Choď na obsah Choď na menu
 


Zločin v Yorku

2. 11. 2015

 

zlocin-large.jpg

  Zločin v Yorku Sam Thomas

Porodní bába Bridget Hodgsonová je mladá, nezávislá, schopná a všemi vážená. Když je její přítelkyně Esther Cooperová za vraždu manžela odsouzena k smrti upálením, Bridget se rozhodne udělat všechno pro to, aby očistila její jméno a zachránila jí život. Co na tom, že se píše rok 1644, Anglií zmítá občanská válka a York je pod palbou parlamentních vojsk. Bridget spojí síly se služkou Marthou Hawkinsovou a jejich společné pátrání po brutálním vrahovi je zavede do nejchudších yorkských uliček i mezi místní smetánku, kde zjistí, že Estheřin zavražděný manžel zdaleka nebyl tím dokonalým zapáleným puritánem, za něhož ho jeho okolí považovalo. (Moba, 2015)

ŵŵŵ

Postava lady Bridget Hodgsonovej vznikla podľa skutočnej historickej Bridget Hodgsonovej pôsobiacej v Yorku ako pôrodná babica. Bridget disponuje silným charakterom, je dvojnásobnou vdovou. Choroba jej vzala nielen dvoch manželov, ale aj dve deti, na ktoré s láskou aj bolesťou spomína. Autor sa pridŕža dobových faktov a dal si námahu so štúdiom histórie pôrodníctva, čo pozitívnou mierou prispieva k celkovej atmosfére románu v zmysle realistickosti popisovaných udalostí. Dej sa odvíja na pozadí historických súvislostí s občianskou vojnou v Anglicku v 17. storočí a boje okrajovo zasahujú do krokov v Bridgetinom „vyšetrovaní“, ale hoci sú podstatné, nehrajú hlavnú úlohu.

Lady Bridget je sebestačná, samostatná, veľmi rozumná a prezieravá. Teší sa vážnosti i celkovej obľube. V dobe obliehania Yorku je však existencia ťažká, tobôž pre osamelú ženu a vdovu. Po uliciach sa ponevierajú vojaci bez morálky, nemálo rozdielni od zločincov. York medzi hradbami skrýva pestrú paletu - pápeženci, protestanti, parlamentári, rojalisti, povstalci - je otázkou opatrnosti, koho si neznepriateliť svojím názorom. Obliehaním mestu dochádzajú zásoby a anarchia je na spadnutie. Aj v týchto podmienkach Bridget vykonáva svoju prácu najlepšie, ako vie. A vždy pridá niečo navyše. Na svoj vek je vo svojom obore skúsená a veľmi vzdelaná. Vďaka citu pre detail a znalosti ľudskej povahy je Bridget schopná predvídať a celkom slušne odhadnúť situáciu.

Sled nepredvídaných udalostí sa začne odvíjať, len čo Bridget získa novú slúžku Marthu. Na ceste k jednému z nočných pôrodov ich napadne opitý vojak a Martha ho v sebaobrane zabije. Bridget sa rozhodne zločin ututlať a slúžku chrániť. Hneď nato je zavraždený Stephen Cooper, ktorého údajne otrávila manželka. Esther Cooperová čelí nielen blížiacej sa poprave, ale aj klebetám, ktoré očierňujú jej povesť.

Pôrodné babice majú prístup k ženským tajomstvám, Bridget s nimi vie umne narábať. Aj Martha má svoje a čoskoro sa vyderú na povrch. Skúšaná osudom chudobnej slúžky, zlodejka a možno i vrahyňa, dostáva v rýdzo ženskej domácnosti lady Bridget Hodgsonovej druhú šancu.

