Choď na obsah Choď na menu
 


Záhada panství Mogdon

30. 8. 2022

bmid_zahada-panstvi-mogdon-mdq-460174.jpg  Vraždy v Cherringhamu: Záhada panství Mogdon

   Matthew Costello & Neil Richards 

 Majitel panství Mogdon umírá v plamenech za velmi podezřelých okolností. Sarah s bývalým policistou Jackem nevěří, že by šlo o pouhou nehodu a že oheň vzplál sám od sebe. V přilehlé ospalé vesnici totiž žijí tři potomci mrtvého muže, kteří pravděpodobně zdědí po otci obrovské jmění. Co když mu ale někdo z nich na onen svět dopomohl? (Alpress, 2021)

 ► ► ► ► ► ► ► ►

 

Sarah Edwardsová a Jack Brennan v tomto príbehu zablúdia na panstvo Mogdon krátko potom, čo pochovajú jej majiteľa, starého Victora Hamblyna, ktorý na panstve zomrel počas požiaru za zvláštnych okolností. Keďže sa už v Cherringhame rozšírilo, že Sarah a Jack majú zaujímavú záľubu, Hope Brownová – Hamblynova ošetrovateľka a kamarátka Sarah, požiada Sarah, aby sa spolu s Jackom na okolnosti starcovho úmrtia pozreli bližšie.

Sarah spočiatku váha, ale nakoniec sa nechá prehovoriť a spolu s Jackom sa pustia do odkrývania nejasností okolo starcovej smrti. Okolnosti požiaru sú zvláštne, zvláštne je aj to, že Hamblyn, ktorý už bol s ohľadom na problémy so starým elektrickým vedením, naučený napriek svojim pohybovým obmedzeniam opustiť múry sídla, zomrel v podkroví. Čo tam robil? A ako sa sem dostal? Prečo neutekal pred požiarom?

Vynára sa viacero otázok. Prvé kroky vedú k obhliadke miesta nešťastia. V odkrývaní okolností smrti Victora Hamblyna rezonuje otázka, čo sa skrýva na zapovedanom území podkrovia, v ktorom na prvý pohľad nič nie je. Prečo Hamblyn toto miesto tak úzkostlivo strážil? Táto záhada je nastavená dobre. Ako čitateľ som sa ňu naozaj zamerala a hoci som na odhalenie pozadia prišla ešte pred koncom knihy, nijako mi to neubralo dobrý pocit z postupného odkrývania starcovho roky stráženého tajomstva.

Prvými podozrivými sa stávajú Hamblynove deti, ktoré voči otcovi neoplývali ukážkovou náklonnosťou. V priebehu pátrania Sarah a Jack postupne odhaľujú charaktery troch súrodencov Hamblynových. Ich vonkajšia uhladenosť postupne berie za svoje a ich vzájomné vzťahy sa ukazujú vo svojej nahote. Za naoko dobrými úmyslami sa, ako to už býva, skrývajú osobné záujmy. Každý zo súrodencov si chce uchmatnúť z rodinného majetku čo najviac. A hoci všetci svoje úmysly skrývajú za nerentabilitu schátranej budovy, Jack odhalí, že situácia okolo pozemkov je už inou pesničkou. Súrodenci si toho sú vedomí a všetci by chceli profitovať z developerských záujmov. Bol by však niekto z nich schopný kvôli tomu založiť úmyselne požiar s takými dôsledkami?  

Popri sledovaní stôp sa upevňuje aj priateľský vzťah medzi Sarah a Jackom. Jack opäť o čosi bližšie poznáva Sarinu rodinu. Čitateľ sa drobnými reminiscenciami vráti k Jackovej práci detektíva v Amerike. Mimochodom, práve bývalá práca je to, čo Jackovi pomáha pri odhaľovaní tajomstiev, pretože vie, čo robiť a ako sa správať a zároveň vie odhadnúť kroky polície, takže si môže dovoliť siahnuť aj po nelegálnych postupoch pri vyšetrovaní. Aj v tomto príbehu využije svoje skúsenosti pri činoch, ktoré zaváňajú prekročením hraníc zákona. Je z jeho strany ohľaduplné, že sa z týchto akcií pokúša vynechať Sarah.

Dej sa stupňuje smerom k čítaniu poslednej vôle, ktoré prinesie nejedno veľké prekvapenie. Súrodenci Hamblynovci, ktorí sa doteraz pokúšali predstierať aspoň zdanie súdnosti, ho tu celkom strácajú. Aspoň raz v snahe zvrátiť nevyhnutné dôsledky otcovho posledného želania naoko ťahajú za jeden povraz. Nie je im to však nič platné.

Ďalší prípad Sarah a Jacka je rovnako časovo úsporný ako ten prvý. Nemá čas na prílišné komplikácie a práve v jeho nekomplikovanosti je jeho čaro. To sa odhaľuje aj v dobre vykreslenej atmosfére Cherringhamu, ktorú obohacujú ďalšie drobné skladačky – napr. obchodík pána Robinsona. Je to krátke a je to ľahké, zrozumiteľné, bez zbytočných neprehľadných zamotávaní deja, takže konštatujem, že kniha naozaj dobre poslúži napr. na spríjemnenie a skrátenie cesty vlakom. Osobne sa určite pustím aj do tretieho prípadu v Cherringhame.

-sa

smileysmileysmileysmiley