Choď na obsah Choď na menu
 


Spříznění

3. 12. 2018

l434225.jpg

Spříznění Steve Robinson

POUZE MUŽ BEZ RODINY MŮŽE ODHALIT KOŘENY VLASTNÍHO SPŘÍZNĚNÍ…

Jefferson Tayte věnoval celý život zkoumání neúplných rodokmenů, aby pomohl rozvráceným rodinám… a odkryl dlouho ukrytá tajemství. Sám je ale samotář, muž bez kořenů – jeho vlastní původ představuje největší záhadu jeho kariéry.

To se však změní, když se Taytovi dostane do rukou nová stopa, za kterou se s profesorkou a kolegyní Jean Summerovou vydají do Mnichova. Hon za odpověďmi je ale zavede na nebezpečné území: ke zlověstným tajemstvím nacistického Německa a lidem ochotným obětovat cokoli, aby je ochránili.

Když jejich pátrání začne ohrožovat základy fašistické organizace, Tayte se Summerovou pochopí, že hrají o čas. Dokážou odhalit kořeny temné minulosti německého národa dřív, než se sami stanou jejími oběťmi? (Mystery Press, 2018)

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒  

  Húževnatý genealóg Jefferson Tayte je späť. A tento raz sa púšťa do záhady vlastného pôvodu. Po smrti priateľa Marcusa Browna, ktorý mu zanechal jedinú chabú indíciu, zjavne dozrel čas odhaliť minulosť ženy, ktorá ho zanechala v rukách cudzích ľudí. Hoci tuší, že jej rozhodnutie opustiť vlastné dieťa so slovami, že to tak preňho bude bezpečnejšie, pramení z tajomstva, odhalenie ktorého sa nemusí Jeffersonovi páčiť, ba čo viac, môže mu spôsobiť šok, z ktorého by sa nemusel spamätať. Ale JT potrebuje odpovede a je rozhodnutý nielen zistiť, čo sa stalo, ale dokonca čeliť pravde, na ktorú nemusí byť pripravený.

  JT už nie je samotár. Učí sa ním nebyť vďaka profesorke Jean Summerovej, s ktorou sa jeho cesta pretla práve vďaka Marcusovi. Cesta za odhalením pravdy o Jeffersonovom pôvode vedie dvojicu do Mníchova. Práve tu bola spravená fotografia, na ktorej je Taytova matka. Fotografia pred budovou, v ktorej sa v tridsiatych rokoch minulého storočia pripravovala Hitlerova mládež, napovedá, že tento raz Taytovo pátranie začrie do ťaživého obdobia ľudských dejín. 

  Pátranie Tayta núti spojiť sa s bývalým nemeckým dôstojníkom Johannom Langnerom, aktuálnym majiteľom budovy, pred ktorou kedysi stála jeho matka. Predpoklad ho vedie k domnienke, že mohla pátrať po Volkerovi Strobelovi, jeho priateľovi. Keď JT zistí, že matka bola vydatá, a že minulosť jeho otca je spojená práve s Langnerom, otázkou sa stáva, či sa to spojenie týka aj Strobela.

  Autor aj v tejto časti využíva striedanie dvoch časových línií, ako sme si zvykli z predchádzajúcich kníh. Tú historickú zabezpečuje rozprávanie Johanna Langnera, pričom to je niekoľkokrát prerušené predovšetkým vzhľadom na jeho vek a zdravotný stav. JT vie, že nemá veľa času. Na úplnom začiatku je jeden incident školskej šikany, ktorý zrodí „pokrvné“ priateľstvo dvoch na prvý pohľad podobných, no vo svojej podstate veľmi rozdielnych mužov. Volker a Johann sa dostávajú do situácií, ktoré napovedajú, že práve Strobelovo nevyspytateľné správanie bude v príbehu eskalovať. Obaja sa síce fyzicky podobajú, ale definuje ich aj viacero protikladov – spoločenské postavenie, rodinné zázemie, neskôr vojenské zaradenie. Zatiaľ čo Johann čelí vojnovému besneniu priamo, takmer v prvej línii a niekoľkokrát je na pokraji smrti, Volker získava „teplé“ miesto veliteľa koncentračného tábora. Strobelova niekoľkokrát naznačená náladovosť, nepredvídateľnosť, výbušnosť a krutosť, dáva tušiť, že sa práve tu jeho charakterové vlastnosti naplno prejavia a dajú podnet na vznik jeho prezývke Diabol z Dachau – to, čo sa tu deje, autor rovnako iba naznačuje v niekoľkých obrazoch, je to priestor, ktorý navštevuje sporadicky, ale čitateľ nepotrebuje explicitné vysvetlenia.  

  Druhá svetová vojna nie je príjemné obdobie. Čokoľvek s ňou spojené sa podľa môjho názoru nečíta ľahko a nemusí ísť o faktografiu. Ani príbeh lásky sa v takej dobe nezaobíde bez ťaživej atmosféry a vedomia toho, aký krutý to bol čas. V pozadí celého konfliktu, ktorý zasahuje do Taytovej prítomnosti, je motív získať náklonnosť jednej ženy.

