Choď na obsah Choď na menu
 


Charlotte Lyne – Lilie z Palerma

6. 2. 2023

 

lilie-z-palerma.jpgLilie z Palerma Charlotte Lyne

Na pozadí dramatických událostí se odehrává příběh mladé, opěvované Aity a uzavřeného kováře Emidia. Karel z Anjou Sicilanům čím dál víc utahuje opasek a stále se zvyšující daně Palermanům ruinují nejen obchody, ale posléze i životy. Ve vzduchu panuje napětí, které hrozí vykulminovat v katastrofu. I přesto všechno je Aita, která žije v domnění, že je pupek světa, do určité doby bezstarostnou dívkou. Ve své čtvrti platí za nejkrásnější ženu z celého Palerma – palermskou lilii –, po které všichni muži touží. Ona však žízní po něčem neobyčejném, tajemném a trochu i zakázaném. Jako zvlášť milované a rozmazlované dítě je zvyklá si s lidmi hrát, aby dosáhla svého. To se však změní, když pozná uměleckého kováře, kterého místní nazývají diavúlu – ďábel. Aita jím začne být posedlá a nakonec se za něj k překvapení a nevůli všech provdá. Konečně by mohla být šťastná, jenže žije s manželem s bolestnou minulostí, který je uzavřený a svou ženu odmítá. Zahoří nakonec Emidio k Aitě láskou? Nebo budou dříve spolu se svými rodinami rozdrceni soupeřícími mocnostmi? Strhující a působivý román z Palerma 13. století, z doby sicilských nešpor. (Brána, 2018)

+ + + + +

Zamilovaný syn kovotepeckého majstra Emidio Maniscalco a dcéra šľachtica Marianna Tusco utečú vo svojej nerovnej láske z Palerma do Neapola, aby sa Emidio mohol vyučiť za umeleckého kováča a dopriať svojej milovanej život, aký jej práve teraz nemôže dať. Sú mladí, naivní a žijú v podzemí mesta, kde sa koncentruje komunita bez prostriedkov ako oni.

Ich mladá láska naráža na realitu 13. storočia, kde na historickom pozadí príbehu prebieha mocenský boj o územie Sicílie. Rod nemeckého cisára Fridricha Hohenštaufského v boji o korunu nemá podporu pápeža, ten stojí na strane Karola z Anjou, ktorého plány smerujú k ťaženiu cez Byzanciu až do Jeruzalema. S tým všetkým nemajú Emidio s Mariannou nič spoločné, no ocitnú sa v nesprávny čas na nesprávnom mieste...

Jadrom románu sú osudy detí majstra Pietra Maniscalca, ktoré sa rôzne prepletajú s členmi rodiny Pappalardu v široko rozvetvenej dráme. Je vsadené do národnostne i nábožensky zmiešaného prostredia. Zo zobrazenia presakuje skoro Pasoliniho neorealizmus. Mozaika reálií, detailných opisov chrámov, palácov, eklektického umenia dopĺňa zmes pováh, smoliarov na samotnom chvoste spoločenského rebríčka, postavičky úbožiakov, ktorým aj cez všetku nádej na lepší život osud ukazuje dlhý nos.

Dcéra obchodníka Pappalardu Agáta (Aita) má všetko, na čo si len spomenie. Rodičia, hlavne matka, ju rozmaznávajú. Prezývajú ju Ľalia. Nič ju neťaží, a predsa v sebe cíti prázdno, ktoré nedokáže zaplniť. Jej najväčším strachom je nudný život. Je plytká, čosi v živote hľadá, hoci sama nevie čo.

Tragédia všetko zmenila. Po desiatich rokoch je Emidio priateľom Aitinej tety Rosy, s prezývkou diabol a povesťou opradenou legendami, je vyhľadávaným kováčom. Výsledkom jeho práce nie sú obyčajné predmety, ale umelecké výtvory. Sú vyjadrením toho, čo nedokáže povedať slovami.

V uliciach Palerma dochádza k potýčkam medzi domácimi a francúzskymi vojakmi. Obchodníkov sužujú vysoké dane, lebo odmietajú francúzsku menu, čo dopadá aj na domácnosť Aitinho otca. Opraty v dome drží matka, ktorej najväčšou neresťou je opičia láska. Ťažoba neúnosných dlhov a prítomnosť nemilosrdných vymáhačov núti všetkých hľadať cestu z ťažkostí, čo dopadá na vzťahy, ktoré nie sú ukážkovo rodinné. V tejto atmosfére sa Aita správa podľa vlastných pravidiel a jej jediným cieľom je zaujať Emidia. On ale odoláva, odmieta byť jej hračkou. Sám sa stará o dcérku Arabellu.

Aita je v podstate dievča na prahu ženskosti, ktorá sa prebúdza a vďaka Emidiovi zisťuje, čo chce, po čom túži. Zmieta ňou zmes emócií, žiarlivosť i hnev. Matka nechce dopustiť, aby sa dcéra vydala pod cenu, Aita ale, zdá sa, robí všetko preto, aby si zničila povesť. Keď je otec obvinený zo vzbury, Aita je nútená zo dňa na deň dospieť. Svadba s Emidiom pomôže rodine odraziť sa od dna. Aita dosiahla, čo chcela, no Emidio ju do svojho najvnútornejšieho sveta nepustil a nedarí sa jej vniknúť medzi neho a dcéru. Putu medzi nimi nerozumie, žiarli, súperí s Arabellou o Emidiovu priazeň. V rodine tlie napätie. Emidio nie je muž, ktorý by dokázal do života vniesť svetlo a šťastie. Obaja sa boria s osobnou samotou utopenou v každodennosti a v sporoch rozvetvenej rodiny.

Francúzsky šľachtic Thierry de Rossillon prichádza slúžiť do Palerma pod vikomtom Guiboursom. Chce si zabezpečiť rytiersku slávu, ale namiesto toho je nasadený ako špión, aby odhalil hniezdo protikráľovskej rebélie. Thierry spoznáva kováča Emidia, ktorého prácu obdivuje. Keď sa zamiluje do neznámej krásavice, netuší, že ide o Aitu.

Aita pomaly odhaľuje, že Emidio sa cez stratu životnej lásky nikdy nepreniesol a ona ju nedokáže nahradiť. Trestá ho za nevšímavosť, nechá sa zatiahnuť do plánov rebelantov. Schyľuje sa k príprave povstania. Emidiovi manželkina premena uniká. Ona svoju milostnú aférku s Thierrym nedomyslela so všetkými dôsledkami. Vo vzduchu visí napätie a v jeho zovretí sa prikráda nezastaviteľná katastrofa...

V románe Lilie z Palerma autorka pripravila náhľad pod povrch spletitých ciest hrdinov, z ktorých sa každý bije so životom a dusí v sebe nešťastie a zlobu, túžbu po lepšom mieste a osude. Vo svojom boji však prehráva. Farbisté vykreslenie osobných trápení, charakteristík, impresií, prežívaní môže byť zádrhom. Mne trvalo sa tým prehrýzť a uberalo mi to kúsok po kúsku z očakávaní niečoho, čo by ma zaujalo natoľko, aby ma to neodtrhlo od deja. Všetok ten pohľad do hĺbky zdržiava rozprávanie a príbeh udržiava v značnej statickosti. Pomalé tempo nahráva ozrejmovaniu vzťahov či dejinných udalostí, mne napriek prísľubu z anotácie chýbala práve oná strhujúca dráma lásky, ktorá by brala za srdce až k slzám.

si-