Choď na obsah Choď na menu
 


Návrat na panství

29. 4. 2023

bmid_navrat-na-panstvi-upf-490722.jpg 

 Návrat na panství Amanda Geardová

 Některá tajemství je lepší nechat spát

V roce 1940 dojde na panství Blackwater Hall k záhadnému zmizení lady Charlotte. Ve stejnou dobu obdrží její švagrová ve svém londýnském bytě dopis vypovídající o tajemství, které musí zůstat ukryto. V současnosti přiměje série osobních neúspěchů bývalou reportérku Ellie k návratu do rodné vísky, kde vybledlý dopis najde. Pochopí, že může být klíčem nejen k Charlottinu dávnému zmizení… (Alpres, 2022)

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

 Ellie Fitzgeraldová sa vrátila k matke na vidiek, aby obrúsila hrany, ktoré jej priniesol život vo veľkomeste. Na mieste, kde chýba mobilný a internetový signál, sa pre ňu jediným spôsobom úniku stáva čítanie kníh. Ellie potrebuje prekonať osobnú aj profesnú krízu. Jej matka Moira hľadá spôsoby, ako ju vytiahnuť z ulity a výrazne jej pomáha svojrázna kamarátka Bernie, pracujúca v miestnom charitatívnom obchodíku. Toto spojenie a nový prídel kníh na čítanie prinesie Ellie prekvapenie v podobe nájdeného starého listu, ktorý obsahuje tajomný odkaz. A práve ten prebudí Ellieinu novinársku zvedavosť.

 Kniha sleduje tri časové línie odohrávajúce sa v rokoch 2019 (Ellie, súčasná linka), 1939 – 1941 a 1957/1958 (príbeh rodiny Rathmoreovcov). Rok 1939 sa venuje Nancy Rathmoreovej a jej manželovi Teddymu, ktorí po sobáši prichádzajú na panstvo Blackwater Hall. Teddyho rodičia sú nepríjemní, tvrdí ľudia a Nancy nie je typ nevesty, s ktorým by súhlasili, pretože do druhorodeného syna vkladali veľké nádeje. Nesympatický je aj Teddyho starší brat Hugo, arogantný dedič. Táto rodina predstavuje skostnatený aristokratický archetyp. Jedinou príjemnou osobou je mladšia sestra Charlotte, s ktorou Nancy spája vrúcny vzťah, zdieľajú spolu nádeje a sny. Nancy je pre Charlotte vzorom – žena, sirota, ktorá ide vlastnou cestou. Charlotte je rebelka, neznáša aristokratickú povýšenosť a bojuje voči zošnurovaným pravidlám, ktoré určili aj jej budúceho, o niekoľko rokov staršieho manžela. Charlotte sa snaží robiť si čo chce, vyhýba sa povinnostiam a jedným z prejavov jej rebélie je aj založenie Tajnej dramatickej spoločnosti, ktorej súčasťou sú aj členovia Rathmoreovho služobníctva – Charlottina kamarátka Tabby a jej brat Thomas. Už tu sa ukazuje akási dvojakosť Charlottinho života a Nancy sama naďabí na jej tajomstvá, o ktorých vlastne ani nechcela vedieť.

 Rok 1958 posúva udalosti k ďalšej generácii Rathmoreovcov. Táto časť je podávaná z pohľadu Nancyinej dcéry Hattie. Rodina je poznačená nešťastím – Charlotta zmizla, predpokladá sa, že spáchala samovraždu, no jej telo sa nikdy nenašlo. Vojnové udalosti priniesli do rodiny ďalšie nešťastie – zomiera aj Hugo, a tak sa dedičom predsa len stáva Teddy. To prinúti rodinu vrátiť sa na Blackwater Hall, s ktorým už nechcela mať nič spoločné. Nancy nie je spokojná. Netúžila sa vrátiť a návrat jej nerobí dobre, pretože ju uvrhne do napätých vzťahov s Teddyho rodičmi. Správa sa zvláštne, je precitlivená, chradne. Zdá sa, že nad celým sídlom sa vznáša Charlottin duch, tieň jej smrti. Hattie sleduje svoju matku v rôznych situáciách, z ktorých je zjavné, že sídlo a jej obyvateľov neznáša. Hattie je pozorný poslucháč, vníma, čo sa okolo nej deje, hoci si celkom neuvedomuje, ako opätovný príchod na Blackwater Hall mení celú rodinu – matku, brata Alberta, s ktorým si Hattie bola kedysi veľmi blízka (Albert sa túži vrátiť do Londýna). Stretáva sa so záhradníkom Thomasom, mužom poznačeným posttraumatickým šokom, ktorý utrpel vo vojne, a ktorého Charlottina smrť hlboko zasiahla. Hattie si s ním vytvorí krehké puto, aj keď matka nechce, aby sa spolu stretávali. Práve táto matkina zvláštna averzia voči Thomasovi vedie k ďalšiemu nešťastiu.

