Choď na obsah Choď na menu
 


Řeka času

27. 10. 2021

 

big_reka-casu-xcg-312878.jpgŘeka času Beverly Swerlingová 

„…čas je řeka se zákruty…“

Strhující mysteriózní román, v němž se dramaticky proplétají dvě dějové linie oddělené od sebe několika staletími: osudy hříšného mnicha a tajného žida z bouřlivých časů tudorovské Anglie s příběhem americké historičky Annie, která v dnešním Londýně pro židovský nadační fond hledá drahocenné rituální předměty původem ze starověkého chrámu v Jeruzalémě. Bývalá alkoholička v tomto úkolu vidí životní šanci vrátit se mezi uznávané vědce. Třebaže se jí v pronajatém bytě zjevuje duch – kartuziánský mnich, jenž se jí snaží něco sdělit – a hrozí jí neznámé nebezpečí, pátrání nevzdává. Její naděje na úspěch ještě vzrostou, když jí začne pomáhat sympatický a oblíbený moderátor televizní show, jenž – a to je další ze záhad – jako by mnichovi z oka vypadl. Důležité stopy vydávají různé archivy, včetně Britského muzea, avšak klíčovým vodítkem se kupodivu stane jedinečná nástěnná kresba v jejím bytě, kde mezi spoustou detailně zobrazených městských výjevů najdou tajemnou šifru právě včas, aby se mohli pokusit zabránit teroristickému útoku… (BB art, 2016)

≈ ≈ ≈

Dve storočia – šestnáste a dvadsiate prvé, mních a historička - ich životným dráham hrozí stret... Keď Annie Kendallovú nadačný fond Šalom pošle do Londýna, netuší, do čoho sa v skutočnosti zaplieta. Annie je abstinujúca alkoholička a odborníčka na tudorovskú éru. Jej úlohou je nájsť istého Žida z Holbornu, ktorý v 16.storočí objavil poklad starých artefaktov. Nález by jej otvoril dvere do akademického sveta, po čom zúfalo túži.

Annie má za sebou búrlivé časy. Záleží jej najviac na synovi, ktorého nevidela od jeho troch rokov a teraz žije s otcom. Annie sa s ním snaží obnoviť vzťah.

Už pri obhliadke nájomného bytu sa jej zjaví postava neznámeho mnícha. Sprvu je na vážkach, lebo poznala svoje stavy pred abstinenciou, no postupne prijíma prítomnosť nereálnej entity ako súčasť domu, pretože duch sa s ňou pokúša nadviazať kontakt. Netuší však, prečo sa to deje práve jej.

Zoznámenie s Geoffrey Harrisom túto záhadu iba prehlbuje. Nápadne sa podobá na ducha mnícha z Anninho domu. Geoff je novinár a kontaktuje Annie s cieľom získať informácie o vedení Šalomu, ktorý sa angažuje na Blízkom východe. Geoff považuje riaditeľa fondu Weinrauba za extrémistu sledujúceho vlastné ciele, ktorý Annie využíva a manipuluje.

Annie a Geoff nadviažu vzťah. Pátrajú po Židovi aj mníchovi spoločne. Geoff ako televízna celebrita má mnoho známych na správnych miestach, čo je veľmi nápomocné. Na počudovanie správu o prízraku prijímajú ostatní protagonisti okolo Annie pomerne s chladom ako fakt. Navyše narazí práve na pomocníkov, ktorí majú potrebné znalosti a zručnosti, lebo „náhodou“ dešifrovali nacistické kódy. Hľadanie v archívoch, múzeách, korešpondencii, študovanie máp, lúštenie kódu, to všetko tvorí gro Anninej práce a je veľmi opisné. Autorka stavia na detailoch. Do príbehu začleňuje historické fakty ťažkopádne. Text akoby miestami strácal beletrizujúce znaky. Kostrbatá štylistika vytvára krkolomné čítanie. Postavy sa pohybujú po historickom i súčasnom Londýne, čím čitateľ dostáva mnoho údajov o pamiatkach či uliciach.

Záhada vedie cez spleť hádaniek, náznakov smerujúcich cez históriu. Tu vstupujú do udalostí zo 16. storočia dvaja rozprávači v 1. osobe. Kartuzián Dom Justin a Lombarďan Giacomo, známy ako Žid. Ich osudy sa odvíjajú v období vlády Henricha VIII. a jeho odluky od Ríma kvôli svadbe s Annou Boleynovou. Mocenské ambície si napĺňa Thomas Cromwell. Nevoľník Geoffrey, Cromwellov agent, sa pozná so Židom z Holbornu. Štyri roky predstiera, že patrí do rádu kartuziánov, kde dostal meno Dom Justin. Pred svojím pánom tají, že prijal vysviacku a zložil sľuby. Ako špión sleduje Žida, ktorý hľadá ukryté poklady padlých Templárov. Aj žida ovláda Cromwell. Giacomo ale chystá podvod. Zásobuje Cromwella falzifikátmi. Aby sa uchránil pred jeho hnevom, núti svoju dcéru Rebeccu do dohodnutého manželstva. Tá ale zvádza iného – Doma Justina. Justin je zapletený do schizmy. Musí utiecť z kláštora. Pred popravou uteká aj Žid a jeho tehotná dcéra Rebecca. Všetci traja so sebou nesú tajomstvá a poklady, ktoré ovplyvnia udalosti aj o storočia neskôr.

Weinraub je netrpezlivý. Tlačí na výsledky. Ide mu o judaiká zo Šalamúnovho chrámu a jeho znovupostavenie. Radikálne myšlienky si vyberú daň aj v podobe vraždy. Annie a jej priatelia hľadajú odpovede aj pri otázke nadprirodzených javov či náboženstve. Všetko v prípade môže byť len prešpekulovaný podvod.

Autorka románu si vybrala trochu spletitú cestu. Tri pohľady na udalosti a niekoľko dejovým línií zahlcujú strany množstvom informácií. Nie veľmi šťastná je aj kombinácia prítomného a minulého času v rozprávaní. Súčasná linka obsahovo prevažuje nad minulou, ktorá dokresľuje záhadu a je svojou hutnosťou dramatickejšia. Mysteriózny znamená v tomto prípade trochu mystiky a zásah nadprirodzena, hlavne v závere pri Anninej záchrane.

Zápletka sa mi zdala prekombinovaná. Nie že by bola celkom nezaujímavá, je len nezaujímavo spracovaná a vyrozprávaná. Niektoré výjavy boli príliš dlhé, opisné, dupľované, v istých pasážach nudné. Rozuzlenie, motivácia „zloducha“ až také mimoriadne neboli. Sprisahanie trochu nadnesené. Objasňovanie všetkých udalostí na záver už bola nadstavba. Hlavné postavy nie sú vyslovene nepríjemné, ale nie sú ani oslnivé. Čosi im chýba. Annie mnoho osobných problémov kompenzuje prácou. Jej snaha ostať na správnej ceste je na nej to najsympatickejšie. Geoff je oproti nej príliš dokonalý, s riešením hneď po ruke. A je... Justinov potomok. Romantika medzi nimi sa vykľula povinne.

Román akoby chcel obsiahnuť všetko a nestratiť zároveň aktuálnosť. Nie je však originálne nápaditý. Najviac mi utkveli v pamäti použité znalosti z umenia, architektúry či judaizmu. Pre mňa menej politiky, menej detailov, svižnejšia akcia, rýchlejší rozbeh. Takto mi ostal dojem, že to nebolo to, čo to mohlo byť.

si-

 

__________________________________________________________

► beverlyswerling.com