Choď na obsah Choď na menu
 


Plamen z Faru

13. 7. 2011

ObrázokPlamen z Faru Michael Peinkofer

Podle zápisků archeoložky lady Sarah Kincaidové
Paříž 1882

Mladá anglická aristokratka Sarah Kincaidová nemá už dva měsíce sebemenší zprávy o svém otci, významném archeologovi. Až z vládní depeše, kterou obdrží, se dozví, že Gardiner Kincaid plní na neznámém místě tajný úkol vlády, a je vyzvána, aby ho zastoupila na vědeckém sympoziu v Paříži. Sarah už je rovněž zkušená archeoložka, i když jí v Britanii jako ženě nebylo dovoleno vystudovat. Kvůli intrikám konkurentů je však posléze ze Sorbonny ostudně vykázána.

Řízením osudu se v Montmartru setká s věštcem a hypnotizérem Mauricem du Gardem, jenž jí předá záhadnou kostku, kterou pro ni u něho lord Kincaid zanechal. Na otcovo přání má Sarah okamžitě odjet domů a vyčkat na jeho návrat. Du Gard se dívce svěří, že ve svém nedávném živém snu viděl jejího otce ve smrtelném nebezpečí. Sarah se okamžitě rozhodne po otci pátrat a zachránit ho, přičemž jediné vodítko pro ni představuje tajemný codicubus.

V doprovodu du Garda podnikne dobrodružnou cestu z Paříže přes Maltu až do Alexandrie obléhané britskými vojsky. Pronásledovaní mysteriózním vrahem konečně po četných útrapách otce objeví a vysvobodí ze zajetí. Katakombami města se pak společně ještě s dalšími přáteli vydají po stopě největšího archeologického objevu antiky: bájného hrobu Alexandra Velikého a ztracené Alexandrijské knihovně...

<=> <=> <=> <=> <=>

  

Faros - maják v Alexandrii, ktorý sa v antike považoval za jeden z divov sveta, hrá v príbehu kľúčovú úlohu, lebo k nemu sa zbiehajú nitky tajomstva, po ktorom Sarah Kincaidová vo svojej prvej životnej úlohe pátra.

Kniha začína víziou Maurica du Garda o bádateľovi v tajnej štôlni, ktorej tajomstvo sa snaží po dvoch tisícročiach odhaliť, no v ktorej naňho číha nebezpečenstvo. Sarah Kincaidová dostane spomínanú depešu a je poverená zastúpiť otca na sympóziu v Paríži. Tu by rada vedeckému auditóriu dokázala, že archeológia je jej skutočnou vášňou. Lenže veci nedopadnú tak, ako si Sarah naivne myslela. Intrigánsky Kincaidov rival Friedrich Hingis dúfajúci, že Gardinera Kincaida zdiskredituje, vmanipuluje Sarah do diskusie, ktorej výsledkom je hrozba vylúčenia jej otca z akademickej obce. Sarah vidí záchranu v tom, že preberie celú vinu na seba - povie, že otca podviedla a na sympóziu je bez jeho vedomia. Tak je nútená univerzitu potupne opustiť s hnevom a sklamaním. Pravdou však ostáva, že o otcovi už dva mesiace skutočne nič nevie a jedinou informáciou je stručná vládna depeša. V nepríjemnom rozpoložení dostane pozvánku na varietné vystúpenie hypnotizéra a veštca Maurica du Garda a netuší, že jej cesta na Montmartre do demi-monde je cestou bez návratu.

Neznámy muž, ktorého Sarah nikdy predtým nevidela, ju odpudzuje a fascinuje zároveň. A čo je najznepokojujúcejšie - vie o nej viac, než by si želala. Otec jej uňho nechal balíček - kocku pokrytú záhadnými znakmi. Sarah nemá v úmysle poslúchnuť žiadosť, aby sa vrátila domov a na otca počkala, najmä ak sa dozvedela, že otec je v nebezpečenstve. Je rozhodnutá ho nájsť, hoci vie, že to bez akýchkoľvek informácií nebude ľahké. Problémy na seba nenechajú dlho čakať. Už v Montmartre ju totiž ktosi prenasleduje v špinavých uličkách. Napriek tomu to jej odhodlanie nijako neznižuje.

Codicubus - starý artefakt je vedeckou hádankou, ktorú sa Sarah podujme rozlúštiť, pretože je zatiaľ jedinou indíciou smerujúcou k otcovi - aká je kocka stará, odkiaľ pochádza, ktorej kultúre patrí, na čo slúži a prečo jej ju otec zanechal bez akéhokoľvek vysvetlenia? Sarah je zmätená. Ukazuje sa totiž, že napriek všetkému vie o lordovi Kincaidovi žalostne málo. To dokazuje už prvé pátranie v Paríži. Až teraz spoznáva skutočný svet, v ktorom sa jej otec pohyboval, i ľudí, s ktorými sa stretával. Napriek tajomstvu a nebezpečenstvu, ktoré kocka predstavuje, je Sarah rozhodnutá odhaliť tajomstvo otcovho tajného pobytu na neznámom mieste. Indície nasvedčujú, že jej kroky by mali smerovať do Egypta. Maurice du Gard sa podujme ju sprevádzať - prezentuje to ako splnenie sľubu, ktorý dal lordovi Kincaidovi (hoci nakoniec vyjde najavo, že opak je pravdou - pôvodne sa mal postarať, aby odišla do Londýna). Sarah poznáva, že za jeho vyumelkovaným správaním s pochybnými schopnosťami sa skrýva chytrý a citlivý človek. Človek, ktorý snáď skutočne vidí viac (hoci koketuje s opiátmi).

