Choď na obsah Choď na menu
 


Panství Loch Down

1. 2. 2023

bmid_panstvi-loch-down-h7a-496997.jpg  Panství Loch Down Beth Cowan-Erskine

 Třicátá léta dvacátého století. Skotskem se šíří tajuplná nemoc. Obyvatele panství Loch Down, urozenou a starobylou rodinu Inverkillenů, však mnohem víc trápí tenčící se zásoby toaletních ubrousků a otázka toho, kdo se postará o děti, když si chůva troufla opustit tento svět v tak nevhodnou dobu.

Lord Inverkillen, hrabě a nejvýznamnější člen rodiny, je za podivných okolností nalezen mrtev. Inspektor označí incident za nehodu, ale paní MacBainovou, hlavní hospodyni, tím nepřesvědčí. Jelikož nikdo nesmí kvůli nemoci dům opustit a stejně tak do něj nesmí vkročit nikdo cizí, jsou jedinými podezřelými obyvatelé domu, ať už z řad rodiny či služebnictva.

Vzhledem k tomu, že je rodina hraběte příliš zaneprázdněna tím, co se dá popsat jen jako nicnedělání, rozhodne se pustit do pátrání sama. Samozřejmě jen ve svém volnu. Odhalí tím celou řadu dlouho ukrývaných tajemství, lží a podvodů, jež mají život na panství navždy změnit. (Kontrast, 2021)

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

Už prvý kontakt s mužskými členmi rodiny Inverkillenovcov dáva tušiť, že v rodine, ktorej korene siahajú pekne ďaleko, nepanujú práve najsrdečnejšie vzťahy. Hamish Inverkillen si neuvedomuje, že svojím postojom len pridáva k súpereniu medzi svojimi synmi. Fergusove a Angusove vzťahy ovplyvňuje niekoľko skutočností – jednou z nich je to, že dedičom panstva je starší Angus, no jeho chod ho pramálo zaujíma. Fergus si naopak uvedomuje, že panstvo je vo finančnej tiesni a nezachráni ho ani liehovar a ani predaj lososov, z ktorých by malo panstvo profitovať, no opak je pravdou. Problém je však v tom, že ani otec, ani brat nereflektujú na Fergusove návrhy, ako sa zo šlamastiky dostať. Práve Fergusova snaha poukazuje na konflikt, ktorý sa mimochodom v rôznych podobách tiahne celým príbehom – je to konflikt medzi tradíciou a modernizáciou.

Chod v domácnosti určujú tradície a staré zvyklosti a tie sa prejavujú aj vo vzťahoch v rodine (napr. hierarchia vydatých žien). Už prvé obrázky ukazujú, že členovia rodiny sú namyslení, ješitní, egoistickí, vypočítaví, potrpia si na okázalosť a trpia všetkými možnými maniermi vysokej triedy. Služobníctvo je pre nich len neviditeľnou a nevyhnutnou kulisou. Ako dynamizujúci prvok do udalostí v deji zasiahne na úvod smrť pestúnky, ktorá je odkazom na neznámu chorobu, ktorá sa objavila v krajine. Choroba postupne zasahuje do života rodiny, pretože sa začne šíriť medzi služobníctvom. Spúšťačom toho, čo odhalí nahotu vzťahov medzi členmi rodiny, je však smrť Hamisha Inverkillena, ktorú by mal vyšetrovať inšpektor Roddy Jarvis. Inšpektor má rozhodnúť či išlo o zločin alebo nehodu a to uňho vyvolá istý nepokoj. Jarvis totiž nepatrí práve k najbystrejším a nemá rád, ak niečo vybočí zo zabehnutých koľají.

Rodina sa správa dosť nezvyčajne, akoby sa nič pozoruhodné nestalo a ukazuje sa, ako veľmi málo o hlave rodiny vedeli. Skutočným problémom sa však stáva Hamishov závet, vďaka ktorému sa objaví niekoľko konfliktov – prečo sa k dedičstvu dopracovali dve nečakané ženy, schovankyňa Iris a slúžka Maxwellová?, prečo bol z dedičstva vyškrtnutý jeho brat Cecil? a najmä: ako je možné, že panstvo sa topí v dlhoch a jediným východiskom je jeho predaj? Rodina si nechce pripustiť závažnosť situácie. Jedine Fergus si uvedomuje, čo z tejto situácie vyplýva. Všetci sa ďalej správajú, akoby si táto situácia nevyžadovala zmenu poriadku. Každý naďalej presadzuje svoje záujmy – Bella chce konečne komornú, ktorú jej otec nedovolil, Eva (Fergusova snúbenica) myslí len na svoju svadbu, lady Georgina (Hamishova a Cecilova matka) navrhuje pohreb, akoby chystala ples a nie rozlúčku so synom... Situácia si zároveň vyžaduje preskupenie síl – Cecil, ktorý ostal bez prostriedkov, sa sústreďuje na manipuláciu, chce ovplyvniť nového grófa Angusa, ale svoje snaženie presunie aj na Evu, ktorá túži po titule a vo svojej zaslepenosti si nevšimne jeho úskočnosť. Zdá sa, že jediný, kto sa díva na potreby panstva triezvo a dokáže sa postaviť zoči-voči novej situácii, je Fergus, ktorému sekunduje stará mama lady Georgina, preberajúca opraty v domácnosti.

