Choď na obsah Choď na menu
 


Poslední vlak do Londýna

1. 3. 2023

bmid_posledni-vlak-do-londyna-vgw-501513.jpg Vraždy v Cherringhamu: Poslední vlak do Londýna
   Matthew Costello & Neil Richards 

 Oblíbený starý loutkář Otto těsně před začátkem představení nečekaně umírá na srdeční infarkt. Bývalý policista Jack při poskytování první pomoci objeví na jeho těle zvláštní tetování, které se mu zdá velmi povědomé. Jack pojme vážné podezření, že loutkářova smrt nebyla pouhou nešťastnou náhodou. Spolu se Sarah se vydává po stopách zákeřného vraha. (Alpress, 2022)

► ► ► ► ► ► ► ►

Keď sa Otto Brendl prebudí uprostred noci s vedomím, že sa mu niekto vlámal do domu, netuší, že je to predpoveď nového prípadu pre Sarah Edwardsovú a Jacka Brennana. Keďže z domu nič nezmizlo, Otto si, hoci s istým nepríjemným pocitom, líha znova do postele v očakávaním nového dňa. Škola v Cherringhame má tesne pred prázdninami a Sarah Edwardsová je súčasťou každoročného usporadúvania školskej letnej slávnosti ako dobrovoľníčka. Rozmiestňovanie stanov s atrakciami je pre niektorých v meste vítaným rozptýlením. Práve tu sa súčasťou atrakcií má stať aj Ottovo bábkové divadlo, ktoré k tejto školskej akcii neodmysliteľne patrí. Sarah vďaka zapojeniu do tejto aktivity vníma prívetivé naladenie mestečka a príjemnú atmosféru, ktorá posilňuje jej spokojnosť, že utiekla z Londýna. Je to jedna z vecí, ktoré pre ňu predstavujú pravý malomestský takmer vidiecky život.

Táto akcia má za cieľ ukázať aj ďalšiu stránku života Sarah Edwardsovej, ktorú predstavujú vzťahy s deťmi. Rozdiel vo vnímaní letnej slávnosti mladším Danielom a staršou Chloe. Zatiaľ čo Daniel sa teší (aj z prítomnosti Jacka Brennana), Chloe školskú akciu zrazu vníma ako predpotopnú nudu. Už tu sa naznačuje, že Sarah sa čo nevidieť bude potýkať s turbulentným obdobím dospievania svojich detí. Príjemný deň však naruší nečakaná udalosť. Skôr než vôbec akékoľvek bábkové divadlo začne, Otto Brendl klesá k zemi. Hoci je pomoc rýchla, zdá sa, že starší muž podľahol náhlemu infarktu. Jack Brennan je jedným z prvých, kto bojuje o jeho život, a je nútený prijať tento nepríjemný záver, hoci si všimne viacero podozrivých okolností a jeho inštinkt mu napovedá, že tu predsa len niečo nebude s kostolným poriadkom. Človek by na takej školskej slávnosti očakával viacero podivností, no záhadná smrť bábkara k nej rozhodne nepatrí.

Jack a Sarah sa podujmú na postavu Otta Brennana pozrieť bližšie na žiadosť riaditeľky školy. Pani Harperová je ďalšou postavičkou do mozaiky cherringhamskej komunity a jej roztržitá povaha je protikladom učiteľky Pynchovej, ktorej je lepšie sa vyhnúť. Po krátkej obhliadke Ottovho domu Sarah a Jack zistia, že sa doň ktosi pokúsil vlámať. Hlavnou otázkou sa tak stáva, či by zlodej nevykradol skôr klenotníctvo než Ottov dom? Aké cennosti v dome starý bábkar skrýval – samozrejme okrem svojej zbierky vzácnych bábok, že si zaslúžili takú pozornosť, hoci z domu vlastne nič nezmizlo? Jack a Sarah nie sú jediní, kto si uvedomí, že o samotárovi Ottovi okrem toho, že jeho predstavenia zbožňovali deti i dospelí v meste, veľa nevedia, resp. o ňom vedia len žalostne málo, hoci viedol klenotníctvo v meste. Prečo žil tak utiahnuto a takmer s nikým sa nestretával?