Sarah hľadá odpovede na mnohé otázky, najmä na tú, prečo mnohí ani netušili, že lord Kincaid má dcéru a prečo to nebolo ona, koho požiadal o pomoc. Pátranie sledujúce stopu od mŕtveho príslušníka starodávnej rodiny a jeho sestry zavretej v blázinci privádza Sarah k myšlienke, že otec hľadá hrob Alexandra Veľkého. No v Alexandrii vypukli nepokoje. Cesta cez blokádu by bola veľmi obtiažna a na nezvyčajný spôsob dopravy (prezradím len, že to má čo dočinenia so spisovateľom Julesom Vernom) Sarah potrebuje peniaze. Tie získa spojením s tým, s kým by predtým nikdy nepočítala - Friedrichom Hingisom. Sarah tak v mene záchrany otca prijíma nevyhnutné zlo. Maurice však do nej vidí hlbšie - už nejde len o otca, ide o čosi, čo sa chce vyslobodiť z nej samotnej. Akoby chcela vystúpiť z tieňa lorda Kincaida.

Je tu však ešte neznámy nebezpečný tieň, ktorý Sarah prenasleduje. Ona sama sa dostáva do nebezpečenstva a spoznáva, že jej otec sa v naivnej viere stal obeťou podlej manipulácie. Za všetkým je tajný spolok, ktorý sa snaží za každú cenu zničiť tajomstvo, čo skrýva codicubus - existenciu alexandrijskej knižnice, ktorú má lord Kincaid nájsť. A vedenie starého sveta má byť navždy zničené. Toto poznanie Sarah aj Maurica (ktorý sa stal jej milencom) stojí takmer život. Dostať sa do Alexandrie, ktorú čaká vojnový konflikt, však nie je ľahké. Cesta vedie cez zajatie na maltskom ostrove v tajnom prekliatom úkryte bývalého rádu johanitov. Sarah vie - rovnako ako Maurice, ku ktorému prichádzajú nové vízie - že času je málo.

Sarah nachádza útechu v Mauricovom náručí - u muža, ktorý sa napriek protikladom, čo ich delia, stal aj jej priateľom. Maurice žil istý čas v Spojených štátoch, tu sa narodil kreolskej matke, ktorá ho zasvätila do tajomstiev mágie, a Francúzovi, čo zatúžil po kariére politika a tak mu kreolská milenka a nemanželský syn boli na obtiaž. Od matky vedel, že jeho dar si k nemu nájde cestu - ten prichádza podivne so Sarah - na svoje videnia už nepotrebuje opiáty ani absint. Sama Sarah sa mu zdôverí, že vo svojich ôsmich rokoch prekonala akúsi horúčku, po ktorej jej spomienky na predchádzajúci život zmizli. Na nič si nepamätá, ani na to, ako prišla k jazve na ramene. Hoci sa ju Maurice pokúsi zhypnotizovať, sú vyrušení a on to vníma ako dôkaz, že nie je jeho osudom poodhaliť rúško temnej doby - tempora atra - v jej živote.

Cesta do Alexandrie nie je jednoduchá. Na spoločníkov, ktorí cestujú so Sarah, čaká veľa prekážok. Mesto pod britskou blokádou je plné vojakov a aj ľudia nie sú Európanom naklonení. Situácia nie je ružová a Sarah si uvedomuje, že mala počúvnuť niekoľkonásobné varovania, ktoré ju sprevádzali od Paríža. Otca nakoniec nachádza na nečakanom mieste, potom čo zistí, že jeho archeologický tábor prepadli a zmasakrovali, no nedočká sa vytúženej reakcie. Otec ju nepochváli. Navyše sa zdá, že jediná cesta zo zajatia je smrť. A Sarah, ktorá mala ochraňovať veľké tajomstvo codicubusu, sa ocitla na mieste, kde sa nemala nikdy dostať. Cíti výčitky práve preto, že sa za ňu podujme obetovať - hoci nezmyselne - Maurice du Gard. Práve táto obeť sa však ukáže ako najpremyslenejšia, pretože vzápätí prichádza oslobodenie. Otázka však znie na ako dlho. Úniková cesta totiž nevedie na svetlo, kde začali boje, ale do podzemia. Podzemie otriasajúce sa pod paľbou britského námorníctva síce dovolí naraziť skupine utečencov na kľúčové odhalenie, ale cesta sa tu každým krokom nejaví ako spásonosná. Veľký a jedinečný objav totiž neučinia všetci z expedície a jej zvyšok neobíde bez ujmy. Temný tieň, ktorý Sarah prenasleduje už od Paríža, ich nájde aj tu. Koniec nie je slávny, ale plný smútku. Sarah sa vracia bez otca a bez dôkazov o veľkom, ale nakoniec nič neprinášajúcom objave. A sklame ju aj milenec (hoci vedome v prospech jej dobra).

Maurice du Gard vie, že len v Londýne bude aspoň načas v bezpečí, lebo jeho vízie ukazujú, že nad Sarah Kincaidovou sa sťahujú ďalšie mračná...

Príbeh sa číta dobre. Má spád a rýchlo odsýpa. Kapitoly v knihe uvádzajú zápisky z denníka lady Sarah Kincaidovej. Priestor, v ktorom sa odohráva, je nebezpečný a aj exotický. Atmosféra poväčšine tmavá - noc v parížskych uliciach, zajatie na Malte, cesta podzemím v Alexandrii. Sarah je sympatická a húževnatá. Ja som bola spokojná, hoci sa mi napriek všetkému druhý príbeh mladej archeologičky páčil o trochu viac, no teším sa na tretiu knihu.

                                                                                                     -sa

  

 

Kniha je súčasťou série Sarah Kincaid, ktorá má 4 časti. 

___________________________________________ 

 http://www.michael-peinkofer.de   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Náhľad fotografií zo zložky plamen z faru