Choď na obsah Choď na menu
 


Hřbitovní královna - Království

12. 10. 2014

 

588219.jpg

Království Amanda Stevens

Amelia Grayová restauruje staré hřbitovy a píše blog o všem, co souvisí s tradicí pohřbívání na americkém Jihu. Kromě toho má také schopnost vidět duchy, o čemž však - na rozdíl od těch prvních dvou věcí - málokdo ví. Poté, co se málem stala obětí pomateného vraha, vezme Amelia zakázku na obnovu starého hřbitova v městečku Asher Falls v Jižní Karolíně. Brzy však začíná mít neblahé tušení, že se zde ocitla z úplně jiného, mnohem temnějšího důvodu. 
Proč se na dně Zvonkového jezera nachází ještě jeden hřbitov? Proč to Ameliu pořád táhne ke hrobu, který objevila v lese? Jako by Asher Falls, tomu chřadnoucímu království, někdo sežral duši. Lidi, domy, dokonce i samotný vzduch, všechno jí zde připadá poskvrněné, nasáklé zlem. K obnově může dojít ale jedině tehdy, pokud nejprve Amelia objeví pravdu. Pravdu o Asher Falls - i pravdu o sobě samotné. 
Druhý díl z vynikající série Amandy Stevensové o Hřbitovní královně, který doslova uchvátil čtenáře po celém světě. 
(Knižní klub, 2013)

£ £ £ £ £ £ £ £ £

 

 Amelia Grayová veľmi dobre vie, že cesta do Asher Falls je útekom pred nedoriešenými záležitosťami a pokusom vrátiť svoj život do starých koľají, do „normálu“. Už na prívoze sa zoznámi s príťažlivým cudzincom, ktorý jej rozpráva o Tŕňovej bráne – rodinnom cintoríne Asherovcov a o tajomstvami opradenom Zvonkovom jazere. Mimochodom sa z neho vykľuje Thane Asher, priamy dedič asherovskej dynastie.

 Čudné udalosti na seba nenechajú dlho čakať. V kancelárii svojej novej zamestnávateľky Luny Kemperovej spozná zvláštne dievča Sidru a zahliadne fotografiu troch priateliek... s duchom. Už prvý večer na novom mieste získa spoločníka Angusa, zúboženého psa a do jej života sa hlási ďalší fantóm so schopnosťou vstupovať do myšlienok. Je toho vskutku dosť a k tomu sa obyvatelia Asher Falls správajú neprehliadnuteľne zvláštne. Amelia má dojem, že v tomto meste, izolovanom od sveta hrôzostrašným jazerom, je z gruntu niečo zle. Tiene sa jej zdajú hlbšie, noci dlhšie, tajomstvá staršie...

 Čosi ju stále núti pripomínať si, že aj v jej vlastnej rodine sa mnohé tají, lenže Amelia má obavy pátrať po svojich koreňoch. Chtiac-nechtiac spoznáva rodinu Asherovcov a napočudovanie zistí, že starý pán Asher pozná cintorín Ružový vrch, pri ktorom Amelia vyrástla. Je tu aj zjavný Thaneov záujem, no Ameliine spomienky na Devlina sú stále príliš silné.

 Keď objaví osamelý hrob, začína ju prenasledovať neznáme zlo. Amelia sa nedokáže zbaviť znepokojujúcej predtuchy, že sem bola privedená z nejakého dôvodu a že všetky zvláštne udalosti súvisia s jej príchodom do Asher Falls. Hlavne keď Thane nazve tri výstredné kamarátky zo starej fotografie – Lunu, Catrice a Bryn (Sidrina matka) tri čarodejnice z Asher Falls. Amelii rýchlo dôjde, že aj dievča Sidra sa jej podobá minimálne v tom, že vidí duchov. Prečo ale túto schopnosť popiera? Prečo Ameliu priťahuje i prenasleduje záhada okolo Freye Pattershawovej? Z miestneho lesa Amelia vylákala niečo desivé, čosi, čo vyplašilo aj nepokojné duše zo zatopeného cintorína na dne Zvonkového jazera. Cinkanie zvončekov sa ozýva... Je možné, že zlo nepochádza z okolitého sveta, ale tkvie v samotnej Amelii.

 Je zrejmé, že táto časť o Hřbitovní královně je dramatickejšia, znepokojujúcejšia aj desivejšia ako úvod série. Ameliu prepadajú zvláštne stavy a stráca sa v situáciách, ktoré si zahrávajú s jej predstavivosťou, citmi i túžbami. S jej nevysvetliteľným správaním má niečo spoločné miesto, ktoré miestni považujú za bránu medzi dvoma svetmi. Amelia si uvedomuje, že nesie dôsledky porušenia pravidiel o svete duchov, že nielenže jej láska k mužovi prenasledovanému duchmi otvorila neznáme dvere, ale navyše ju i oslabila a vnukla jej vnímavosť voči temným silám. Ak porušila jedno pravidlo, prečo nie aj ďalšie? A tak plánuje spojiť sa s Freyou, dúfajúc, že od nej získa odpovede, čo sa to v Asher Falls vlastne deje, čo sa deje s ňou.

 Stevensová sa v tomto príbehu vyhrala s motívom čarodejníctva aj s čitateľovou fantáziou. Naozaj nie je ťažké cítiť sa v zlovestných situáciách v Ameliinej koži a prežívať s ňou skutočný strach. Myslím, že neprezradím až také nepredvídateľné tajomstvo, ak nepíšem, že Ameliina životná púť sa začala práve v Asher Falls a ešte navyše... nie, kto chce vedieť viac, bude musieť čítať .

 Nečudo, že pri všetkých vypätých udalostiach Amelia potrebuje pauzu a nadýchnuť sa dokáže iba ďaleko od dosahu mágie, ktorá ju opantáva. Múdre by bolo nikdy sa do Asher Falls nevrátiť, no Amelia je tvrdohlavá... Na cestu späť si nájde dôvod. Viac ako jeden. Potrebuje rozmotať spletité nitky osudov obyvateľov akoby zakliateho mesta a iste, aj nitky, ktoré ju s ním viažu. V neposlednom rade odhaliť ututlanú vraždu. Osobná angažovanosť je v tomto prípade len samozrejmým dodatkom. Bohužiaľ Amelia Grayová sa vrhá priamo do pasce...

 Kráľovstvo je pre Ameliu súkromnejší príbeh, odhaľuje viac z rodinných záležitostí a ponúka vysvetlenie pre pôvod jej výnimočnosti. Keď už nadobúdate pocit, že sa veci uzatvárajú, nájde sa priestor pre niečo nedopovedané a nedovysvetľované, a tak sa koniec takpovediac naťahuje. Opisy si zakladajú na detailoch. Toho „chaosu“ okolo Amelie na môj vkus bolo trochu veľa. Je nutné zachovať si nadhľad, lebo vecami na pomedzí života a smrti, reality a neskutočna sa to tu hemží. Autorka chce vyriešiť veľa udalostí súčasných aj minulých a sype to jedným dychom. Tak sa v závere kopí množstvo potreby uzavrieť slušný počet načatých motívov, a predsa sú stále v tejto časti otvorené zadné dvierka a nepochybne sa Stevensová chystá na dohru.    

  Na konci pred poslednou bodkou sa ozýva Devlin. Zlo však už zavítalo do Ameliinho života.

si-