Choď na obsah Choď na menu
 


Žena černé magie

18. 6. 2011

Obrázok

Žena černé magie Justin Gustainis 

Paranormální vyšetřovatel Quincey Morris a jeho partnerka, bílá čarodějka Libby Chastainová, jsou povoláni, aby pomohli zoufalé rodině od smrtící kletby, jejíž původ se datuje až do dob salemských honů na čarodějnice. Aby rodinu zbavili nebezpečí, musí nalézt původce kletby - ženu praktikující černou magii, která svou strašlivou záští drží rodinu ve své moci. Pátrání po protivnici, která naprosto nemá v úmyslu se nechat odhalit, je zavede do tajemného podsvětí Bostonu, San Franciska, New Orleansu a New Yorku. Poté, co se jim podaří odvrátit několik hrozivých útoků, při kterých jim jde o život, je to neochvějně táhne do Salemu - a k samotnému srdci temnoty.  (Polaris, 2010)

ð ð ð

  

Salem, 1692. Inkvizičné procesy, v ktorých zomrela nejedna žena obvinená z čarodejníctva. Nie všetky boli celkom nevinné. Túto skutočnosť vie aj Bridget Warrenová. Sarah Carterová, proti ktorej Bridget svedčí, s istotou nemá čisté svedomie...

Lindell, Texas, súčasnosť. Hlavná ulica zíva prázdnotou. Je takmer večer a dvaja muži v kaviarni urputne sledujú hotel na ulici oproti. Čakajú na zotmenie a vedia, že potom sa rozpúta peklo. Dúfajú v záchranu. Lenže žiadna armáda spasiteľov neprichádza. Namiesto „špeciálneho záchranného tímu“ zavíta do mesta jediný muž. Quincey Morris rozhodne na prvý pohľad nevyzerá ako bojovník proti temnote. So značnou nedôverou ľudí nemá najmenší problém, veď vysvetľovať, že je vyšetrovateľ paranormálnych javov, má tak trochu v popise práce. A navyše korene jeho pôvodu siahajú až k Transylvánii a legendárnemu Van Helsingovi. V Lindelli je kvôli upírom, ktorí sa usadili v hoteli Goliad a zamorili mesto...

Tak nejako sa začína paranormálny detektívny thriller, v ktorom sa Quincey Morris púšťa do jedného zo svojich bizarných prípadov. O neobyčajné, ale často i strašidelné a nebezpečné dobrodružstvá  rozhodne nemá núdzu, a preto ho neprekvapí, keď ho nový klient Walter LaRue požiada o pomoc. Jeho rodinu prenasleduje desivý duch a pomaly sú z toho všetci v dome LaRuovcov so zdravým rozumom v koncoch. A tak sa Morris púšťa do nového vyšetrovania. Po návšteve u LaRuovcov zistí niekoľko závažných skutočností. I to, že na tento prípad sám nestačí. Preto požiada o pomoc svoju dobrú kamarátku Libby Chastainovú. Má totiž presne tie nezvyčajné schopnosti, ktoré potrebuje. Tak sa obaja hlavní hrdinovia ocitajú v boji proti silnej čiernej mágii.

Medzitým na letisku v New Yorku agent FBI Dale Fenton vyzdvihne detektíva Gartha Van Dreenana, ktorý sem priletel z Johannesburgu. Dôvod Afričanovej prítomnosti nie je rozhodne povzbudivý. FBI čelí už trom nevyriešiteľným prípadom. Obeťou sú deti a ich smrť bola súčasťou desivého rituálu. Van Dreenan, ktorý je odborníkom na podobné prípady spojené s čarodejníctvom, šamanstvom i vudu, bol povolaný ako konzultant.  Fentonovi sa nútená spolupráca s Dreenanom, ktorého považuje za čudáka, vôbec nepáči a neraz na jeho názory reaguje iba skeptickým úsmevom. Vraždy však pribúdajú a aj sám Fenton si uvedomuje, že iba s Van Dreenanovými znalosťami majú šancu pohnúť sa ďalej. Medzi tými dvoma sa i napriek rozdielnosti kultúr pomaly vytvára nenápadné uznanie, dôvera i priateľstvo. Pre Van Dreenana jeho práca znamená viac ako len zadosťučinenie. Má i osobné dôvody, prečo sa do prípadu angažoval. Tajomstvo jeho minulosti sa prepletá s nitkami vyšetrovania. Zdá sa, že vie oveľa viac, ako Fentonovi prezradil. Vedie ho tušenie, ktoré sa pomaly stáva skutočnosťou. Vrah prišiel do Ameriky z jeho vlasti a vraždí na niečiu objednávku. Za tou objednávkou stojí nedosiahnuteľný, veľmi vplyvný a silný muž, Walter Grobius. Za jeho nejasnými plánmi sa skrýva čosi priamo diabolské.