 Kniha sleduje ešte jednu líniu – vojnové roky v Londýne, keď sa Nancy snaží prežiť a dočkať sa Teddyho návratu z frontu. Nancy neverí, že by si Charlotte vzala život a jej zmiznutie ju prudko zasiahne. Udalosti okolo mladej ženy sa halia do šera. Je to obdobie, keď sa životy pohybovali na hrane. Na Írsko na jednej strane dopadá tieň IRA, na druhej strane na kontinente zúri vojna. Práve v tomto období sa Nancy dozvedá o Charlottinom veľkom tajomstve. Pretože Charlotte nie je mŕtva. Žena uväznená v aristokratických pravidlách, ktoré nenávidela, sa rozhodla vziať osud do vlastných rúk. Nancy, žena ktorá je poznačená a zlomená neúspešnou snahou dať Teddymu dieťa, je zaťažená Charlottiným tajomstvom a prinútená uchovať ďalšie, ktoré má na osud celej rodiny ďalekosiahle následky.

 V súčasnej línii sa Ellie potrebuje vysporiadať so svetom, pred ktorým sa skrýva a z ktorého na ňu vyskakujú tisícky neotvorených správ. Ellie čelí dôsledkom zmarenej kariéry investigatívnej novinárky, ktorú poznačil škandál, čo ukončilo všetky jej pracovné snaženia. Navyše to zasiahlo aj do jej vzťahu k snúbencovi Dylanovi. Dôvody, ktoré vedú Ellie k tomuto nepríjemnému stavu, autorka odhaľuje postupne. Čitateľ dlho netuší, čo je príčinou Ellieinho skrývania sa, ani jej rozpoloženia. Na jej vyrovnávanie sa s okolnosťami, ktoré ju dostali do tejto situácie, autorka využíva aj vykreslenie jej vzťahu s matkou. Moira je veľmi vnímavá, svoju dcéru miluje, snaží sa jej byť oporou, ale pokúša sa ju aj vytiahnuť z ulity. A práve nato slúži objavenie listu od Charlotty Rathmoreovej, ktorý pošteklí tú časť Ellieinej osobnosti, ktorá túži objavovať. Ellie sa pokúša vrátiť list rodine, a tak naďabí na Alberta Rathmorea a jeho syna Mila.

 Albert Rathmore sa správa zvláštne, často uňho na povrch presakujú zmätené spomienky na minulosť. Verí, že Charlotta sídlo prekliala a nad celou rodinou sa vznáša jej kliatba. Jeho syn Milo – lekár, s ktorým zvedie Ellie dokopy náhoda, nie je spočiatku nadšený, že by sa Ellie mala vŕtať v rodinnej minulosti, ale nakoniec sám priloží ruku k hľadaniu okolností zmiznutia svojej pratety. Práve vďaka pátraniu sa Ellie opäť stáva súčasťou miestnej komunity. Okrem opätovného stretnutia so starými známymi, medzi ktorých patrí napr. aj Charlottina kamarátka Tabby, sa stretáva aj s novými ľuďmi, ktorí sú v jej pátraní po minulosti dôležití – napr. Milova teta Hattie. Práve od nich získava drahocenné informácie, ktoré jej umožnia poskladať obrázok o skutočnom osude Charlotte Rathmoreovej. K tým, čo Ellie pomáhajú vrátiť entuziazmus, patrí aj láskavý spolumajiteľ kaviarne Francúz Nils a energický bývalý právnik Jules, zakladajúci historický spolok, v rámci ktorého sa Ellieino pátranie po Charlotte rozbieha. Všetko, čo sa zrazu okolo nej deje, jej pomáha zbaviť sa pocitu hanby z vlastného zlyhania, ale aj prekonať bolesti, ktoré si nesie zo vzťahu s Dylanom. A kdesi uprostred toho nachádza nádej na uzdravenie a možno aj počiatok čohosi nového, čo predstavuje Milo Rathmore.  

