Choď na obsah Choď na menu
 


Dům stínů

17. 10. 2021

 

big_dum-stinu-nzq-380671.jpgDům stínů Pamela Hartshorne

Když se Kate Vavasourová probudí v nemocnici, nepamatuje se na rodinu shromážděnou kolem jejího lůžka ani na svůj život před nehodou. Lékaři jí diagnostikují posttraumatickou amnézii s tím, že by se jí vzpomínky měly začít postupně vracet. Což se stane… ale ty vzpomínky nejsou její. Patří Isabel Vavasourové, která žila a zemřela na panském sídle Askerby před čtyřmi sty lety.

Po návratu na Askerby se Kate ocitne v domě plném stínů a podezírání. Protože nepoznává svou rodinu, přátele, a dokonce ani malého syna, zoufale se snaží poskládat události, které vedly k jejímu děsivému pádu. Zdá se, že život na zámku není tak dokonalý, jak Vavasourovi na veřejnosti předstírají. Ale dříve než Kate odhalí současná tajemství, musí odhalit pravdu o minulosti… Bylo Isabelino šílenství skutečné, nebo udělala chybu, když důvěřovala člověku, o kterém si myslela, že ji nikdy nezradí? (Baronet, 2018)

o o

Žena, ktorá sa po nehode preberá z kómy, si na nič nespomína. Oslovujú ju menom Kate. Trpí retrográdnou amnéziou. Občasné záblesky spomienok sú znepokojivé a možno by bolo pre ňu lepšie nespomenúť si na všetko.

Kate je vdova. Má syna Felixa, ale ona to cíti inak. Údajne sa pokúsila spáchať samovraždu, sama tomu však neverí.

Tak akosi sa začína odvíjať rozprávanie osudového obdobia zo života Kate Vavasourovej. Príbeh podávaný v prvej osobe potvrdzuje, že autorka je dobrá rozprávačka. Súčasťou textu sú obsažnejšie opisy, dokresľujúce Katino vnímanie okolia, samej seba, útržkov spomienok, cez ktoré sa prelína minulosť a prítomnosť, dve dejové línie spojené hlavnou hrdinkou.

Už od momentu prebudenia Kate vie, že niečo nie je v poriadku. Nielen preto, že stratila pamäť. Začína to zábleskami spomienok na detstvo – spomienok dievčaťa Isabel, dievčaťa žijúceho v tudorovskom období v sídle Crabbersett. Psychológ to v rámci terapie označuje za konfabuláciu, ktorou Katin mozog vytvára príbeh, ktorý je schopná prijať namiesto reality, no ona cíti, že čosi nezapadlo na správne miesto. Ako sa to všetko dá vysvetliť?

Kate v podstate nanovo spoznáva rodinu Vavasourovcov, ktorej je súčasťou a odhaľuje vzťahy medzi jej členmi. Pomoc nachádza u kamarátky Angie. Tá jej približuje život a pomery v Askerby Hall, jej domove.

Pred štyristo rokmi. Isabel vyrastá u tety a strýka. Je to prudká, divoká a neposedná dedička, ktorú chcú vydať za Edmunda Vavasoura. Jej priateľkou a povahovým protikladom je nevlastná sesternica Judith, ktorá o nej vie všetko. Pozná aj Isabelin strach, že raz zošalie ako jej matka.

Katin konečný návrat z nemocnice do Askerby vyvolá spomienky na svadobné prípravy Isabel s Edmundom a na jej prvé dni ako Edmundovej manželky. Edmund na nej miluje, že nič nepredstiera, je sama sebou, čo v tých časoch bolo výnimočné i netolerované.

Askerby Hall je miesto, kde všetko dýcha tradíciami a žije sa tu podľa nich. Majú prednosť pred všetkým. Kate sa ocitá vo svete, kde ju nespoznáva jej dieťa ani pes. Kde nie je Edmund ani jej syn, ktorého meno nepozná, no o jeho existencii je presvedčená. Je Kate alebo Isabel? Kate sa všemožne snaží potláčať „falošné“ spomienky. Napriek tomu sa nedokáže zbaviť pocitu, že ju v sídle niekto alebo niečo prenasleduje.

Kate sa pred nehodou zaoberala históriou Askerby, čo prerástlo do posadnutosti. Koluje tu legenda o askerbyskom duchovi. Na pozemku sa našli štyristo rokov staré kosti, čo ovplyvnilo Katino správanie. Teraz musí obnoviť puto so synom Felixom, nájsť spomienky na manžela Michaela a ignorovať pocit, že to všetko ju vykoľajuje. Čo je pravda a čo lož? Aké pomery vládnu v navonok bezchybnom rodinnom sídle Askerby? Kto je úprimný? Každý pred ňou čosi skrýva. Stará mama Margaret, ktorá kritizuje všetkých a všetko a záleží jej len na dokonalosti, na vonkajšom obraze Vavasourovcov. Kate nikdy neprijala. Svokrovci s Michaelovým výberom nevesty nikdy nesúhlasili. Angie oduševnene i zištne slúži rodine celé roky. George, Michaelov bratranec, je tajne zamilovaný do Kate, zatiaľčo fakty ukazujú, že ona dala prednosť pomeru s Američanom Mattom. Aká je spätosť Askerby so životnými osudmi Anginých starých rodičov Dosie a Adama, ktorí ušli pred vojnou z Poľska?

Katine alter ego Isabel počas tehotenstva navštívi v Askerby Judith. Po troške preberá vedenie domácnosti, pretože Isabel sa cíti stále zle a unavene. Po nehode a strate dieťaťa sa jej závislosť na Judith prehlbuje. Jej priateľka sa v Halle udomácňuje a stáva sa akýmsi Edmundovým „spojencom“. V Isabelinom správaní sa prejavujú náznaky „šialenstva“...  

Kate prijíma myšlienku, že do nej z nejakého dôvodu vstúpil Isabelin duch. Aj vďaka tomu Kate obnovuje svoj záujem o minulosť aj pátranie po stratenom článku vo vavasourovskej dedičnej línii, čo postupne odkrýva nielen tajomstvá okolo Isabel spred štyristo rokov, ale aj nedávnu históriu na prvý pohľad dokonalej rodiny. Kate je odhodlaná vykročiť vo svojom živote dopredu, do budúcnosti a spraviť všetko potrebné, aby ju Isabeline zúfalstvo prepustilo z Askerby.

Román ponúka rozprávanie prelínajúcich sa osudov dvoch žien schopné zaujať. Je nutné prijať pomalší začiatok a istú mieru naivity Isabel aj Kate. Obe hlavné hrdinky sú v podstate väzenkyňami medzi múrmi sídla, každá iným spôsobom. Zažívajú tu svetlé i temnejšie chvíle, šťastie aj smútok. Sú si v čomsi podobné a obe sa musia naučiť čítať v ľuďoch, s ktorými žijú, rozoznať cenu pravého priateľstva. Autorka buduje napätie nielen duchárskym podtónom príbehu, ale aj závanom zločinu, ktorý visí vo vzduchu. Pozornejšiemu zraku neujde zámer ani totožnosť jeho pôvodcu, no Hartshornovej štýl písania je chytľavý a posúva k tomu, aby ste si všetky závery potvrdili až po poslednú kapitolu. Niektoré udalosti mohla autorka nechať plynúť rýchlejšie, vyhnúť sa Katiným opakujúcim sa myšlienkam a pocitom. Predvídateľnosť deja a trochu tuctový záver ukrajujú z hodnotenia, no celkovo je kniha dobrou voľbou.

si- 

 a 1/2