Choď na obsah Choď na menu
 


Pravidlá vraždy

17. 2. 2019

 Drew Farthering mysteries

Julianna Deeringová píše aj pod pseudonymom DeAnna Julie Dodson. Séria Drew Farthering mysteries má podľa stránky autorky od roku 2013 (zatiaľ) šesť častí:

1. Rules of Murder (2013) – Pravidlá vraždy (i527.net, 2018)

2. Death by the Book (2014)

3. Murder at the Mikado (2014)

4. Dressed for Death (2016)

5. Murder on the Moor (2017)

6. Death at Thorburn Hall (2017)

 

 

___________________________________________________________________________

l436477.jpg

  Pravidlá vraždy Julianna Deeringová

 Keď sa Dawnton Abbey stretne s Agathou Christie...

Počnúc čiernym plsteným klobúkom a končiac pukmi na vlnených nohaviciach je Drew stelesnením anglického džentlmena 30-tych rokov. Jeho jediný problém? Mŕtvola, ktorú práve našiel.

Drew Farthering obľubuje záhady, ale očakáva ich skôr na stránkach kníh, než na pozemku svojho vidieckeho sídla. S pomocou krásnej a bystrej Madeline Parkerovej, návštevníčky z Ameriky, a na základe poznatkov osvojených čítaním detektívok, sa podujme zločin vyriešiť. Rýchlo však zisťuje, že to nie je hračka… Prichádza na to, že nikto v sídle Farthering Place nie je tým, za koho sa vydáva. Ani majordóm, ani vydierač, ani šofér, ani podvodník. Drew sa snaživo usiluje získať náskok pred vrahom a zároveň urobiť dojem na Madeline. Popritom sa však musí rozhodnúť, ako ďaleko chce v tejto nebezpečnej hre zájsť... (i527.net, 2018)

∆ ∆ ∆ ∆ ∆ ∆ ∆ ∆

 Príbeh začína nečakaným príchodom mladého Drewa Fartheringa s kamarátom Nickom Dennisonom (synom majordóma) domov, čo vyvolá prvé konfliktné situácie. Jednak preto, že s týmto návratom nikto vrátane matky Constance a nevlastného otca Mansona Parkera nepočítal, jednak preto, že v Drewovej izbe ubytovali hosťa Davida Lincolna. Lincoln nie je jediným hosťom v sídle Farthering Place. Sú tu aj iní obchodní partneri a hostia kvôli večierku, čo sa tu koná. Drew sa dostane s Lincolnom do sporu práve preto, že ho neznáša a navyše sa povrávalo, že jeho matka s ním údajne prežila románik.

 Zoznamovanie s postavami vstupujúcimi na scénu detektívky J. Deeringovej víta čitateľa v podstate bezstarostnou atmosférou, čo sa utvrdzuje príchodom Mansonovej netere Madeline Parkerovej a jej kamarátok. Už tu do popredia vystupujú najmä postavy Parkerových obchodných partnerov – okrem Lincolna je tu starý Rushford. Večierok a bujarú náladu narúša len vtieravosť Davida Lincolna, ktorý obťažuje práve Madeline. Našťastie je tu Drew, ktorého očarila a ponáhľa sa ju zachrániť. Svoju antipatiu voči Lincolnovi neskrýva.

 Keď po ohňostroji práve Drew a Madeline nájdu v skleníku Lincolnovu mŕtvolu a vzápätí je nájdená mŕtva aj Drewova matka, bujarý úvod vystrieda zdesenie, množstvo otázok, smútok a tak trochu aj strach. Začína sa kolotoč vyšetrovania, ktoré vedie inšpektor Birdsong s ostro rezanou tvárou s fúzikmi a tvrdými dlaňami. Objavuje sa aj strážnik Applegate. Naozaj sa matka predávkovala liekmi? A kto a prečo zastrelil Lincolna využijúc ako maskovanie výstrelu práve ohňostroj? Podozrivý je aj Drew. Chránil česť rodiny? Otázky sa množia a odpovede chýbajú. Zdá sa, že Lincolna zabila Constance a svoj čin neuniesla. Ale je to naozaj tak? Keď sa navyše Drew dozvie pravdu o svojom pôvode a o Lincolnovom vydieraní, cíti trpkosť a je rozhodnutý prísť pravde na kĺb.

 Na scénu celkom prirodzene vstupujú ďalšie postavy. Najmä služobníctvo. Priestor pátrania sa viaže na Farthering Place a jeho okolie, ale aj na firmu Farlinford Processing. Ako s vraždami na sídle súvisí smrť chemika McCutcheona (bola to len nehoda?) a smrť mladej čínskej dievčiny v pobočke v Kanade (išlo skutočne o vraždu zachraňujúcu česť rodiny)? V knihe sa tak rozbieha kolotoč rozhovorov, ktoré vedie nielen polícia. Drew sa púšťa do vlastného pátrania, hoci ho inšpektor Birdsong upozorňuje, aby sa do vyšetrovania neplietol. Pomáha mu priateľ Nick a zapojiť sa chce aj Madeline, pretože jedno z podozrení sa obrátilo aj na jej strýka.

 Drewova snaha vedie k odhaleniu ďalších zvláštností, najmä vo firme. Bol McCutcheon zapletený do Lincolnovho nevydierania? Akú úlohu vo všetkom hrá vystrašený Rushford? Zvláštny a nejasný pocit vyvoláva aj prítomnosť jeho nového sluhu Mina. Je iba náhoda, že mŕtve dievča v Kanade bola jeho sesternicou? Vysvetlenie záhady komplikujú aj ďalšie udalosti – ktosi sa potuluje v okolí sídla a na jeho chodbách; je iba halucináciou, že si mnohí túto postavu spájajú s Lincolnom?; kde zmizol Mansonov nový tajomník?; je prítomnosť trojice Američanov v dedine pri sídle iba náhodou?; kto ukradol z firmy dlhopisy a čo hľadal v Mansonovej kancelárii, keď prepadol Rushforda? Čo z toho má súvis s vraždami a čo slúži len na odvedenie pozornosti a zneistenie hľadačov pravdy?  

