Choď na obsah Choď na menu
 


Nezvyklý zájem o mrtvoly

26. 11. 2020

bmid_nezvykly-zajem-o-mrtvoly-tkk-410559.jpg


Nezvyklý zájem o mrtvoly Ann Grangerová 

V roce 1864 přijme Lizzie Martinová místo společnice bohaté vdovy, majitelky domů v chudinské čtvrti. Lizzie zaujme zjištění, že její předchůdkyně zmizela, pravděpodobně na útěku s neznámým mužem. Když se ale tělo najde v troskách nedávno stržených domů v části chudinské čtvrti, jež přímo sousedí s novým prestižním nádražím na St Pancras, Lizzie začne vrtat hlavou, co se s dívkou doopravdy stalo. Spojí se s kamarádem z dětství, nyní policejním inspektorem Benjaminem Rossem, a s jeho pomocí začne případ vyšetřovat. Lizzie riskuje život, ale chce zjistit pravdu o smrti dívky, jejíž osud se zdá být spojený s tím jejím. (MOBA, 2020) 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 

 Meno spisovateľky Ann Grangerovej som si spájala s detektívkami z modernej doby, preto ma objavenie tejto knihy milo prekvapilo. Hoci považujem jej počiny (aspoň vo vzťahu k sérii Mitchelová – Markby) za mierne kvalitatívne kolíšuce, dobovo ladenej detektívke som dala šancu zvlášť preto, že mám spojenie atribútov detektívny a viktoriánsky rada. Na tento príbeh som teda bola zvedavá. Hneď na úvod musím povedať, že keby som už predtým nečítala knihy od Ann Grangerovej, asi by som len ťažko verila tomu, že čítam knihu od tej istej autorky. Hoci je pravda, že je dobrou rozprávačkou, táto kniha ma čo do kvality príbehu udržala od začiatku do konca. Takže za tento počin dávam autorke smelo palec hore. 

 S podtitulom viktoriánska detektívka je Nezvyklý zájem o mrtvoly prvá časť série, ktorú spájajú dve postavy – dcéra dedinského lekára Elizabeth Martinová a inšpektor Benjamin Ross (ktorého Lizzin otec v detstve podporil a vďaka nemu je teraz členom Scotland Yardu). Ide o prvú časť, takže koncept tejto knihy je logicky oboznamujúci. Do predstavovania postáv, ich zázemia, minulosti a súčasnej situácie, sa vplieta zločin, ktorý spojí cesty hlavných hrdinov. Tí prekvapujúco zisťujú, že sa v minulosti ako deti už stretli. Okrem toho sa v tomto príbehu čitateľ potrebuje oboznámiť aj so základnými vzťahmi medzi postavami, pričom tu dominuje potreba ozrejmiť to, čo spája minulosť najmä Lizzy Martinovej a inšpektora Rossa.

 Lizzy vo svojej takmer bezvýchodiskovej, do budúcnosti nezabezpečenej situácie, nemá veľa možností, ako si zabezpečiť živobytie. Miesto spoločníčky pri manželke jej kmotra sa zdá ako vykúpenie, no je to skôr jediné východisko z núdze. To privedie Lizzie do veľkomesta a postaví ju na začiatok novej etapy v živote. Že to nebude etapa ľahká ani veselá, dávajú tušiť už prvé hodiny v dome pani Parryovej, ktorý sa mal stať jej novým domovom. Žena, ktorú Elizabeth oslovuje teta, je ženou, ktorá pod rúškom veľkorysosti skrýva svoju manipulatívnosť, sebeckosť a neústupčivosť. Zároveň je to žena, ktorá tak akosi zabudla na svoju minulosť. V jej dome sa Lizzie stretáva nielen so synovcom Frankom Cartertonom, ale aj s ďalším mužom. Doktor Tibbett je nepríjemný moralista, bez valnej mienky o ženách a ako Lizzie neskôr zistí aj poriadny pokrytec, skrývajúci za svoje slová vlastné morálne poklesky. Frank sa síce snaží budiť dojem nezávislosti, no je finančne od svojej tety závislý a čaká ho kariéra diplomata. Dom na Dorset Square sa tak stane miestom, kde sa Lizzie pokrytectvu nevyhne. Táto črta vystúpi do popredia potom, čo dom navštívi inšpektor Benjamin Ross, pokúšajúci sa objasniť dôvody úmrtia ženy, ktorej telo našli na mieste určenom na demoláciu. Domy mali ustúpiť novej železničnej stanici vo štvrti Agar Town.

 Ako sa ukáže, mŕtvou ženou je Madeleine Hexamová, pohrešovaná spoločníčka pani Parryovej. Rossova snaha zrekonštruovať jej korky pred zmiznutím však naráža na nepochopenie. Najmä preto, že jej zmiznutie všetci považujú za dôsledok úteku s mužom. Lizzie sa nepáči, že by sa smrť jej predchodkyne mala zamiesť pod koberec. Nesympatický je aj postoj k vyšetrovaniu, ktoré viacerí považujú za problém, ktorý naruší reputáciu domu, akoby osud ženy, ktorá zaplatila svojím životom, bol len druhoradý. Podstatný je len neželaný zvýšený záujem, ktorý so sebou prináša reči a nepotrebné domnienky. Pre Lizzie je tento postoj nepochopiteľný.

