Choď na obsah Choď na menu
 


Smrt si nevybírá

7. 4. 2022

 

bmid_smrt-si-nevybira-ew3-414432.jpgSmrt si nevybírá Ambrose Parry

Edinburgh, 1847
Na Starém Městě se začínají objevovat těla mladých žen zesnulých za strašlivých okolností. Na opačném konci města mezitím medik Will Raven vstupuje do učení ke slovutnému doktoru Simpsonovi.
Mezi Simpsonovými pacienty jsou boháči i chudáci, kteří tvoří ostře vyhraněné protipóly Edinburghu 19. století. Doktorův dům je místo jako žádné jiné: hemží se to v něm vizionáři a osvícenci, stejně jako odvážným experimentováním na novém poli medicíny, jímž je anestezie. Právě v této domácnosti se Raven setkává se služebou jménem Sarah Fisherová. Ta má čich na potíže a mladík se jí okamžitě znelíbí, zvlášť proto, že Sarah stejně inteligentní a nadaná jako on, ale jako žena nemá žádnou z jeho výsad, pokud jde o vzdělání a společenské postavení.
Pohánění odlišnými motivy, Sarah i Raven se noří hluboko do temnoty edinburského podsvětí, aby nahlédli pod roušku podezřelých úmrtí. Pokud chtějí vyváznout se zdravou kůží, nezbývá jim než zapomenout na své odlišnosti a spolupracovat.
(Vendeta, 2019)

www

Edinburg – verejné dekórum a súkromný hriech, mesto tisícich skrytých ja. Mesto, kde Will Raven dúfa v nový a lepší začiatok. Má nastúpiť na novom mieste učňa u pôrodníka, profesora Jamesa Simpsona. Symbolicky opúšťa Staré Mesto so všetkými neduhmi a očakáva kariéru vo vyššej spoločnosti, medzi bohatými klientmi. Už návšteva prvej pacientky napovedá, že práca s doktorom bude vzdialená jeho predstavám.

Profesorov tím dopĺňajú asistent doktor Duncan, prototyp ctižiadostivého karieristu, a spoločník doktor Keith. Simpson ordinuje vo svojom dome, kde Will spoznáva aj ostatných členov rodiny a prispôsobuje sa chodu domácnosti. Zžije sa so zvykmi pomerne rýchlo, a nielen preto, že nemá kam inam ísť, že mu poskytujú strechu nad hlavou a plný tanier. Malou výnimkou je Sarah Fisherová. Slúžka s trochu neobyčajným postavením. Pomáha s pacientmi, čo sama považuje za to najlepšie zo svojich povinností. Ako žena má obmedzené možnosti i príležitostí, aby mohla uplatniť svoju inteligenciu. Má šťastie, jej zamestnávateľ jej umožňuje čítať odborné knihy, rozširovať vedomosti, jej pomoc si váži.

Sarah má dobrý odhad na ľudí, vo Willovi vidí skôr pouličného darebáka než vykonávateľa lekárskeho umenia, zahľadeného do seba, s nadradeným postojom voči iným, s túžbou sa predvádzať. Dá pánovi Ravenovi jasne najavo, že je lepšie v nej mať priateľa ako nepriateľa. Spočiatku spolu bojujú.

Will nie je práve vzorný, má v sebe trochu vypočítavosti, ktorá ho ženie za lepšími príležitosťami, aby ho vytiahli z chudoby a zabúda na vďačnosť. Je dlžný úžerníkovi, uniká pred vymáhačmi, ktorí mu pripomínajú, že sa z pút minulého života len tak nevymaní.

Súčasťou rozprávania sú opisy lekárskych zákrokov, ktoré postavy aplikujú, diskusie o dobových medicínskych metódach aj alternatívnych liečbach ako homeopatia a rôzne „módne“ terapie. Do popredia sa dostávajú aj Simpsonove profesionálne preteky so slávnym chirurgom Symeom. V meste po zákroku amatérskeho samozvaného lekára umierajú ženy. Nález tela mŕtvej slúžky, ktorú Sarah poznala, priblíži Sarah a Ravena k spolupráci a krehkej dôvere z nevyhnutnosti, pretože len spolu sa im podarí získať odpovede.

Úmrtia vyšetruje detektív McLevy, ktorého predchádza povesť policajta, uzatvárajúceho prípad za každú cenu. Dejové zvraty však ukazujú, že Sarah a Raven si musia pomôcť sami. Postupujú vo svojej veci pomaly, a také je aj tempo udalostí vtesnané medzi každodennosť ich povinností.

V Ravenovej praxi sa ozýva súcit s pacientmi. Jeho učiteľ sa mu stáva vzorom, doktor Simpson okolo seba šíri veľkorysú radosť zo svojich úspechov, čo zároveň znamená, že si zlyhanie berie zvlášť k srdcu. Raven sa učí zachovávať odstup od prípadov, no keď mu umrie pacientka, hrozí, že jeho lekárska dráha skončí.

Sarah sa pokúša čítať nuansy Ravenovej povahy a vie, že ho čosi ťaží. Hlavný hrdina ma spočiatku miatol, možno svojou mladosťou alebo povahou, nakoniec bolo príčinou tajomstvo, ktoré nechce o sebe odhaliť. I cez to všetko sa medzi Sarah a Willom rodí krehká náklonnosť.

Príčinou smrti žien by mohol byť jed. Zloduch vidí v obetiach pokusné subjekty. Vrah navyše tká dômyselnú pavučinu lží okolo Simpsona a jeho blízkych. Pri odhaľovaní pravdy sa v smrteľnom nebezpečenstve ocitne samotná Sarah. Jedinou jej záchranou je dôvtip a Ravenova schopnosť utekať :).

Román s detektívnou zápletkou nemá maximálne vypätý spád, no aj tak sa udalosti pohýnali s mojou plnou pozornosťou. Vyšetrovanie nie je nosnou linkou, dej ťaží z pútavosti zobrazenia prostredia a vzťahov. Edinburgh 19. storočia bol centrom lekárskej vedy a tento fakt je tu naplno využitý. Odhaľuje historické skutočnosti, čo je nevyhnutné pre pozadie zápletky. Postavy ostávajú jednoduché a ľudské, autori ich nevykresľujú hrdinsky. Ani keď ide o krk. Raven sem zapadá tak prirodzene, že je ľahké stáť na jeho strane a poháňať ho v dramatických situáciách vpred. Sarah, ktorá bojuje s nerovnosťou, nie je z tých, čo klonia hlavu a vzdávajú sa. Je sympatické, ako dokazuje, že nie je len ženou či neviditeľnou slúžkou. Túži po zmene a nebojí sa konfrontácie s všeobecne uznávanými pravidlami. Toto duo k sebe patrí. Osobne ma príbehy z lekárskeho prostredia veľmi neberú, ale pravdou je, že práve tu si zločin svoje miesto ľahko nájde. Je to vydarený príbeh a svoju nemalú zásluhu na tom má práve trio Raven, Fisher a Simpson, ktorých osud zviaže spoločným tajomstvom. Knihu ocenia tí, ktorým nevadí, keď v dianí prevažuje skôr hlava ako päste, keď stačí ťaživú atmosféru thrilleru vymeniť za kúsok presne cieleného napätia.  

si-

 

_____________________________________________________________

Chris Brookmyre, Marisa Haetzman: Raven and Fisher Mystery:

1. The Way of All Flesh - Smrt si nevybírá (Vendeta, 2019)

2. The Art of Dying - Umění umírat (Vendeta, 2020)

3. A Corruption of Blood