Choď na obsah Choď na menu
 


Umění umírat

22. 4. 2022

 

big_umeni-umirat.jpgUmění umírat Ambrose Parry

EDINBURGH, 1849. Přestože se Edinburgh nachází v popředí moderní medicíny, napříč městem dochází k úmrtí celé řady pacientů, které doktoři nedokážou léčit, ani následně určit příčinu smrti. Slavnému profesoru Simpsonovi však nedělají starosti jen nevysvětlitelná úmrtí – jeho rivalové se ho s nenápadnou zákeřností snaží obvinit ze skonu pacientky, která zemřela za podezřelých okolností. Simpsonův chráněnec Will Raven a profesorova někdejší služebná Sarah jsou odhodláni očistit doktorovo jméno. Raven zápolí s temnými stránkami své povahy, zatímco Sarah se zarputile snaží rozšířit své lékařské znalosti nad rámec toho, co společnost považuje za vhodné pro ženu. Oba se přitom pokouší odhalit příčinu záhadných úmrtí. Will a Sarah se musí znovu spojit a po hlavě se vrhnout do nebezpečných uliček starého Edinburghu, aby Simpsonovi zachránili pověst. (Vendeta, 2020)

www

Nosnou ideou románu je rafinované a nenápadné uplatňovanie sily, bez zjavnej hrozby. Moc žijúca skrytá pred svetom, medzi svetlom a tieňom bez toho, aby vzbudila najmenšie podozrenie, ktoré ľahko unikne pozornosti tých, ktorí ju nepovažujú za hodnú pohľadu. Moc, ktorou narábajú v rýdzo mužskom svete ženy.

Will Raven opustil Edinburgh kvôli štúdiám v cudzine. Je z neho kvalifikovaný lekár s rozšírenými odbornými vedomosťami, snaží sa stať novým človekom, bez pút minulosti, no snaží sa až príliš. Je iba jedno miesto, kde môže nájsť sám seba – Edinburgh.

Sarah je stále spätá s domovom a ordináciou doktora Simpsona a – je vydatá. Will sa vracia na pozíciu Simpsonovho asistenta. Raven si uvedomuje, že k Sarah ho stále pútajú city, hoci to on pred svojím odchodom považoval ich vzťah za neperspektívny.

Will videl kus Európy a môže s videným svetom konfrontovať život v Edinburghu, ktorý napriek pokroku tak trochu stále zotrváva na mieste a stráni sa radikálnym riešeniam, ktoré uprednostňuje hlavne nová generácia lekárov. Objavuje sa viac úvah, čo by bolo keby, v čom spočíva pokrok v medicíne. Tieto vsuvky dej dokresľujú, ale aj brzdia.

Medzi doktorom Simpsonom a jeho bývalými kolegami narastá profesijná nezhoda, často sprevádzaná ohováračskou kampaňou, podkopávajúcou jeho úspechy. Simpsonova dobrá povesť utrpí ujmu vďaka obvineniam zo zanedbania starostlivosti, po ktorej nastala smrť pacientky. Sarah prosí Willa, aby prípad preverili, on ale uprednostňuje vlastné kariérne záujmy. Nechce sa do veci pliesť. Sarah vníma, ako sa z Ravena, ktorý sa tak líšil od ostatných, stal poslušný, konvenčný doktor, ohradený pravidlami, so strachom z toho, čo si o ňom myslia druhí.

Pacienti s nevysvetliteľnými symptómami po krátkom čase zomierajú a Raven v tom najprv vidí pravdepodobne novú, dosiaľ neodhalenú chorobu. Taký objav by ho preslávil. Vidina vlastného úspechu navždy zapísaného v histórii je faktor, ktorý ho prinúti pripojiť sa k Sariným snahám. Je to znova jej pozorovateľský talent, ktorý odhalí príčinu záhadných úmrtí, no Willa je o to ťažšie presvedčiť bez dôkazov. Aj preto sa ich pátranie naťahuje. Možno trochu zbytočne.

Will a Sarah prekonávajú odstup medzi sebou s problémami. Úprimnosť Willových citov brzdí Sarina nová pozícia, no jej manželovi doktorovi Banksovi nie je ich spoločný príbeh neznámy. Nemajú so Sarah tajnosti a vytvára si s Willom istý druh priateľstva. Akoby to bolo málo komplikované, Sarah sa pripravuje na rolu matky.

Willovi sa pripomína úžerník Flint, ktorý si nárokuje starý dlh v inej podobe. Na scénu vstupuje aj detektív McLevy vyšetrujúci podružný zločin, spáchaný týmto Ravenovým neodbytným známym.

Ravenove lekárske schopnosti musia tento raz zachraňovať samotnú Sarah. Cena je pre oboch vysoká. Sarin život zasiahne tragédia. Aké má Raven možnosti pomôcť žene v ohrození života, ktorú miluje, keď ho McLevy zatkne za vraždu?

V druhej časti série sú autori úvahovejší. Hlavné postavy riešia viac osobný život a vzťahy ako prípady vrážd. Točia sa v kruhu. Pripomienky udalostí z predchádzajúcej knihy (Smrt si nevybírá) nabaľujú rozvláčnosť rozprávania. Aj v konaní Willa Ravena akoby rezonovala akási sebaľútosť, čo je črta osobnosti, ktorá mi k nemu nesedela. Stratil ducha uličníctva, rebelantstva a svojhlavosti. Túto stránku v sebe nesie iba Sarah v spojitosti s názormi na práva žien. Hrdinovia románu sú vystavení mnohým zmenám a konfrontácii predstáv, ktoré sa nezhodujú s realitou života. Chvíľu to vyzerá, že okolnosti vedú každého iným smerom. Ich osudy sú však späté, aj keď nie vždy chcú to isté. Každopádne záver necháva nad budúcnosťou Willa a Sarah veľký otáznik.

Čímsi novým má byť priamy rozprávač, vstupujúci do deja. Pohľad vraha na vec je dobrý nápad, bohužiaľ to uberá zo zahmlievania, zakrývania úmyslov už od začiatku, čo príbehu nie celkom prospieva. Rovnako ako to, že od úvodu je známe kto, len sa pomaly odhaľuje ako a prečo zločiny pácha. Že nemilosrdnú túžbu po smrti formovala výchova či nevýchova, spoločnosť a prostredie. Toto priznanie slúži ako psychologická sonda do mysle travičky.

Autori napriek dobre a ľahko čitateľnej štylistike stratili svižnosť dejovej zložky a vytvorili si priestor na pitvanie okolností a motívov. Tento trochu širší záber ich odviedol od detektívnej práce a podstatu príbehu posúva kamsi na pomedzie žánrov, ktoré sa rozhodne nedá zaškatuľkovať označením thriller. 

si-

 a 1/2