Choď na obsah Choď na menu
 


Zlatý vlk

31. 12. 2013

 

Zlatý vlk Bartolomiej Rychterrychter_zlaty-vlk.jpg

Pokojný život města je narušen sérií brutálních vražd. Příběh románu se odehrává na sklonku 19. století v polském Sanoku, poklidném haličském městečku, v němž žijí vedle sebe lidé různých národností, ras a vyznání. Rakušané, Poláci, Židé nebo tajemní Rusíni vytvářejí pestrobarevný obraz typické tehdejší maloměstské společnosti v této části rakouského mocnářství. Série vražd však naruší život ve městě, zvláště když jsou oběťmi vážení a vlivní občané, členové městské rady. Na jejich tělech jsou nalezeny stopy po zubech a drápech tajemné bestie. Lékaři i policisté se snaží najít rozumné vysvětlení, ale čím více stop nacházejí, tím větší mají pochybnosti o tom, kdo tyto hrůzné činy spáchal. Vše nasvědčuje tomu, že vrahem je šílené zvíře. Lidé říkají, že viděli člověka, který se mění ve vlka. Městečkem se šíří zvěsti o příchodu vlkodlaka z karpatských hor. Zlatý vlk je napínavý thriller odehrávající se na barvitě vykresleném, atraktivním historickém pozadí zapadlého rakousko-uherského městečka. Čtenář má možnost vstoupit do jiného světa, do doby, kdy chování lidí ovlivňovalo velké množství temných pověr a předsudků, do doby, kdy tato část Evropy procházela prvními civilizačními střety, které byly předzvěstí tragického 20. století. Autor dokonale stupňuje napětí. Ponurý detektivní příběh čtenáře vtáhne do děje a přenese ho do dávné minulosti, na podivuhodná místa, kde možná ještě dnes žijí vlkodlaci. (Host, 2013)

• • •

 Historický kriminálny román odohrávajúci sa na konci 19. storočia v malom poľskom mestečku Sanok kdesi pod Karpatmi je dôkazom, že dobrého autora, výnimočne skladajúceho všetky prvky thrilleru do homogénnej, napätím sa chvejúcej hmoty, netreba hľadať len na západ od našich hraníc či v Škandinávii. Ak zo 14 kapitol v 11-tej ešte stále nemáte istotu, o čo vlastne ide, je to známka rafinovane vystavanej zápletky, v ktorej sa naráža na jedno prekvapenie za druhým. Vďaka kontextu miesta a doby autor čitateľa stranu po strane núti vžiť sa do netradičného priestoru, s ktorým sa nestretávame často. I keď úpätie karpatských hôr, mestečko akoby zaseknuté v čase, zmes obyvateľov so svojimi poverami i nevysvetliteľné udalosti tvoria príťažlivú kulisu práve takýchto príbehov, poľský autor namiešal koktail, aký nepijete každý deň. Vskutku sa vydaril. (pozn. Kto videl film Bratstvo vlkov - Hon na beštiu z r. 2001, môže mať pocit déja vu.)

 Aj keď anglicky či inak západne znejúce mená sa asi pamätajú ľahšie než tie poľské, v spleti postáv naďabíte aj na lekárnika Ochmanského, ktorý sa vďaka liečivým kvapkám dostal nepochybne niektorým do povedomia. Silný príbeh zaručí, že i meno hlavného hrdinu bude chvíľu iste rezonovať. Borys Pasternak (znie to známo :) ) z hlavy tak rýchlo nevyprchá.

