Choď na obsah Choď na menu
 


Žena obchodníka s kořením

9. 4. 2017

l247753.jpg

Žena obchodníka s kořením Charlotte Bettsová

Kate s napětím očekává návrat svého manžela Roberta. Domluvený sňatek s bohatým obchodníkem s kořením jí měl zajistit spokojený a šťastný život, po kterém tolik toužila. Radost z jeho příjezdu a vidina šťastné budoucnosti je však zničena obrovským požárem, který s sebou vezme všechen Robertův majetek. Loď naložená vzácným zbožím lehne popelem, zůstane po ní jen vůně spáleného hřebíčku a skořice. Robertovi nezbývá než začít tvrdě pracovat. Lákavá nabídka jistého Hacketta, který plánuje vybudovat na troskách spáleniště nový Londýn, se ukáže jako špatné rozhodnutí. Robert je nalezen mrtev. Kate nevěří, že její muž spáchal sebevraždu. Během pátrání po podezřelých okolnostech manželovy smrti začne jít o život i jí. Zdrcená a zcela bez prostředků nalezne útočiště v rodině slepého výrobce parfémů Gabriela. Vrah jejího muže ji však pronásleduje až sem… (Fragment, 2016)

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈  

 

  Kniha Charlotte Bettsovej na rozsiahlom priestore ponúka príbeh mladej ženy Katherine Finchovej, ktorá tak povediac z minúty na minútu príde o všetko, čo mala. No je dosť silná na to, aby sa borila s neľahkou životnou situáciou. V jej živote sa toho udeje veľa a cesta ku konečnému zadosťučineniu je tŕnistá a dlhá, plná bolestivých rán. Autorka si za hlavný motivický rámec zvolila reálnu historickú udalosť (poznámky k nej autorka ponúka na záver knihy) – ničivý požiar v Londýne v roku 1666, ktorý zúril štyri dni, a pripravil o životy a domovy množstvo ľudí. Príbeh Kate je jeden z možných a zároveň jeden z mnohých.

  Mladá žena Katherine, ktorá sa vydala za Roberta Fincha, aby sa dostala z dosahu svojej tety Mercy a konečne odišla z domu, v ktorom nebola šťastná, sa s parfumérom Gabrielom Harteom prvýkrát náhodne stretne, keď loď jej manžela po dlhom čase zakotví v prístave. Svojím spôsobom Gabriela zachráni pred zrážkou so splašenými koňmi, ktorá slepému mužovi hrozila. Od tej chvíle sa Gabriel Harte v jej živote objavuje pravidelne.

  Manželovi rodičia majú Kate vo veľkej láske a hoci ona sama Roberta takmer nepozná (zo sedemmesačného manželstva strávil on šesť mesiacov na obchodnej ceste), jeho návrat jej dáva nádej, že sa všetko zmení. A nielen preto, že cesta dopadla viac než dobre a že z privezeného tovaru sa očakáva výrazný zisk. Predpokladaný zárobok má navyše zabezpečiť kúpu nového domu, v ktorom by mohla Kate konečne byť sama paňou.

  Všetky nádeje a sľubné vyhliadky však zmení správa o požiari, ktorý sa začína šíriť Londýnom. Ťaživé teplo a vietor mu uľahčujú pohlcovanie všetkého, čo mu stojí v ceste. Za obeť padne aj sklad s Finchovým tovarom. Pri snahe zachrániť tovar príde Robertov otec takmer o život a všetko je zrazu preč. Majetok aj dom. Ostáva im len pár vecí a holý život. Pohltení davom, prenasledovaní plameňmi, zasypávaní dažďom z popola, utekajú, aby prežili a končia ako tisíce iných na poli za Londýnom. Už tu sa Kate ukáže ako pragmatická žena, napriek šoku, ktorý ňou lomcuje.