Záchrana Esther začína oddialením popravy vyhlásením, že je v požehnanom stave. Radným sa vyhlásenie babice nepáči, preto ju zastrašovaním tlačia do zmeny rozhodnutia. Bridget na vlastnej koži okúsi, že sa neštítia nijakých zákerností na dosiahnutie cieľa. To však nie je jediná a ani posledná hrozba, ktorá na ňu striehne. Marthin brat a bývalý komplic je nablízku... a čaká na príležitosť „navštíviť“ Bridgetin dom. Na Bridget je úžasná vytrvalosť a zameranosť na to, čo je dôležité. Nebojácnosť, s akou využíva všetky dostupné prostriedky vyplývajúce z jej postavenia a titulu. Díva sa mocným mužom priamo do očí a tvrdohlavo im oponuje. Dalo by sa povedať, že Bridget má konexie, to však z nej nerobí neohrozenú hrdinku. Ba naopak, nebezpečných situácií na ňu striehne dosť.

Isté indície naznačujú, že Esther by mohla o svojej nevine klamať, ale Bridget tomu odmieta veriť. Pravdou však je, že Stephen Cooper sa zaplietol do politických záležitostí a možno dokonca pomáhal povstalcom. Pár mocných mužov chce ochrániť seba i svoje záujmy. Prípad sa viac zamotáva. Bridget však rieši aj iný incident – nález mŕtveho novorodenca.

Bridgetin prípad sa rozvrstvuje a ona svoju pozornosť musí deliť nielen na množstvo podozrivých, ale aj na pribúdajúce zmiznutia či úmrtia potenciálnych svedkov. Slúžka Martha jej je nápomocná oveľa viac, ako by si na začiatku myslela a postupom času sa k nim pridáva aj Bridgetin synovec Will, majúci vlastných, osobných démonov.

Bridget odovzdáva Marthe svoje znalosti a vzniká medzi nimi čosi ako priateľstvo. V čomsi je ich životný osud totožný. Aj vo svete pôrodných báb vládne konkurencia a nevraživosť. Túto skutočnosť Bridget zlomyseľne pripomenie jej úhlavná nepriateľka Rebecca Hookesová, odhodlaná brániť nadobudnuté postavenie aj rodinné záujmy. Do akej miery je schopná manipulovať všetkými okolo seba a hlavne svojím slabošským synom, Bridget okúsi, keď odhalí jej spojitosť s vyšetrovaným prípadom. Ale zabiť Stephena Coopera mohol aj niekto z Bridgetinho najužšieho okolia.    

Rozprávačkou príbehu je sama Bridget Hodgsonová. Autor odhalil jej myšlienkový aj citový život tak, že sa mi podarilo stotožniť s Bridgetiným príbehom a vstúpiť doňho intenzívnejšie ako u iných postáv, na ktoré si z poslednej doby spomínam. Jej pátranie posúva Bridget len do tých rovín, ktoré si mohla žena jej doby dovoliť a vyznieva veľmi autenticky. Stopy vedú lady Hodgsonovú k rôznym podozrivým a sama by dopriala odsúdenie nejednému z nich, odhalenie motívu vraždy má však k uspokojeniu Bridgetiných predstáv ďaleko. Je vo svojej podstate smutný a je predzvesťou toho, že prirodzený poriadok spoločnosti tak, ako ho lady Hodgsonová poznala, sa neodvrátiteľne mení.

Čas, prostredie, postavy, hlavná hrdinka, otázky, to všetko autorovi krásne zapadlo do skladačky v krimi, ktorej môže prísť náruživý čitateľ veľmi rýchlo na chuť. Chvíľami sa zo strán ozýva drsný jazyk aj realita stredoveku, isté veci S.Thomas nemá potrebu prikrášľovať. Napriek tomu, alebo práve preto žena vládnuca nad životom a smrťou do tohto prostredia patrí. Lady Bridget Hodgsonová si ma úplne získala. 

si-

    

 

 

ŵŵŵ

 

pozn. kniha je súčasťou The Midwife Mysteries:

1. The Midwife´s Tale .......... Zločin v Yorku (Moba, 2015)

2. The Harlot´s Tale ............. Služebná a vrah (Moba, 2015)

3. The Witch Hunter´s Tale .......... Lovec čarodějnic (Moba, 2016)

4. The Midwife and the Assassin ........ Londýnský případ (Moba, 2017)

___________________________________________________________________

► www.samthomasbooks.com/