Choď na obsah Choď na menu
 


Špatné způsoby

18. 6. 2011

  

Obrázok Špatné způsoby Justin Gustainis

Poté, co se okultní detektiv Quincey Morris po svém vypořádá s černým mágem, dostane na vybranou: buďto přistoupí na spolupráci s FBI, nebo se bude muset do konce života mít na pozoru před mágovou pomstou. Rozhodnutí mu ztěžuje fakt, že se někdo zjevně rozhodl vyvraždit všechny bílé čarodějky a jeho přítelkyně Libby je zjevně další položkou na seznamu.

V Iráku je ukradena kniha, o jejíž existenci ví málokdo – a skoro nikdo nevěří, že je skutečně tím, co se říká, že je: klíčem k nepředstavitelné moci pramenící ze zla v jeho nejryzejší podobě. Stopa vede do Spojených států a všechny indicie ukazují na excentrického miliardáře Waltera Grobia. A někdo už zase vraždí děti.

Poté, co Morris a Chastainová odhalí souvislosti mezi těmito případy, zjistí, že před sebou mají svůj dosud nejnebezpečnější případ a pokud ho nevyřeší dřív, než o Valpružině noci vyjde úplněk, rozpoutá se apokalypsa vpravdě biblických rozměrů... 
(Polaris, 2010)

ð ð ð

Po páde Saddámovho režimu Bagdad obsadzujú americkí vojaci. Kdesi uprostred tohto zmätku sa v múzeu tratia cennosti nevyčísliteľnej hodnoty. Okrem vykrádačov má múzeum aj iných „návštevníkov“. Tí si z najzabezpečenejšej časti múzea odnášajú jedinú vec. Knihu tieňov. Krátko nato sú zlodeji mŕtvi... Na príkaz multimilionára Waltera Grobiusa sa Kniha stáva predmetom záujmu istého Pardeeho, ktorý je pre ňu ochotný urobiť všetko.

Táto udalosť stojí na začiatku udalostí, ktoré skôr či neskôr opäť raz zasiahnu do životov nekonformnej dvojice Morris – Chastainová.

Keď sa Quincey Morris venuje novému prípadu, ani len netuší, že na jeho konci stretne starých známych. Jeho nočné vlámanie sa do domu nebezpečného čarodejníka Fortnera, ktorý sa chystá urieknuť Morrisovho klienta, má za cieľ prekaziť zariekanie. Quincey sa dostane do Fortnerovej tajnej pracovne, kde náhodne objaví čosi, o čom si myslel, že už neuvidí. Nádoby s niečím, čo pripomína detské srdcia, ho v spomienkach vrátia k poslednému prípadu, na ktorom pracoval s bielou čarodejnicou Libby Chastainovou. Quincey po sebe potrebuje zahladiť stopy, a tak bez ohľadu na to, čo našiel, spôsobí v čarodejníkovej pracovni požiar. Tým nevedomky potiahne nitkami, ktoré v mene Waltera Grobiusa drží pevne v rukách akýsi Pardee.

Keď sa Quincey vráti s dobrým pocitom, že uzavrel prípad do hotelovej izby, čaká ho tu prekvapenie. Agent Behaviorálneho úradu FBI Fenton. Vďaka Quinceyho iniciatíve stratilo FBI vo Fortnerovom dome jediné hmatateľné dôkazy v prípade, na ktorom Fenton pracuje s novou partnerkou, agentkou Colleen O´Donnellovou. Spolu hľadajú človeka zodpovedného za množiace sa vraždy detí. A nielen Fenton má z tohto prípadu pocit dejá vu... Ale Quincey Morris nie je jediný, kto čelí problémom. Kým on dostáva ponuku na spoluprácu s FBI, Libby Chastainová vo svojom byte o chlp uniká pokusu o vraždu.

Kto čítal prvý z príbehov dua Morris a Chastainová, vie, že ho v tomto bode čaká nápor na pozornosť. Gustainis stavia príbeh na niekoľkých súbežných dejových líniách. Zdanlivo dva nesúvisiace prípady vyšetrujú dva tímy každý po svojej línii. Nakoniec sa v rýchlom tempe, v hre o čas pretnú. A pretože Morris je detektív pre paranormálne prípady, môžete čakať veci kdesi medzi nebom a zemou. Na svoje si prídu i prívrženci akčnosti. Vycvičenými a sebavedomými zabijakmi sa to tu hemží. I v ženskej koži. Treba vziať do úvahy i autorov trochu drsnejší slovník a predstavivosť. Občas vás prekvapí nejaká nechutnosť. Podstata príbehu sa točí okolo okultizmu a svoju úlohu tu zohráva mágia na bielej i čiernej strane.

Všetko to má na svedomí šialený plán jedného čierneho mága. Takže keď Libby Chastainová zistí, že nie je jediná biela čarodejnica, ktorej usilovali o život, musí vziať všetok svoj nadprirodzený um do hrsti a s pomocou Sesterstva bielych čarodejníc zabrániť katastrofe. Tá sa blíži spolu s oslavou Valpurgynej noci. Agenti Fenton a O´Donnellová majú na vyriešenie svojho prípadu rovnako málo času ako stôp. A je tu ešte isté dobre skrývané tajomstvo agentky O´Donnellovej, ktoré Fentonovi zatiaľ uniká. Aj Libby uniká. Niekoľkým ďalším životu nebezpečným nástrahám. Iba vďaka Morrisovej pomoci a osobnej ochranke Hannah Widmarkovej sa Libbin život nepriráta k smrti iných bielych čarodejníc. Meno Pardee sa však vynára z Libbinej minulosti i minulosti Hannnah Widmarkovej a ani Quinceyho snaha a ochranné kúzla nezabránia tomu, aby Libby Chastainová zmizla a stala sa obeťou Pardeeho plánov, ktorý má v moci Knihu tieňov. Aby na konci Valpurgynej noci privolal samotného pána pekiel... No ani ten neráta s húževnatosťou istého detektíva Quinceyho Morrisa...

J. Gustainis asi nepatrí medzi populárnych autorov paradetektívok náhodou. Jeho štýl je chytľavý a rozhodne nenudí. I nejaké to klišé známe z folklóru o čiernej mágii zaobalí nanovo tak, že nič nenasvedčuje tomu, že by sa prípady pre Morrisa a Chastainovú mali zvrtnúť k stereotypu. I keď sa mi koniec zdal prirýchly a akýsi useknutý, nič veľké sa tomuto príbehu vytknúť nedá. Príjemné spestrenie čitateľského rozhľadu a rozhodne niečo, čo nepatrí do neprehľadnej záplavy tínedžérskych upírsko-anjelsko-zombiovsko-kúzelnícko-vlkolackých sladkostí. Odporúčam s plným zásahom do čierneho.

si-