  Ako tisíce iných ľudí aj Kate a jej rodina stojí pred otázkou, ako sa bude ich život uberať ďalej. Keďže Finch nemôže splatiť pôžičky, končí vo väzení pre dlžníkov a Katherine tam chodí navštevovať jeho aj manželovu matku. Jediná sa snaží Robertovým rodičom v tom ťažkom osude uľaviť, hoci to sama nemá ľahké. Finchovci klesli až na dno a Robert sa s týmto osudom nevie vyrovnať. Kate s manželom skončila v chudobnom prenajatom byte a keďže Robertov úradnícky plat nestačí na prežitie, ponúka svoje služby ako krajčírka. Jej sila je v ostrom protiklade k Robertovmu správaniu. Život s mrzutým mužom, ktorý sa z neho stal, nie je ľahký. Jedinou jej kamarátkou sa stáva slobodná matka Nell, ktorej sa občas stará o syna. Robertovi sa toto priateľstvo s mladým dievčaťom, ktoré si všemožne zarába na prežitie, nepáči. V tomto neľahkom údele sa po dlhom čase znova stretáva s parfumérom Harteom. A jeho zjav je v ostrom kontraste ku Katinmu osudu. Štvrť, kde má Gabriel svoj Dom vôní, požiar nezasiahol, a ona si zrazu uvedomuje, aké sú ich svety od seba vzdialené.

  Keď istého dňa navštívi kanceláriu, kde Robert Finch pracuje, istý pán Hackett a ponúkne mu novú prácu, zdá sa, že Robert je ním očarený a veľmi rýchlo podľahne predstave, že v novej práci získa prostriedky na splatenie dlhov a vráti sa k svojmu predchádzajúcemu životu. Okázalá večera u Hacketta má presvedčiť prítomných, že jeho nápad postaviť nanovo spálený Londýn, je osožný a záslužný a je potrebné ho finančne podporiť. Medzi budúcimi investormi je aj Gabriel Harte (Kate spoznáva jeho manželku a dozvie sa čo-to o ich rodinnom živote) a rovnako ako Kate, ani jemu sa nepáči, že Hackett zneužil nešťastie Robertovej rodiny, aby sa na ňom priživil ako dobrodinec a vytvoril tak pred spoločnosťou o sebe ušľachtilý obraz.  

  Robert verí, že sa jeho osud obrátil k dobrému a Kate má čo robiť, aby prekonala sklamanie a znechutenie nad tým, ako sa zmenil. Napriek istým pochybnostiam je však prinútená prehltnúť svoju hrdosť a vďaka pánovi Hackettovi sa spolu s Robertom sťahuje do nového domu. Prvého, ktorý vyrástol na popole starých ulíc. Jej jediným spoločníkom je čierny pes, ktorý sa k nej pridal pred požiarom a už ju neopustil. Kate sa snaží napriek všetkým ťažkostiam vytvoriť pre manžela domov, no zdá sa, že jeho mrzutosť je neprekonateľná a každé jej úsilie naráža na jeho nedocenenie. Život ani po dvoch rokoch po požiare nie je lepší a navyše dom, ktorý dostali od Hacketta, je postavený z nekvalitných materiálov, a to si vyberá svoju daň. A Robert odmieta akúkoľvek kritiku svojho zamestnávateľa. Hnevlivo útočí na Kate, aby nestrkala nos tam, kde nemá. Nezmení názor ani potom, čo ho varuje jeho bývalý zamestnávateľ, že Hackettova túžba po zisku a používanie nekvalitných materiálov, môže viesť k nešťastiu. Jedinou radosťou je pre Kate upevňujúce sa priateľstvo s Harteovcami a s ich synom Tobym.