 Príbeh odkrýva rodinnú minulosť poznačenú tragédiou, ktorá vyvoláva ďalšie a zasahuje do osudov viacerých ľudí, nielen z rodiny Rathmoreových. Ellieino pátranie je príjemné, dynamické, vedie k odhaleniam Charlottinho tajomstva, ktoré poznala iba Nancy – žena, ktorú obdivovala a verila jej ako nikomu na svete. Na druhej strane ju zaťažila tajomstvom, ktoré viedlo k ďalšej rodinnej tragédii. Návrat do Blackwater Hall nesie len ťažko, stáva sa tu už len tieňom bývalej Nancy. Okolnosti však prinútia niesť tajomstvo viacerých protagonistov. Toto tajomstvo sa vznáša nad celou rodinou a presahuje aj do prítomnosti. Práve toto a preživšie postavy sú spájacím článkom celého príbehu (napr. Tabby, Albert, ale aj samotná Tajná dramatická spoločnosť). Samotná Ellie sa bude musieť rozhodnúť, čo s tajomstvom rodiny Rathmoreovej, ktoré odkryla, nakoniec urobí.

 V origináli nesie kniha názov Polnočný dom, s ktorým korešponduje aj prezývka Blackwater Hall, ktorá sa v knihe objavuje veľmi často a je z môjho pohľadu oveľa výstižnejší. Autorkin koncept spojiť v príbehu tri časové línie je trochu náročnejší na čitateľovo vnímanie, najmä kvôli zorientovaniu sa v postavách, ktoré tu vystupujú. Jednotlivé rozohrané motívy však nakoniec do seba zapadnú. Obdobie druhej svetovej vojny je tu pozadím, z ktorého sa do popredia prediera najmä osud jednotlivcov. Svoje malé boje o prežitie v nej museli vybojovať mnohí. Jednotlivé anonymné osudy dávajú priestor na fikciu. Taký je Nancyin boj o prežitie v jednom z obytných londýnskych domov, ktorých bolo nespočet. Autorka poukazuje aj na anglicko-írske vzťahy, kdesi medzi riadky vplieta aj staré tradície (napr. povery – nejesť králika, nepozrieť sa počas splnu priamo na mesiac). Mnohí z navrátivších vojakov si niesli po vojne svoje traumy (napr. Thomas, ale aj Hugo Rathmore). Autorka vytvára sympatické hlavné postavy a ich obraz skladá aj cez silné emócie. Jej písanie je veľmi poetické. Plynie ako vánok nad pobrežím, aj vďaka čomu sa jej podarilo zachytiť úchvatnosť írskej krajiny. Práve tento moment prebleskuje pomedzi príbehovú linku a dodáva mu tú správnu atmosféru. Romantická línia v knihe je veľmi jemná, skôr náznaková a nehrá prím (Ellie a Milo ešte celkom neprekonali rany z predchádzajúcich vzťahov, a tak sa to "čosi" medzi nimi ešte len rodí). Táto rodinná dráma, v ktorej minulosť zasahuje do osudov v prítomnosti, sa číta veľmi príjemne a zanecháva v čitateľovi pocit, ktorý doznieva aj niekoľko dní. Práve preto konštatujem, že autorkin príbeh aj štýl ma zaujali. V prípade, že sa na našom knižnom trhu objaví ďalší jej počin, rada po ňom siahnem.

-sa

smileysmileysmileysmiley

 

 

 

_____________________________________

https://www.amandageard.com/