Choď na obsah Choď na menu
 


Zázrak svaté Winifredy

7. 4. 2022

zazrak-svate-winifredy.jpg  Zázrak svaté Winifredy Ellis Petersová

Píše se rok 1137 a převor benediktinského kláštera v Shrewsbury se pro opatství rozhodne získat ostatky svaté Winifredy, které spočívají v Gwytherinu, odlehlé vesničce ve velšských horách.

K výpravě se přidává i bratr Cadfael, jenž má jakožto rodilý Velšan při vyjednáváních s místními tlumočit, ale po příjezdu do Gwytherinu zjišťuje, že nabídka benediktinů rozdělila jeho obyvatele na dva nesmiřitelné tábory. Prohnaného, moudrého a světaznalého Cadfaela tudíž ani v nejmenším nepřekvapí, když touha po relikviích zapříčiní smrt nejhlasitějšího odpůrce přesunu ostatků, velmože Rhisiarta.

Někteří tvrdí, že ho tajuplným šípem proklála sama Winifreda, avšak Cadfael dobře ví, že luk svírala ruka smrtelníka, proto se odhodlaně pouští do vyšetřování. Při pátrání po vrahovi postupně odkrývá příběh lásky a spravedlnosti, ve kterém by cena za hřích mohla být vyšší, než by byl kdo ochoten zaplatit… (Mystery Press, 2019)

+ + + + + + + + + + + +

 Hneď na úvod konštatujem, že v prípade tejto knihy je anotácia brisknejšia než jej obsah. Práve táto brisknosť zlákala na čítanie aj mňa. Obávam sa však, že som v knihe nenašla to, čo som si predstavovala a ani pri dobrej historickej detektívke čakala.

 Shrewsbury Abbey je benediktínske opátstvo, za múrmi ktorého žije rôznorodá komunita mníchov. Medzi nimi svoj dôchodok prežíva aj brat Cadfael, bývalý križiak a námorník, ktorý svoj život prežil bojom a potešením zo svetských pôžitkov. Do kláštora vstupuje už vo vysokom veku, aby si tu oddýchol a našiel pokoj. V kláštore pracuje ako záhradník a nie všetci jeho bratia sa stavajú k jeho svetskej skúsenosti s porozumením. Cadfael sa snaží nijako nevytŕčať a stará sa o svoju záhradu venujúc sa pomocníkom, ktorých mu pridelili. Jedným z nich je aj mladý brat Jan, ktorý podľa Cadfaela nie je stavaný na mníšsky život, druhým je ambiciózny Columbanus, ktorý sa často dostáva do náboženského vytŕženia (Cadfael sa pokúša jeho preexponované prejavy tíšiť makovým odvarom).

 Predstavený kláštora Robert (ktorý má ambície na vyšší cirkevný post) nie je spokojný s tým, že kláštor sám nedisponuje žiadnou svätou relikviou, ktorá by sem pritiahla pútnikov. Ako na požiadanie sa však objaví vízia jedného z bratov, ktorý tvrdí, že kláštoru patria ostatky mladej svätice Winifredy, pochovanej v Gwytherine. A tak sa v kláštore vytvorí neveľký sprievod, ktorý má za ostatkami svätice putovať a priniesť ich po získaní povolenia do kláštora – Robert, Jerome, Columbanus, Cadfael (ktorý má v sprievode zastať miesto tlmočníka do waleštiny) a Jan (určený na všetku podradnú prácu).

 Príchod do Gwytherinu nevyzerá tak, ako si prior Robert predstavoval. Obyvatelia ich misiu neprijímajú s nadšením. Naopak, postavia sa proti odneseniu ostatkov svätice, pretože sa domnievajú, že sami sa môžu stať pútnickým miestom. Tento názor zastáva najmä najvýznamnejší vlastník pôdy v celej oblasti Rhisiart. Robert a Rhisiart sa dostávajú do sporu. Miestny kňaz Huw sa snaží o zorganizovanie nového stretnutia, na ktorom by sa požiadavky oboch strán prediskutovali, no Rhisiart sa na stretnutie nedostaví. Keď sa oňho začne báť aj jeho dcéra Sioned, ktorá tvrdí, že otec na stretnutie vyrazil, vypukne všeobecné povznesenie a ľudia z Gwytherinu sa snažia Rhisiarta nájsť. Objavia však už len jeho mŕtvolu.