  Keď sa v dome prepadne podlaha a Robert sa dozvie, že Hackett zarobil na pozemku, ktorý od neho kúpil za minimum, pričom zisk z neho by ho mohol vytrhnúť z biedy, konečne nájde odvahu ísť za ním. Ibaže domov sa už nevráti. Kate správa o jeho smrti zasiahne. Vie, že Robert by si na život nikdy nesiahol. Tuší preto, že za nájdením jeho tela v ľadovej rieke je čosi nekalé. A že to čosi pochádza od Hacketta. Pričinením Gabriela Hartea sa síce vyplatia Finchove dlhy, ale Robertov otec sa tej šťastnej správy už nedočká. Kate je zrazu v oveľa ťažšej situácii. Sama netuší, ako sa postará o seba a o Robertovu matku. Navyše jej hrozí, že príde o dom. Hackett je ochotný ponechať ju na tom rozpadajúcom sa mieste, lebo dobre vie, že nemá na výber, ale chce za to protihodnotu. Žiada, aby sa Kate stala jeho milenkou. Tu naplno na svetlo vypláva, čo Kate cíti od prvého stretnutia – že Hackett svoju nechutnosť a chlípnosť už nemieni skrývať.  

  Kate si žiada čas. Vie, že musí nájsť spôsob, ako neostať s manželovou matkou na ulici, ale cenu, ktorú stanovil Hackett, nie je ochotná zaplatiť. Musí pozbierať sily a uniesť na pleciach nielen svoje slabosti. Jej húževnatosť jej pomôže nájsť alternatívu, ale keď Hackettovi svoje rozhodnutie oznámi a navyše žiada manželovu nevyplatenú mzdu, narazí na tvrdý odpor. Hackett ju takmer zabije a len zázrakom sa vyhne osudu svojho manžela. Z útoku sa zotavuje v kláštore, kde ju nájde Gabriel. Návrat k Harteovcom je pre ňu uzdravujúci, ale Kate sa nezbaví svojho strachu. Čo sa stane, až muž, ktorý vyhlasuje, že nezvládla manželovu smrť a sama si siahla na život, zistí, že je nažive? Prečo jej nikto neverí, že sa ju pokúsil zabiť? A ako môže bojovať proti takému mocnému mužovi bez dôkazov? Keď nájdu mŕtveho aj bývalého Robertovho zamestnávateľa, ktorý jediný mohol svedčiť o Hackettových nekalých praktikách, Kate nahnevá, že Hackett celú vinu za nekvalitu nových stavieb hodil na jej mŕtveho manžela.

  Našťastie je tu Gabriel Harte, ktorý voči Hackettovi neprechováva sympatie, a je ochotný Kate pomôcť. A tak sa Kate stáva súčasťou rodiny ako spoločníčka pre malého Tobyho. Preniká do rodinných vzťahov a zisťuje, že ani na prvý pohľad ideálne manželstvo Harteovcov nie je také harmonické a šťastné. Kate sa tu v podstata skrýva, stará sa o Tobyho a robí spoločnosť chorej Jane. Preniká do sveta Gabriela Hartea definovaného zvukmi a vôňou. Vzťah k Jane sa postupne komplikuje, pretože jej choroba ovplyvňuje jej nálady i správanie. Na atmosféru medzi ňou a Gabrielom, Tobym a Kate vplývajú dva faktory – žiarlivosť na Kate, ktorá s jej synom tvári veľa času a uvedomenie si, že jej čas strávený so synom sa kráti; spor s Gabrielom o spôsobe vychovávania syna, pretože Gabriel počíta so skutočnosťou, že aj Toby mohol zdedil potenciálnu slepotu, ktorá zasiahla všetkých mužov v jeho rodine, a Jane takýto osud pre syna odmieta. Jane chradne a uvedomuje si, že jej syn potrebuje novú matku. Všimne si, že medzi Kate a Gabrielom sa čosi deje, a hoci v sebe cíti smútok, vie, že svoj vzťah ku Gabrielovi už nedokáže vzkriesiť. Vytvorí pre oboch priestor na zblíženie a jej nepriamo vyslovený plán sa zhmotní v prosbe, aby Gabriel vytvoril pre Kate špeciálny parfum. No ten si vyžaduje, aby človeka dokonale poznal a aby ho miloval.