Ani polícia sa do prípadu veľmi nehrnie. Skôr sa venuje iným udalostiam v okolí – vykradnutie obchodu, vandalizmus v školskom športovom klube. Súvisia nejako tieto udalosti s vlámaním do Ottovho domu a s jeho smrťou? K akým odhaleniam povedie prepojenie na Maxa Krauseho, ktorý sa od Otta pokúšal získať vzácne kusy bábok? Tento majiteľ obchodu s púťovým tovarom totiž predstavuje všetky možné protiklady k tradicionalizmu, ktorý v bábkarskej brandži stelesňoval Otto Brendl. Čo odhalí Ottovo priateľstvo k majiteľke obchodu vedľa klenotníctva Jayne Reidovej? A v akom spojení s prípadom Otta Brendla sú náhle útoky na Jacka?

Jayne Reidová je briskná, priamočiara a ostrá a veľmi si servítku pred ústa nedáva. Nepáči sa jej, že do života Otta Brendla sa mieša dvojica amatérskych „vyšetrovateľov“. Je jasné, že Sarah a Jack si už vo svojom okolí zaslúžili istú dávku pozornosti (a ukazuje sa, že je to pozornosť tak pozitívna, ako aj negatívna). Práve v tomto príbehu si čitateľ pri konfrontácii so svedkami (a to aj potenciálnymi) uvedomuje Jackovu prirodzenú charizmu (najmä ženy mu jednoducho nevedia odolať), ale aj skutočnosť, ako umne vie využiť svoje skúsenosti vyšetrovateľa, aby vytiahol z ľudí to, čo potrebuje. Osobný kontakt s miestnymi tak aj tu potvrdzuje, že sa u Jacka môže stať zdrojom dobrej zábavy. Nezaostáva však ani Sarah, takže je to skutočne tímová práca. Jack sa musí diviť, kde Sarah berie energiu a čas, aby pri všetkej práci a zabezpečovaní domácnosti vrátane starostlivosti o deti vtesnala do svojho itinerára ešte aj pátranie po odhaľovaní cherringhamských záhad. 

Jack si uvedomuje, že sa tu zbieha viacero vláken z rôznych smerov, aj tých menej očakávaných. Nedá mu pokoj hlavne Ottovo podivné tetovanie. Aké je spojenie tohto muža s gangami v Brightone, čo Jackovi pripomenulo veľkomestský zločin? Práve táto stopa vedie k odhaleniu Ottovej minulosti a pravej totožnosti. Predstava o mužovi utekajúcemu cez Nemecko za slobodou z východu sa tak pomaly naštrbuje. V tomto bode sa Jack a Sarah tak trochu dostávajú do vnútorného konfliktu, pretože sa musia rozhodnúť, či pravda nadobro zmení pohľad obyvateľov Cherringhamu na niekoho, kto sa stal ich súčasťou. Nakoniec sa pokúsia zo situácie vyťažiť, čo sa dá.

Musím sa priznať, že tento príbeh si ma celkom nezískal. Vďaka názvu a aj anotácii som očakávala niečo celkom iné. Nie je to však problém samotného príbehu, ale naozaj len mojich osobných očakávaní. Veľkým plusom týchto príbehov je, že sa dajú čítať samostatne, hoci čitateľovi môžu uniknúť drobnosti v rozvíjaní vzťahu medzi Jackom a Sarah. Nie je to však nič, cez čo by sa nedalo preniesť, lebo táto línia zatiaľ na seba pekne nadväzuje a čitateľ si mnohé dokáže domyslieť aj bez toho, aby čítal predchádzajúcu časť tejto série.

Ani tu priestor na samotný príbeh nie je nijako rozsiahly, takže ho pokojne zvládnete za jeden večer pred spaním. Veci sa aj tu podávajú v zhustenej podobe, ale plynú príjemne a bez výrazných komplikácií. Je to skutočne taká Cosy Crime Series. Osobne sa neviem zbaviť pocitu, že by si tieto jednohubky zaslúžili iný formát – viac by týmto Mystery Shorts Books podľa mňa slušil paperback.

-sa

smileysmileysmiley a 1/2