Choď na obsah Choď na menu
 


Žena obchodníka s příběhy

24. 9. 2021

bmid_zena-obchodnika-s-pribehy-rep-459135.jpg  Žena obchodníka s příběhy Steve Robinson

 ON JE BOHATÝ. ONA JE CHUDÁ. PAK SE JEJICH ŽIVOTY OSUDOVĚ PROTNOU…

Birmingham roku 1880. Angelica Chastainová uprchla z Londýna se svým malým synem Williamem. Slibuje mu lepší život daleko od hrůz, které opustili.

Angelica začne pracovat jako guvernantka v rodině výrobce per Stanleyho Hamptona. Po smrti jeho manželky upoutá jeho pozornost a brzy se vezmou. Úspěšná budoucnost, kterou si Angelica pro Williama představovala, se začíná pomalu, ale jistě naplňovat.

Jenže minulost vrhá dlouhé stíny. Poté, co lidé z manželova okolí, které zprvu uchvátila svým šarmem, začnou pochybovat o jejích motivech, Angelica pochopí, že nemůže jen tak zapomenout na to, odkud pochází – a před kým utekla.

Když dojde k tragédii a hrozí, že bude zničeno vše, co pro sebe a pro Williama vybudovala, jak daleko zajde, aby ochránila svá tajemství? A kdy se z lásky k dítěti stane nebezpečná posedlost? (Mystery Press, 2021)

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

  Angelica Chastainová v snahe uniknúť pred manželom v jedno hmlisté ráno vidí len jediné východisko – spolu so svojím malým synom Williamom skáče do špinavých vôd Temže. O dôvodoch takého spôsobu zbavenia sa pút s minulosťou sa čitateľ dozvedá v príbehu, ktorý sa začína v tejto knihe odvíjať, trochu neskôr. Popravde, tento úvod vo mne vzbudil dostatočnú pozornosť na to, aby som otočila jej ďalšie strany. S pribúdajúcimi prečítanými listami a s bližším oboznámením so ženou, ktorá sa rozhodla spáliť za sebou mosty, však prišlo aj akési sklamanie, ktorého som sa nezbavila do konca knihy. Ale po poriadku...

  Angelica chce začať nový život v Birminghame, neujde však človeku, ktorý si na ňu robí nárok a ktorý jej skoku do vody neuverí. Pasák Blanchard ju nachytá vo vlaku do Birminghamu a nárokuje si na zárobok, ktorý preňho táto žena predstavuje. Angelica však s takouto budúcnosťou neráta, práve pred ňou sa totiž snažila uniknúť, a tak od príchodu do Birminghamu robí všetko preto, aby sa vymanila s Blanchardových pazúrov. Nepodarí sa jej to len tak ľahko a je nútená urobiť prvýkrát to, čo poznačí jej budúcnosť – zabiť. Je to však obeť, ktorú podstupuje s vedomím, že musí zabezpečiť svojmu synovi lepšiu budúcnosť. Už tu je čitateľ nie prvýkrát konfrontovaný so základným motívom jej činov – všetko v mene Williamovej budúcnosti.

  Riadením okolností sa Angelica z ulice dostane do domu pre strádajúce matky, kde sa ubytuje. Všetky posledné peniaze investuje do svojho oblečenia, pretože v jej hlave sa zrodí plán ako sa dostať z prekérnej situácie. V tomto bode si čitateľ musí spolu s poznámkou medzi riadkami povedať, že kdesi tu sa do popredia derú skôr Angelicine ambície než synovo dobro, ak je schopná minúť posledné peniaze na šaty namiesto na jedlo pre vlastné dieťa. Jej plánom je na prechádzkach v neďalekom parku zaujať nejakého bohatého džentlmena a votrieť sa do jeho priazne. Keď hrozí, že ju z ubytovne vysťahujú, Angelica prekvapivo naďabí na dobrodinca. Nie je to muž, a dopomôže jej k nemu práve William, ktorý sa v parku skamaráti s uzavretým Alexandrom Hamptonom, synom Georginy Hamptonovej, manželky majiteľa továrne na výrobu pier. Keďže Alexander nemá veľa priateľov, Georgina je za priateľstvo syna s Williamom vďačná a s Angelicou sa zblíži natoľko, že jej ponúkne miesto spoločníčky vo svojom dome. To zmení Angelicinu východiskovú situáciu v Birminghame.

  V Georgininej spoločnosti spozná jej priateľky (sympatie si získa u mladej Effie, naopak Violet jej od začiatku dáva najavo, že si ju veľmi neobľúbila), stane sa súčasťou jej domácnosti a oboznámi sa aj s fungovaním továrne na výrobu pier Stanleyho Hamptona, kde by sa mohol zaučiť William a získať tam slušné miesto po Alexandrovom boku. Chlapci vyrastajú spolu a napriek spoločenskému rozdielu sa medzi nimi rodí silné puto, ktoré robí radosť najmä Georgine. Je jasné, že Angelica z toho profituje, no... neuspokojí sa s tým. Postupne sa ukáže, že napriek všetkému to nie je to, čo by si predstavovala. Chce viac. Začnú sa u nej prejavovať manipulátorské sklony, ktoré sa prejavujú v maličkostiach. Najskôr sa jej v celku darí. Keď Georgina nečakane zomrie po nešťastnej nehode, po istom čase sa stáva manželkou Stanleyho Hamptona. Neprekáža jej, že Georginina priateľka Violet jej dáva najavo, že nesúhlasí s tým, kto Georginu nahradil, lebo sa nakoniec odsťahuje do Brightonu. Stanley ju síce s novou manželkou navštívi, ale návšteva nedopadne dobre.