Anglicko medzitým zachvacuje záhadná choroba, ktorá vyvoláva paniku. Stenčujúci sa zástup služobníctva má na starosti slečna Alice MacBainová, ktorá z radu slúžiacich vyčnieva. Je zvedavá a praktická. Má presný prehľad o chode domácnosti a snaží sa ho zachovať za každú cenu. Okrem toho, že hľadá spôsoby, ako zabrániť šíreniu choroby medzi služobníctvom, pokúša sa udržať domácnosť v chode aj so stenčujúcim sa personálom. Hoci upozorňuje Jarvisa na nezrovnalosti v správaní členov domácnosti, je to ona, kto začne odkrývať udalosti okolo jeho smrti a tým spustí lavínu odhaľovania tajomstiev, ktoré sa v dome skrývajú. Popri tom musí za pomoci ostatných kolegov prejaviť výraznú schopnosť vynaliezavosti, aby rodina prijala meniace sa skutočnosti.  

Príbeh sa odohráva od apríla do septembra roku 1930. V knihe sa objavuje veľa postáv. Je teda viac než dobré, že autorka ich zoradila v úvode svojej knihy, aby sa čitateľ vedel zorientovať vo vzťahoch medzi nimi. Udalosti sú podávané z perspektívy viacerých postáv a chvíľu trvá, kým sa čitateľ navnadí na pozíciu nestranného pozorovateľa toho, čo mu jednotlivé postavy predkladajú. Detektívna linka nie je nijako výrazná, je len spúšťačom udalostí, ktoré zasahujú rodinu a odkrývajú ich vzájomné vzťahy. Výrazne sa tak ukazuje ich nepraktický postoj k životu a odtrhnutosť od reality. Kniha na viacerých miestach pôsobí ako paródia manierov vyššej spoločnosti, ktorá si potrpí na tradicionalizme a bráni sa novotám, vrátane skutočnosti, že spoločnosť sa pomaly mení. Hamishova smrť ukáže, ako hlboko majú do vrecka, hoci lipnú na prítomnosti služobníctva ako znaku spoločenskej prestíže (snaha o vlastnú komornú, neschopnosť prispôsobiť sa a zaobísť sa pri niektorých činnostiach bez sluhov, opovrhovanie prácou). Skutočnosť, že členovia rodiny nevedia nič o skutočnom svete, ukazuje napríklad aj to, že si neuvedomujú a nepripúšťajú ani hrozbu stenčujúcich sa zásob (počnúc surovinami v kuchyni a končiac toaletnými potrebami), čo vedie pani MacBainovú k rozumnému vyjednávaniu s Fergusom a lady Georginou o chode domácnosti. Pitoreskná (v zmysle absurdnosti) je scéna počas dražby majetku, keď členovia rodiny ani v situácii, keď prichádzajú o všetky kusy vybavenia, nedokážu prijať závažnosť situácie a sú zabraní do sporov medzi sebou navzájom.

Udalosti v knihe sú ukazované z pohľadu zvnútra (členovia rodiny), ako aj z pohľadu zvonku (napr. pani MacBainová, v istom zmysle aj Eva a Iris, právnik Lawlis a jeho pomocníčka Imogen). Dom odhaľuje tajomstvá a lži svojich obyvateľov postupne (Hamish, jeho manželka, Hamishova sestra Elspeth, Angus a ďalší) a udalosti niekoľkých mesiacov rozvrátia život na sídle, ktoré patrilo rodine šesťsto rokov. Záver je ukážkou zmeneného usporiadania vzťahov v spoločnosti. Príbeh je nabitý udalosťami a obrazmi miestami absurdného správania členov rodiny (výrazne im sekundujú výčiny detí, ktoré dospelí nedokážu ukočírovať). Kniha po trochu pomalšom rozjazde má silný potenciál zabaviť a chytiť čitateľa tak, že bude schopný prečítať ju na jeden záťah – a to sa nestáva často. Záver ponúka niekoľko prekvapivých zvratov. Hoci som čakala plnokrvnú detektívku, dočkala som sa čohosi celkom iného, no kniha mi sadla a túto skutočnosť odráža aj moje hodnotenie. Za seba môžem len odporučiť.

-sa

smileysmileysmileysmileysmiley