že šílený záměr podivného vraha sahá mnohem dále a zahrnuje i zničení Londýna. Navíc má jakousi nejasnou souvislost i s tajemstvím Charlieho původu.
Charlie musí vypátrat hlavního strůjce dříve, než nákaza zachvátí celé město. Nesnadné pátrání přivádí lovce zlodějů do temného a tajemného podsvětí starého Londýna, kde o přežití zápasí alchymisté a čarodějníci a panují krvavé kletby.

Ve městě ponořeném do tmy se jako nejmocnější ze všech kouzel může ukázat smrt.  (BB/art, 2016)

¤ ¤ ¤

Charlie Tuesday, najdúch a sirota, vyškolený ulicou, falšovateľ dokladov a slušne úspešný hľadač zlodejov, je okolnosťami zatiahnutý do pátrania po vykonávateľovi rituálnych vrážd, ktoré v morom ohrozenom Londýne vzbudzujú pozornosť aj tých najvyšších kruhov. Pomerne depresívna atmosféra príbehu je dotvorená rozoznateľnými takmer divadelnými charakteristikami Londýna 17. storočia. Na tróne sedí Karol II., slabý a manipulovateľný kráľ, ktorý po Cromwellovom terore občianskej vojny nie je schopný zvládnuť moc a politickú klímu. Zo strachu pred nákazou opúšťa Londýn stále viac ľudí a celé štvrte sú v karanténe. Mestu vládne strach, no boháči aj napriek tomu nemienia ustúpiť zo svojich nákladných radovánok. Uchyľujú sa k zázračným odvarom a tajne k čarodejníckym praktikám. Kráľa sa snaží ovplyvniť kde kto, vrátane francúzskej milenky, ktorá ho nabáda k odchodu z Anglicka. Ak sa tak stane, všetci budú vedieť, že je slabý a otvorí sa cesta pre tých, ktorí pomýšľajú na povstanie.

Charlieho svetom sú chudobné uličky, putiky, prostredie obchodníkov, neviestok. Stále ho trápi problematický vzťah s bratom i rozchod s manželkou, ktorá dala prednosť kariére herečky. Žiadosť o pomoc od Marie, ktorej sestra sa stala jednou z obetí nemilosrdného zabijaka, by mohla byť želaným rozptýlením za dobrý zárobok, ale Charlie určite neráta s tým, že bude sám mylne označený za vraha. Tak sa začína jeho „jazda“ aj vynútené spojenectvo s povýšenou Marie, ktorá ho znervózňuje, ale nemá na výber. Na jeho hlavu je vypísaná odmena. Po stopách Charlieho Tuesdaya sa púšťajú nielen lovci odmien, newgateskí dozorcovia, ale aj starosta Londýna. Charlie musí očistiť svoje meno, no záhada pribúdajúcich vrážd ho zároveň sľubne navádza na stopu vlastnej minulosti. Tá je zakódovaná v tajnom symbole objavujúcom sa pri mŕtvych telách. Symbole, ktorý Charlieho sprevádza od detstva v podobe prívesku s kľúčom, ktorý nesedí k žiadnemu jemu známemu zámku.

Vrah, vystupujúci pod menom Thomas Malvern, sa pohybuje po meste v kostýme morového doktora. Strach panujúci v meste je živnou pôdou pre jeho vyčíňanie. Bývalý vojak v kráľových službách si stanovil cieľ odčiniť príkoria, ktoré na jeho manželke vykonali Cromwellovi vojaci a zabezpečiť spravodlivosť. Viera v náklonnosť Božej prozreteľnosti mu pomáha uskutočňovať komplikovaný plán. Pád monarchie a ekonomiky.

V snahe prerušiť vrahove plány prekonávajú Charlie a Marie rôzne peripetie. Snažia sa dostihnúť Malverna vo Wappingu, aby mu zabránili dovŕšiť vražedný čarodejnícky rituál. Vrah je skutočne brutálny a niektoré scény by sa nemuseli hanbiť za označenie hororové.

Po úteku kráľa do Oxfordu je Londýn v chaose a páchajú sa v ňom beztrestné zverstvá. Bohatí na západe ignorujú mor a užívajú si radosti všetkého druhu. Priepasť medzi Londýnom a zvyškom zeme sa zväčšuje. Pre Charlieho je odchod za hradby Londýna prvou výpravou do neznáma. Masovými hrobmi, mŕtvolami a nakazenými morom sa to všade len tak hemží a „chodci“ (ako ich nazvala autorka) vo Wappingu navodzujú atmosféru zombie apokalypsy. Autorka je fanúšikom Walking Dead a istú inšpiráciu pri opisoch čiernej smrti v súvislosti s tým určite nájdete.

Mestečko Wapping je pre rozuzlenie pátrania kľúčové, okrem Charlieho obvinenia z čarodejníctva a zajatia prináša aj moment krátkeho vzplanutia medzi oboma hlavnými hrdinami. Krajne vypätá situácia odhaľuje spomienky z detstva a vnáša kúsok svetla do záhady Charlieho pôvodu. Na scénu vstupuje tajné spoločenstvo zložené zo silných a významných ľudí. Ani Marie neunikne skúsenosti so šialeným aj geniálnym Malvernom. Charliemu sa napokon podarí zistiť, kto má v skutočnosti na svedomí obete čarodejníckych vrážd, vo finále odhalí aj Malvernovu pravú identitu. Muž s postavením, prostriedkami a prístupom ku kráľovskému dvoru, s chorobne neprekonateľnou túžbou ubližovať iným však v závere mizne. Odpoveď, kým Charlie v skutočnosti je, ako jeho život súvisí s tajným spoločenstvom, nedostanete priamo na dlani. Charlie získava predpoklady aj dôvody byť nielen lovcom zlodejov, ale aj vrahov a autorka mu otvára dvierka pre pokračovanie.

Vykreslenie jednotlivých charakterov je v románe reálne uveriteľné, prekážala mi však analógia práve so spomínaným motívom zombie, až mi chvíľami napadlo, či nečítam iný žáner. K postavám sa dajú vybudovať sympatie (s Marie mi to trvalo o niečo dlhšie), pátranie vedú po stopách v rámci vlastných možností, občas im osud dopriava viac šťastia, sú chvíle, keď pôsobia v prostredí epidémie takmer neohrozene, hlavne ak iné postavy umierajú zo dňa na deň. Niektoré situácie autorka doslova vykonštruovala a prispôsobila svojmu zámeru, napr. Charlieho útek z väzenia. Záver knihy považujem za slabôstku a ťažko povedať, či si Quinnová šetrila sily na pokračovanie alebo jej jednoducho došli. Napriek tomu sa jej podarilo navodiť atmosféru, ktorú pre historický kontext potrebovala. Celkovo si Lovec zločinců zaslúži hodnotenie ako dobrý nadpriemer.       

si-

 

viac o The Thief Taker series: www.thethieftaker.com/

______________________________________________________________________

► www.catherinequinn.com/