Choď na obsah Choď na menu
 


Londýnský případ

12. 2. 2018

mid_londynsky-pripad-zrv-344278.jpgLondýnský případ  Sam Thomas

Píše se rok 1649 a ode dne, kdy musela Bridget Hodgsonová se svou zástupkyní Marthou Hawkinsovou opustit York, už uplynuly tři roky. Exil na venkově už obě přestává bavit, takže když dostanou tajemný dopis, který je vyzývá k cestě do Londýna, nemají důvod odmítnout. Brzy jsou nuceny pracovat pro Jonathana Marlowa, ředitele Cromwellovy tajné služby. Zatímco se ve městě schyluje ke královu procesu za vlastizradu, pátrají Bridget, Martha a Bridgetin synovec Will po nepřátelích Parlamentu. Jejich první misí je špehovat Katherine Chidleyovou... (Moba, 2017)

ŵŵŵ

Odkedy sa lady Bridget Hodgsonová utiahla na svoje panstvo v Pontrilas, obklopuje ju vidiecky pokoj a stereotyp. Zo života v Yorku jej ostali nostalgické spomienky. Vedomie bezpečného života pre rodinu jej pomáha znášať odlúčenosť od bývalých spoločenských aktivít aj od synovca Willa. Preto keď dostane zvláštny list z Toweru v Londýne o Willovom uväznení, nezaváha a spolu s pomocníčkou Marthou sa vydáva na cestu za jeho záchranou.

Vstup na neznáme londýnske územie je nielen príchodom do hlavného mesta kráľovstva, ale ozajstnou zmenou všetkého, čo lady Bridget doteraz poznala a skúsila. Londýn pôsobí ohromujúco a snáď prvý raz v živote si lady Hodgsonová pripadá stratená. Stretnutie s najvyšším veliteľom Cromwellových tajných služieb Jonathanom Marlowom tento pocit ešte viac umocní. Ohlas činov lady Hodgsonovej v Yorku sa doniesol do Marlowových uší a spravil z nej najvhodnejšiu kandidátku na jeho plány. Will Hodgson sa stal Marlowovým rukojemníkom a prostriedkom vydierania a manipulácie, vďaka ktorým sa mu lady Bridget Hodgsonová musí podvoliť. Inak riskuje život svojich najbližších a aj vlastný. Ak si niekedy myslela, že v týchto dejinných nepokojných časoch môže ostať nestranná, veľmi sa mýlila. A tak sa lady Bridget mení na vdovu Hodgsonovú, tajnú špiónku v Cromwellových službách.

Domovom sa jej stáva Cheapside, chudobná štvrť, kde si, ako ináč, otvára živnosť pôrodnej babice. Akoby nestačilo, že si musí zvykať na stratu titulu, všetkých vymožeností a pohodlia šľachtického stavu, jej prvoradou úlohou je donášať Marlowovi na svojich susedov. Ako babica si získava dôveru pomerne rýchlo, Londýn poskytuje neobmedzený prílev „zákazníčok“. Prvoradým cieľom teraz už iba chudobnej vdovy Hodgsonovej je špehovať skupinu levellerov a ich vodcov, ktorí obývajú dom na druhej strane ulice. Daniel a Katherine Chidleyovci sú považovaní za buričov s nebezpečným vplyvom. Hlásajú rovnosť všetkých, sú proti parlamentu aj kráľovi a Katherine sa navyše zasadzuje za volebné právo pre ženy. Aj ona je pôrodnou babicou, preto nie je pre Bridget Hodgsonovú problém nadviazať s ňou kontakt. Ich vzťah sa pomaly mení na ozajstné priateľstvo. A to sa stáva v spleti intríg, do ktorých sa lady Bridget zaplietla, prekážkou. Jonathanovi Marlowovi totiž nesmie klamať, ani sa mu okato vzoprieť, pretože tento nebezpečný muž disponuje celou sieťou špiónov, ktorí sa kontrolujú navzájom, a tak jeho oku a ušiam nič neujde.