 Na knihu je možné nahliadať ako na kombináciu troch rovín – detektívnej, ktorá sleduje stopy vraždy a odkrytie zločinca; romantickej či romantizujúcej, ktorá sleduje vzťah medzi Drewom a Madeline; duchovnej (pretože ide o knihu s prvkami odkazujúcimi na vieru), v ktorej akoby sa chcelo pripomenúť, že napriek tomu zločinu, čo sa okolo hlavných hrdinov deje, je tu stále prítomné dobro, ktoré nemá nič spoločné s nepekným a neprijateľným ľudským konaním – dobro, ktoré trpezlivo čaká, kým si človek uvedomí, že sa k nemu môže obrátiť.

 Vzťah Drewa k Madeline je ako mladícke tokanie. Obaja k sebe cítia náklonnosť, no nič si nesľubujú. Ich stretnutia sú príslovečne patetické, akoby autorka aj tu chcela odraziť kolorit doby, a doťahovanie medzi trojicou Madeline, Drew a Nich miestami detinské. Autorka posiela Madelinine kamarátky preč zo sídla, nakoniec, prišli na prázdniny objavovať európske lákadlá, nie sedieť kdesi na vidieku, kde navyše došlo k dvojitej vražde. Madeline po počiatočnom váhaní ostáva pri strýkovi a samozrejme pri Drewovi. Vzhľadom na to, že ju z pátrania vynecháva, onú Madelininu bystrosť z anotácie na prebale knihy tak nemožno zatiaľ nijako odsledovať.

 Vzťah medzi Madeline a Drewom napreduje príliš rýchlo, zrejme kvôli tomu, že ich autorka potrebuje dať do kopy čo najskôr, aby vytvorila pár, ktorý by mal predpoklady získať čitateľove sympatie. Keďže je v centre detektívna stopa a odkrývanie záhady, niet času na zdĺhavé rozvíjanie romance. Touto dvojicou zároveň autorka vyvažuje Drewovu laxnosť a Madelininu citlivosť v postoji k viere. Práve Madeline je tá, ktorá by mala Drewovi poskytnúť inú optiku a malo by sa tak diať pokiaľ možno čo najmenej násilne. Je to totiž Drew, kto sa v tomto smere hľadá. Keďže sa autorka podujala popri ústrednej detektívnej téme odkázať aj na kresťanské hodnoty, snaží sa ich sem-tam prepašovať do deja. Na mňa to však nepôsobilo celkom presvedčivo, ale skôr ako náhle nie celkom plynulo zapadajúce vybočenie z deja, resp. aktuálnej motivickej línie. Akoby si J. Deeringová náhle spomenula, že aj čosi také chcela niekde do knihy umiestniť.

 Spočiatku má čitateľ pocit, že hoci sa okolo hlavnej trojice množia obete, Drew a Nick berú hľadanie dôkazov skôr ako hru, ak priam nie zábavu. Akoby sa celé to nešťastie ani jedného z nich tak akosi nedotklo, hoci sa zo dva razy pripomenie, že Drewa smrť matky zasiahla, ale nikdy s ňou nemal taký úprimný a blízky vzťah ako s otcom. Na to, čo sa v dome deje, je tu cítiť akúsi bezstarostnosť, postavy začnú brať veci vážnejšie až po Mansonovej smrti. S nečakanou smrťou Madelininho strýka príde aj obvinenie, s ktorým sa nemieni zmieriť najmä jeho neter, takže Drew sa vracia na začiatok alebo aspoň k detailom, ktoré prehliadol. Odhalenie skutočného zločinca nakoniec prepojí viac úmrtí než ktokoľvek očakáva. Koniec postaví Drewa Fartheringa pred nový začiatok – vo firme aj v živote a zrejme aj vo vzťahu k Madeline.  

 Autorka na stránkach svojej záhady netají, že obdivuje detektívky A. Christie a jej fikcia má mať aj zábavný nádych, o čo sa má postarať najmä podpichovanie medzi priateľmi Drewom a Nickom, ktoré často zasiahne aj ich aktuálne okolie. Nie všetci však ich zmysel pre občasný sarkazmus vítajú, či sú mu naklonení. Do riadkov vstupuje aj predtým nezávisle zmieňované dielo pátra Knoxa a jeho desatoro pre autorov detektívok. Autorka akoby prízvukovala, že je možné napísať detektívku aj bez rešpektovania týchto pravidiel.

 Pravý mladý džentlmen tridsiatych rokov minulého storočia (zatiaľ pôsobiaci skutočne mladícky), ktorý môže vzbudiť záujem o pokračovanie svojho amatérskeho detektívneho snaženia. Nateraz je jeho osud i osudy jeho „kolegov“ v pátraní otvorený. Jeho snaženiu zatiaľ dávam  a 3/4. Navyše očakávam, že autorka motív Drewovho nemanželského pôvodu rozvinie v jeho snahe nájsť svoju skutočnú matku. V každom prípade si myslím, že knihu treba vyskúšať a presvedčiť sa na vlastnej koži, či dáte ďalším záhadám Drewa Fartheringa zelenú.  

-sa

 

 

 

 

 

 

 

 

___________________________________________

► http://www.juliannadeering.com