  Vzťahový trojuholník sa rodí počas tzv. Krištáľovej noci v r. 1938 (židovský pogrom ako reakcia na usmrtenie nemeckého diplomata), ktorá predznamenáva desivosť rokov, čo mali nasledovať. Počas tejto noci sa v jednom židovskom dome stretáva Johann s mladou ženou Avou Bauerovou. Ava sa tu snaží ochrániť ženu a dieťa pred útokom. Keď sa v dome zjaví Johann, ani netuší, aké ďalekosiahle následky bude táto nečakaná známosť mať. A najmä, ako osudovo zasiahne do životov niekoľkých ľudí Avina voľba vydať sa práve za Johanna.

  Príbeh Johanna a Avy núti čitateľa obracať stránky a odhaliť, čo sa vlastne s Avou stalo. Akú krutosť spáchal Volker Strobel, že Avina stopa mizne? A aký dosah to má na Jeffersonovu minulosť a súčasnosť? Napriek tušeniu si S. Robinson pre čitateľa necháva v zálohe nejaké to prekvapenie. Z dvojice mužských hrdinov vyznieva prirodzene sympatickejšie Langner. Je to síce kvapka v mori, ale jeho postava ukazuje, že aj v radoch nemeckých vojakov boli takí, čo nemuseli nutne súhlasiť so všetkým.

  V súčasnom pátraní JT sleduje stopy tak, ako sme naňho zvyknutí. Často je to tak, že keď sa začne hrabať v minulosti svojich klientov, na povrch vypláva nejedna škvrna či dokonca špina. O čo viac očakáva čitateľ, že to tak bude v minulosti, ktorá sa ho bytostne dotýka. Aj v tomto pátraní sa objavuje ktosi, kto mu odhalenie pravdy mieni sťažiť. Dokonca sa pokúša znemožniť, aby zistil, čo sa naozaj stalo.

  JT naďabí na skupinu, ktorej sa odhalenie, že vojnový zločinec stále žije, nepáči. V tomto príbehu si to odnesie najmä Jean. JT tuší ohrozenie a obáva sa. Právom. Útoky radikálov naznačujú, že je na rovnakej stope ako pred rokmi jeho matka a otec. Ale už len v mene ich pamiatky a na počesť priateľa Marcusa by sa nerád vzdal. Podporou je preňho spolupráca s právnickou rodinou Kaufmannovcov, ktorí sa snažia Strobela odhaliť a postaviť ho pred súd. Do hry vstupuje aj spojenie s jeho manželkou Trudi, ktorá odmieta akúkoľvek komunikáciu o manželovi. No jej puto s ošetrovateľkou Johanna Langnera je vodítkom, ktoré JT nemôže opomenúť. Životný štýl ženy, ktorá prišla o všetko, naznačuje, že má finančnú podporu, ktorá nie je celkom čistá. Práve toto odhalenie privedie Tayta znova pred hlaveň pištole. Nájdenie odpovede je však preňho príliš osobné. Záverečné scény prinášajúce konečné odhalenia možno chápať ako prejav šialenstva, ale autor ich potrebuje kvôli prekvapivým odpovediam, ktoré JT hľadá.  

  Táto kniha sa napriek zaradeniu do série dá čítať bez ujmy samostatne. Neznalosť predchádzajúcich príbehov vlastne neškodí žiadnej z častí týchto voľne nadväzujúcich kníh. Čo je podľa mňa veľká devíza. JT v tejto časti posúva svoj osobný život a vracia sa do tempa. Nie je to tempo z Poslední anglické kráľovny, ale oproti Ztracené vládkyni to posun je. Napriek tomu mojou zatiaľ najobľúbenejšou časťou ostáva tretia. Očakávam preklad ďalších častí a verím, že vydavateľstvo Mystery Press nesklame. Je jasné, že sympatický genealóg ešte nepovedal posledné slovo. Motívy naznačené v predchádzajúcich častiach (mám na mysli predovšetkým Poslední anglickou královnu) si zaslúžia pozornosť.

  Táto séria sa pokojne môže stať srdcovou záležitosťou. Veľmi čitateľné, uveriteľná fikcia, ktorá nedvíha adrenalín nad svojou pritiahnutosťou za vlasy ani nad fantasmagóriou. Vidno, že autor sa svojho remesla zhostil viac než dobre. S napätím to nepreháňa a nerobí so svojho hrdinu supermana. Je to človek, ktorý sa trasie pred hlavňou pištole, rozhodne nerozdáva rany na počkanie, a tým, ktoré utŕži, nečelí bezbolestne, srdce mu klepe rovnako ako obyčajnému smrteľníkovi a prežiť mu pomáha obyčajný nával adrenalínu. Zažiť ho spolu s ním je pre čitateľa vďaka S. Robinsonovi zážitkom.

-sa

 a 1/2 

 

Kniha je súčasťou série s názvom The Jefferson Tayte Genealogical Mystery Series:

1. In The Blood (2014) - Stopy v krvi

2. To The Grave (2014) - Hluboký hrob

3. The Last Queen of England (2014) - Poslední anglická královna

4. The Lost Empress (2014) - Ztracená vládkyně

5. Kindred (2016) - Spříznění

6. Dying Game (2017) - Smrtící hry

7. Letters from The Dead (2018) - Dopisy od mrtvého