Choď na obsah Choď na menu
 


Hřbitovní královna - Prorok

8. 6. 2015

 

big_hrbitovni-kralovna-prorok-f90-185224.jpgProrok Amanda Stevens

Hřbitovní královna Amelia Grayová porušila všechna pravidla, která ji měla chránit před duchy, jež vidí. Otevřela dveře do neznáma a Zlo, které za nimi číhá, ji chce zpátky k sobě... A nyní po ní ještě duch zavražděného policisty žádá, aby mu pomohla najít jeho vraha. Stopy ji zavedou do rodného Charlestonu, napohled líbezného města na americkém Jihu, v němž ale doposud kvete čarodějnictví, kořenářství a černá magie. Jakto že si toho Amelia dříve nevšimla? Aby toho nebylo málo, znovu se setkává s Johnem Devlinem, mužem, kterého měla milovat jen zdálky, a ocitá se tak před volbou, jež jí s definitivní platností změní život jednou provždy – bude se řídit otcovými pravidly, aby udržela sebe i Johna v bezpečí, anebo touhou svého srdce? (Knižní klub, 2014)

♦ ♦ ♦

   Amelia Grayová sa vrátila do Charlestonu. Jej dôvod je jasný a konečne má jasno aj v citoch. S duchmi, čo sa jej stále tiahnu za pätami, to ale až také jednoznačné nie je. Oslovujú ju starí známi, no aj takí, ktorých záujem znamená pre Ameliu skutočné ohrozenie života. A to nielen preto, že Amelia má tendenciu pliesť sa pod nohy potenciálne nebezpečným ľuďom (aj neľuďom).

   Nové komplikácie v jej živote má na svedomí duch Roberta Fremonta, bývalého Devlinovho kolegu, prezývaného Prorok, ktorý sa akosi nevie pohnúť ďalej za métu onoho sveta. Akoby na čosi čakal. Nie je vlastne prekvapením, že požiada Ameliu, aby mu pomohla odhaliť, kto ho zavraždil a vyplniť tak biele miesta v jeho spomienkach. Problémom sa tak v živote amatérskej detektívky Amelie Grayovej otvárajú dvere dokorán. Fremont nie je však jediná bytosť, ktorá Ameliu kontaktuje. Je tu Devlinova mŕtva manželka Mariama a dcérka Shani. Práve Shani sa podarí s Ameliou nadviazať svojskú komunikáciu, prostredníctvom ktorej ju požiada o pomoc. Táto zvláštna požiadavka nemôže nechať Ameliu chladnou. A tak sa norí do minulosti ľudí, ku ktorým ju viažu prehlbujúce sa citové väzby.   

   Amanda Stevensová nechala svoju hrdinku tentoraz pátrať a hľadať stopy viac ako venovať sa tým cintorínskym záležitostiam spojeným s jej povolaním. Na Amelii je sympatické, že jej schopnosti nie sú vystavované na obdiv, nestáva sa z nej superžena. Je úplne obyčajná ako ktorákoľvek z nás, v podstate to môže byť hocikto odvedľa a človek to ani nemusí zistiť. Odhaľuje väčšmi svoj osobný život, rozporuplnosť vzťahu s Devlinom a dokonca žiarlivosť. Amelia má rozptýlené záujmy a chvíľami sa zdá, akoby sledovala niekoľko nesúvislých línií. Stevensová znova ponúka náhľad do tajných náuk, spolkov, náboženstiev, afrických rituálov, kúzelníctva, okultizmu a samozrejme špiritizmu, čím dotvára atmosféru Charlestonu a všetkého, čo vrie pod jeho fasádou. Kniha viac pripomína detektívku s amatérskym vyšetrovateľom ako v ostatných dieloch. Informácie dávkuje pozvoľna, a tak sa citeľnejšieho napätia dočkáte až v záverečných kapitolách. Situáciu zdramatizuje možnosť, že vrahom by mohol byť John Devlin. Amelia má preto problém udržať si nadhľad a nestrannosť. Ťažko byť objektívna. Ich vzájomný vzťah sa konečne posúva o kus ďalej. Ako však zareaguje muž, ktorého miluje, po priznaní, kým Amelia je, keď mu odhalí svoje schopnosti? Dokáže prijať pravdu o svojej dcére a manželke, ktoré ho aj po smrti odmietajú opustiť? V pravde o tragickej nehode Devlinovej rodiny čaká nejedno prekvapenie.

   Dôvod zabiť Fremonta malo zopár podozrivých. Ale okolo jeho prípadu je viac otáznikov, na ktoré Amelia narazí. Navyše sa ju sám Devlin snaží držať bokom. Do hry vstupuje aj zvláštna droga s názvom „šedý prach“, ktorej účinky okúsi aj Amelia. Vynára sa ešte jeden muž, ktorý sa ju snaží ovládnuť – Darius Goodwine. Má záujem o jej schopnosti a zdá sa, že má pre ňu pripravený akýsi plán...

   V Prorokovi sa zápletka presúva viac do súkromia hlavných postáv. Vzťahy sú väčšmi preplatené a každý má tajomstvá, ktoré ovplyvňujú prítomnosť Amelie i Devlina. Stevensová si pripravila spletenec nepriateľstva a rodinných zväzkov, ktorý postupne rozmotáva a pridáva nečakané odhalenia. Pravda o smrti Roberta Fremonta odkryje mnohé aj z manželstva Johna Devlina s Mariamou. Duch tejto ženy je v príbehu aktívny, predstavuje jeden z problémov, s ktorým sa musí Amelia vysporiadať.  Našťastie pre romantické duše sa záver nesie v znamení Amelie a Devlina, avšak autorka riešila ich vzťah akosi z rýchlika, čo mu ubralo štipku z kúzla. To, že obom dovolila prekročiť prah smrti a okúsiť „druhú stranu“, na mňa pôsobilo akosi nekoncepčne. Potom už samozrejmý návrat späť bol povinnosťou, ktorej absenciu by jej čitatelia ťažko odpustili. Chápem to ako lákadlo na ďalšiu časť, no i tak mi toto intermezzo, pripomínajúce film Hráči so smrťou, zaškrípalo pod zubami. Waw efekt sa nedostavil a priznám sa, pokus oň na mňa pôsobil zbytočne tendenčne a násilne. Stevensová  teda dala 3.časti záver, aký potrebovala. Hranica medzi svetom živých a mŕtvych bola porušená. Ktovie, čo (alebo koho) si Amelia s Devlinom odtiaľ prinesú...

si-

smileysmileysmileysmiley