Choď na obsah Choď na menu
 


Služebná a vrah

21. 3. 2016

mid_sluzebna-a-vrah-251661.jpgSlužebná a vrah Sam Thomas

V srpnu 1645 je tomu rok, co York padl do rukou puritánů a porodní bába Bridget Hodgsonová se svou pomocnicí Marthou a synovcem Willem odhalila prvního vraha. Na město dopadá boží hněv v podobě vlny veder, kterou se vládnoucí puritáni snaží ukončit nemilosrdným stíháním hříšníků všeho druhu. Jejich metody však podle všeho nejsou pro někoho dostatečně brutální a yorští hříšníci začnou padat za oběť neznámému vrahovi. Bridget, Martha a Will nemají o podezřelé nouzi – na seznamu figuruje fanatický kněz Hezekiah Ward a jeho syn, ale i Wardův neméně horlivý stoupenec John Stubb, veterán parlamentářské armády... (Moba, 2015)

ŵŵŵ

Odkedy povstalci vyhnali z Yorku roajalistickú posádku, žije relatívne v mieri. Mesto však ovládajú puritáni a ich snaha o obrátenie bezbožníkov a vymetenie hriechu z mesta sa pomaly približuje fanatizmu. Yorkom zaznievajú hlasy horlivých kazateľov. Jedným z nich je Hezekiah Ward.

Od posledných udalostí prežila lady Bridget Hodgsonová celkom dobrý rok. Iba Bridgetin synovec Will sa nevie zmieriť so stratou otcovej priazne. Súperí o ňu so starším bratom Josephom, ktorý sa vrátil domov ako vojnový hrdina. Will ako druhorodený a navyše mrzák ťahá za kratší koniec a svoje sklamanie utápa v pití a bitkách. Lady Bridget sa netají, že uprednostňuje synovca Willa pred Josephom aj preto, že otec robí pravý opak. Hlavne však rýchlo pochopí, že Josepha charakterizuje ambiciózna túžba po moci.

Keď je lady Bridget privolaná k prvej brutálnej vražde prostitútky a jej zákazníka, je nad slnko jasnejšie, že v meste berie spravodlivosť do rúk šialenec vo viere, že je nástrojom Božej vôle. Vrah necháva pri telách obetí citáty z Biblie. Bridget, jej slúžka a pomocníčka v jednej osobe Martha a Will sa púšťajú do neoficiálneho pátrania na vlastnú päsť. Vrahom by mohol byť Wardov stúpenec. Prečo však Bridgetin švagor Edward Hodgson, mestský radný, spolu s Josephom majú záujem na Wardovej ochrane? Na čo si Joseph zo služby u Cromwella priviedol „čudáckych“ priateľov a zabezpečil im prácu pre mesto?

Lady Hodgsonovú pátranie opäť zavedie do najbiednejších častí Yorku, medzi neviestky, za ktorými vidí lady Bridget životné príbehy. Verejná mienka sa obracia pod náporom Wardových kázaní proti padlým ženám a v Yorku to vrie. Netrvá dlho a na obzore sú ďalšie vraždy. Detaily, ktoré autor opisuje pri obhliadkach miest činu, v spojení s Bridgetiným ja-rozprávaním, umocňujú pocity hrôzy, ktoré obete pri zločinoch prežili. Vďaka Bridgetinmu pohľadu mi umožnili prežívať jej bezprostredné reakcie a robili zo mňa priameho svedka krvavých scén. Napriek tomu, že opísané udalosti by si zaslúžili privrieť pred dôkazmi bezcitnosti vraha oči, nadalo mi to odtrhnúť zrak od riadkov. Aj v tom je silná stránka nepochybného talentu S.Thomasa.

Lady Bridget tentoraz zachádza do sveta neviestok hlbšie a preniká do skrytejších tajomstiev Yorku. Zoznámi sa so ženou v pozadí, s kupliarkou pani Helen Wrightovou. V ohrození sú „jej dievčatá“ a jej podnikanie, preto navrhne lady Bridget istú pomoc. Je jasné, že to nebude ich jediné ani posledné stretnutie. Vďaka nej vyjde navyše najavo, že ani Joseph Hodgson, v ktorom sa otec vidí, nie je taký bezúhonný, ako si rodina myslí. To celkom stačí na zapálenie iskry Willovej frustrácie v už aj tak nie najideálnejšom vzťahu medzi bratmi. Otázka, či by zážitky z vojny mohli z Josepha spraviť vraha, je stále pálčivejšia.

Anonymné vyhrážky namierené proti lady Hodgsonovej ju majú odradiť od pátrania, ktoré prináša ovocie len veľmi pomaly. Vrážd pribúda a podozrievať môžu prakticky kohokoľvek, od nových „privandrovalcov“ až po toho najposlednejšieho Wardovho stúpenca. Bokom nestojí ani Rebecca Hookeová uplatňujúca svoje ambície po vplyvnom spoločenskom stupienku. Lady Bridget a jej „tím“ čaká veľa práce. Pomocou sa zaskvie aj chlapec Buk, známy z predchádzajúcej knihy.

Keď sa už zdá, že dôkazy jasne ukazujú na vraha, vynoria sa fakty, ktoré rozvrátia Bridgetin úsudok. Aj keď získa priznanie, pred definitívnym uzavretím prípadu čaká hrdinov zopár zvratov a prehodnotení zdanlivo jednoznačných záverov.

Najťažšie pre Bridget je sledovať, že súdnictvo ťahá za kratší koniec a že pre Edwarda Hodgsona znamená renomé viac ako spravodlivosť. Že je schopný obetovať zákon a pravdu pre „vyššie ciele“. Neviestky v Yorku ale nepovedali svoje posledné slovo. Hrozba nepotrestaných vrážd však nie je jediná nočná mora, ktorá Bridget sužuje. Rivalita podporovaná otcom stále väčšmi rozdúchava nevraživosť medzi bratmi Willom a Josephom a veští blížiacu sa rodinnú tragédiu. Udalosti, aké nik nepredpokladal, prinášajú do života Hodgsonovcov závažné zmeny. A sama Bridget môže veľmi ľahko prísť o svoje postavenie. Ale aj v chmúrnych časoch, ktoré nastávajú, prebleskujú pre svojráznu „rodinu“ lady Bridget svetielka nádeje. 

Aj pre tento román platí, že sa mi lady Bridget Hodgsonová dostala nevtieravo pod kožu. Je to žena so srdcom na správnom mieste. Žena, ktorá nie je dokonalá a robí chyby. Na postave Bridget je obdivuhodná jej nezlomná viera a vnútorná sila. Oddanosť práci, nezištná pomoc a vernosť milovaným. Všíma si detaily a teší sa z maličkostí, ktoré jej nahrádzajú životné straty. Ako napríklad chlapec Buk či náznaky rodiaceho sa vzťahu medzi Marthou a Willom. Pokoj duše je schopná dosiahnuť len víťazstvom pravdy, hoci cesta k nej môže byť náročná a vyžaduje si obety.  

Služebná a vrah je skvelé čítanie, ktoré ma nepustilo z kresla, kým sa neotočila posledná strana. A aj popri vážnosti témy sa autorovi podarilo vtesnať medzi riadky náznaky humoru (scéna v kostole sv. Heleny). Sam Thomas trafil terč priamo do čierneho plným zásahom. S radosťou sa nechám zlákať ďalšou záhadou, po ktorej stopách sa lady Bridget Hodgsonová so svojimi pomocníkmi vydá.

si-