Choď na obsah Choď na menu
 


Richard Dübell - Hněv nebes

1. 6. 2017

mid_hnev-nebes-ldp-245250.jpg

Hněv nebes Richard Dübell

Strhující historický román plný vášně a lásky, intrik a nenávisti.
Philippa, dcera převozníka Ruprechta, potkává na břehu Mohanu zmateného muže, který ztratil paměť a vzpomíná si pouze, že se jmenuje Mathias. Philippa mu pomáhá se skládáním mozaiky jeho identity a postupně se sbližují, ačkoli je Philippa zasnoubená. Mezitím do Frankfurtu přijíždí na říšský sněm císař Ludvík IV. a Bernhard Ascanius, rytíř a nelegitimní potomek vznešené rodiny Ascaniů, který sní o obnovení významnosti a cti rodinného jména. Tvrdí, že je členem císařské gardy a byl pověřen ochranou císaře před atentátníkem. Podezření padá na Mathiase, k němuž se na chvíli obrátí zády i Philippa. V té době dorazí do Frankfurtu prudká bouře a lidské osudy se střetnou s přírodními živly. Kdo zastihne císaře dřív, vrah nebo zachránce… 
(Brána, 2015)

= = =   

Pre historické pozadie svojho románu si autor vybral Magdalénsku povodeň, katastrofu z roku 1342, považovanú za najničivejšiu povodeň všetkých dôb v stredoeurópskom vnútrozemí. Táto udalosť zmenila topografiu Nemecka. Dejinné udalosti predostierajú mocenský konflikt medzi exkomunikovaným cisárom Ľudovítom IV. Bavorským a českým kráľom Karolom Luxemburským, skôr presláveným ako Karol IV..

Aj keď autor ponúka historické fakty, viac kvôli orientácii, kto je tu „dobrý“ a kto „zlý“, pre samotný príbeh hrajú úlohu hlavne v motivácii konania hlavných postáv. A tak každodenný život obyvateľov Frankfurtu narúša prítomnosť cisára Ľudovíta v bezpečnostných obmedzeniach, ktoré nie sú po vôli obchodníkom a okliešťujú voľný pohyb osôb. Predstavitelia mesta sa búria, chcú hájiť vlastné záujmy, v mestskej rade sú hádky na dennom poriadku. Všetky výčitky sa znášajú na hlavu Hilpolta Meestera, veliteľa cisárskej gardy, ktorý je zodpovedný za vladárovu bezpečnosť a je ochotný pre to urobiť všetko bez ohľadu na výčitky, nepohodlie svoje i okolia. Tento srdcom oddaný vojak je vykreslený ako muž, ktorý miluje cisára ako otca a cíti zaňho zodpovednosť ako za dieťa. Prítomnosť cisárskej gardy sa nepozdáva ani mestskej milícii, ktorej velí Albrecht a z duše sa mu prieči počúvať cudzie rozkazy. Preto mnohí cisárovu prítomnosť skôr trpia ako oslavujú. Všeobecnú mienku obyvateľov Frankfurtu hodlá zmeniť Gottfried Eppstein, prepošt kláštora, a usporiadaním slávnostnej procesie odvrátiť pápežskú exkomunikáciu. Túto úlohu vidí ako znamenie, avšak netuší, že si pre svoj úmysel zvolil najhorší možný čas.

Nikto z obyvateľov mesta nevie čítať v sprievodných javoch počasia, ohlasujúcich príchod veľkej katastrofy. Ani správanie zvierat nedáva zmysel, no zatiaľ tomu nikto nevenuje prílišnú pozornosť. Snáď iba Philippa, prievozníkova dcéra, zrazu vníma životodarnú rieku Mohan ako niečo nepokojné, nepriateľské a čudné. Rieka je celý jej život a zosobňuje jej túžbu spoznávať a objavovať, čo je za jej najbližším ohybom. Preto keď ju Albrecht požiada o ruku, a hoci je všetkým jasné, že sú predurčení vziať sa, Philippa si zrazu nie je istá, či takýto život je ten, po ktorom túži. Jej prchká a vznetlivá povaha ju často dostáva do nepríjemností, je presne ten typ - čo na srdci, to na jazyku.

Keď sa Philippa prvý raz stretne s Mathiasom, vidí v ňom otrhaného tuláka, ktorý sa snaží dostať  napriek zákazu cisárskej gardy do mesta. Pomôže mu Gottfried, ktorý si vypočuje o jeho strastiplnom putovaní do Frankfurtu. Mathias stratil pamäť a verí, že jediný záblesk myšlienky spojenej práve s týmto miestom, ho privedie na stopu vlastnej identity. Útržkovité spomienky, ktoré máva, sú plné bolesti a panického strachu. Vie iba to, že čosi podobné, čo visí vo vzduchu nad Frankfurtom, už raz zažil. Cíti však, že ho ženie nejaká dôležitá úloha.

