Choď na obsah Choď na menu
 


Thomas DeQuincy Series # 3

14. 11. 2017

vladce-noci.jpg

Vládce noci David Morrell

Thomas De Quincey se stane svědkem zločinu ve vlaku na nově vybudované železnici. Jde o vraždu, tak děsivou, že poznamená celou společnost. De Quincey a jeho nezkrotná dcera Emily tentokrát čelí nejbezohlednějšímu nepříteli. V sázce nemůže být víc, než je: srdce viktoriánské společnosti a De Quinceyho zmučená duše. (Alpress, 2016)

x x x

 

 

 

Sen lorda Palmerstona o odchode Thomasa de Quinceyho a jeho dcéry Emily sa konečne stáva realitou. No už ani nie je náhodou, že vo vlaku, ktorý ich vezie na cestu do Lake District, je spáchaná vražda. A keďže železnice práve v Anglicku zažívajú svoj boom, je nemysliteľné, aby čokoľvek poškvrnilo ich povesť spoľahlivosti. Prvá vražda vo vlaku v dejinách takou udalosťou rozhodne je a stojí na počiatku cestovateľskej paniky, vďaka ktorej Železničná spoločnosť veľmi rýchlo stráca dôveryhodnosť, ale aj post impéria. Na vyriešení prípadu preto vrchnosti záleží zvlášť po tom, čo sa zistí identita zavraždeného muža. Je ním právny poradca Daniel Harcourt, ktorého prax, ako vyjde najavo, sa spájala s mnohými menami šľachticov a politikov. Jedným z nich je aj ministerský predseda lord Palmerston.

A tak známa skupinka vyšetrovateľov naráža nielen na nutnosť čo najrýchlejšie uzavrieť vyšetrovanie, ale zároveň aj na neochotu najvyšších kruhov. Potrebné dôkazy sa akosi strácajú a výsledky sa zametajú pod koberec. Húževnatosť dvojice detektívov Ryana a Beckera však nepozná prekážky. Vďaka osobitému pohľadu na udalosti a prispeniu pána De Quinceyho, získavajú krok po kroku odpovede v spletitom prípade. Dá sa povedať, že dej je akčnejší aj preto, že v skutočnosti sa podieľajú na vyšetrovaní dvoch nezávislých prípadov. Zdanlivo nezávislých.

Prioritou je odhaliť sabotéra, ktorý spôsobuje železniciam škody a vyvoláva paniku medzi ľuďmi. Je zodpovedný okrem vraždy aj za bombový výbuch na stanici a zrážku dvoch vlakov. Smrť pána Harcourta privedie Thomasa de Quinceyho a Emily na stopu záhady jednej spoločensky vysoko postavenej rodiny. Na De Quinceyho vlastné prekvapenie má do činenia s vlastnou minulosťou viac, ako by si vedel predstaviť. Vďaka tomuto prípadu sa vracia do jeho života postava z dávnych liet, keď ako mladý chlapec prežíval v londýnskych uliciach osud tuláka a žobráka. Vtedy spoznal dievčatko Carolyn, ktoré sa po rokoch zmenilo na jednu z najvplyvnejších dám londýnskej smotánky. Nesmierne bohatú a rešpektovanú pani Richmondovú. Zoznámenie sa s rodinou Richmondovcov úzko súvisí s okolnosťami Harcourtovej vraždy a zavedie hrdinov do sanatória v Sedwick Hill.

V Sedwick Hill vedie doktor Wainwright hydropatiu čiže vodoliečbu pre zámožných pacientov, ktorých tu radšej nazývajú hosťami. Jedným z pacientov je aj Carolynin zať, lord Cavendale. Po nehode na koni ostal lord Cavendale vo vegetatívnom stave a jeho manželka Stella sa oňho vzorne stará. Verí, že metóda vodoterapie privolá zlepšenie. Cavendaleov syn z prvého manželstva Harold má iný názor. A podľa všetkého sa nevie dočkať, kedy sa stane dedičom majetku a titulu. Je tu však aj Stellin malý synček Jeremy, ktorého legitímnosť Harold otvorene spochybňuje. Ochranárska Carolyn svoju dcéru nenechá čeliť útokom bez podpory. Akú spojitosť mal s touto rodinou Harcourt? Veci sa skomplikujú, keď nájdu lorda Cavendalea mŕtveho.

Každá z vrážd má svoj príbeh a nútia Ryana s Beckerom angažovať sa na viacerých frontoch. Thomas de Quincey sa v sanatóriu doktora Wainwrighta zoznamuje s hydropatiou ako s jednou z možností boja s jeho závislosťou na ópiu. Nikto z nich netuší, že v podkroví kliniky sa ukrýva muž, ktorý zásadným spôsobom ovplyvní celé vyšetrovanie. A potom v sanatóriu vypukne požiar...

Z neznámeho sa vykľuje utečenec, doktor Mandt. Prečo sa oňho zaujíma sám lord Palmerston? Aký dopad majú neustávajúce reči o nedoriešenom krymskom konflikte a o ruských špehoch? Čo ak ľudia zapojení do tohto prípadu nie sú tým, čím sa zdajú byť? Je to opäť minulosť Thomasa de Quinceyho, čo vnáša do vyšetrovania odpovede. Odhaľuje tajomstvá Carolyn Richmondovej a jej rodiny, privádza Požívača ópia alias Vládcu noci k poznaniu pravdy o jeho jedinej životnej láske...

Tieto dva prípady sú posledné, ktoré Thomas s Emily v Londýne uzavrú. A s nimi aj inšpektor detektív Ryan v službách Scotland Yardu. Medzi ním a Beckerom sa ozýva tichá rivalita kvôli citom k Emily de Quinceyovej. David Morrell aj v tomto románe zo série ponúkol všetko, na čo sú sympatizanti Thomasa de Quinceyho a jeho priateľov zvyknutí. Popis vrážd však nevyvoláva až taký dojem brutálnosti ako v predchádzajúcich dieloch. Niekoľkonásobné zločiny, zvraty, tušenia, labyrint vyšetrovateľských hádaniek, nie jeden vrah, spojenie faktov s fikciou, trochu súdobej politiky. Nostalgicky priznávam, že ma pri lúčení s tým všetkým popadla čitateľská ľútosť. Možno sa autor po úspechu série rozhodne zapojiť Thomasa de Quinceyho do nového prípadu...

si-