 Ross nemôže byť spokojný. Vo svojom vyšetrovaní naráža na problémy. A tie mu robí nielen železničná spoločnosť, ktorej vyšetrovanie spomaľuje stavebný postup. Stopy chladnú a o Madeleine Hexamovej sa toho veľa nedozvie. Napodiv mu vo vyšetrovaní pomôže práve Lizzie, ktorej zmiznutie tejto ženy rovnako nedá pokoj. Sama sa snaží odhaliť to, čo môže. Nepáči sa jej ani odhalenie spojenia pani Parryovej so železničnou spoločnosťou. Odkrývanie stôp tak prichádza postupne. Dovolí niekoľkokrát sa Lizzie a Benovi stretnúť, aby si uvedomili, že aj to nepatrné stretnutie v detstve v neprívetivých doloch, kam zavolali Lizzinho otca a kde Lizzie nemala čo robiť, v nich oboch zanechalo svoje stopy. Madeleine bola niekoľko týždňov nezvestná a hoci sa všetci okolo tvária, že bola neviditeľná, Lizzie postupne zisťuje, že všetci okolo majú k jej zmiznutiu predsa len čo povedať. Zdá sa však, že mladá žena doplatila na svoju naivitu a sen o vlastnej budúcnosti.

 Lizzy je postava sympatická, trochu prostoreká, svojím spôsobom nekonvenčná. Napriek tomu, že si uvedomuje obmedzenosť ženského postavenia, nepodriaďuje sa mu tak ľahko a bez boja. Za svoje predstavy je odhodlaná so svojím okolím sa popasovať. A svoju nevôľu vie dať najavo, zabaliť ju do primeranej a aspoň zdanlivo slušnej odpovede. Ben Ross je zase muž na svojom mieste. Neuspokojí sa s jednoduchými odpoveďami, a to ho predurčuje práve na miesto inšpektora.

 Kniha disponuje vtipnými miestami. Séria má potenciál byť v ďalších častiach ešte lepšia. Je to kniha, pri ktorej si človek oddýchne, ide o ľahké čítanie, pri ktorom sa netreba zvlášť namáhať. Kniha ponúka aj istú dávku romantiky – nie je to romantika presycujúca stránky, v centre je totiž čosi iné. Ako správna autorka detektívok Ann Grangerová predhodí čitateľovi (a svojím postavám) pri skladaní čriepok z posledných dní Madeleininho života niekoľko návnad. Do akej miery sa jej podarí čitateľa zmiasť, nechám na posúdenie pri v celku vydarenom čítaní.

 Atmosféra tejto knihy je veľmi príjemná, napriek občas nevľúdnemu počasiu v Londýne a napriek špinavým uličkám či nástrahám zastrčených miest v chudobných štvrtiach. Autorka sa prostredníctvom Lizzie a Rossa dotýka aj sociálnych problémov, prostredníctvom postáv, s ktorými sú konfrontovaní. Nenárokuje si však na vyriešenie týchto problémov. Sú súčasťou doby a spoločenských zmien, ktoré dopadajú na londýnske veľkomestské prostredie (a nielen to – chudoba bez budúcnosti sa nájde všade, nakoniec presne takému osudu vďaka Lizzinmu otcovi unikol Ben Ross). Prejavujú sa aj v protikladnosti postáv, ktoré sú spojené s domom na Dorset Square. Bohatstvo sa tu najčastejšie spája s pokrytectvom.

 Vykreslenie celého koloritu postáv a prostredia sa autorke mimoriadne vydarilo. Chválim a bola by som rada, keby som sa dočkala prekladu aj ďalšej časti tejto série.

 Miestami vyruší neporiadnosť redakčnej práce (ak vôbec nejaký redaktor bol). Vyššie hodnotenie si šetrím pre ďalšie časti, pri ktorých očakávam stúpajúcu kvalitu – ak po ich preklade vydavateľstvo siahne.

-sa

 

 

Lizzie Martin Series/The Inspector Ben Ross Mysteries

1. A Rare Interest in Corpses – Nezvyklý zájem o mrtvoly (MOBA, 2020)

2. A Mortal Curiosity – Nebezpečná zvědavost (MOBA, 2021)

3. A Better Quality of Murder – Prvotřídní vražda (MOBA, 2022)

4. A Particular Eye for Villainy – Ničemnost (MOBA, 2022)

5. The Testimony of the Hanged Man – Svědectví oběšence (MOBA, 2023)

6. The Dead Woman of Deptford – Mrtvá z Deptfordu (MOBA, 2023)

7. The Murderer's ApprenticeVrahův učeň (MOBA, 2024)     

8. The Truth-Seeker's Wife 

9. The Old Rogue of Limehouse