Kdesi z iného konca prichádza do mesta ďalší cudzinec v uniforme rádu Nemeckých rytierov. Je ním Bernhard Ascanius, zaviazaný prísahou splniť misiu. Je na stope nájomného vraha a musí zabrániť atentátu, ktorý sa v mene intríg Karola Luxemburského chystá na Ľudovíta. Bernhard hľadá muža, ktorého popis sa hodí na Mathiasa. Medzi týchto dvoch mužov sa nevedomky pripletie Philippa. Opätovné náhodné stretnutie ukáže Mathiasa vo svetle, ktoré Philippu mätie. Mathias sa zamieša do bitky a preukáže nevídané bojové schopnosti, aké ovládajú asasíni. Samozrejme si narobí nepriateľov, medzi inými aj Albrechta, ktorého zosmiešni. Philippa sa začína dívať na snúbenca inými očami a vníma rozdiel medzi týmito dvoma mužmi. Tajomný Mathias predstavuje to, čo je za ohybom rieky... Philippa sa mu snaží pomôcť nájsť zabudnuté spomienky, no Mathias sa stále viac obáva, že návrat pamäte so sebou prinesie niečo zlé.

Príroda a počasie sa začínajú meniť. Búrlivé udalosti na seba nenechajú dlho čakať. Pripomínajú biblické starozákonné Božie rany. Stupňovanie príhod a opisy besnenia prírodných živlov sa podarilo autorovi homogénne pretaviť do strhujúcej masy, ktorá sa valí na všetkých a na všetko z každej strany, zo zeme, aj z nebies. Ovplyvňuje rozhodnutia a konanie postáv, kladie im do cesty prekážky, ktoré nie je ľahké zdolať, mnohokrát si žiada obete. Padnú jej za obeť ľudia, zvieratá, mosty, kostoly, domy, celé mesto. Napriek tomu musia dvaja nezmieriteľní nepriatelia dokončiť svoje poslanie. Cisárova bezpečnosť je vo Frankfurte oslabená a poskytuje príležitosť.  

Philippa objavuje v sebe skutočné city k Mathiasovi, no podľa Bernhardových slov ju iba využil, aby sa dostal bližšie k cisárovi. Nedôvera sa prebudí vo chvíli, keď vyjde najavo, že Mathiasovo pravé meno je Christian Ascanius. Bratské súperenie a nevraživosť obom dláždilo cestu až do Frankfurtu. Jeden z nich je nájomný atentátnik, druhý cisárov anjel strážny. Komu z nich môže Philippa veriť? Bez ohľadu na úmysly, všetkých zúčastnených zasiahne prírodná katastrofa...

Autor popri Philippe a Mathiasovi prisúdil dôležitosť aj Hilpoltovi či samotnému Ľudovítovi, ktorého vykresľuje ako chápavého a ľudomilného vladára, čo dokazuje jeho osobná angažovanosť pri záchrane detí z povodňou zasiahnutého mesta. Línia sujetu je jednoduchá, v podstate ide o to, kto sa skôr dostane k cisárovi a či to bude znamenať jeho život alebo smrť. Kto sa pustí do čítania tohto románu, mal by rátať s tým, že sa bude musieť prelúskať opismi katastrofy i toho, čo jej predchádzalo, a tých opisov je na stranách pomerne dosť. Sú však nevyhnutnou súčasťou textu a vidieť v nich snahu nie o čistú vecnosť, ale hlavne o stupňovanie napätia, umelecký dojem a navodenie patričnej apokalyptickej atmosféry. Richard Dübell si s tým so cťou poradil. Keďže príslušnosť k rytierskemu rádu predpisuje Christianovi isté poslanie, romantická línia vo vzťahu k Philippe ostáva prakticky do záveru otáznikom. Aj o tom je život...

Historický román Hněv nebes nie je akčný v súbojovom zmysle slova. Je akčný v zmysle boja o prežitie tak, ako si to daná situácia vyžiadala. Stredovek je obdobie, do ktorého sa vždy s chuťou začítam. Pri tejto knihe je jasné, že nemecký autor bude sympatizovať s nemeckým cisárom, a tak priaznivci českého Karola IV. musia zaťať zuby, lebo on je ten zloduch v pozadí. Odosobnením od týchto záležitostí získate nezaťažujúce, slušné čítanie, pri ktorom si pred stredovekou drsnosťou nemusíte zakrývať oči. Mne sa páčilo se vším všudy.   

si-

 

_______________________________________________________

► www.duebell.de/