  Výbuch emócií a túžby na seba nenechá dlho čakať, ale hneď potom nastúpi pocit viny a výčitky svedomia. Návrat Jane a Tobyho je pre Kate zrkadlom toho, čoho sa dopustila. Pocit previnenia je pre ňu popudom, aby vážne uvažovala o odchode z Domu vôní. Jediné miesto, kam by však mohla ísť, je dom tety Mercy. Ešte predtým sa však Kate rozhodne vyrovnať s tieňom menom Hackett.

  Tu musím povedať, že potom, čo sa Kate stane súčasťou Domu vôní, príbeh sa výrazne spomaľuje. Je opisom toho, čomu sa v dome venuje, ukazuje Kate na občasných vychádzkach, ktoré často končia s nostalgiou a tento režim sa v podstate stáva stereotypným. Pátranie po dôkazoch proti Hackettovi sa scvrkáva na niekoľko stretnutí, ktoré v podstate nijaký dôkaz neprinášajú. Stupňovanie napätia, či pri Katiných potulkách po meste na ňu predsa len nenaďabí Hackett, sa skončí očakávane, hoci Kate pred Hackettom nakoniec zachráni sama Jane. Nezbaví sa však ohrozenia. Autorka sa sústreďuje na sledovanie vzťahov medzi Gabrielom, Kate, Tobym a Jane. Zvyšuje sa tu aj pátos (v správaní a vyjadrovaní postáv). Napätie medzi Kate a Gabrielom sa posúva do vnútorného prežívania Kate, čo vyplýva zo skutočnosti, že celý príbeh je vyrozprávaný z jej pohľadu. A koniec knihy príliš ovplyvňuje jej pocit viny. Niekoľkonásobný Katin návrat do Domu vôní a jej boj s pocitom viny bol z môjho pohľadu zdĺhavý. Aj to, ako autorka prinútila Kate zaplatiť za svoje „previnenie“, sa môže zdať v neľahkom osude jednej ženy až-až.

  Autorka sa snaží o vytvorenie sympatickej hrdinky a jej konfrontácia s bezohľadnosťou ľudí aj osudu sa snaží byť sugestívna. Žena, ktorá vo svojej podstate nie je šťastná, je uzmierená a tie drobné čriepky, čo sa na šťastie snažia podobať, berie, pretože vie, že iné od života nedostane. Na jednej strane je tu snaha o čo najvernejšie podaný príbeh aj s emočným vypätím hlavnej hrdinky a s odvrátenými stránkami jej života a zápasom o každodenný prežitie. Na druhej strane akási jednoduchosť a priamočiarosť riešení – napr. vyriešenie vzťahu medzi matkou Fichovou a jej stratenou dcérou Sarah, ich uzmierenie a odchod z Katinho života aj príbehu; nájdenie tela mladej utopenej ženy, ktorú pochovajú namiesto Katherine Finchovej.

  Musím povedať, že napriek sľúbenej romantickej linke netreba očakávať prvoplánovú romantiku. Príbeh síce je aj o rodiacich sa silných citoch, no tie ovplyvňuje mocná sebakontrola. Vyznania neprichádzajú na počkanie a ten cit sa rodí, prechádza vývinom a je dlho ovplyvnený pocitom nenáležitosti, pretože obaja hrdinovia, ktorých sa týka, si uvedomujú svoje záväzky voči iným. Bojujú s tým, čo cítia a s tým, čo je morálne správne či nesprávne a čo by mohlo ublížiť tým, ktorí ich obklopujú. Prím tu hrá predovšetkým historická, miestami, možno povedať, dokumentačná linka. Kto má v príbehu rád silné ženské hrdinky, silné city, ich prežívanie a je ochotný prežiť s hlavnou hrdinkou dlhé peripetie na ceste ku konečnému šťastiu, môže pokojne po tejto knihe siahnuť. Autorka je dobrá rozprávačka a zdá sa, že si literárne ocenenia, na ktoré odkazuje prebal knihy, zaslúžila.

-sa

 

    

 

 

_______________________________________

► http://www.charlottebetts.com/