Tím Morris a Chastainová odhaľujú, že rodina LaRuovcov je pod dlhodobou temnou kliatbou. Libby sa síce podarí odvrátiť kliatbu čiernej čarodejnice pomocou vlastného kúzla, no krátkodobé riešenie vyvolá nové problémy. Jej ochrana znásobuje hnev pôvodcu kliatby i nové útoky. Tentoraz sa obracajú proti  hlavným hrdinom a ide im skutočne o život. Hlavné  je, aby zistili, kto za krvilačnou kliatbou stojí a čo je jej príčinou. Je na nich, aby odhalili zlo a zbavili sa ho navždy. Quinceyho a Libbyino pátranie zavedie čitateľa do sveta subkultúry, do tmavých brlohov a na miesta, ktoré ožívajú po nociach. Je to svet, kde sa fantázie menia na skutočnosť, a kde na vážkach krehkej rovnováhy súperia sily dobra a zla. Vzťah týchto sympatických hrdinov má v sebe čosi iskrivé, ale v každom zmysle priateľské, no nie je núdza ani o štipku humoru. Keď sa po spletitých situáciách, kde im ide o krk, konečne dostanú k menu čiernej čarodejnice, Quinceyho zastihne zásadný zlom. Libby je ranená, skoro mŕtva a on ostal proti čírej mágii sám. Lenže času niet nazvyš a to najlepšie, čo môže pre LaRuovcov i Libby urobiť, je postaviť sa zoči voči čarodejnici v rozhodujúcom boji. Je ňou Christine Abernathyová zo Salemu.

Bola to posledná vražda, ktorá priniesla do prípadu rituálnych vrážd obrat. Van Dreenan nemá pochýb, že našiel svoju najhoršiu nočnú moru. Šamanku Ceceliu Mbwato.  Spolu s Fentonom ju prenasledujú do Salemu. Viac ako čokoľvek vedie Dreenana osobná pomsta. Mbwato má na svedomí jeho dcérku... Nepochybujte, že Van Dreenan svoju osobnú pomstu dokoná.

Čo sa nikdy nedozvie, je, že v tom istom čase sa v Saleme nachádza aj Quincey Morris. Stojí proti potomkovi Sarah Carterovej, proti Christine Abernathyovej, ktorá prisahala, že dokoná dielo skazy na potomkoch Bridget Warrenovej... Ani Christine sa už nedočká Cecelie, ktorú si najala, aby jej pomohla s „prácičkou“ pre istého Grobiusa. Dva zdanlivo nesúvisiace prípady sa pretínajú v Saleme, no cesty vyšetrovateľov sa nikdy neskrížia. Biela mágia víťazí nad čiernou. Nateraz. Walter Grobius si musí na naplnenie svojich pekelných plánov počkať...

Ak hľadáte napätie okorenené mystikou, máte radi príbehy s rýchlym spádom a neprekáža vám fakt, že známy svet občas pozmenia nevysvetliteľné skutočnosti, že skrátka sú veci medzi nebom a zemou, v ktorých našťastie pobehujú hrdinovia typu Morrisa a Chastainovej, Justin Gustainis vám určite zalichotí. Osobne sa na ich nové prípady veľmi teším.     

si-

  

 

________________________________________________________________

  www.justingustainis.com