Centrom diania v Cheap sú krčmy a zdrojom informácií krčmári. Majú tu „základňu“ levelleri, rojalisti či parlamentári, ba nájdu sa medzi nimi aj nestranní. Každý názor však môže byť nebezpečný. Medzi týmito skupinkami je Bridget Hodgsonová nútená kľučkovať v snahe vyhovieť Marlowovi a v neposlednom rade odhaliť vraha. Davida Chidleyho totiž nájdu mŕtveho a Katherine žiada svoju novú priateľku o pomoc. Lenže podozrivou môže byť aj manželka, hlavne keď vyjde najavo, že pán Chidley mal tajomstvá úzko spojené so svetom špionáže. K prvej vražde pribúdajú ďalšie a je na lady Bridget, aby odhalila, ako a či vôbec spolu súvisia. Že môžu mať politické pozadie, dokazuje Marlowov osobný záujem na dolapení vinníka. Okolo prípadu sa začnú trúsiť dôkazy o možnosti vypuknutia nového povstania, ktoré by mohlo otriasť nestabilnou situáciou v kráľovstve a pre Cromwellovu vládu by znamenalo nepríjemnosti, ktorým sa chce vyhnúť za každú cenu. Celkom stačí napätá atmosféra vyvolaná popravou kráľa. Po prvý raz v dejinách je Anglicko bez korunovanej hlavy a táto situácia je živnou pôdou pre rôzne tendencie blízke anarchii. A aby toho nebolo málo, zo splete uličiek v Cheapside sa vynára postava z Bridgetinej nedávnej minulosti, muž, ktorý jej sľúbil krvavú pomstu, nájomný zabijak a vrah, Lorenzo Bacca. Bridget a Martha sa pred ním nemajú šancu schovať...

Autor samozrejme angažoval v deji aj Willa, aj keď sa ako pomocník veľmi nevyznamenáva. Na toto miesto nominoval postavu plukovníka Toma Reynoldsa, ktorý je v Marlowových službách nútene podobne ako lady Hodgsonová, no má na zotrvanie v službe aj svoje súkromné dôvody. Po dlhých rokoch samoty sa tak v Bridgetinom živote objavuje muž, ktorý v nej prebúdza romantické city. Príťažlivosť je obojstranná. Pre lady Bridget Hodgsonovú nastáva v živote obdobie šťastnej zamilovanosti, v ktorú už ani nedúfala. To ju od pátrania neodvádza, naopak Tom sa stáva jej radcom, pomocníkom aj ochrancom. Aj Martha s Willom nadväzujú vo vzťahu tam, kde sa ich puto pretrhlo. Netreba sa ale domnievať, že by sa nechal Sam Thomas zviesť k lacnej romantike. Prioritnými udalosťami ostávajú odhaľovanie motívov niekoľkých zločinov, vedúce postavy pomalými krokmi k odhaleniu sprisahania. Keď sa jednou z obetí stane aj sám Jonathan Marlow, roztočia sa kolieska, ktoré môžu navždy zmeniť tvár budúcnosti nielen Londýna, ale celého kráľovstva. Lady Bridget Hodgsonová tak nevedomky vstupuje do udalostí, za ktorými sa skrýva oveľa viac, ako sa na prvý pohľad zdalo. A dolapenie unikajúceho vraha, stojaceho na začiatku tohto londýnskeho dobrodružstva, je len povestným vrcholom ľadovca.

Pre rozprávanie príbehov o lady Bridget Hodgsonovej nie je príznačná akčnosť a rýchlosť. S týmto faktom treba do čítania vstupovať, inak hrozí, že túto stránku očakávaní kniha neuspokojí. Sila autorovho talentu je v čomsi inom. Vo vykreslení charakterov, v detailoch a skladačke tých malých postáv, ktoré sa v príbehu melú (napr. domáca pani Evelynová, Elizabeth, Goodkey, Owen a mnoho ďalších). A samozrejme v samotnej lady Bridget Hodgsonovej. Jej presídlenie do Londýna bol nový, vydarený ťah, podčiarknutý posolstvom medzi riadkami, že aj všedný, obyčajný, malý človek môže ovplyvniť veľké veci. Autor necháva v pozadí zaznievať historické okolnosti Cromwellovej vlády i súvislosti „sprisahania strelného prachu“. Otvorený záver a udomácnenie hrdinov v srdci anglického kráľovstva predurčuje túto sympatickú skupinku k novým dobrodružstvám. Znova nemôžem ináč ako nekriticky chváliť.

si-