 Nedeliteľnú úlohu tu zohráva prelínanie prítomných udalostí s minulými a retrospektívy vložené medzi plynúci dej stupňujú tajomnosť, až mystifikujú správanie a schopnosti hrdinov. Hlavne u Borysa trpiaceho nespavosťou. Tento mladý učiteľ pracuje u lekára Zalenského. Súkromne vyučuje jeho malú dcéru Lauru s neliečiteľnou diagnózou, leukémiou. Ešte pred zjavením prvej obete sa odhaľujú Borysove zvláštne schopnosti, ktoré sa uňho prejavili už v detstve. Zalenský vykonáva pitvy zavraždených a zvláštne znaky na telách naznačujú, že vrahom bol človek aj zviera, čo nevie vysvetliť. Pozve svojho priateľa, viedenského profesora Hildenberga. Jeho vedomosti z medicíny, histórie, prírodných vied i etnografie sa pri odhaľovaní stôp hodia.

 Vyšetrovaním pribúdajúcich vrážd je poverený komisár Witchenbacher, ktorý sa v tomto kúte monarchie cíti nedocenený a dúfa, že čoskoro príde deň, keď si naňho nadriadení spomenú a prevelia ho naspäť do Rakúska. Je to surový, hrubý muž, ktorý vidí len svoj cieľ a túži zo Sanoku vypadnúť. Sám o svojom nie príliš lichotivom služobnom zázname radšej mlčí.  Z vrážd obviňuje povstalcov spojených s ruskými socialistami, ktorí už spáchali atentát na bohatého továrnika, tajne sa schádzajú aj v meste a šíria protimonarchické myšlienky. Podozrieva však aj Borysa, ktorý počas pouličnej bitky zranil v amoku nevídanou silou hneď niekoľkých útočníkov. Na dodávanie informácií neváha využiť a vydierať redaktora miestnych novín Kaszyckého, ktorý v túžbe po článku a pravde rozbieha vlastné pátranie.

 Nechtiac pátra aj Borys. Spolu s vedecky založeným profesorom Hildenbergom krok po kroku odhaľujú, čo sa za prípadom skrýva. Podľa profesorovej teórie môže byť vrahom schizofrenik, ktorý sa stotožňuje s vlkom, niekto, kto je v bežnom živote nenápadný. Dôvod vraždiť navonok vážených občanov mesta mal takmer hocikto. Hlavne keď sú ich osudy i majetok zahalené nejedným tajomstvom. Pribúdajúce útoky na bohatých a významných členov predstavenstva však stupňujú paniku i vieru v povery. Vlkolak sa zjavuje v meste stále častejšie a stret s ním prežije iba jeden  svedok. Je ním Alina, ktorú opustil manžel, žije na kraji mesta a komunita sa na ňu díva cez prsty. Rovnako ako na Židovku Bimele, ktorá predáva svoje telo, pretože inú možnosť na živobytie bez muža v predsudkami zviazanej spoločnosti nemá. Tieto dve ženy spája s Borysom spoločne prežité detstvo, v ktorom sa skrýva zopár nevyjasnených udalostí. A medzi Alinou a Borysom sa rodí aj čosi viac.

 Prečo Borys začne podozrievať samotného Hildenberga? Čo znamená prítomnosť záhadnej ženy v Bimelinom dome? Čo má so všetkým spoločné zlatý prívesok v tvare vlčej hlavy?

 Všetko sa zmení, keď sa obeťou vlkolaka stane Laura. Nitky zločinov sa spájajú v minulosti vplyvných občanov Sanoku. Vedú k odhaleniu, aké by nikto nepredpokladal.

 Autor sa pohráva so stopami, v každej kapitole mení optiku o 180 stupňov. Jeho postavy sa pohybujú v dusivej, desivej a temnej atmosfére, túlate sa s nimi a čakáte, v ktorom rohu na vás zo stránok vyskočí obávaný netvor. Je reálny alebo je iba výplodom vašej mysle? Zahráva sa s vami niektorá z postáv či príroda? Rychter rozhodne áno. A musí sa uznať, že to robí naozaj šikovne. Poteší tým nielen milovníkov detektívok, ale aj hľadačov mysterióznych hádaniek.   

                                                                                                               

si-

 

 

_____________________________________________________