 Podozrenie okamžite padá na mladíka Engelarda – cudzinca, pytliaka a utečenca, ktorý sa v Gwytherine usadil ako Rhisiartov služobník a má záujem o jeho dcéru Sioned. Je tu však ešte jeden nápadník – Peredur, ktorého však Sioned odmieta. Do akej miery mohol do smrti otca svojej vyvolenej zasiahnuť on? Keď Engelarda obvinia, Jan mu pomôže utiecť, čím sa dostane do nemilosti a zajmú ho. Svoje podozrenie, ktoré nikto nechce nahlas vysloviť, však vyriekne aj Sioned a pripomenie spor medzi svojím otcom a priorom Robertom. Nebola náhodou hlavným motívom smrti jej otca práve neochota povoliť prenesenie ostatkov svätej Winifredy?

 Spory sa zamotávajú a do vyriešenia smrti má zasiahnuť aj zástupca princa z Gwynedd. Cadfael sa veci zúčastňuje sprvu ako tlmočník. Až po smrti Rhisiarta sa do jeho správania prediera viac aktivity. Sympatie k mladej dvojici Engelard – Sioned ho prinútia vysloviť sľub, že objasní vraždu Sionedinho otca. Svoj cieľ začína napĺňať vo chvíli, keď sa pri Rhisiartovom tele začína trojdňové modlitebné bdenie pred pohrebom. Do hry vstupuje konanie jeho bratov za posledné dni, ale aj otázka Peredurovej náhlej nervozity. Cadfael sa pokúša prehliadnuť Rhisiartovo telo i nájsť ďalšie časti skladačky, ktoré by mu pomohli rozlúštiť dôvod jeho smrti. Sioned sa pri tom ukáže ako významná pomocníčka. Cadfael sa pri odhalení vraha pokúsi oprieť o tradovanú pomýlenú predstavu, že ak sa vrah dotkne rany svojej obete, tá začne krvácať. Táto skúška mu slúži ako previerka podozrivých. Hoci sa tento prístup nemôže hrdiť úspechom, predsa len Cadfaelovi pomôže posunúť sa ďalej. Toto odhalenie však v kontexte príbehu nie je nijako prekvapivé a čitateľ ho už vopred dokáže predvídať.

 Do hry vstúpi aj ďalšie videnie brata Columbanusa, takže sa nakoniec ostatky svätej Winifredy pripravujú na prevoz. Jej postavu nakoniec Cadfael využije na odhalenie skutočného vraha, ani to však neprináša žiadne prekvapenie. Vrah totiž nakoniec sám za nečakaných okolností zomiera. Vzhľadom na to, že sám Cadfael nezískal žiadne rukolapné dôkazy, dohrá hru s mystériom, o ktorú sa v tejto kauze snažia viacerí oprieť. Sám sa však postará o to, aby skutočná vôľa obyvateľov z Gwytherinu vo vzťahu k svätej Winifrede neprišla skrátka. Koniec rozlúšti osudy viacerých protagonistov tohto príbehu – okrem samotnej Sioned aj novica Jana, ktorého city ťahajú k dcére miestneho kováča.

 Moje dojmy z tejto historickej detektívky sú veľmi rozpačité. Po prečítaní anotácie – najmä vo vzťahu k bratovi Cadfaelovi – som mala veľké očakávania. Čakala som totiž výraznú postavu bývalého križiaka, ktorý zúročí svoj životný osud a skúsenosti. Čakala som osobnosť, ktorú som však nikde v knihe nenašla. Namiesto toho som sa stretla s vo svojej podstate pasívnym mníchom (skôr pozorovateľom), ktorý svoju aktivitu započne v poslednej tretine knihy, no nie je to nijako výrazné na to, aby ma to zaujalo. Vlastne som tu nenašla nič, čo by ma tak povediac priklincovalo ku knihe a nútilo ma to dozvedieť sa, prečo vlastne obeť zabili. Motív bol jasný už na začiatku a vraha nebolo ťažké odhaliť. Celý príbeh mi prišiel taký mdlý a jeho nenáročnosť sa mi spájala skôr s nudou. Hoci ide o krátky príbeh, viaceré pasáže pôsobia prekvapivo rozvláčne. Brat Cadfael, ktorý je ústrednou postavou série, sa neprejavil ako individualita, ako som to čakala s ohľadom na jeho predpokladanú racionalitu a absenciu predimenzovanej zbožnosti. Vlastne, žiadna z postáv si nezískala moje sympatie – ani samotný brat Cadfael – neviem, či na to nebol zatiaľ priestor, alebo je dôvodom samotný autorkin štýl a primálo priestoru pre ústredného vyšetrovateľa (ide o prvý diel v sérii) – absentovalo tu pátranie a úsilie v tom pravom slova zmysle. Príbeh som dočítala skôr z donútenia, a možno som sa pokúšala tomu ešte predsa len dať nejakú šancu, pretože autorka nepíše zle. Pozitívny výsledok ani osobitý zážitok sa však nedostavili.