  Angelica je rozhodnutá pevne kráčať po ceste, ktorú sebe a hlavne Williamovi vytýčila. Tá však nebude taká priamočiara. Hneď na začiatku sa na ňu postaví istý Perlman, ktorý spozná ženu zo zastrčenej birminghamskej uličky, kam prišla s Blanchardom. Je to prekážka, ktorej sa bude musieť zbaviť. Nie je prvá. A ani posledná. Keď sa rozhodne zbaviť aj Jacka Hardyho, aby pripravila lepšie miesto v továrni pre Williama, nachádza svojho ďalšieho protivníka. V okolí chlapcov sa objavuje Louisa Mooreová, dcéra Stanleyho spoločníka, ktorá má oči len pre Alexandra. Ale pre Angelicu je stupienkom na ceste k lepšej synovej budúcnosti, a tak robí všetko preto, aby pomohla Williamovi v konkurencii, ktorú Alexander predstavuje pre získanie Louisinej náklonnosti. Louisa sa stane pre chlapcov zdrojom sporu, ktorému Angelica neváha obetovať ich vzájomnú náklonnosť. Keď po čase začne chradnúť samotný Stanley Hampton, jeho choroba sa pre Angelicu stane nástrojom, ako dostať z cesty otca aj syna.

  Zmanipulovaný Alexander, ktorý napadne Williama, je obvinený a je odsúdený, takže všetko pripadne vdove a jej synovi. Angelice sa postaví iba pán Hardy, ktorý sa rozhodne odhaliť jej tajomstvo. Ona sa však nemieni len tak ľahko vzdať a keď hrozí, že sa prevalí jej najväčšie tajomstvo a zrúca všetko, čo doteraz vybudovala, je ochotná kvôli tomu vrátiť sa do Londýna a znova si zašpiniť ruky. Predtým však pred čitateľa a pána Hardyho predstúpi so spoveďou, ktorá odhalí okolnosti (čo ju priviedli na miesto Hamptonovej manželky a nakoniec aj vdovy), ktoré mohli čitateľovi uniknúť. Tu sa dokonca čitateľ dozvie, ako to skutočne bolo s jej manželom a jej nútenou prostitúciou, ktorá nakoniec až taká nútená nebola, ale bola spôsobom, ako sa vymaniť s neuspokojivej situácie, v ktorej Angelica prvým manželstvom uviazla. To sa vyvinulo inak, než si predstavovala, a tak vinu za jej úvodným útekom nenesie len jej manžel. Veci vyvrcholia, keď sa na scéne objaví údajne mŕtvy Williamov otec a Angelicin prvý manžel. Ani ten však Angelicinu ťažko vybojovanú pozíciu nesmie ohroziť. Jeho smrť však pripadne na vrub tej najneočakávanejšej osobe. A je to znova Angelica, kto sa o to postará. Všetko v mene Williamovej budúcnosti. Bez ohľadu na to, že ju syn za to odsúdi.  

  Iným základným motívom v príbehu je Effiina náklonnosť k Angelice. Je zjavné, že autor tu nastúpil na modernú vlnu, ktorá nemusí vyhovovať všetkým čitateľom. Mne tento motív nevyhovoval (to nie je kritika autorovho rozhodnutia, len konštatovanie, že zrejme nepatrím k cieľovej skupine, na ktorú kniha mieri). Bez ohľadu na tento motív v knihe preráža Effiina naivita a neschopnosť postaviť sa Angelicinej manipulácii, ktorá ju dovedie do kritického životného bodu. Kniha je písaná ako Effiina spoveď a dôvody tejto spovede sú ozrejmené na konci. Takýto postoj uberá zo sympatií voči hlavnej hrdinke knihy, ktorá – pravdu povediac – stráca postupne všetky body. Rád ju bude mať zrejme iba čitateľ, ktorému takéto manipulátorské typy, ktoré všetky svoje necharakterné činy ospravedlňujú jediným – že to robia v mene dobra niekoho iného, bez ohľadu na to, či dotyčný o to vôbec stojí, vyhovujú, alebo aspoň neprekážajú. Pre mňa je podstatné vytvoriť si s hlavným hrdinom/hlavnou hrdinkou knihy aspoň nejaký čitateľský vzťah, aby som jeho/jej príbeh vedela vnímať. Tu sa nič také neudialo.

  Musím uzatvoriť, že kniha ma sklamala. Deju chýbajú nečakané zvraty, na ktoré sme boli zvyknutí v genealogickej sérii o JT. Deje sa tu toho pomerne dosť, ale príbehu chýba dynamika. Neutiahne ho ani nesympatická hlavná hrdinka. V príbehu v podstate absentuje postava, voči ktorej by si čitateľ mohol počas čítania vytvoriť akýkoľvek vzťah. Voči samotnej Effie môže akurát tak pocítiť ľútosť nad jej naivitou a v podstate aj konečnou nemohúcnosťou.

  Vydavateľstvo chystá ďalšiu knihu mimo genealogickej série a ja pevne verím, že tá bude oveľa lepšia. Navyše, autor sa vrátil k JT a na toho sa azda teším ešte viac. Za mňa tentoraz, bohužiaľ, iba smileysmiley.

-sa