 Brat Cadfael sa vraj dočkal svojho rádiového a v rokoch 1994 – 1998 aj štyroch sérií televízneho spracovania. Po skúsenosti s prvým dielom si neviem celkom dobre predstaviť, akú látku tento príbeh ponúkol na scenáristické spracovanie, pretože podľa mňa sa v tomto príbehu vlastne nič nedeje. Hlavná postava je taká nevýrazná, že príbeh nedokáže utiahnuť ani povzniesť svojimi výnimočnými detektívnymi schopnosťami. Po svojom prvom stretnutí s touto sériou musím brata Cadfaela hodnotiť ako slabý priemer. Neviem, či v ostatných 20 častiach postava prechádza nejakým vývinom a či sa jeho detektívna práca zlepšuje. Toto zistenie si odopriem do obdobia, keď nebudem mať nič lepšie po ruke.  

-sa

smileysmiley a 1/2

 

+ + + + + + + + + + + +

Ellis Peters: Bratr Cadfael (The Cadfael Chronicles):  

#1 A Morbid Taste for Bones (1977, set in 1137) – Zázrak svaté Winifredy (Mystery Press, 2019)

#2 One Corpse Too Many (1979, set in August 1138)

#3 Monk's Hood (1980, set in December 1138) – Mnišská kápě (Mladá fronta, 2005)

#4 Saint Peter's Fair (1981, set in July 1139)

#5 The Leper of Saint Giles (1981, set in October 1139) – Malomocný u Svatého Jiljí (Mladá fronta, 2006)

#6 The Virgin in the Ice (1982, set in November 1139) – Panna v ledu (Mladá fronta, 2007)

#7 The Sanctuary Sparrow (1983 set in the Spring of 1140) – Právo azylu (Mladá fronta, 2008)

#8 The Devil's Novice (1983, set in September 1140)

#9 Dead Man's Ransom (1984, set in February 1141)

#10 The Pilgrim of Hate (1984, set in May 1141) – Pouť nenávisti (Mladá fronta, 2009)

#11 An Excellent Mystery (1985, set in August 1141) – Veliké tajemství (Mladá fronta, 2001, 2010)

#12 The Raven in the Foregate (1986, set in December 1141) – Havran z předklášteří (Mladá fronta, 2001, 2010)

#13 The Rose Rent (1986, set in June 1142) – Splátka růží (Mystery Press, 2020; Mladá fronta, 2001)

#14 The Hermit of Eyton Forest (1987, set in October 1142) – Poustevník z Eytonského lesa (Mystery Press, 2020; Mladá fronta, 2001)

#15 The Confession of Brother Haluin (1988, set in December 1142) – Zpověď bratra Haluina (Mystery Press, 2021)

#16 A Rare Benedictine: The Advent of Brother Cadfael (1988, set in 1120)

#17 The Heretic's Apprentice (1989, set in June 1143) – Kacířův učeň (Mysery Press, 2021; Mladá fronta, 2003)

#18 The Potter's Field (1989, set in August 1143) – Hrnčířovo pole (Mystery Press, 2022)

#19 The Summer of the Danes (1991, set in April 1144) – Příchod Dánů (Mystery Press, 2022)

#20 The Holy Thief (1992, set in February 1145) – Svatý zloděj (Mystery Press, 2023)

#21 Brother Cadfael's Penance (1994, set in November 1145) – Pokání bratra Cadfaela (Mladá fronta, 2004)